icon

Štúdium medicíny po 30-tke

10. júl 2025

Dobrý deň.
Chcela by som sa opýtať, či si niekto začal robiť lekársku vysokú školu už vo vyššom veku. Ja mám 30. Dve deti. A od narodenia prvého dieťaťa (5 rokov), stále uvažujem, že by som začala študovať. V pláne som mala ešte jedno dieťa, preto som sa do štúdia nevrhla hneď. A teraz je taký čas, kedy ma to štúdium láka čoraz intenzívnejšie.
Ale mám aj hrozné obavy, alebo ako to nazvať. Jednou je vek, 30. Druhou sú deti, keďže externe sa všeobecne lekárstvo študovať nedá. A treťou je, ze mam skončenu OA, takze by to bolo extrémne náročné pre mňa, ale aj tak stale nad tým premýšľam. Chcela som sa zamerať na pediatriu/neonatologiu.
Študovali ste niekto takto? .... alebo poprípade nejakú alternatívu? Pôrodná asistentka, detská fyzio?

Môžte sa podeliť aj o svoje príbehy, kto ste začali študovať v neskoršom veku, už ako matky, ako sa vám darilo, ako ste to zvládali ❤️

Strana
z2
lalu_sk111
12. júl 2025

@anonym_autor Mám vyštudovanú medicínu. Vždy som bola nadšená z ľudí, ktorí si plnili svoje sny. Ľahké to nebude, ale prečo to neskúsiť? Do februára sa podávajú prihlášky, krásny čas naučiť sa stredoškolskú chémiu a biológiu do prijímačok.. Vyskúšaš prijímačky, možno ťa zoberú. Vyskúšaš prvý ročník, možno to zvládneš. Áno, bude to ťažké a bolo by to aj bez detí ale ak máš podporu rodinu, možno budeš mať lepšie podmienky ako študenti, ktorí sa prebíjali sami, bez rodiny, koreňov, peňazí. Aj takí boli. A ak nič iné, môžeš si povedať, že si to skúsila a pokojne žiť ďalej a nič neľutovať

lalu_sk111
12. júl 2025

@anonym_autor ešte by som dodala, nenechaj sa odradiť, ak ti učenie nepôjde hneď. Mozog sa časom prispôsobí ale ak si sa dlhšie aktívne neučila vo vysokej intenzite, bude to spočiatku haprovať

uzivatelxyz
12. júl 2025
@anonym_4f7bf6

@anonym_autor tiez som mala pred 3ma rokmi takyto sen. Mala som vtedy 4rocnu a 1rocnu. Manzel povedal ze ma bude podporovat. Ja mam ale phd uz z biologie. Aj som sa uz ucila testovnice a pocitala priklady, ale… potom mi doslo ze pocas studia deti ledva uvidim, vychovavat by ich musel manzel so svokrou a mojou mamou a potom plus roky atestacie. Tak som si povedala ze mi to predsa len za to nestoji, aj ked ma to stale trapi ze som si nesla za svojim snom. Ja som vlastne od detsva chcela byt lekarka, ale potom v poslenych 2och rokoch gymnazia som si to rozmyslela a isla na vedecky smer biologie. Dodnes to lutujem, ze som nesla na medinu

@anonym_4f7bf6 ahoj, chcem sa ťa opýtať, máš z toho zamestnanie? Z phd z vedy?

anonym_4f7bf6
12. júl 2025
@uzivatelxyz

@anonym_4f7bf6 ahoj, chcem sa ťa opýtať, máš z toho zamestnanie? Z phd z vedy?

@uzivatelxyz nie, nemam… po 2 och rokoch hladania prace po skonceni phd v odbore som to vzdala a nasla si pracu v uplne inej oblasti

uzivatelxyz
12. júl 2025
@anonym_4f7bf6

@uzivatelxyz nie, nemam… po 2 och rokoch hladania prace po skonceni phd v odbore som to vzdala a nasla si pracu v uplne inej oblasti

@anonym_4f7bf6 presne preto sa o rok budem hlásiť na medicínu, lebo bohužiaľ, s vedou na Slovensku je to bída. Momentálne som študentkou druhého ročníka na biológií a dám si rok pauzu, aby som sa naučila na príjimačky na lekársku. Presne toto je dôvod, prečo to nechávam. Lebo je to extremne náročné, polovica predmetov ako na lf, ale zamestnanie z toho márne nájsť

uzivatelxyz
Autor odpoveď zmazal
kathhii
12. júl 2025

@anonym_autor
Poznám, ale tam to.mali veľmi ťažké. Financne a časovo.
Ty z OA máš nižšie šance sa tam dostať ako gymnazista maturant...
Ak chces niečo zo zdravotných odborov všetko musíš ísť študovať denne. Neviem od akého veku to je ale od istého veku si za štúdium platíš aj denné, hoci si nikdy nestudovala...

alica110
12. júl 2025

Nenechaj sa znechutit komentarmi, ak to chces, tak to vyskusaj. Nevyskusas, nevies.

o__o
12. júl 2025
@kathhii

@anonym_autor
Poznám, ale tam to.mali veľmi ťažké. Financne a časovo.
Ty z OA máš nižšie šance sa tam dostať ako gymnazista maturant...
Ak chces niečo zo zdravotných odborov všetko musíš ísť študovať denne. Neviem od akého veku to je ale od istého veku si za štúdium platíš aj denné, hoci si nikdy nestudovala...

@kathhii nene denne si neplati nikdy ak este nestudovala

taktotedanie
12. júl 2025
@alica110

Nenechaj sa znechutit komentarmi, ak to chces, tak to vyskusaj. Nevyskusas, nevies.

@alica110 vies to realne zjodnotit?

jamidea
12. júl 2025

@anonym_autor vobec ta nechcem urazit, ale ja by som ani po gympli nespravila prijimacky na lk. Spoluziak, ktory velmi chcel, nespravil hned prijimacky, potom sa na rok zavrel doma a ucil sa, naozaj vkuse a stale. Spravil to poroku, dnes uz je davno v nemecku.
Cize podla mna sa ani len nezamyslaj nad tym, ako zvladnes studium, najprv sa tam treba dostat.

anonym_05bd1b
12. júl 2025
@kika845

Rada by som ti napísala ze chod do toho a ze raz budeš počúvať ako ti nikto neveril a ty si to dala,
Ale v tvojom prípade sa prosím ta fakt radšej vy*ér na to,
bude to vašu rodinu stat kopu peňazí, externé štúdium není for free, kopu času a pravdepodobne to aj tak nebudeš robiť, lebo kto chce chodiť externej doktorke s obchodnou akadémiou

@kika845 o čom ty píšeš...
medicína sa externe neštuduje a keby náhodou skončila medicínu - zaujíma vôbec niekoho čo skončila ako strednú školu?

deti95060810
12. júl 2025
@anonym_b22b0c

@deti95060810 nemusíš sa vyjadrovať ja ťa o to ani nežiadam ;)

@anonym_b22b0c kto by už len teba o niečo žiadal... anonym

anonym_05bd1b
12. júl 2025
@anonym_b22b0c

@deti95060810 nemusíš sa vyjadrovať ja ťa o to ani nežiadam ;)

@anonym_b22b0c kto by už len teba o niečo žiadal... anonym

anonym_b22b0c
12. júl 2025
@o__o

@o__o do 26-tky neplatíš pokial si neštudovala, po už si financuješ.

anonym_b22b0c
12. júl 2025
@o__o

o__o
13. júl 2025
@anonym_b22b0c

@anonym_b22b0c prosim vas ludia, nepiste blbosti ked o tom nic neviete 🙂 do 26 mas studentske zlavy (vlak, bus), do 30 za teba stat plati zdravotku.. ine obmedzenie vekom nie je.. ty si studovala po 26 a platila si? Lebo ja nie.

anonym_b22b0c
13. júl 2025
@o__o

@anonym_b22b0c prosim vas ludia, nepiste blbosti ked o tom nic neviete 🙂 do 26 mas studentske zlavy (vlak, bus), do 30 za teba stat plati zdravotku.. ine obmedzenie vekom nie je.. ty si studovala po 26 a platila si? Lebo ja nie.

@o__o no vidis kazdy sa ucime cely zivot, to som ani nevedela, zila som v tom ze do 26tky musim stihnut bc aj mgr lebo potom si musim doplacat ale samozrejme led si vystudovala na inej skole mgr a chxes inu skolu zasa bc tak uz si financujes lebo tie bezplatne roky kvazi uz mas minute. No alw taka medicina vo vseobecnosti aj ked je denne bezplatne, platis neskutocne prachy na materialy a pod.

katariinam
13. júl 2025

ano, ja studujem medicinu , mam 34 rokov

taktotedanie
13. júl 2025

Aj ja som mala spoluziakov po 30, primarne tam nejde az tak o vek a to ani podstatou prispevku nie je

vevesh
13. júl 2025

Ja som za, ak mas podporu. Ja by som sla tiez, aj zajtra, ale podpora z rodinnej stranky nie je a bez podpory muza to nedam. A neskor uz budem asi stara na to- mozno🫣🤷‍♀️Lebo naozaj to je scasti o obete casu a rodiny v takomto veku a casti zivota. Ine je studovat "za mladi" a ine s kopou povinnosti a detmi. Ale ak muz stoji pri tebe, mate poriesene financie a zdravotku, preco nie....

colsami
13. júl 2025

@katariinam a mas male deti, obe/vsetky do 5 rokov? Kto sa Ti prosim o ne stara, ked si od rana do vecera v skole cez semester, a ked sa drvis na skusky pocas skuskoveho?
Mozem sa tiez spytat, aku si mala strednu skolu?

katariinam
14. júl 2025
@colsami

@katariinam a mas male deti, obe/vsetky do 5 rokov? Kto sa Ti prosim o ne stara, ked si od rana do vecera v skole cez semester, a ked sa drvis na skusky pocas skuskoveho?
Mozem sa tiez spytat, aku si mala strednu skolu?

@colsami strednu skolu mam gympel, mam 3 deti vo veku 5,7,9

Mala som individualny studijny plan- takze som si niektore predmety presunula aby som nemala do vecera cvika. Jeden den som byvala dlhsie to sa staral manzel a svokra.
Inak ale ucim sa od 4 rana denne a je to riadna makacka.

5noach12
14. júl 2025

Ja tiež študujem medicínu. Strednú školu som mala technické lýceum. Dala som si rok pauzu všetko som sa doučila a prijali ma do Brna. Teraz končím 4. ročník. Stredná škola není vôbec problém. Treba si nájsť doučovateľa sadnúť k tomu a za rok celú stredoškolskú chémiu, biológiu a fyziku dobehneš. Len to štúdium potom bude veľmi ťažké. Tie skúšky su fakt náročné oveľa ťažšie než prijímačky. Ale držím ti palce

miriamcek123
17. júl 2025
@katusik456

@anonym_autor ahoj, vek určite nebude problém skôr tvoja stredná škola, prijímačky sú fakt náročné a tebe to učivo a vedomosti budú chýbať a neviem či sa to dá tak ľahko popri 2 deťoch a financie na to tiež treba mať o čase ani nehovorím. Myslím, že by to bolo pre teba veľmi náročné, ale nič nie je nemožné. Ja ťa chápem vidíš predstavu seba a povieš si , že toto by so chcela ale reálne to už môže byt inak…. Ja mám tiež takúto túžbu a bijem si hlavu o múr, že som nešla po gymnáziu študovať medicínu. Život zariadil inak, možno skúsim, mám totiž vyštudovanú na vs fyzioterapiu teda určitý background by som mala, rovnalo podporu rodiny ale či mám na to “gule” uvidíme. Mám ale 26 rokov, jedno dieťa, jeden muž 😀 tak necháme sa prekvapiť, on ma v tomto veľmi podporuje aj finančne by to vedel zabezpečiť

@katusik456 určite choď do toho, budem ti držať palce, splň si sen, aspoň sa nauč testovnice a daj si prihlášku, aby si mala aspoň ten pocit, že pre ten sen si niečo urobila 🤗

miriamcek123
17. júl 2025

@anonym_autor a tebe by som radila to isté, aspoň skús si splniť ten sen, nikdy nie je neskoro

katusik456
17. júl 2025
@miriamcek123

@katusik456 určite choď do toho, budem ti držať palce, splň si sen, aspoň sa nauč testovnice a daj si prihlášku, aby si mala aspoň ten pocit, že pre ten sen si niečo urobila 🤗

@miriamcek123 ďakujem, si veľmi milá ☺️ uvidíme musíme sa porozprávať s mužom ako by sme to vymysleli cele

miriamcek123
22. júl 2025
@katusik456

@miriamcek123 ďakujem, si veľmi milá ☺️ uvidíme musíme sa porozprávať s mužom ako by sme to vymysleli cele

@katusik456 potom daj vedieť, ako ste sa rozhodli 😉

Strana
z2