Štúdium medicíny po 35-ke
Ahojte, viem, ze tychto tem tu je viac, ale velmi zvazujem ci sa vrhnem na studium mediciny alebo nie. Mam po 35-ke, mam skoncenu VS farmaciu, a mam dve deti, pracujem v klinickych skusaniach, casto priamo s lekarmi, pracu mam skvelu ale chyba mi nejake vnutorne naplnenie a pomoc ludom. Na medicinu ma svojho casu vzali, ale kvoli financnemu zazemiu mojej rodiny som si studium nemohla dovolit a sla som "lahsou" cestou lebo som popri studiu musela pracovat. Hladam skor nejaky feedback od ludi, idealne zien s detmi, ktore sa na studium vrhli neskor - ci to hodnotia ako dobre alebo zle rozhodnutie. Trosku ma odradzaju niektore povinne jazdy vramci studia, ktore su zbytocne casovo narocne, Netvrdim sice, ze ma vezmu ak to skusim ale ak...je tu vela veci na zvazenie, ale nejake skusenosti by mi mozno otvorili nove obzory 🙂 Dakujem vsetkym 🙂
otazka je kto ta bude financovat teraz, ked predtym to nemohli robit rodicia. Popri medicine sa moc pracovat neda.
@katulienkax ano toto je jedno minus ale financne som sa celkom stabilizovala aj s rezervou. Muz by frflal to je jasne ale toto by sme asi zvladli, mozno nejaky ciastocny uvazok sem tam ale zo je tiez take hypotetice.
@katulienkax ano toto je jedno minus ale financne som sa celkom stabilizovala aj s rezervou. Muz by frflal to je jasne ale toto by sme asi zvladli, mozno nejaky ciastocny uvazok sem tam ale zo je tiez take hypotetice.
@admon poviem ti realitu, muz ta bude musiet zivit 6 rokov. Okrem toho, ze mas po 35ke a mozog uz nie je taky plasticky, takze ucenie ti nepojde tak lahko ako v 20ke, nebudes mat ani taku podporu spoluziakov, pretoze si budete generacne aj mentalne vzdialeni (a predpokladam, ze cas po skole na nich tiez nebudes mat). Budes musiet o to viac makat. A mas aj dve deti a teda rodinu. Na brigady a privyrobenie popri studiu teda zabudni, nebudes mat na to ani cas ani energiu. Nema ta to odradit, len si naozaj zvaz realitu.
Môžem sa spýtať, ako si sa dostala ku klinickým skúškam? Ja mám vyštudovanú farmáciu, sestra medicínu a som trochu skeptická, určite je to možné, ale veľmi na úkor ostatných veci, na môj vkus je to už za hranicou.. priamu skúsenosť ale nemám
Zostan kde si, mas idealy, ale Medina je otrasna v tom, ze musis potom kdesi muklovat v nemocke, co uz s 2 detmi je nic moc. Vsetky lekarky, co poznam skoncili bud v mensej ambulancii, alebo isli do klinickych studii a vyskumu, kym deti nemali tak 12 rokov a to sa mohli uz viac venovat tomu, ze brat napr aj sluzby v nemocke. Navyse to vie byt dost frustrujuce, aspon kamosi lekari mi hovorili, xe maju nocne, kde iba prezivas a ludia umieraju, makas na nich hodinu, dve, aj tak to nedaju. Cize im to vzalo idealy a pridalo unavu. Medicina je sluzba ludom a ja sama by som to teda robit nechcela.
Toto cele mi pride dost nerealne. Po 35 studovat medicinu je fest zataz. To nie je nejaka pseudoskola cez vikendy, ze sa tam objavis na par hodin na prednaskach a titul vo vrecku. Na nejake brigady isto cas a ani energia nebude. Popritom 2 deti. A manzel vie, ze by musel cele studium tahat financne domacnost so 4 clenmi sam? Uf. Niekedy je asi lepsie nejst hlavou proti muru. Niektore sny sa proste nesplnia. Nie je to fer, ale taky je zivot.
za mňa nie, uvediem príklad - v januári nam odišla dr. do českej republiky a namiesto nej nastúpila "nová mladá" 38ročná dr. bez skúsenosti (teda okrem povinnej praxe), každý od nej čaká vzhľadom na vek, že bude vedieť čo a ako a sestrička vie viac ako ona, kým získa prax bude mať 45 a ty by si po 40ke ešte len končila školu ak to vôbec zvládneš
a čo je zlé na farmácii? však skúsených a dobrých farmaceutov je ako maku
@admon za mňa chod do toho
@admon A mas nejaku konkretnejsiu predstavu, co by si chcela robit? V nemocnici na oddeleni/klinike? Na Centralnom prijme? Na odbornej ambulancii? Chces mat svoju ambulanciu? Byt obvodnym, a teda kontaktnym lekarom? Si ochotna sluzit nocne sluzby, ktore ti niekto (po 40-ke) len tak nariadi? Vratane Vianoc? Od toho sa takmer vsetko odvija...
za mňa nie, uvediem príklad - v januári nam odišla dr. do českej republiky a namiesto nej nastúpila "nová mladá" 38ročná dr. bez skúsenosti (teda okrem povinnej praxe), každý od nej čaká vzhľadom na vek, že bude vedieť čo a ako a sestrička vie viac ako ona, kým získa prax bude mať 45 a ty by si po 40ke ešte len končila školu ak to vôbec zvládneš
a čo je zlé na farmácii? však skúsených a dobrých farmaceutov je ako maku
@anonym_b08513 Dakujem za reakciu❤️aktualne to mam aj u seba na "skor nie" ako "ano" ale uz to chcem uzavriet nech nad tym do dochodku neuvazujem. Farmacia pre mna bolo po skole velke sklamanie co sa moznosti v praci tyka, hlavne narocnost studia vs. realne moznosti uplatnenia v SR...v zahranici je to trosku lepsie, mozno sa to raz prelomi aj tu, ale ano, nejaky druh klin.specializacie je tiez moznost, aj ked to co hladam sa da robit skor v CR, aktualne odist nechceme ale mozno neskor. Ale dakujem celkom mi rezenuje tato reakcia🙂
Ahoj, rátaš aj s výdavkami na štúdium? Myslím,že len 1. VŠ za dá študovať bezplatne. Okrem toho,budeš si musieť platiť minimálne zdravotné odvody. Ja by som do toho v tvojom veku nešla. Ak potrebuješ pomáhať ľuďom a máš na to pri deťoch čas,existuje napr.osobná asistencia.
Mám 4 blízke kamarátky lekárky, všetky ľutujú, že šli na medicínu. Ale držím ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek.
Mám 4 blízke kamarátky lekárky, všetky ľutujú, že šli na medicínu. Ale držím ti palce nech sa rozhodneš akokoľvek.
@petricka1984 Ahoj, prosím ťa, prečo ľutujú, že šli na medicínu? Bez irónie, zaujíma ma to, lebo o medicíne uvažuje moje dieťa...
@petricka1984 Ahoj, prosím ťa, prečo ľutujú, že šli na medicínu? Bez irónie, zaujíma ma to, lebo o medicíne uvažuje moje dieťa...
@lenka_da jednak extrémne náročné štúdium, učenie nonstop. Moje kamarátky sú už všetky zatestované, to je tiež kapitola.. zostarli o 5r, rodine sa týždne nevenovali, lebo učenie. Jedna neskôr nezvládla tlak a náročnosť na oddelení, kde pracovala a dala výpoveď. Musí nemocnici zaplatiť dlh okolo10tis€. Takže je to za mňa veľmi náročná cesta. Určite existujú aj šťastnejšie prípady, ale moje kamošky ľutujú svoj výber 🤷🏼♀️
@petricka1984 ja zas lutujem, ze som nesla 🫣
@petricka1984 ja z lekarov s ktorymi robim zase vnimam, ze tu pracu maju radi, ano je to narocne ale myslim ze ak to chce robit, bude spokojna, nech sa neda zneistit, lebo skonci ako ja😂 podmienky sa postupne menia k lepsiemu
@petricka1984 ja z lekarov s ktorymi robim zase vnimam, ze tu pracu maju radi, ano je to narocne ale myslim ze ak to chce robit, bude spokojna, nech sa neda zneistit, lebo skonci ako ja😂 podmienky sa postupne menia k lepsiemu
@admon jasne, ja nikoho neodhovaram 😃 sny si treba plniť ☺️
takýchto tém tu už bolo niekoľko. asi záleží kto ti odpíše. nie tak dávno tiež písala jedna autorka že túži po štúdiu na medicíne a viaceré jej odpísali že nech ide, nech vyskúša a hneď menovali ako majú spolužiakov aj 40tnikov a úplne zapadli so spolužiakmi.
pozri podobné témy - vpravo od nadpisu témy ktorú si zadávala
ak sa už rozhoduješ - tak potom vyskúšaj čím skôr. Najlepšie tento rok. prihlášky sa dávajú v zime.
@admon jasne, ja nikoho neodhovaram 😃 sny si treba plniť ☺️
@petricka1984 prepac ja som chcela oznacit tu pani co sa ta pytala🫣 nevadi...ale ano druha polka spektra reaguje aj tak ako si pisala
Ak mas doma podporu, vyskusaj, mozno to nepojde, mozno budu vsetci trpiet ako kone, nestihacky doma aj v skole a mozno to pojde lavou zadnou, nikdy nevies kym neskusis a ak by sa aj nedarilo, stratis rok? Svet sa nezruti, ale skusila by som to, minimalne, zatial prijimacky a uvidis dalej, sesternica mala s kazdou vysokou skolou jedno dieta, manzel rovnako studoval, dali to, obaja maju po dva tituly a tretie dieta uz len pre radost, slo to uplne v pohode, celkovo su obaja velmi kludne typy, ale ver mi, ze ich rodicia boli ako na spendlikoch😂mas stale uvazovat co by bolo keby? Skus…minimalne budes pre svoje deti skvelou inspiraciou ako sa mozu plnit sny v kazdom veku
Myslim, ze to mas v sebe, tak si chod za svojím snom! Ano, bude to náročné, ale len 6 rokov. Ale zase mnohe skusky ti uľahčí tvoje terajšie povolanie. Takze ak to tak citis, chod. Aspoň to skus. 🤗
@admon určite aspoň vyskúšaj. Hoci vydržíš rok alebo ešte menej, nebudeš v budúcnosti ľutovať že si to ani neskúsila.
@anonym_b08513 Dakujem za reakciu❤️aktualne to mam aj u seba na "skor nie" ako "ano" ale uz to chcem uzavriet nech nad tym do dochodku neuvazujem. Farmacia pre mna bolo po skole velke sklamanie co sa moznosti v praci tyka, hlavne narocnost studia vs. realne moznosti uplatnenia v SR...v zahranici je to trosku lepsie, mozno sa to raz prelomi aj tu, ale ano, nejaky druh klin.specializacie je tiez moznost, aj ked to co hladam sa da robit skor v CR, aktualne odist nechceme ale mozno neskor. Ale dakujem celkom mi rezenuje tato reakcia🙂
@admon za mna nie
Uz ti usiel vlak, akus nejaku dobrovolnicku cinnost
Za mňa áno áno áno. Radšej skúsiť ako neskôr ľutovať. Je skvelé mať sen a držím palce.
mam 35, som dr., a ked si predstavim ze by som to studium mala absolvovat este raz v takomto veku, tak ma striasa....mali sme v rocniku spoluziaka co uz jednu VS mal, dokonca bol zenaty s 2-3 detmi a tusim koncil studium s cervenym diplomom a dal to s prehladom, uz ma tusim aj atestaciu, aj phd si urobil, chytil sa v praxi....cize pri dobrom IQ, pamati a organizacii to mozne je...len je to strasne narocne aj po skole este prve roky kym sa clovek dostane v rámci svojho odboru do pouzitelnej formy...atestacia trva min 4-5 rokov, casto sa dochadza aj mimo vlastneho pracoviska na cirkulacie, stoji to kopu penazi ...no neviem...asi by som skusila v ramci tej farmacie viac sa zaclenit medzi klinikov , mozno chodit na lekarske kongresy a byt takto v kontakte s medicinou...

otazka je kto ta bude financovat teraz, ked predtym to nemohli robit rodicia. Popri medicine sa moc pracovat neda.