icon

Štúdium na vysokej škole alebo práca na tri smeny?

8. mar 2024

Ahojte..
Som na ID psychicke ochorenie..
Rozhodla som sa v 23 rokoch študovať na VŠ (keďže som po strednej riešila hlavne zdravie) momentálne mám za sebou prvý semester a zvládla som ho celkom slušne..Ide o to že výška nenaplnila moje očakávania. Dochádzam, nepríjemní pedagogovia a všetko úplne ináč..
Zároveň som aj vydatá..cítim sa trochu divne medzi spolužiakmi, ktorí práve vyšli zo strednej, žiadna práca, problémy atď.. ja som teda aj niečo odbrigadovala a odpracovala (aj v zahranici) proste necítim sa vôbec ok. Priznám sa že mám perfektný dôchodok. Ide o to, že už nechcem sedieť doma. Chcem niečo robiť, potrebujem kolektív svojim spôsobom, čiže nejde o peniaze. No zároveň mi ta výška brala keďže som dochadzala. Veľa krát autom, čo ma vychádza draho..nikdy by sa mi asi nevratilo tých 5 rokov štúdia. Našla som ponuku práce. Administrativa. 10 min od domu peši. Avšak na 3 smeny. Je to práca na dobu neurčitú, čiže by som to aspoň mohla skúsiť..zároveň by som si chcela privyrobiť na salón ktorý si chcem otvoriť v budúcnosti (nechcem konkretizovať pre anonymitu 😄)
Chcela som sa vysťažovať a zároveň poradiť, lebo neviem čo mám robiť.. výšku by som asi len prerušila. Či to prerušiť alebo nie neviem...

veselo_neveselo
8. mar 2024

Ak mozes studovat, studuj. Cim budes starsia, tym viac sa budes vzdalovat skole, a tym tazsie sa ti bude studovat.
Ak nemusis teraz nutne pracovat, radsej studuj, hlavne ak to ide celkom dobre.
Tie zaciatky na VS su take divne, este niesu zaujimave predmety, ale ucit sa treba. Ale pockaj, o rok uz budes mat iny pocit, studijna napln bude lepsia, aj na vyucujucich si zvyknes. Oni tiez pookreju ked budu ucit zaujimavejsie veci a nie tie uplne zaciatky blabla.

deti95060810
8. mar 2024

študuj kým sa dá a nemá deti... 😉

ivangeline
8. mar 2024

VS.

independent_woman
8. mar 2024

Ja som naraz studovala a pracovala 40h tyzdenne, tiez som bola vydata, nasla som si 2-3 kamosky, co mi rozumeli, ale boli sme rovesnicky. Dalo sa to zvladnut 🙂 ale keby sa vtedy dalo, tak studujem externe - nad tym si neuvazovala?

autor
8. mar 2024

@independent_woman práveže keby sa dalo najradšej by som tak..ale nedá sa. To mam k tomu schválený aj individuálny, ktorý aj tak vedúci katedry nerešpektuje.. čiže musím každý jeden deň.

janinah
8. mar 2024

Pokiaľ ja viem,tak pri psych.ochoreniach sa neodporúča robiť nočné,spánok Je megadolezity.Drz sa školy,pokiaľ ju budeš vedieť využiť v budúcnosti.Kamaratky tam mat nemusíš,len kolegov,to stačí,aby si nebola celkom sociálne izolovaná.

beata_k
8. mar 2024

Pracovat budes este 40 rokov....studuj. To ti nik nevezme. 1 semester je vzdy o nicom. Potom sa to zlepsi.

bluka2
8. mar 2024

Možno iná VŠ? Jedno, či sa ti to vráti v peniazoch. Je dobré mať v hlave nové poznatky

nwnw
8. mar 2024

Ked ta skola nenaplna, mozes ku zmenit, prerusit studium, pripadne studovat externe. Ved skus pracu. Zas SK skoly nie su ziadne terno. Mozno sa ti praca zapaci a mozno sa zacnes venovat svojmu biznisu.

cawes
9. mar 2024

Neporadim ti lebo rozhodnut sa musis sama.
Ale poviem ti ako to mam ja. Mam 40 uz druhym rokom studujem VS. Pracujem na 100% 4 dni v tyzdni 5den mam skolu. Od decembra ma povysili a mam svoj vlastny tim 9 ludi ktorych vediem. Samozrejme nova funkcia = viac zodpovednosti a ina napln prace. Napriek tomu vsetkeho skolu tiez zvladam a bavi ma a viem ze mi ten papier na konci nikto nezoberie. Samozrejme som v triede jedna z najstarsich napriek tomu mame super kontakt a nevidim ziadny rozdiel.

kaktusik007
10. mar 2024

@cawes a u nas by si najstarsia nebola, u nas su aj patdesiatnicky 🙂
autorka - studuj. Ak mas ID, plat to z neho.. Len ja sa obavam kedze ho mas pre psychiatricku diagnozu, ze to s tym studiom az take lahke a jednoduche nebude...