icon

Štúdium na vysokej škole po 40-tke

3. aug 2025

Ahojte. Potrebujem radu hlavne od tych, ktoré si týmto prešli. Po strednej škole som na VŠ nešla, čo dodnes ľutujem. Teraz pracujem v oblasti kultúry a už dva roky premýšľam, že by som skúsila pokračovať externé na VŠ. Ale mám obavy, že absolútne nebudem celé toto zvládať, že nebudem vedieť kedy, čo a ako a úplne pohorím... Mám pocit, že ani len skúšky by som už nezvládla urobiť. Dokonca neviem ani len vyjsť z údajov, ktoré jednotlivé školy majú zverejnené, neviem sa v Tom orientovať. Tento rok som oslávila 40tku a je to pre mňa smutne, že aj napriek túžbe po vzdelaní sa tak veľmi bojím posunúť sa ďalej.. alebo kašľať na to a užívať si len to, čo mám pred sebou? Baby, ženy, ktoré ste študovali neskôr, radte, prosím ... Ďakujem ♥️

beata_k
3. aug 2025

@anonym_autor Ved ked to nebudes zvladat, tak skolu nechas. Nie je to nic nezvycajne. Urcite to aspon skus.

zuzanka.zuzu
3. aug 2025

odrobené máš cca 21 rokov, do dôchodku možno aj vyše 25 rokov... ideš dievča 👍 ešte stíhaš aj septembrové prihlášky

komplikovana
3. aug 2025

@anonym_autor pokial nevyskus, nehovor dopredu, ze to nedas. AKo pise zuzanka, do dochodku daleko.

jj_anka
3. aug 2025

Ja som síce výšku urobila po strednej , ale urobila som ďalšie dve rozširujúce štúdia na výške v trvaní 4 roky a to mám 46 rokov. Nevidím dôvod to neskúsiť . Smelo do toho.

kacena4
3. aug 2025

ja som prave zostatnicovala a mam 50tku na krku 😉 je to len o tom ci chces studovat a hlavne dostudovat. ci to ma zmysel aj pre tvoj karierny rast inak ak to bude len nasilu nedostudujes. u mna boli posledne 2 roky riadny zahul. domacnost sla bokom a venovala som sa viac menej len studiu. takze ak chces studovat nieco co ta posunie nevahaj a chod do toho, v najhorsom pripade skoncis bc a dalej nepojdes. drzim palceky

domiklik
3. aug 2025

@anonym_autor je úplne normálne ze externé štúdium navštevujú 50+

laurinka27
3. aug 2025

Ak po tom túžiš, tak určite stojí za to aspoň to vyskúšať. Externe študujú hlavne starší ľudia, nie hneď po strednej. Neboj sa, vysoké školy porobili kadejakí blbci.

huxy
3. aug 2025

VŠ som začala ako 40-ročná, zatiaľ prvý ročník za mnou. Musím povedať, že je to pre mňa náročné, či už časovo, finančne, ale aj rozumovo. Ale snažím sa, keby to nevyskúšam, určite neskôr ľutujem. Choď do toho

anonym_b33386
3. aug 2025

@anonym_autor Ak VS potrebujes kvoli praci a vdaka nej ti vyrazne zvysia plat, tak ano. Inak je to zbytocnost.

anonym_8351c5
3. aug 2025

@anonym_autor obaja s manželom a vo vyššom veku ako ty, v čase keď naše deti tiež študovali, len iný odbor. Suseda má 56 a tento rok končí vš.

anonym_b33386
3. aug 2025

@anonym_autor Este dodam, ze vzhladom na nastup AI sa radsej nauc nejake remeslo.

liusa82
3. aug 2025

môj ujo študoval tiež tesne pred 50 ako sa vyššie spomína a teraz je Ing 😁 presne tak skús a uvidíš.Nebudeš zvládať tak potom to zabalíš

vorkola
3. aug 2025

@anonym_autor Ano kludne chod, V 40 tke este zvladnes

katy2704
3. aug 2025

Teraz v máji som spravila štátnice DPŠ. Mam 44 rokov. Tiež som túžila celý život učiť, ale nemala som VS vzdelanie pedagogického smeru. Teraz už mám. Neviem, či pôjdem niekedy učiť, ale možno áno. Keď budem na to zdravotne dobre. Externé štúdium bolo pre mňa popri deťoch a práci náročné, bývalá som z toho riadne vyčerpaná. Ale to sme boli mnohé, keďže som mala veľa spoluziaciek 40+. Ale každá asi vedela, prečo si tu VS robí po 40tke.

misana84
3. aug 2025

Akú školu chceš študovať? Čo konkrétne? Ja som dala v 40 rozširujúce štúdium fyziky. Za dva roky ale skúšky sme mali ako denný.

reanda
3. aug 2025

preco lutujes, ze si nesla na vs?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
lucik194
3. aug 2025

otec dokoncil VS po 50 narodeninach, jaska , ze bol najstarsi, a mal aj o polovicu mladsich spoluziakov, ale dohanal vsetko praxou......
takze smelo do toho.
studoval externe pedagogicku

anonym_e2c46b
4. aug 2025

Ja idem študovať od septembra 1 ročník externe a mám 42 rokov tiež neviem či to zvládnem ale netreba sa báť strach všetko ničí ak sa človek veľmi boji nikdy sa v živote nikde neposunie.✊

senta_sofia
4. aug 2025

@anonym_autor odist sa da vzdy, len vyhodis nejake peniaze za studium do luftu. Ale inak to nezistis. Ja uz by som sa na VS nedala, najma kvoli tomu, ze som perfekcionista a viem, ze by som nemohla ist na 100% ako ked som VS studovala za mlada. Ale su ludia, co chytia druhy dych a zvladaju to lepsie ako mladi.

maya_hi
4. aug 2025

@anonym_autor nie je nič smutnejšie ako šance, ktoré sme premárnili. Ak pohoríš, pohoríš. Ak nezvládneš, nezvládneš. No a čo? Ale aspoň nebudeš ľutovať, že si neskúsila 😉 Neboj nič. Hneď sa tam zoznámite partia, urobíte si skupinku na FB, na WA... a poradíte si. Ja som študovala síce mladšia, ale tiež externe. Študujem priebežne stále a keď to porovnám, dnes je to vďaka internetu, sociálnym sieťam možnostiam on-line vzdelávaní, oveľa jednoduchšie. Neboj sa, choď do toho! ✊️✊️

priscilla07
4. aug 2025

Ja som išla na druhu výšku keď som malá 37 rokov ( denne štúdium), síce som ju nedokončila ( rodinné dôvody), ale bola to zaujímavá skúsenosť. Určite vyskúšaj , a až tak uvidiš či to dáš.

dorottka
5. aug 2025

Nikdy som nepochopila, preco sa ludia po 40 uz pomaly hotuju moznostami a sancami na dochodok, v mnohych pripadoch uz aj po 30tke. Zacala som studovat druhu skolu minuly rok, par rokov po 40tke a skoncila som prvy rocnik so samymi Ackami. Velmi ma to bavi, ano, zabrat to da, ale to dala aj prva skola, tak to ma byt.

ema234
7. aug 2025

@anonym_autor daj sa do toho. Nemas, co vahat. Ludia studuju aj pred 50tkou.

lauricka
7. aug 2025

@anonym_autor normálne sa prihláste a choďte do toho, všetko príde postupne, zbytočne si vymýšľate scenáre všelijaké

lauricka
7. aug 2025
@dorottka

Nikdy som nepochopila, preco sa ludia po 40 uz pomaly hotuju moznostami a sancami na dochodok, v mnohych pripadoch uz aj po 30tke. Zacala som studovat druhu skolu minuly rok, par rokov po 40tke a skoncila som prvy rocnik so samymi Ackami. Velmi ma to bavi, ano, zabrat to da, ale to dala aj prva skola, tak to ma byt.

@dorottka ja si zasa všímam, že pre firmy sú 40nici starí, mladé personalistiky ich úplne ignorujú, sú to pre nich starci a to je trapas a hlúposť firiem.

jaroslav81
7. aug 2025

A k čomu ti treba tu VŠ ? Dostaneš lepšie platenú prácu ? Mne už pomaly prídu tie VŠ ako zbytočnosť...za 10 rokov bude všetko riešiť AI a mnoho doterajších pozícii zanikne...začínam si všímať, že ľudia bez VŠ, remeselníci, už zarobia lepšie ako ľudia s VŠ.

dorottka
7. aug 2025
@lauricka

@dorottka ja si zasa všímam, že pre firmy sú 40nici starí, mladé personalistiky ich úplne ignorujú, sú to pre nich starci a to je trapas a hlúposť firiem.

@lauricka ako ktore firmy. V mojom odbore (tech) to tak urcite nie je, ak niekto s tym problem ma, tak je to zial problem uchadzaca na 99%. Studujem ale teraz nieco diametralne odlisne, pretoze presne myslim vopred. Viem, ze mi o x rokov uz nebude tak ostro mysliet, aby som mladym stihala, a preto s tym uz vopred ratam a pridavam si vzdelanie, ktore mi bude osozne jednak v tomto odbore, ale kludne ho mozem ist vykonavat sama, bez akehokolvek zamestnavatela.

lenkadanisova
10. aug 2025
@katy2704

Teraz v máji som spravila štátnice DPŠ. Mam 44 rokov. Tiež som túžila celý život učiť, ale nemala som VS vzdelanie pedagogického smeru. Teraz už mám. Neviem, či pôjdem niekedy učiť, ale možno áno. Keď budem na to zdravotne dobre. Externé štúdium bolo pre mňa popri deťoch a práci náročné, bývalá som z toho riadne vyčerpaná. Ale to sme boli mnohé, keďže som mala veľa spoluziaciek 40+. Ale každá asi vedela, prečo si tu VS robí po 40tke.

@katy2704 môžem sa spýtať? Akú máte strednú školu a kde ste si robili DPŠ? Tiež ma to láka, len samozrejme, že mám obavy, ďakujem za odpoveď

anonym_83f7f7
10. aug 2025

@anonym_autor ja som doštudovala tento rok Bc.
Mám 37 r.Bolo to super.Spoznala som nových ľudí a veľmi veľa z nich boli už starší odo mňa.Domácnosť išla posledný rok trochu bokom,ale dalo sa to zvládnuť.Po víkendoch som sa učila na skúšky cez týždeň upratala doma a dokola.Popri tom som chodila a chodím do práce.Mám 2 deti.S mladším dieťaťom som behala po rehabilitáciách celý školský rok.
Štúdium mi dalo veľa.Prednášky boli úplne iné ako nejaké čítanie si výskumov.Zapájali sme sa do diskusie a zistila veľa nových vecí z oblasti tej,ktorú som vyštudovala.
Pokračujem na Mgr.
Študovať je fajn.Po čase si vytvoríš svoj systém.Choď do toho a teda ak je to tvoj cieľ alebo skôr dlhodobý sen.Stačí len chcieť.Veľa profesorov ti poskytne aj študijné materiály rôzne prezentácie,atď atď...Nie je to nič hrozné.Ide len o systém.Cca také 2 týždne pred skúškou sa začneš učiť. Netreba mať samé A takže žiadny stres.
Ja som mala lepší priemer na výške jak na strednej.😆🤔Čím je človek starší tak si to všetko viac váži a uvedomuje,že chce niečo dosiahnuť.
Držím palce choď do toho.