Štúdium nemčiny, keď ju neviem
Ahojte, šiel niekto študovať nemčinu na vysokú školu aj keď mal minimálne až žiadne znalosti? Dala som si len tak prihlášku na výšku na nemčinu a zobrali ma. Chcela by som sa spýtať či sa to dá zvládnuť... A či je ešte niekto taký trafený ako ja. 😁😁😁
@lejkaaa ja mam vystudovany nemecky jazyk... skus si otvorit nejaku nemecku knihu, napr. taku povinnu jazdu - Franz Kafka: Die Verwandlung a precitaj si ju, ci budes rozumiet textom, skus si precitat nejake analyzy o diele v nemcine na nete, ci ta to bude bavit citat... lebo polka studia je o literature a kulture germanofonnych krajin ☝️ a potom ako ti tu uz pisali, Syntax, morfologia... u mna polka spoluziakov nepresla ani prvym rocnikom... a nie preto ze im nedali porobit skusky, ale ze sami pochopili ze na to nemaju, ze nemaju potrebnu uroven nemciny a boli DVD (do Vianoc doma)
@guiseppinka vsak to.ja len ziram ako sa casy zmenili.a to nie som az taka stara😀ale ked som koncila gympel,tak na VS sa chodilo bezne na odbory,v ktorych bol clovek jednicka.nemcina na VS bez zakladov,nechapem.manzel ma vystudovanu anglictinu a pred VS zil v zahranici,taku uroven jazyka vtedy ziadali na prijímačky.
@zuzinabila no presne, tiez som stravila pred VS nejaky cas v DE, chodila som tam aj sukromne na NJ na pripravu na VS. Teraz normalne zasnem, aka uroven sa dostava na VS. Ale aspon ma uz teda nebude prekvapovat uroven jazykarov v skolstve. A to som promovala v 2011.
@bubinko1506
@zuzinabila je to tak, latka je riadne dole, ale teraz sa celkovo hlasi na nemcinu zalostne malo studentov tak beru vsetko a ti studenti sa potom preriedia aj sami ked pridu na to ze to bol zly napad... napr. v PO uz tvoria cast aj ukrajinski studenti, v r. 2015 nebol este ani jeden
Vyskúšaš a uvidíš. No maximálne stratíš rok a pôjdeš na inú VŠ. Najlepšie ako to zistiť akú úroveň nemčiny tam reálne na škole potrebuješ, je na FB vyhľadať skupiny univerzity, prípadne aj fakulty/odboru a spojiť sa so študentami, ktorí tam študujú práve teraz. On ti najlepšie bude vedieť povedať, ako to tam reálne je. Zas na takýchto odboroch dosť aj o študentov bojujú aby im tam ostali. (Nemôžu povyhadzovať všetkých, koho by tí učitelia nakoniec učili a začo by dostávali plat, keby tam mali 2 študentov na odbore). Pravdou je, že zrovna tento smer nie je perspektívny do budúcnosti z hľadiska povolania a platu. Zas si treba porovnať aj to, že v prípade ak by si sa mala trápiť 5 rokov štúdia, lebo lepší základ ti chýba, či ti to za to stojí, lebo tiež keď skončíš Mgr. aby ti to na niečo bolo.
@lejkaaa ak neovladas nemcinu, teda mas len zaklady, nemas sancu. Ved tam mas vsetky predmety v nemcine, od morfologie, lexikologie, fonetiky cez literaturu, didaktiku, historiu az po realie. Ucit ta budu aj profesori z De a AT, budes im rozumiet? Skusky, seminarne prace, projekty, prax vsetko odborna nemcina
@betka233 aj ja citam tuto temu s otvorenymi ustami, v roku 2010 ma vzali na tlmocnictvo, nemcina bol moj zivot na zakladneja aj strednej najlepsia v triede ale zial taka skolska nemcina….textom som rozumela, testy a gramatika perfekt ale ked som prisla na taky syntax alebo dejiny a ja som nerozumela NIC!!!! Ja co som zila nemcinou citala casopisy testy na gramatiku spredu zozadu preluskane som zial po prvom semestri vzdala pretoze som z Nj nespravila ani jednu skusku pretoze som nerozumela ani z akej knihy sa mam ucit 🫣 doteraz mam z toho traumu 😁😁😁 az potom som sla do Svajciarska a neskor doma do prace, kde som zacala s Nemcami pracovat rozpravat ale som uprimne soknuta ze co som ja zazila za ten pol rok stresu a to som sla fakt gramaticky vycibrena maturita samizrejme B2 na Acko a teraz beru bez prijimaciek?! 🙈
@betka233 učiteľský plat je bieda. Možnosť ho navýšiť za roky praxe - minimálne. V porovnaní s ostatnými pozíciami. Ach. Pozri si plat začínajúceho učiteľa. Menej ako predavač v lidli. Dneska vedieť nemčinu na korporátnej úrovni nie je zrovna skill. + treba rátať, že po škole vie "iba" nemčinu. Bez IT, účtovníctva a ekonomiky, bez možnosti prekladateľstva. V podstate sa môže zamestnať ako obyčajný nemčinár na škole, kde to sklzne na úroveň B1 a B2 a odrápká si učebné osnovy z učebnice. Dá povedať, že ohlúpne ešte, lebo rozvíjať sa ďalej nebude. Nemám pocit, že by si s týmto odborom headhunteri naháňali nových ľudí do firiem.
@lejkaaa Bude to tazke, ale nie nemozne. Zalezi ci Ta to bude bavit, nakolko tam pojde o gramatiku, strukturu a vyvin jazyka, syntax, rozne taketo predmety. A to uz nemusi bavit kazdeho. Ale skusit to mozes. Ja som mala iba nemcinu pre translatologiu ako nejaky predmet par semestrov a bola som tam jedina, co nikdy ofiko nemcinu nemala. Maximalne RTL a u tety v Rakusku. Nakoniec sa prave mne ta nemcina stala osudnou a dnes nou hovorim na dennej base a uplne plynulo. Ale ten chlapek, co nas ucil bol uplne ze fanatik do toho jazyka. Akurat ten jeho schwul Hochdeutsch akcent si budem pamatat asi navzdy 😀 ale inak bol zlaty a nechal ma to prejst.
@gemerka17 si na omyle, naozaj viem o com hovorim... uz pocas VS som brigadovala v jednej personalke, kde zhanali opatrovatelky do zahranicia a vobec im nevadilo ze nemam iny skill ako nemcinu 😉 a potom po ukonceni ma vzali do dalsej firmy s vyrazne lepsim platom lebo uz som mala aku taku pracovnu skusenost a brilantnu aj/nj... nemcinu na "korporatnej urovni" potrebujes mat na urcitych poziciach naozaj aspon C1, nie nejaku oprasenu stredoskolsku, to by si s nemeckymi kolegami velmi pracovne veci neprebrala... a co sa toho ucitelstva tyka, strasne to povolanie podcenujes, platy idu postupne hore a tlaky silneju, do buducna sa to urcite este viac zlomi a bude to rast... a ci by sa dalej rozvijala ako ucitelka to by bolo na nej, mohla by si dorobit peciatku a vo volnom case prekladat za tiez slusne peniazky ako moja nemcinarka na gympli
@gemerka17 skill to je, malo ludi vie nemcinu a anglictinu na takej urovni, ze si mozu dovolit v tom napr pisat a opravovat studie, vedecke prace. To nemas sancu dat bez takeho stupna vzdelania ani ked si priamo native speaker. Vela ludi si mysli, ze ked niekde zili a maju nejake B2 , tak si mozu prakticky cokolvek s tym jazykom, ale nie je to uplne tak. Pretoze v tom leveli robia chyby, ale to je aj v slovencine. Nemozem sa ja porovnavat s niekym, kto ma komplet zvladnuty syntax a vie mi vysvetlit kazdu vynimku v gramatike. Ja som napr mohla mat prave pre firmu so sidlom v Nemecku job s total specializaciou na technicke vyrazy v nemcine a korekciu studii ( nemcina- slovencina) a poviem Ti, netrufla som si vziat to. Vela ludi vezme nejaky Job a potom mi 10x denne pisu, ze ako zmotat nejaky sofistikovany email v tej anglictine.
@zojkaaa inak tvoj pripad nechapem, pride mi to skoda lebo si mala super predpoklady na to, tu skolu dokoncit 😥 ja som tiez mala iba stredoskolsku nj, nejake kurzy popri gymku a tiez B2 maturu a nejak som sa preluskala, aj ked ten prvy rocnik nebol zrovna najslavnejsi, literatura s odretymi usami na E 🙈 ale rokmi a pobytom v DE to potom islo
@kiki68 presne tak, je rozdiel ked ma niekto hovorenu nemcinu bez gramatiky, bez "papiera" ked zil niekde v Nemecku, ako niekto kto to studoval a vie poskladat vetu gramaticky, syntakticky spravne na nejakej ten business urovni... je tam citit casto velky rozdiel... jj a aj tych ucitelov zhanaju aj v zahranici, je po nich dopyt, da sa tam ucit za krasny plat aj napr zahranicnych studentov + mame aj v PP bilingvalne gymko a kopec jazykoviek
@lejkaaa cca 15 rokov do zadu som si dala prihlasku na tlmocnictvo nemecky jazyk. bola som najlepsia nemcinarka v rocniku, chodila som aj na olympiady, do nemecka, na sutaze v nemecku, statnu jazykovu skolu..proste nemcina mi fakt isla aj ma bavila. a napriek tomu som sa tam ani nedostala a skoncila som na prijimackach pod ciarou. kamosku zobrali a ta to vzdala este pred skuskami a to tiez bola dost dobra. na inej vs v ramci studia som si spravila C1. odvtedy som nepouzila jedine nemecke slovo v praxi a dodnes fungujem len na anglictine, ktoru som sa naucila tym, ze som ju musela pouzivat v praci. poloz si otazku, ci ti vobec prinesie ta potencialne vynalozena namaha nasledne aj benefity v zivote. ci tym ziskas pracu, ktora ta bude bavit aj bude dobre financne ohodnotena.
Ja😂😂😂😂 na základke ma nemčina začala baviť, na strednej som patrila k najlepším z triedy, učiteľka ma nahovárala, aby som šla dobrovoľne maturovať z Nj. Ale potom som prišla na VŠ a zistila, že ja ju vlastne vôbec neovládam 😂 takže od septembra idem na iný odbor. Ak ju naozaj nemáš aspoň na lepšej B2, tak je to len trápenie
Stredoškolská nemčina je nič v porovnaní s tou vysokoškolskou. Tam máš každý predmet v nemčine
@gemerka17 na vysokej nemozes ist pod c2, tam to nepusti to, co studujes. Teda nemalo by. Uz len na 500 stranove skripta morfologie budes potrebovat minimalne c1 to vobec precitat a pochopit. Po 5 rokoch teda nemozes byt ako dilino z toho jazyka. Studium jazyka nie je ziadna socialna praca, kde mas akurat milion omacky. Ten jazyk nemas kde odrbkat, uz len na tej fonologii mas prakticke cvika a teoriu. Tie prakticke su transkript. Ja keby nemam uplny zaujem o ten jazyk, tak ani nejdem cez prvy rocnik.
@gemerka17 tak nemcina v korporatoch skill je, vsetko ostatne sa naucis praxou. Ja som tiez studovala ucitelstvo NJ, ale od skoly pracujem pre zahranicne firmy, kde bola prioritou NJ na urovni C1. Aktualne robim pre jednu rakusku firmu - ja som si k nim zivotopis neposielala, s ponukou prace prisli oni, a teda nie som kancelarska pipinka, ktora vari kavu😉.
@guiseppinka na predmetnej skole som vystudovala ten isty odbor, len teda anglictinu… osobne som mala AJ na vyssej urovni ako B1 ako aj vacsina mojich spoluziakov, ale mali sme aj “be-jednotkovych” ktori ukoncili statnou skuskou na urovni C2 (v podstate ako vsetci ktori studium uspesne dokoncili) … a dovolim si tvrdit ze kvalita studia nebola vobec zla… vela ludi UCM berie ako podradnu skolu ale konkretne FF a jazykove odbory su aj boli vzdy na velmi dobrej urovni a ani titul nebol zadarmo…
teda trochu oprava - nemam ucitelstvo, mam AJ a kultura v odbornej komunikacii… ale v zasade je to jedno… kazdopadne autorka, zda sa mi ze odborna komunikacia prijima na iste odbory dokonca aj bez znalosti jazyka - “od piky” (konkretne napriklad Rusky jazyk v odb. komunikacii, a myslim ze aj NJ - pozri na stranke FF UCM) - mozno to by bola cesta zmenit ked tak potom odbor (je aj viac otvoreny - okrem ucitelstva sa mozes preorientovat aj na tlmocnictvo/prekladatelstvo, ci cestovny ruch)
@lejkaaa
@lejkaaa studium nemciny bez zakladnych (velmi hlbokych) znalosti gramatiky je nezvladnutelne. Ja som sla studovat po tom, ako som sa ju ucila 4r na gympli (zamilovala som sa do nemciny, dodnes sa nou zivim), mala som uroven b2 az c1 (ale cely gympel som na sebe makala a neodpustila som si na ziadnej pisomke jediny bod) a na vyske som prvy rok prezivala. Studium jazyka nue je ucenie viet a slovicok, hned v prvom semestri ta hodia do vody a plavaj - rozumej mas predmety, ako fonetika (zacnes sa ucit, v ktorej casti ust sa vyslovuje ktora hlaska, ci je predna alebo zadna, ako sa otvaraju hlasivky pri vyslovovani tej a tej hlasky...), literatura v case althochdeutsch (stara horna nemcina, cize textom neporozumies nic a ucis sa obsahy diel atd.), hörverstehen (troska iny ako pri maturite, proste rozumies nerozumies, nehaj tak), gramatika z hladiska odbornikov, limgvisticke teorie a ich vyvoj... a to vsetko iba v nemcine. Po slovensky ti nikto ani necekne. Ja som bola milovnik nemciny, odkedy som sa ju zacala ucit, aj napriek tomu som cely prvy rocnik vahala, ci to nemam nechat. Studovala som aj slovencinu (mam ucitelstvo) a za seba mozem povedat, ze za 5r vysky som si to odmakala (napr. v mojej kombinacii som to do ciela dotiahla jedina, a to nas zacinalo vyse 20). Takze si dobre premysli, ci sa na to das. Ja to nelutujem 🙂
@gemerka17 tak, cudzi jazyk na spickovej urovni nevie hocikto na SK. Bohužiaľ nas myli skolsky system,kde nasa uroven "akoze" B2 z maturity neznamena vobec nic pre prax.moj muz ma vystudovanu AJ,ale je ozaj ze dobry v tom jazyku,vela casu venuje tomu aj pomimo,pristupuje tvorivo,vie motivovat,vdaka nemu sa decka co ucil dostali na zahranicne univerzity,ktore aj skoncili.bohuzial,nasa krajina o takychto ucitelov prichádza aj vdaka nizkym platom.po 10tich rokoch v skolstve to vzdal,lebo tabulka nepusti,mozes sa roztrhnut od aktivity a dostanes rovnako ako ucitel flakac.isiel ucit do firiem a statnej sfery ako lektor,podstatne lepsie..ale biju sa o neho aj velke firmy,pravidne mu chodia ponuky,kde by ho brali hned vsetkymi desiatimi keby chcel.naposledy Dyson.teda fakt mu staci jazyk na profi urovni a dobre referencie v CV
@zuzuliennka1 pretože v dnešnej dobe už na mnohé školy nie sú prijímačky, zoberú každého a potom študenti postupne vypadávajú keď nestíhajú. Alebo ich pustia a potom vyzerá úroveň pedagogov tak, ako vyzerá.
@gemerka17 fuuha tak jazykove smery su perspektivne vzdy 🙂 ide ale v zavere len a len o
to, ako sa dotycny student zariadi. Lebo to nie je len o skole, ale co potom, ako na sebe maka a ako sa vypracuje, ako sa jazykom venuje popri skole atd. Ale ludia ovladajuci jazyk a konkretne nemcinu perspektivu urcite maju
@kvetinka75 to je tiez pravda. No myslim si, ze ak autorka zamaka a naozaj toto studovat chce, da sa to.
Otazne je, preco sa hlasila akurat na nemcinu, chapem, ze vzali bez prijimaciek, priemery atd, ale to beru aj na ine odbory, nez akurat nemina 🙂
Tak bud sa toho chyti, zamaka a da sa to, no alebo proste nie a vyleti

@nikdenikto na VS nie su trimestre, ale semestre 😉