icon

Štúdium ošetrovateľstva externe - Slovenská zdravotnícka univerzita

jardooooo
9. jan 2026

Ahojte,
je tu niekto, kto študuje alebo študoval ošetrovateľstvo – externá forma na Slovenská zdravotnícka univerzita (pracovisko Banská Bystrica)?
Chcel by som sa spýtať:
• ako náročné je to štúdium popri práci?
• ako často bývajú prednášky a prax?
• dá sa to zvládnuť, ak človek pracuje na plný úväzok?
• čo vám prišlo najťažšie (predmety, prax, skúšky)?

• sú profesori ochotní dávať aj skriptá?

Budem vďačný za každú skúsenosť alebo radu. Ďakujem.

huxy
10. jan 2026

V prvom rade, ak chceš študovať externe na szu bb, musíš byť už praktická sestra a pracovať v zdravotníckom zariadení. Odpovede na otázky:
Štúdium je náročné, ale dá sa zvládnuť, mnohí popri práci, rodine, deťoch...
Prednášky bývajú týždeň v kuse, v prvom ročníku po 4 týždne v každom semestri (napr.týždeň v septembri, októbri, 2 v novembri-už ako spravia rozvrh), v druhom ročníku v druhom semestri to budú už len 3 týždne školy..praxe je dosť, musíš chodiť na určené oddelenie v nemocnici v bb v rôznom rozsahu (prvý ročník cca 120-180 za semester, v druhom máme asi 60, zvyšné hodiny si musíš odpraxovať na svojom pracovisku), plus aj letná prax na svojom pracovisku...
Ako som písala, dá sa zvládnuť aj keď človek pracuje na plný úväzok. Mnohí to ale riešia dohodou o zvyšovaní kvalifikácie so zamestnávateľom, ktorý im poskytne študijné voľno na čas školy. Treba sa informovať u zamestnávateľa. Mám kolegyňu, čo chodí len v rámci svojho voľna (ale na inú vš), a potom má služby dosť nasekané.
Najťažšie predmety sú pre každého iné, lebo každý sa dokáže naučiť niečo iné lepšie, má k niečomu bližší vzťah. Pre mňa boli prvý rok ťažké tieto: anatómia,latinský jazyk, biochémia, teraz je to geriatria.
Niektorí profesori dávajú všetky skriptá,niektorí odporučia literatúru (knihy z ktorých sa treba učiť), niektorí dokonca presne nadiktujú učivá, presne ako je treba sa ich naučiť.

jardooooo
autor
Včera o 08:52

@huxy
Ďakujem pekne za odpovede,ešte sa chcem spýtať koľko predmetov je v 1 ročníku (zimný,letný semester) a v 2 ročníku.

huxy
Včera o 09:27
@jardooooo

@huxy
Ďakujem pekne za odpovede,ešte sa chcem spýtať koľko predmetov je v 1 ročníku (zimný,letný semester) a v 2 ročníku.

@jardooooo 1.ročník ZS 17 (vratane súvislej aj klinicke praxe), LS 14 (tiež vratane oboch praxí). 2.ročník ZS 13 (tiež s praxou), LS 11 (s praxou).

jardooooo
autor
Včera o 09:38

@huxy
Fuha masaker,tak trochu na svojej stránke zavádzajú keď píšu 8 či 9 predmetov.

huxy
Včera o 11:13
@jardooooo

@huxy
Fuha masaker,tak trochu na svojej stránke zavádzajú keď píšu 8 či 9 predmetov.

@jardooooo tak skratili to zo 4 rokov na 3, čize to museli nejak prispôsobiť. V prvom ročníku je najviac, potom to postupne klesá, v tých predmetoch je aj tá prax, čiže mínus 2 predmety..Plus je v tom započítaný cudzí jazyk...