icon

Štúdium po 45tke - výhody a nevýhody

7. sep 2025

Ahojte, mám vyštudovanú VŠ, II. stupeň, ukončené v roku 2004. Potom som v roku 2006 chodila externe na PhD, avšak skončila som z pracovných dôvodov. Vždy som ešte chcela študovať ďalej. Láka ma psychológia na Paneurópskej VŠ, i keď tej škole neviem, či verím. Alebo si urobiť PhD štúdium v HR oblasti. Išli by ste v tomto veku študovať? Stojí to aj kvantum peňazí.

gribka1
7. sep 2025

Záleží na tom, či tebe záleží a splníš si tým sen. Vek nie v tomto podstatný.

anonym_44edef
7. sep 2025

Psychológia na paneuro sa ti neoplatí ale nechcem takto verejne tu aj keď pod anonymom. Máš 45+tj skončíš o 5rokov v 50+, hneď po škole nemôžeš sa tomu venovať ale neštudovala som to tak neviem aké dlhé sú atestácie ale dajme tomu 3 roky budeš mať 53+, dôchodok v cca 65 tak si zhodnoť či sa ti to oplatí. Keby mňa niečo veľmi lákalo tak by mi to ešte neprišlo neskoro. +-12rokov sa venovať niečomu, čo ma bude napĺňať.

autor
7. sep 2025
@anonym_44edef

Psychológia na paneuro sa ti neoplatí ale nechcem takto verejne tu aj keď pod anonymom. Máš 45+tj skončíš o 5rokov v 50+, hneď po škole nemôžeš sa tomu venovať ale neštudovala som to tak neviem aké dlhé sú atestácie ale dajme tomu 3 roky budeš mať 53+, dôchodok v cca 65 tak si zhodnoť či sa ti to oplatí. Keby mňa niečo veľmi lákalo tak by mi to ešte neprišlo neskoro. +-12rokov sa venovať niečomu, čo ma bude napĺňať.

@anonym_44edef nechcem robiť psychologičku, ale pomohlo by mi to pri práci.

colsami
7. sep 2025

Tiez si myslim ze psychologia na paneuropskej nie.

A co sa tyka studia po 45, isla by som, kebyze mam ten cas a peniaze. Preco nie 🙂

anonym_0a8eb1
7. sep 2025

Ja tiež idem študovať, mám po 45- rozširujem si kvalifikáciu, aj rozmýšľam, či to ešte zvládnem.

anonym_44edef
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_44edef nechcem robiť psychologičku, ale pomohlo by mi to pri práci.

@anonym_autor pokiaľ ide o teóriu, ktorá by ti pomohla vieš si ju naštudovať sama. Ja tiež sa tak samovzdelávam vo viacerých oblastiach, ktoré ma lákajú študovať. A nie je vždy pravidlo, že škola zaručene urobí z teba väčšieho odborníka v danej oblasti. Či vyslovene len titul zo psychológie ti pomôže?

denkabemommy
7. sep 2025

Do dôchodku máš ešte 20 rokov, tak kľudne študuj 😊

dadis
7. sep 2025

Jasne, chod do toho

autor
7. sep 2025
@anonym_44edef

@anonym_autor pokiaľ ide o teóriu, ktorá by ti pomohla vieš si ju naštudovať sama. Ja tiež sa tak samovzdelávam vo viacerých oblastiach, ktoré ma lákajú študovať. A nie je vždy pravidlo, že škola zaručene urobí z teba väčšieho odborníka v danej oblasti. Či vyslovene len titul zo psychológie ti pomôže?

@anonym_44edef na urcite veci v HR potrebujem ofiko vzdelanie v oblasti psychologie. Napriklad ak chcem poskytovat AC/DC napriklad. V tomto smere rozvoja by mi odbor velmi pomohol.

gribka1
7. sep 2025
@denkabemommy

Do dôchodku máš ešte 20 rokov, tak kľudne študuj 😊

@denkabemommy Aj viac ako 20😂😂

dadis
7. sep 2025

A preco prave paneuropska?

anonym_44edef
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_44edef na urcite veci v HR potrebujem ofiko vzdelanie v oblasti psychologie. Napriklad ak chcem poskytovat AC/DC napriklad. V tomto smere rozvoja by mi odbor velmi pomohol.

@anonym_autor tak potom by som išla do toho niečo po 50tke skončíš a do dôchodku ešte ďaleko. Keď nechceš robiť psychologičku tak pravdepodobne roky atestácie ti odpadnú a teda ten titul už skôr ti prinesie to, po čom túžiš.

autor
7. sep 2025
@dadis

A preco prave paneuropska?

@dadis lebo tam sa da studovat psychologia ako samostatny odbor. Inde nie, pokial viem.

denkabemommy
7. sep 2025
@gribka1

@denkabemommy Aj viac ako 20😂😂

@gribka1 🤣 ak vôbec ale tak minimálne 20 určite

anonym_fa4c92
7. sep 2025

Tam kludne môzeš isť...len je to drahšie Ja mam VŠ ošetrovatelstvo dnes by som to nedala, mam 42.

morpheuss
7. sep 2025

Určite nie... pracovne ti to nepomôže a len to stojí čas a peniaze. Ak sa len chceš v danej oblasti vzdelať, v dnešnej dobe máš na to milión iných možností úplne zadarmo.

dadis
7. sep 2025
@anonym_autor

@dadis lebo tam sa da studovat psychologia ako samostatny odbor. Inde nie, pokial viem.

@anonym_autor Je dost draha ta skola, isla by som na UK, tiez sa externe plati, ale nie tak vela...pomoze ti to v kariere - ale vrati sa ti investicia spat v podobe vyssej pozicie a vyssej mzdy?

dadis
7. sep 2025

Na vyhodnocovanie AC/DC to staci si nejaky kurz, ppdla mna

autor
7. sep 2025
@dadis

Na vyhodnocovanie AC/DC to staci si nejaky kurz, ppdla mna

@dadis nie, na realizaciu AC/DC musis mat psychologa. Teraz si to objednavam subdodavatelsky.

dadis
7. sep 2025
@anonym_autor

@dadis nie, na realizaciu AC/DC musis mat psychologa. Teraz si to objednavam subdodavatelsky.

@anonym_autor Nemusis..vies si obe pripravit aj sama..my sme si bezne tvorili AC pre vyber zamestnancov..

autor
7. sep 2025
@dadis

@anonym_autor Nemusis..vies si obe pripravit aj sama..my sme si bezne tvorili AC pre vyber zamestnancov..

@dadis ale ako sluzbu ja to dodavam, predavam to klientom. Nie na interne ucely. A aj na AC aj na DC potrebujem mat v teame psychologa. Plus na psychodiagnostiku pri vybere zamestnancov.

christie11
7. sep 2025

Nesla by som. V tomto veku a so svojimi znalostami by si iba nadavala na kvalitu vyucby a system. Mrzel by ta strateny cas a vyhodene peniaze. Radsej by som sla na nejaky kurz, pripadne si dokoncila phd, ak ti chyba akademicka poda.

snowflakenel
7. sep 2025

Ja idem v 42. Do dochodku daleko

strongi
7. sep 2025

No ja teraz začínam tiež, potrebujem si rozšíriť kvalifikáciu. A to mám dve vysoké úspešne za sebou. Takže tak.

anonym_b9a7f6
7. sep 2025

Ja rozmyslam nad externou psych, ale Mgr., Bc. uz mam, nepokracovala som v roku 2009 uz dalej, robila som ine. Uvazujem, ze kde, jedine tak v BA na UK alebo Trnava. Mam 42 rokov. Manzel ma odradza, ze naco, no uvidim, ako sa to vyvrbi po rodicaku s pracou. Psychologia bol moj sen odjakziva. Ja si myslim, ze 45 nie je vysoky vek, ak Ta to ma posunut dalej.

snowflakenel
8. sep 2025
@anonym_b9a7f6

Ja rozmyslam nad externou psych, ale Mgr., Bc. uz mam, nepokracovala som v roku 2009 uz dalej, robila som ine. Uvazujem, ze kde, jedine tak v BA na UK alebo Trnava. Mam 42 rokov. Manzel ma odradza, ze naco, no uvidim, ako sa to vyvrbi po rodicaku s pracou. Psychologia bol moj sen odjakziva. Ja si myslim, ze 45 nie je vysoky vek, ak Ta to ma posunut dalej.

@anonym_b9a7f6 presne tak,,ja idem pedagogiku,,kedze pracujem v škd. Momentalne tiez som na rodicaku 🙂 tak este vy.som vyuzila.cas, kym som doma. Ked ma.zenu este.noeco zivot do dochodki a ma.v praci istotu a chut , preco nie. Vela zoen,,robi skplu po 40.

stvura
8. sep 2025

Ja mam 48r a studujem - tento sk.rok - v maji, robim statnice (svoje tretie)...podla mna nejde o to kolko mas rokov, ale musis zvazit ci nato mas cas, chut a financie. Osobne by som si ale vybrala inu skolu, skus pozriet v CR, tam je ovela vacsi vyber 🙂...a mam spoluziacky/spoluziakov co so mnou koncia ktore maju okolo 60tky, takze....uplne v pohode.