icon

Štúdium psychológie

31. mar 2023

Neviem poradiť dcére, tak možno mi pomôžete vy, alebo mi ukážete iný pohľad na vec. Dcéra na gymnáziu, skôr len priemerná študentka, z predmetov jej nejdú matematika, fyzika, informatika. Baví ju biológia, občianska (právo, psychológia), perfektne píše slohy. Vo všetkých testoch budúceho povolania jej vychádza práca s ľuďmi. Ona sama by veľmi rada študovala psychológiu, ale čo pozerala výsledky predchádzajúcich prijímačiek na VŠ, kde chce ísť, tak prijali myslím 70 ľudí z 350, čo ju dosť odradilo, keďže je skôr priemer. V budúcnosti sa vidí kľudne niekde v zahraničí, nie je študijný typ, že by dala niečo príliš náročné, na čo nemá predpoklady, aj keď psychológia by ju bavila, ale ja sama si myslím, že má trošku skreslené predstavy o tejto práci. Čo jej poradiť, skúsiť tú psychológiu, alebo niečo iné, ak áno, tak čo? Určite nechce pedagogiku, ani niečo, kde je mat, fyz...

Strana
z2
54tinka54
1. apr 2023

@nucky to je jedna z “nevýhod” štúdia psychológie, po 5 ročnom štúdiu treba ešte ďalších niekoľko rokov štúdia + dosť peňazí, keď chce človek robiť v zdravotníctve či mať vlastnú prax. Je to beh na dlhé trate 🙂 držím palce na skúškach 🍀

katuskamala1
1. apr 2023

@monuska112 ja soc pracu neodporucam lebo ju sama mam. Pracujes s klientami co sa nachadzaju v nepriaznivej ziv situacii a to po case na teba dolahne.. Ked chodis do prace len k niecomu negativnemu. A financne ohodnotenie je viac ako smiesne. Cca 1100e v hrubom, na to ze napr navstevujes romske komunity,pripadne zavislych alebo ine rizikove skupiny to je az smiesne..v blave tak max 1300 ale to uz su fakt pozicie ozaj nebezpecne..

nucky
1. apr 2023

@54tinka54 ano s tym suhlasim....ale vzdelavat by sa mal clovek vsade a doplnat poznatky...ono to ide stale dopredu...ale v psychologii obzvlast...Ci pracuje v zdravotnictve alebo v poradni ci v skolstve. Stale je nieco nove v odbore...a vdaka 🙂

autor
1. apr 2023

@benit z čoho konkrétne je sklamaná? Lebo veľa čítam, že sú štidenti sklamaní, že mali inú predstavu....ale v čom konkrétne? A ešte ak môžem - na ktorej VŠ študuje, ako hodnotí náročnosť školy?
@nucky je problém zamestnať sa hneď po škole? Je mi jasné, že táto práca vyžaduje ďalšie vzdelávanie, ale zamestná sa ako čerstvý absolvent bez praxe?

monuska112
1. apr 2023

@katuskamala1 v zahranici je to dobre platene, a autorka vravela ze jej dcera sa planuje prestahovat. na sk to neodporucam ani ja samozrejme. ale pozri profesiu ako su plateni psychologovia, napriklad taky skolski v poradni a pod, a zistis ze je to to iste. vsetko ostatne je o tom, ako si veci k sebe pripustas. ja mam pracu rada, niesom z nej pochmurena. sustredim sa aj na dobre veci. obcas sa nieco podari, ma to vyznam, niekto dostane pracu, ci sa dostane zo zlej soc. situacie. neni toho vela mozno ani nie jedno percento. ale aj u ludi pri ktorych je to zle sa da odvadzat praca s dobrym pocitom. asi o tom to je. nezaoberam sa problemami ale rieseniami a malymi krokmi a davam si racionalne ciele. ostatne nieje moj problem.

richie233
Odpoveď bola odstránená
54tinka54
1. apr 2023

Autorka, Ako absolvent bez praxe má možnosť sa zamestnať napr v detských domovoch, centrách sociálnych služieb, úradoch práce, CPPaP.

katuskamala1
1. apr 2023

@monuska112 necitala som resp asi prehliadla ze chce ist von. Tak to potom ano, ja stale tvrdim,ze nik nema na slovensku take platy ako v zahranici ci uz "len" v nemecku napr.. ale lekari uz ano :D Ja som medavno kukla plat socialneho pracovnika v uk a omg

nucky
1. apr 2023

@autorka nie je to uplne jednoduche a moze to trvat dlhsie...ludia si casto posielali CV aj na slepo..lebo casto sa aj takto obsadzuju pozicie...mne to trvalo rok sa dostat do zdravotnictva...ale mala som stastie...ale medzitym som mala aj jedno zamestnanie ako vychovavatelka v specialnej skole, co mi nesadlo a robila som aj v obchode a popri tom som bola na UPSVaR evidovana, mala som absolventsku prax a potom som sa zamestnala cez projekt...moja kolegyna u nas najprv robila prax este ako studentka a potom išla zastupovat za MD znova k nam ....ked skoncila skolu...zrovna sme niekoho hladali a spomenula sme si na nu...cize je to aj o stasti...ale da sa to...len niekedy treba cakat

nucky
1. apr 2023

@autorka ale do zdravotnictva je tazke sa dostat...ale da sa to

lucimax
1. apr 2023

Dat si 2 - 3 stretnutia s kariérnym poradcom, rozjasní sa jej, poupratuje myšlienky a rozhodne sa. Kariérny poradca ovláda veľa technik, vďaka ktorým dcéra na to príde sama. Držím palce

martul
1. apr 2023

Keď nie je študijný typ, tak psychológia určite nie. Tam je veľmi veľa učenia, bifľovania.

katkine_terapie
1. apr 2023

@nucky to poznám 😀

benit
1. apr 2023

Ak chces mozem odpovedst sukromne, nie sem, aby to nebolo zneuzite, ze ohovaram nejaku vs😁

akiana
11. apr 2023

Ahoj, mam skoncenu psychologiu v zahranici. Mozem ti povedat, ze matematiky je tam dost, ale zas na strednej som ani ja z nej nebola dobra, takze to nevadi a da sa to naucit. Co ze nebola dobra, mala som priserne znamky a takmer som prepadala. No a teraz som skoro doktorka 🙂

Neexistuje take, ze studijny a nestudijny typ, to su hluposti. Vsetko je o motivacii, a ked nie je mlady clovek v niecom motivovany, neznamena to, ze nebude motivovany v nicom. Proste su medzi nami typy, a ja som jednym z nich, ktore su velmi selektivne v zaujmoch sposobom, ze bud ma nieco absolutne netankuje a vyslovene sa do toho musim donutit, alebo do toho dam vsetko. Ja som bola dobra v jazykoch, rovnako ako ona v pisani slohov, v biologii. Fyzika, matika, chemia, otras.

Skor mam z tvojho prispevku, a neuraz sa na mna, pocit, ze ty v nej zivis to, ze na nieco nema, a ona sa prisposobuje tvojmu nazoru. Takze moja rada? Nech ide do toho, zapracuje na tom, v com je dobra a douci sa na prijimacky to, co treba. A ked to nevyjde jeden rok, skusi o rok. Zivot je boj a nemali by sme deti ucit, ze bud na nieco maju a teda to dostanu zadarmo, alebo na nieco nemaju a mozu to rovno vzdat. Takto to nefunguje. Drzim palce!

autor
11. apr 2023

@akiana ďakujem za tvoj názor. Určite sa neurazím, máš v mnohom pravdu, hlavne to posledné čo si napísala....presne ako moja dcéra. 100% to na ňu sedí.
Ja práveže sama neviem, či ju v tomto štúdiu podporiť, lebo jedna vec je spraviť prijímačky a druhá zvládnuť roky náročnej VŠ.
A ten študijný typ...za celý život nezobrala dobrovoľne knihu do ruky, učí sa len to čo naozaj potrebuje do školy. Chce veľmi študovať psychológiu, ale nikdy si nič nezisťovala o tom bližšie, aké predmety tam bude mať, alebo že by si pozrela nejaké študijné materiály...Možno preto to tak vnímam, lebo syn je pravý opak, od mala si listuje v encyklopédiách, všetko čo ho zaujíma si sám naštuduje, pozisťuje informácie. Tak neviem ako to inak nazvať.
Preto same neviem, či ju v tom podporiť, alebo skúsiť nasmerovať niekde inde

keira
14. jún 2024

@biankaaaa ake napr? a v akej oblasti robite? preco v USA Je to ine?

kristinaf2003
31. aug 2024

Ak budete potrebovať vedieť viac ohľadom štúdia psychologie, že kde by mala najväčšie šance, aké su predmety, odporučane knihy tak mi napíšte 🙂

lillienarts
10. feb 2025

@kristinaf2003 ahojky prosím môžme sa spojiť? ohľadne tejto témy?

Strana
z2