icon

Štúdium réžie na VŠMU

9. júl 2025

Ahojte,
nájde sa tu niekto kto študoval alebo študuje na VŠMU v Bratislave konkrétne odbor réžia hraného filmu. Zaujímalo by ma ako prebiehajú prijímačky čo si mám pripraviť (scenár? nejaké video?)a či je pravda že sa tam hlási hrozne veľa ľudí a berú len pár. A celkovo aká je tam atmosféra, profesori. Budem veľmi vďačná za akékoľvek info. Ďakujem

anonym_625fa5
9. júl 2025

@anonym_autor ahoj, študovala to bývala spolužiačka, no je to dosť náročné sa tam dostať, pretože ako píšeš, hlasí sa tam veľa ľudí a ich brali tuším max 5 alebo 8 už neviem. Bola spokojná, teda čo sa týka filmu na SK tak je to asi jediná vysoká škola. Pokiaľ máš kvalitné portfólio a naozaj to ovládaš nemáš sa čoho báť, no berú najlepších z najlepších. Ono veľa ľudí tam nezoberú, pretože natáčajú si doma filmiky častokrát bez nejakej myšlienky, kvalitného spracovania a dúfajú, že ich zoberú. Existujú aj takí, ktorí idú len vyskúšať a keď sa tam takých hlási cez 50, tak naozaj tých 8 kvalitných ľudí je až veľa. Teraz som mal spolužiaka, kt. dokončil bakalára na inej škole a hlásil sa tam a zobrali ho, netreba teda zúfať ak ťa nevezmú hneď na prvýkrát, treba skúšať. Na druhej strane možno vyskúšaš inú Vš a zistíš, že je to pre teba (môj prípad, neprijali ma na dizajn, išiel som na žurnalistiku a chcem v tom aj pracovať). Držim ti prsty.

anonym_482720
10. júl 2025

@anonym_autor Príjimačky prebiehajú v 3 kolách.
Najprv im pošleš svoje práce (na základe pokynov školy) a to je základný výber uchádzačov - vôbec ťa nemusia pozvať na ďalšie kolo.
Potom sú ďaľšie kolá už priamo v škole. Vedomostný test, rozbor priemietaného filmu, priamo v dvojiciach herecko-režijná improvizácia, napísanie krátkeho scenára na zadanú tému, osobný pohovor... Je to naozaj náročné aj po psychickej stránke. Pokiaľ prejdeš všetkými kolami, trvá to 2 dni.
Hlási sa veľa uchádzačov a prijímajú 5-6 ľudí.
Najlepšie je sledovať ich stránku, majú aj deň otvorených dverí.
Tu sú pokyny z posledných prijímacích skúšok priamo zo stránky školy, v podstate to býva rovnaké každý rok:
https://www.vsmu.sk/wp-content/uploads/2024/09/...

jaron
10. júl 2025

Len by som doplnil, inak veľmi dobré informácie, ktoré už sú v príspevkoch predo mnou, že odporúčam tam ísť naozaj iba človekovi, ktorý tým už vopred žije, niečo v tej oblasti amatérsky robí, skúša a pod. Napr. už počas SŠ sa angažuje v nejakom divadelnom "krúžku" atď. Tie často vedú aj starší absolventi školy, poznajú profesorov, môžu poradiť, pomôcť s prípravou, dať konštruktívnu kritiku...
Neodporučil by som ísť na také štúdium od "nuly". Čiže len tak, že človek na konci SŠ si pomyslí, že možno by ma bavilo herectvo, réžia, kamera... ale nikdy s tým nič nerobil. Teda okrem výnimiek, že sa u niekoho objaví naozaj absolútne geniálny zázračný talent. 🙂
(Píšem na základe skúsenosti so školou mne blízkej osoby).

anonym_44f188
15. nov 2025

Ponúkam odbornú prípravu na prijímacie skúšky na VŠMU a tiež odborné konzultácie v oblasti tvorby filmových a televíznych programov (scenáristika, réžia, produkcia, autorské právo, mediálne prostredie SR)formou videohovorov príp osobných stretnutí. Garanciou mojej odbornosti je viac ako 30 ročná tvorba pre Slovenskú televíziu, ako aj moja -pedagogická činnosť na pôde Vysokej školy múzických umení, resp. Akadémie umení v Banskej Bystrici.
Cena dohodou

Doc.Mgr.art. Ľubomír Fifik
kontakty: lubo.fifik@gmail.com mobil: 0903853249