icon

Štúdium v štyridsiatke

16. dec 2025

Ahojte,mam po 40-tke..rozmýšľam nad štúdiom VS...alebo aspoň niečo pomaturitne-nieco v com po ukonceni studia uplatniť v zamestnaní.Do čoho by ste išli a co naopak vôbec?
Pedagogiku vylučujem úplne.
Ďakujem.

Strana
z2
anonym_5b8181
16. dec 2025

je uplne jedno na co by sme sa dali my tu na MK, dolezite je co chces ty a hlavne ak sa v tom chces uplatnit (ja som prave dostudovala pedagogiku a mam pred 50tkou)

anonym_a1f1c1
16. dec 2025

zdr. sestra externe. za 2 roky pracuješ v nemocnici. Miesto isté.

zeroz
16. dec 2025

@anonym_autor u nás v okolí bol hit pomaturitrné štúdium hygieny... Ale ja by som si už skorej spravil Bc. než pomaturitrné štúdium.

anonym_bcf1be
16. dec 2025
@anonym_5b8181

je uplne jedno na co by sme sa dali my tu na MK, dolezite je co chces ty a hlavne ak sa v tom chces uplatnit (ja som prave dostudovala pedagogiku a mam pred 50tkou)

@anonym_5b8181 prosím ťa, kde si študovala? Pomaturitne či vs? A našla si uplatnenie? Tiež rozmýšľam nad predškolskom pedagogiky alebo asistentom. Ale bojím sa, či najdem uplatnenie. Nám 40 r.

anonym_bcf1be
16. dec 2025
@anonym_a1f1c1

@anonym_a1f1c1 len či nie na úplne najhorších miestach 🤔

anonym_a1f1c1
16. dec 2025
@anonym_bcf1be

@anonym_a1f1c1 len či nie na úplne najhorších miestach 🤔

@anonym_bcf1be to sú ktoré

anonym_bcf1be
16. dec 2025
@anonym_a1f1c1

@anonym_bcf1be to sú ktoré

@anonym_a1f1c1 no napr často vidím inzeráty na praktickú sestru do DSS a takých zariadení, a to je isto ťažšie ako sestrička u obvodného alebo v nemocnici na koznom, očnom.

anonym_32af48
16. dec 2025
@anonym_bcf1be

@anonym_a1f1c1 no napr často vidím inzeráty na praktickú sestru do DSS a takých zariadení, a to je isto ťažšie ako sestrička u obvodného alebo v nemocnici na koznom, očnom.

@anonym_bcf1be z vlastnej skúsenosti píšem, bolo treba nejakú dobu odkrútiť na iných oddeleniach kým sa človek dostal na ľahšie oddelenie

anonym_bcf1be
16. dec 2025
@anonym_32af48

@anonym_bcf1be z vlastnej skúsenosti píšem, bolo treba nejakú dobu odkrútiť na iných oddeleniach kým sa človek dostal na ľahšie oddelenie

@anonym_32af48 chápem, ja som to chcela tiež študovať, len som sa veľmi bála, či mi neostane len DSS a to by som fakt nezvládla. Iné oddelenia v pohode si myslím, že by som zvládla.

anonym_32af48
16. dec 2025
@anonym_bcf1be

@anonym_32af48 chápem, ja som to chcela tiež študovať, len som sa veľmi bála, či mi neostane len DSS a to by som fakt nezvládla. Iné oddelenia v pohode si myslím, že by som zvládla.

@anonym_bcf1be ja som pôrodná asistentka, po maturite som šla hneď na VŠ. Aj očné by bolo lepšie ako LDCH a pod. kde som bola, bola nás tak niekoľko

anonym_7fb90b
16. dec 2025

Keby som mohla, idem študovať psychológiu. Tú je veru potreba stále, ako sa tak okolo seba pozerám.

janinah
16. dec 2025
@anonym_bcf1be

@anonym_bcf1be neprestáva ma udivovat ako očne povazuju ľudia za ľahké odd...to ken na okraj

lindusss2016
16. dec 2025
@anonym_a1f1c1

@anonym_a1f1c1 no neviem, ale za dva roky vystuduje podla mna len prakticku sestru, to nie je to iste ako zdravotna. Ale je dost mozne, ze sa s tym v nemocnici zamestna pomerne lahko.

lindusss2016
16. dec 2025
@anonym_7fb90b

Keby som mohla, idem študovať psychológiu. Tú je veru potreba stále, ako sa tak okolo seba pozerám.

@anonym_7fb90b ale uplatnenie s tym nie je ziadna vyhra

anonym_7fb90b
16. dec 2025
@lindusss2016

@anonym_7fb90b ale uplatnenie s tym nie je ziadna vyhra

@lindusss2016 Keď je človek šikovný, dá sa uplatniť. Len musí to človeka baviť. A

anonym_a1f1c1
16. dec 2025
@janinah

@anonym_bcf1be neprestáva ma udivovat ako očne povazuju ľudia za ľahké odd...to ken na okraj

@janinah z bežného laického hľadiska áno. krv moc neberieš, ľudia na očné diagn. moc neumierajú, čisté odd - nie ako napr. chirurgia.
z odborného hľadiska nevieme my "nezdravoťáci" posúdiť.

anonym_b4fc54
16. dec 2025

Co sa týka tohoto ,,2 roky a si zdravotná sestra" - pozor na to - budeš praktická sestra a to JE rozdiel. Áno, sú zariadenia, ktoré hľadajú skôr praktické sestry kvôli nižšiemu platu ale žiaľ napr v mojom regióne majú praktické sestry problém sa zamestnať. Jednoducho je ich veľa, toto vzdelanie si spraví fakt hocikto kto nevie čo so životom (a samozrejme má chuť sa učiť) a je ich nadbytok, aj vdaka tomu, že v okruhu mame 2 SZS, z toho jednu priamo v našom meste. Sama mám 3 kolegyne sanitárky, ktoré si spravili PS a stále robia sanitarky - robotu sanitarky za plat sanitarky, pretože PS u nás netreba a teda ich nepreradia. A z tých PS čo boli niektoré vyhodili a nahradili kvalifikovanými sestrami (zdravotnými, nie praktickymi). Takže pozor na to, sama musíš vedieť aké máš vo svojom regióne možnosti a aké sú tvoje možnosti a schopnosti.
A čo sa týka tých porovnávačiek oddelení - záleží aj od zloženia tímu a jeho fungovania. Mám kolegyňu, ktorá sa tak uchytila ako PS, že je na oddelení, kde iba sedí za PC a rieši veci s lekármi a je na náročnom oddelení ldch. Ale napr bývalá kolegyňa ktorá si myslela, že si polepši išla na urazovku kde ako PS iba prebaluje, kŕmi a vozí na vyšetrenia - tam si lekári ,,nejakú praktickú sestru" nepustia.
Takže každá minca má 2 strany a pozor na to co ti kto radi.
A keď ti niekto povie, že očné alebo kožné je ľahké oddelenie, tam je čisto a sestričky len kvapkaju kvapky do očí tak toho už nepočúvaj vôbec

rosavia
16. dec 2025

@anonym_autor
A co Ta zaujima? Co by si chcela robit?

anonym_89896c
17. dec 2025

@anonym_autor zdravotníctvo neodporúčam a ani nič s psychológiou, tá sa totiž zvykne využívať na nekalé úmysly. Skôr niečo s IT je fajn, práca z domu ....

anonym_42a323
17. dec 2025
@anonym_89896c

@anonym_autor zdravotníctvo neodporúčam a ani nič s psychológiou, tá sa totiž zvykne využívať na nekalé úmysly. Skôr niečo s IT je fajn, práca z domu ....

@anonym_89896c Ako to myslíš? Nerozumiem aké nekalé úmysly?

anonym_bcf1be
17. dec 2025
@anonym_a1f1c1

@janinah z bežného laického hľadiska áno. krv moc neberieš, ľudia na očné diagn. moc neumierajú, čisté odd - nie ako napr. chirurgia.
z odborného hľadiska nevieme my "nezdravoťáci" posúdiť.

@anonym_a1f1c1 presne tak som to myslela, oproti chirurgii alebo kardio je to podľa mňa ľahšie

anonym_8f76fe
17. dec 2025
@anonym_89896c

@anonym_89896c na IT treba mať trochu viac než len chuť sa učiť, nie je to pre hocikoho. Mám syna na takej škole a je to masaker, tam je toľko matiky, fyziky a elektrotechniky že amen, a nie sú to ľahké počty. na programovanie musí mať človek jednoducho logické a algoritmické myslenie, inak je v keli.
Autorka položila si veľmi zlú otázku - tvoje štúdium záleží len a len od toho, aké sú tvoje schopnosti a záujmy. Toto sa radí veľmi ťažko, osobne by som praktickú ani zdravotnú sestru robiť nechcela- aj keď si vážim všetky lebo práca to ľahká nie je. A aj napriek tomu, že oblasť medicíny ma zaujíma. Popozeraj si na nete čo kde ako, aké odbory ponúkajú vysoké školy. Toto sa naozaj nedá poradiť na modeom koni.

lindusss2016
17. dec 2025
@anonym_7fb90b

@lindusss2016 Keď je človek šikovný, dá sa uplatniť. Len musí to človeka baviť. A

@anonym_7fb90b tak potom sa vies presadit s hocicim, ked si sikovna a bavi ta to. Ale zamestnanie ako psychologicka dostanes tazko, takych pozicii je malo a otvorit si vlastnu prax je masaker.

anonym_7fb90b
17. dec 2025
@lindusss2016

@anonym_7fb90b tak potom sa vies presadit s hocicim, ked si sikovna a bavi ta to. Ale zamestnanie ako psychologicka dostanes tazko, takych pozicii je malo a otvorit si vlastnu prax je masaker.

@lindusss2016 Nie je to také ťažké, keď sa chce, všetko sa dá.

ibrunova
17. dec 2025
@anonym_5b8181

@anonym_5b8181 myslíš odbor pedagogika?

svetlonos
17. dec 2025
@anonym_7fb90b

@anonym_7fb90b
len si treba uvedomit kolko trva studium psychologie a nasledne dovzdelavanie, kurzy, nehovoriac o financiach. To by bolo pre slobodneho cloveka, ktory nema problem byt bez prijmu dlhsiu dobu.

anonym_7fb90b
17. dec 2025
@svetlonos

@anonym_7fb90b
len si treba uvedomit kolko trva studium psychologie a nasledne dovzdelavanie, kurzy, nehovoriac o financiach. To by bolo pre slobodneho cloveka, ktory nema problem byt bez prijmu dlhsiu dobu.

@svetlonos Alebo presne pre človeka, čo má odrastené deti. Čiže, po štyridsiatke. Poznám jednu pani, čo šla takto študovať a stále sa jej to oplatilo.

stvura
17. dec 2025

tak asi zalezi co ta bavi a co planujes do buducna...
Ja mam 48r a studujem lebo chcem uplne zmenit pracu...koncim v maji...este som sa nepozerala po volnom mieste, ale predpokladam ze si nieco vyberiem cez leto...kamoska si spravila po 40tke zdravotku a pracuje ako sestricka...po ukonceni sa o nu doslova trhali aby k nim nastupila (je nielen sikovna, ale i velmi empaticka)...takze v tom odbore si urcite pracu najdes a zamestnavalel uprednostni starsiu rozhladenu pani pred mladou zabkou (to mi ver, ked chodim okolo Zdravotky-a vidim tych studentov sa uz teraz bojim vstupit do nemocnice)

margotka17
17. dec 2025

@anonym_autor ja zrejme fyzioterapiu. Uplatnis sa v kúpeľoch, rehabilitačných centrách, nemocniciach....

bvln
17. dec 2025
@anonym_89896c

@anonym_89896c ako sa da štúdium využiť na nekalé praktiky🤦‍♀️

Strana
z2