icon

Štúdium zubného lekárstva v porovnaní so všeobecným

21. jún 2025

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na vaše skúsenosti so štúdiom zubného lekárstva na LF UPJŠ – najmä v porovnaní so všeobecným lekárstvom. Zaujíma ma, či je medzi týmito odbormi výrazný rozdiel v náročnosti a časovej vyťaženosti. Je štúdium zvládnuteľné, alebo si vyžaduje takmer neustále učenie? Ďakujem vopred za vaše postrehy.

gregik66
21. jún 2025

Zubne je po novom uz len 5 rokov. Maju viac praxe a individualnejsi pristup.

zaralotuska
21. jún 2025

Ja sa čudujem ako si niekto nevie vybrať. To že štúdium je 5 rokov je jedna vec druhá koľko to povolanie bude človek vykonávať. Skús najprv porozmýšlať ktorá profesia by ťa viac bavila a rozhodni sa podľa toho 🙂

colsami
21. jún 2025
@zaralotuska

Ja sa čudujem ako si niekto nevie vybrať. To že štúdium je 5 rokov je jedna vec druhá koľko to povolanie bude človek vykonávať. Skús najprv porozmýšlať ktorá profesia by ťa viac bavila a rozhodni sa podľa toho 🙂

@zaralotuska presne, tych 5-6 rokov studia je nic oproti dalsim 40 r prace 😁

slniecko39
21. jún 2025
@zaralotuska

@zaralotuska presne tak.

Navyše, ak by si chcel ísť smerom napr. maxilofaciálny chirurg, potrebné sú obe školy. Inak oba študijné odbory vyžadujú podobnú prípravu - v prvých rokoch sa treba naučiť učiť sa na VŠ teda to zaberie viac času. Neskôr to ide ľahšie a je viac priestoru či už na prax, dobrovoľníctvo, brigádu alebo voľný čas... Každopádne držím palce nech si spokojný tam, kde si vyberieš 💪 stojí to za to

kaca222
21. jún 2025

V oboch odboroch je štúdium zvládnuteľné, ale samozrejme vyžaduje nonstop učenie. Reálne sa neučíš len keď spíš, alebo sú letné prázdniny 😃 ako hej, aj párty sme stíhali, aj fitko, ale inak áno, učíš sa proste stále, hodiny hodiny denne.