Súkromné vysoké školy

6. jan 2022

Ahojte, aky nazor mate na sukromne vysoke skoly? Bez ohladu ci u nas alebo v zahranici... Pride mi, ze Slovenske sukromne VS sa neprimerane podcenuju a zahranicne nadcenuju, priklad ”moje dieta studuje na sukromnej skole v Dansku, Francuzsku, Holandsku, Anglicku, na Floride..." sa nanho kazdy pozera, ze Wau (nemyslim sukromne celosvetovo prestizne skoly, kde je takmer nemozme sa dostat kvoli vysokemu poctu uchadzacov ale obycajne o ktorych sa nehovori) a ked niekto povie, ze "moje dieta ma sukromnu skolu na Slovensku alebo v Cechach" sa nanho pozera, urcite si ten titul zaplatil. Ja osobne v tom nevidim rozdiel, ci niekto ma sukromnu alebo statnu VS, aj zo statnych vychadzaju menej mudri studenti, ktorym boli skusky zaplatene alebo s odretymi usami presli a naopak aj zo sukromnych vychadzaju odbornici. Pretoze studium nie je o skole ale studentovi, ci sa chce ucit alebo nie.

ivkazba
6. jan 2022

Sú súkromné vysoké školy, ktoré vnímam úplne v poriadku. A potom také, ktoré ak má kandidát v životopise danú VŠ, tak ho vnímam ako bez VŠ. Napríklad Sládkovičovo, Dubnický technický inštitút, akákoľvek súkromná sociálna práca.

lindous
6. jan 2022

Ja to vnímam rovnako ako je napísané vyššie, že nie je jedna súkromná vysoká ako druhá... A vnímam takto aj štátne školy... Na Slovensku máme proste príliš veľa vysokých škôl, súkromných aj štátnych, často na úkor kvality...

ivkazba
6. jan 2022

@lindous presne tak, rovnako vnímam ak štátne VŠ, tiež je kvalita rôzna. A súhlasím, máme každý rok neskutočné množstvo absolventov a obrovské množstvo z nich nepripravených do reálneho sveta, pretože veľa našich VŠ je stále zameraných viac na teóriu ako realitu.

slovakboy
6. jan 2022

Súhlasím že študent je najdôležitejší element. Ale škola mu musí vytvoriť podmienky na kvalitne štúdium a to nerobia všetky školy. A určite ani na západe nie sú všetky kvalitné. Vyjadrím sa k technickym školám. Myslim, že naše školy sú dostatočné na to aby naučili študenta všetky potrebné teoretické veci, ktoré bude potrebovať v praxi a ktoré ho už prax nenaučí. Tam ho nebudú učiť matematiku ani fyziku ani základy technického kreslenia. Ale ani najlepšia škola nenaučí študenta praktické veci ktoré sa môže naučiť až v praxi. Naše školy sú slabé len preto lebo nemajú finančne prostriedky inak si myslím že súčasne technické školy sú kvalitnejšie, čo sa metodiky týka, ako boli za socializmu. Inžinier z Prešova ma rovnaké teoretické znalosti ako ten z Nemecka. Potom sú školy ktoré sú veľmi náročné a robí sa tam veľké Sito majú dobre meno. Napríklad univerzita v Achene v Nemecku. Tam skutocne prejdu len najlepši makači ale ja nevidím riešiť kvalitu školy pakárňou. Kvalitný študent vyjde aj z Prešova a okolo neho niekoľko priemerných. Priemysel potrebuje aj tých priemerných aj tých najlepších. Tých slabých nepustia ďalej ani naše školy.

eriksonka1234
6. jan 2022

@ivkazba presne tak. Drvivá väčšina absolventov zo Sládkovičova bola katastrofa. Pár diplomoviek som čítala....

missdiva
6. jan 2022

Vnimam to ako autorka. Chodila som aj na statnu VS a aj na sukromnu. Na sukromnej nam prednasal jednej prof. z Harvardu a strasne vela studentov chodilo na rozne vymenne programy do zahranicia, kto sa chcel ucit mal vyborne podmienky na naucenie a vlastne vacsina ludi na sukromnej niekde pracovala a pracovala na svojom osobnom rozvoji... Na statnej sa vacsina studentov sustredila dost na intrakovy zivot. Celkovo som mala lepsi pocit zo sukromnej ale myslim,ze clovek sa vie na oboch naucit rovnako dobre.

liz_lemon
6. jan 2022

spominate tu statne VS, ale asi si ich mylite s verejnymi VS
Štátna vysoká škola: je každá vojenská, policajná alebo zdravotnícka vysoká škola.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Vysoká_škola#Dele...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienkashcj
18. nov 2023

Ahojte aký máte názor na NEWTON University v Bratislave? Ak máte niekto skúsenosti podelili by ste sa? 🙂