icon

Učiteľstvo verzus psychológia

7. júl 2023

Ahojte, štúdium čoho je podľa vás jednoduchšie?

dskjhfdlkdjhl
7. júl 2023

A ucitelstvo coho myslis? Lebo to nie je uplne jedno, ak chces porovnat narocnost studia. Navyse, kazdy clovek je iny, pre niekoho je jedno to a pre ineho druhe.

zuzanockamt
7. júl 2023

Ak myslíš učiteľstvo predmetov MAT, FYZ, CHEM, INF, tak to nedá každý. Humanitné typy uprednostnia psychológiu. Pre mňa boli skúšky a štátnice zo psychológie pohoda. Ale zase zvládla som aj skúšky a štátnice z matiky. Len to nestačí odsedieť a nabifliť sa.

petrofka
7. júl 2023

urcite ani jedno z toho.. Ak učiteľstvo daj si aspoň informatiku, nech nemusíš potom robiť v školstve, keď sa ti tam nebude páčiť. Plat je malý, veľa zodpovednosti. Je to hrozné povolanie, obrovský tlak. Štúdium psychológie sa diplomom nekončí, tam treba mať trochu peňazí, aby si si mohla robiť nejaký terapeutický kurz potom. A je to celé zložité. Ktovie, čo bude o 5 rokov. Ale kľudne mi napíš správu, môžeme podebatovať.

sisa_s
7. júl 2023

Po pedagogickej vš mozes hned ucit..po psychologii este len zacinas..robit si kurzy atd, vela casu a financii...

autor
7. júl 2023

@petrofka fúha čo by malo byť o 5 rokov? :/

autor
7. júl 2023

@sisa_s ďakujem

hnedovlaska1234
7. júl 2023

Ja som sa presne nedávno rozhodovala medzi tým,či ísť na VŠ študovať psychológiu alebo učiteľstvo. Nakoniec som si vybrala učiteľstvo. Z časti aj z toho dôvodu,že po vysokej si hneď môžeš už najst pracu a psychologia predsa trva troska dlhsie. Tak uvidím,aké bude štúdium.

petrofka
7. júl 2023

či sa zmenia podmienky uznávania terapeutických kurzov, či sa rozšíri ich ponuka, či sa ozaj všetci nutne musia stať najskôr zdravotníckymi pracovníkmi. Veľa vecí je nastavených tak, aby sa len pár ľudí dnes stalo psychoterapeutmi. A ak si má človek vybrať učiteľstvo vs. školský psychológ, išla by som do učiteľstva. Nechcela by som riešiť samovražedné myšlienky puberťákov. Oznámiš to - zle je, neoznámiš - zase zle. Ak máš dosť peňazí na štúdium po štúdiu, choď na psychológiu, ale neuspokoj sa so školskou. Ak peniaze nemáš, choď na učiteľstvo. Ale niečoho poriadneho, čo dnes chýba a s čím si nájdeš prácu. Fyzika, chémia, matika, informatika...

zuzinabila
7. júl 2023

@sisa_s nie je to uplne pravda.ja som z odboru.psychologicku moze robit hned.ty myslis asi atestaciu z kliniky,pripadne terapeuticky vycvik,ale to nie je nevyhnutnost ,moze ist inym smerom

zuzinabila
7. júl 2023

@hnedovlaska1234 nie je to celkom pravda.ja som hned po VŠ nastupila ako psychologicka a ostala som aj po 40 ke v rovnakom odbore.nemusi si robit atestaciu z kliniky.len chcem objasnit,lebo ludia v tom maju misung

oli18
7. júl 2023

@zuzinabila no ved napis, aky smerom si isla.

euka210
7. júl 2023

Studium, ci aj praca potom?
Ide o titul, ci aj o pracu potom?
Clovek si skor vybera skolu podla prace co chce robit a nie naopak.
Vsade robis s ludmi, psychicky narocna praca, psychologov je malo a sukromnik si dobre zarobi. Ucitelov tiez niekde niet, lebo k takej praci slaby plat. A ucit dnesne deti...
Ucitelstvo je lahsie, ked Ta bavi dany predmet a vies ho...ist na jazyk ci matiku, ked nemas na to bunky, je asi blbost.

oli18
7. júl 2023

@euka210 aj na psychologiu treba mat bunky. Poznam pripad, ze od 8.rocnika ZS chcela byt psych. Ovplyvnila ju jej prednaska v skole. Podarilo sa. Ma 45r a fantasticku karieru. Aj povahu na to.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
zuzinabila
8. júl 2023

@oli18 asi relevantnejsia odpoved ako kde robim ja(nerada sa zverejnujem) je ,kde sa moze uplatnit hned po VŠ .napr.CPP(Centrum poradenstva a prevencie,kedysi sa to volalo CPPPR),dalej byvale detske domovy,dnes Centrum pre deti a rodiny,dalej na UPSVAR,v socialnej oblasti ,DSS-kach,v školstve ako skolska psychologicka,atd,atd.ale samozrejme musi mat Mgr. S titulom Bc.jenpsycholog neuplatnitelny v odbore.