Ako prebieha externé štúdium na UKF Nitra?
Ahojte,
planujem si podat prihlasku na externe studium na UKF, ale mam par otazok na studentov, ktori navstevovali skolu, konkretne predskolska a elementarna pedagogika. V ktore dni byva prosim skola (kazdy vikend, kazdy druhy, sobota/piatok/nedela?). Skusky byvaju vacsinou cez tyzden alebo pocas vikendu? Dakujem 🙏
Od znamych ktore chodili ale na inu katedru - vyucba v soboty cely den, skusky normalne terminy v soboty, vynimocne nejake opravaky cez tyzden v poobednych hodinach
Len uz je to par rokov nazad
@airotkiv_0909 chodim na specku, ale pepkari co sa organizacie studia tyka to maju obdobne ;) skola piatky a soboty vacsinou 08:00-16:15 - podla rozvrhu, cize predmetov ktore si zapises. Niektore predmety su iba v jeden den, niektore su v dva dni. Takze moze sa stat ze jeden tyzden mam skolu iba piatok, v iny tyzden iba v sobotu, niektory tyzden aj v piatok a aj v sobotu a niektory tyzden nemam skolu vobec ;) teraz letny semester budem mat pravdepodobne tak ze mi vyucba skonci uz v marci 🤣
skusky --- vzdy sa dal dohodnut ak nie vikendovy termin, tak potom minimalne jeden v tyzdni poobedny - o 15:00 ci 16:00.
@kaktusik007 dakujem🙂 a byva skola kazdy vikend vacsinou ci naozaj to zalezi len od predmetov? A neda sa nejako zapisat si predmety podla rozvrhu a nie ze rozvrh podla predmetov, chapes ma, ci? 😂
@airotkiv_0909 povinne prednety si musis zapisat ako su, s tym nepohnes. Ale vyberove /teda povinne volitelne/ si zapisujem presne podla toho, kedy su ;)
@airotkiv_0909 kamarátka je na PEP externe a má presne takto školu ako píše @kaktusik007
ahojte, čiže škola je každý piatok a sobotu od 8:00-16:15? 🙂
@lienkaangelink a ty vies citat s porozumenim?
@airotkiv_0909 študujem tento odbor externe, tento rok končím Bc. Je to tak ako píšu dievčatá + počas štúdia je potrebné absolvovať skoro každý semester odbornu prax v MŠ alebo ŠKD. A to sa dá jedine cez týždeň v čase kedy sú tieto zariadenia otvorené... Keď si školu robíš popri práci môže to byť náročnejšie
Ja som istý čas bola od rana na praxi a potom šla poobede o druhej do práce na poobednú zmenu aby som stihala zladiť prax a prácu. Štúdium je externé ale praxe sú masaker.
Tento rok mam prácu kde robim 7:30-16:00 a ísť na prax je pre mňa nerealne. Musela som zohnať pečiatky o absolvovaní a proste to urobiť takto .... Lebo dovolenku by mi nedali lebo som nedavno nastúpila...
Čiže okrem piatok a sobot je tu ešte prax. Čo si ja pamätám tak skúšky boli možno jeden termin v sobotu ale inak dosť cez týždeň a nie len v piatok sle bežne v utorky stredy,... Ale nejako sa to dalo zvládnuť
@patricia255 dakujem velmi pekne za aktualne info a prax je hned od prveho rocnika?
@airotkiv_0909 napíšem ti presne ako sme mali:
1. Ročník - prax bola v letnom semetri úvodná hodpitacna prax v MŠ a ŠKD (v každom zariadení byť 5 dní)
2. Ročník - v zimnom semestri bola hospitacno-asistentska prax v MŠ
3. Ročník - v zimom semestri bola hospitacno-asistentska prax v ŠKD a 1. ročníku (ale stačilo ísť len do ŠKD) a ešte iný predmet bola Exkurzia (tam som bola v Montesori škôlke)
V letnom semestri bola prax v škole prirody (stačilo ísť do ŠKD a realizovať prírodovedne zamerane aktivity, minimálne 10 aktivít, minimálne 5 dní praxe)
4. ročník - Vystupova prax v MŠ a ŠKD (v oboch zariadeniach byť 20 hodín, čiže 5-10 dní cca)
Ale ja som bola externe na 4 roky. Teraz je externé len 3 roky takže to bude viac natesno. Celkovo v treťom ročníku som mala za jeden rok 20 predmetov (11 v zimnom, 9 v letnom). Neviem si predstaviť mať toho ešte viac, lebo by bolo štúdium kratšie...
Ale tak zvladali to ženy s deťmi, ja som pracovala na plný úväzok popri škole, ale teda nie je to zadarmo veru
@patricia255
@airotkiv_0909 ja som na tri roky, sice nie predskolska, ale co sa poctu praxe tyka je to to iste - okrem prveho semestra je prax kazdy dalsi semester, tiez teda 5x za cele bc studium.
Teraz som druháčka...a je to presne ako píšu dievčatá vyššie. Teraz v letnom semestri budem mať 14 predmetov, bude to zase extra náročné...ale aspoň prax neriešim (vypíšem papiere a dám kolegyni podpísať), keďže už učím v MŠ a aj prax v ŠKD som už absolvovala počas štúdia na SOŠPg.
@kaktusik007 ahoj, prosím ťa špecku, myslíš štúdium špeciálnej pedagogiky? 4 roky sú to? Je to náročné, alebo dá sa zvládať aj popri práci?
@patricia255 ahoj, študuješ predškolskú a elementárnu pedagogiku? to je trojročné štúdium? Ja by som si tiež chcela podať tento rok prihlášku, ale podľa toho čo píšeš, tiež si to úplne neviem predstaviť zladiť s praxou, keďže ja pracujem od rána 15 hodiny :/ štúdium je náročné?
ja tiež uvažujem podať si prihlášku.....myslím, že sa dá len do 31.3. 2025? Akurát hľadám, z čoho sa robia prijímačky...
@gabruska1985 ano, specka je specialna pedagogika. Ci je to narocne - no ako pre koho, niekto to vzdal, niekto ledva prelieza a niekto studuje s prstom v nose
@slamkasalamka Na externú predškolskú a elementárnu PED sa nerobia prijímačky...na stránke UKF nájdeš všetky potrebné informácie.
@gabruska1985 štúdium samozrejme bolo náročné ale zvládla som to popri plnom úväzku. Každopádne ja som študovala 4 roky, teraz je to znova na 3 roky a určite to je ešte náročnejšie
Ale tak vždy sa to dá zvládnuť. Ale veľa voľného času musíš obetovať, aj dovolenky, veľmi veľa
Ale som rada že som to zvládla
@airotkiv_0909 študujem tento odbor externe, tento rok končím Bc. Je to tak ako píšu dievčatá + počas štúdia je potrebné absolvovať skoro každý semester odbornu prax v MŠ alebo ŠKD. A to sa dá jedine cez týždeň v čase kedy sú tieto zariadenia otvorené... Keď si školu robíš popri práci môže to byť náročnejšie
Ja som istý čas bola od rana na praxi a potom šla poobede o druhej do práce na poobednú zmenu aby som stihala zladiť prax a prácu. Štúdium je externé ale praxe sú masaker.
Tento rok mam prácu kde robim 7:30-16:00 a ísť na prax je pre mňa nerealne. Musela som zohnať pečiatky o absolvovaní a proste to urobiť takto .... Lebo dovolenku by mi nedali lebo som nedavno nastúpila...
Čiže okrem piatok a sobot je tu ešte prax. Čo si ja pamätám tak skúšky boli možno jeden termin v sobotu ale inak dosť cez týždeň a nie len v piatok sle bežne v utorky stredy,... Ale nejako sa to dalo zvládnuť
@patricia255 ahoj môžem ty napísať správu ? Ja nastupujem teraz od septembra
@patricia255 ahoj, študuješ predškolskú a elementárnu pedagogiku? to je trojročné štúdium? Ja by som si tiež chcela podať tento rok prihlášku, ale podľa toho čo píšeš, tiež si to úplne neviem predstaviť zladiť s praxou, keďže ja pracujem od rána 15 hodiny :/ štúdium je náročné?
@gabruska1985 ja som to mala ešte na 4 roky, to bolo určite lepšie ako teraz na 3. Na prax som chodila párkrát potom som si to musela dať len oraziť u spolužiačky čo už robila v škôlke. Nebolo reálne tam chodiť a hlavne som im tam po dňa robila asistentku, a aktivity ktoré som mala popísať do praxe som si musela doma dosť prispôsobiť a upraviť… ale akože spravila som školu na červený diplom a proste prax dobehnem keď sa zamestnám, školu som inak brala poctivo len som so nemohla dovoliť toľko meškať z prace, dosť čo veľa dni ke výuka v piatok a skúšky cez týždeň
Ahojte
Prosim tie ktoré si podávali prihlášku na predškolská a elementárna pedagogika-externe, mali ste aj príjmací pohovor? Či sa bral do úvahy len priemer s vysvedčení zo strednej školy? Ďakujem za odpoved 🙂
@patricia255 ahoj môžem ty napísať správu ? Ja nastupujem teraz od septembra
@liviaani Ahoj,nastupuješ na UKF v Nitre od septembra? Ja sa ešte stále rozhodujem, ešte som neodoslala návratku
Nastupujete niekto od septembra z okolia RS na UKF?
@anonym_671913 Ahoj ano idem to skúsiť a uvidím ako to pôjde ak sa náhodou rozhodneš na FB mame už aj skupinu môžeš sa pridat 🙂
@liviaani ahoj, ja tiež nastupujem, aká je to skupina prosím? Ja som od Prievidze....

Čo viem od pedagógov, ktorí ma učili, tak najčastejšie mávali jednu sobotu v mesiaci, kedy vyučovali. A skúšky bývali v skúškovom individuálne - niektorí vyučujúci skúšali zároveň s nami dennými, iní dávali termíny na soboty.