icon

Univerzita Komenského - psychológia

vaness110
22. feb 2021

Ahojte baby, nemáte náhodou niektorá skúsenosť s touto vysokou školou? Chcela by som sa spýtať ohľadom prijímačiek, nejaké skúsenosti, rady, alebo poprípade či je ťažké sa tam dostať.

Strana
z3
spice4me
3. mar 2021

@h_petra Aký je rozdiel medzi skupinami na fb a MK? Myslím si, že obe sú rovnako "odborné". Dievča tu dostalo celkom slušné rady, ak si si nevšimla, tak neviem, prečo sa ju snažíš presvedčiť aká je hlúpa, že sem napísala.
Neviem, prečo si na ňu hneď začala útočiť. Očividne je ešte mladá a neskúsená a preto sa pýta a ty sa jej za to vysmievaš. Neviem teda, ako vychovávaš svoje deti ale myslím si že je úplný základ neposmievať sa niekomu, keď sa snaží. Jediné, čo by si tým docielila je, že sa bude dotyčný báť spýtať sa a bude si myslieť, že je chyba v ňom. Tak naozaj neviem, o čo ti ide, spraviť z nej hlupaňu? Prečo?
Ako som povedala, sú to základy. Možno by si teda ty nemala byť na MK.

makova333
3. mar 2021

@spice4me skor ide o to, ze na FB strankach studentov urcite najde viac skusenosti studentov ako na MK. Ja som napriklad studovala pred 25 rokmi, moje skusenosti s prijimackami jej nepomozu, ale pomohla som linkami, info, nasmerovala, ze mozno nie psychologia, ale Akademia PZ, vysvetlila, ze sudna psychologia neexistuje atd. Ale bohuzial mam dojem, ze dievca ma velmi skreslenu predstavu o tom, co chce robit (vysvetlila v prospevkoch po hlavnym prispevkom). Preto nerozumiem, preco MK bola prva volba (alebo jedna z prvych a preskocila aj info na fakulte, Fb stranky, Instagram) kde ziskat info.

h_petra
3. mar 2021

@spice4me Skupiny na FB a Modrý kôň ani zďaleka nie sú to isté.
Na FB nájdeš aj pracovné a odbornejšie zoskupenia ľudí, nájdeš tam vyložene skupinu študentov psychológie, čiže ľudí, ktorí s tým majú konkrétne skúsenosti. Tu je to strela do prázdna, môže čakať, či sa jej niekto z praxe ozve alebo aj nie. Ale v špecifickej skupine sa jej z praxe ozvú určite.
Samozrejme, existujú aj iné odborné fóra, ale snáď nebudem slečne googliť odkazy, taká zbehlá a sčítaná dievčina to istotne zvládne pogoogliť aj sama. Lenže s postojom, že keď ona žiadne fórum nenašla, tak asi na tomto blbom Slovensku ani neexistuje to ide ťažšie.
Hlupaňu z nej nerobím, hlupáka robí zo seba každý, kto sa príde niečo, čo sa dá hľadať niekde úplne inde pýtať na takéto fórum. Tu je super riešiť kašičky a plienky a hovienka, prípadne ohovárať vo veľkom svokry, švagriné a manželov, ale riešiť tu forenznú psychológiu? Neviem no.
Proste treba sa pýtať inde, to je jediné, čo jej viem poradiť.
Ja som sa po bakalárskom štúdiu uchádzala o štúdium v ČR, prihlášky som mala na troch univerzitách a ani raz som sa neprišla spýtať na rady a tipy týkajúce sa prijímačiek na fórum matiek na rodičovskej dovolenke 😀.
A to som komunikovala s viacerými študentami, aj absolventami, aj som sa dostala k testom z predošlých ročníkov, ktoré neboli verejné, ale určite nie tu.
Jednoducho som jej možno trochu priamejšie, ale poradila aby nestrácala čas a pátrala inde a inak.

vaness110
autor
3. mar 2021

@makova333 Prvá volba? Na to si kde prišla? Vo fb skupinách som takmer všetkých ktoré sa len dá, instagramy sledujem, a prihlášku mám dávno poslanú, čiže aj info na stránke mám dávno pozreté. Prečo si len domýšlaš stále? A nikde som nevysvetlila svoju predstavu čo chcem robiť. Len som debatovala vo fóre. Fakt, odkial si zistila že som nepozerala info na fakulte, nesledujem instagram a nie som členom fb skupín? Lebo v skutočnosti bol MK moja posledná možnosť. Normálne by som sem nepísala, no všimla som si tu viac diskusií ohľadom vysokých škôl, tak som to skúsila.
@h_petra Ale prečo teba zaujíma, kde hľadám informácie? Odkiaľ vieš, kam všade som už písala? Nevieš. A že to zvládnem pogoogliť aj sama? A nútim tu snáď niekoho aby to googlil za mňa? Nie, len som rozšírila svoje možnosti na získanie skúseností a informácií. Každopádne to ale stále, nie je tvoja vec. Namiesto toho “priamejšieho” vysvetlenia že mám informácie hľadať niekde inde, si sa radšej mohla spýtať, či som už neskúšala aj iné fóra a soc. siete. Lebo odpoveď by bola, že áno.

spice4me
3. mar 2021

@h_petra stále neviem, aký dôvod ťa núti hovoriť jej to takto "priamejšie". A ešte k tomu keď teda tie rady aj dostala, tak asi to nebola taká blbosť napísať sem, nie? Ale to som už vravela, možno si len nepochopila môj komentár hore.
Pozri:
"Ahoj, pozri si skupiny alebo stránky na fb, tam ti možno poradia viac ako tu."
Jednoduché. Namiesto:
"Netušíš, čo obnáša psychológia, len pozeráš americké kriminálky. Písklatá."
Ste snáď dospelá žena, nie dieťa, že takto rýpete do mladého dievčaťa :D

h_petra
3. mar 2021

@vaness110 Aspon si nekakaj do pusy 😉.
Mám ti vyznačiť tvoje kecy o tom, ako na Slovensku žiadne fórum nikde nie je? Ako sa nie je kde pýtať? Ako ti mám poslať linky na facebookové skupiny?
Už len varíš z vody.
Veľa šťastia.

vaness110
autor
3. mar 2021

@h_petra Lebo je rozdiel keď sa bavíme o fórach, a o sociálnych sieťach moja. Tak si najprv vyjasni pojmy, lebo ak považuješ Facebook za fórum, tak si teraz veľmi smiešna.
A plus, ja som sa v niekoľkých skupinách už pýtala, a nikto neodpovedal. Ale to, opakujem, nie je tvoj problém 🙂

vaness110
autor
3. mar 2021

@h_petra Lebo vieš, to že v tých skupinách som, neznamená že som tam aj niečo zistila 🙂

90909
3. mar 2021

@vaness110 neminaj energiu niekde, kde to nikam nevedie a sustred sa radsej na adekvátne rady, co tu odzneli. Dam ti este jednu radu v rámci osobnej skúsenosti. Ako som pisala, je jedna vec psychológia ako teória a psychologia ako praca a kazdodenna rutina. Mna osobne bavi, myslim, ze v teorii a chápaní súvislosti v danom odbore som dobra, ale nie som clovek do praxe. Neviem robit s ludmi, nemam rada pracu s ludmi, je to pre mna peklo. Robim s tabuľkami, tam som stastna a ide mi to. Takze najprv si ujasni aka si v tomto smere. Lebo akákoľvek nadupana teoria ti bude v tej praxi na nic, ak nebudes vediet reagovat, nebudes vediet s tymi ludmi pracovat. Poviem ti par prikladov z mojej praxe, ktorou som si v ramci studia presla. Denne stacionare, kde su ludia s mentalnym postihnutim. Vela ludi si myslí, ako tam s nimi budu kreslit a robit aktivitky a vsetci vysmiati ako slniecka. Nie. Ti ludia maju svoje nalady, nechcu spolupracovat. mozu byt agresivni. Autisti, co maju svoje rituály a ty musis vediet ako na nich, aby si u nich nesosobila rev a hysaky. Deti na ZS, kde riesis sikanu a tie sa ti smeju a ty si musis vybudovat rešpekt aby si ta vazili a pocuvali ta A ze nie vsetky deti su mile neviniatka. Aj ked toto nie je tvoje zameranie, ty sa chystas robit s individuami rozneho rangu a pocitaj s tym, ze vela z nich budu hlavne nasi spoluobcania a ziaden sympaticky Hannibal Lecter. Takze za mna ako som uz pisala. Nemysli na to ako ta bavi teoria. Ta bavi 70% ludi. Vela z nich precita Freuda a uz si mysli, ze ma psychológiu v malicku. Teba caka okrem 5 rokov studia, vela praxe, samovzdelavania, kurzov, výskumov, možno aj prednasania, publikovania a praxe, praxe, praxe, kde budes celit situáciám, o ktorých sa ti ani nesnívalo a od teba sa bude cakat, ze to vyriesis, ze si poradis s ludmi, ktorych si v beznom zivote mozno nikdy nezažila. A naucit sa to budeš musiet sama, samovzdelavanim. Na skole ti s praxou vela nepomôžu, casto si ju musis hladat sama.

h_petra
3. mar 2021

@vaness110 nepovazujem Facebook za fórum 😉
Vieš komu hovor, že sa ti nikdy v skupinach ma FB neozval😉

vaness110
autor
Autor odpoveď zmazal
vaness110
autor
3. mar 2021

@h_petra Vieš komu hovor? Nebuď tak zaujatá a nechaj ma už na pokoji. Dovi

h_petra
3. mar 2021

@vaness110 študuješ učiteľstvo pre MŠ, nie predškolskú pedagogiku 😉
A nie, nie je to to isté. Predškolská pedagogika sa študuje na VŠ
Ak si na SPgŠ, tak máš čo robiť, aby si sa dostala na psychológiu.

vaness110
autor
Autor odpoveď zmazal
h_petra
3. mar 2021

@vaness110 ako chceš byť psychologička, keď sa tak ľahko rozčúliš? 😀

h_petra
3. mar 2021

@vaness110 terminológia je v praxi odborníka dosť dôležita, to je nie je žiadne slovíčkarenie...

vaness110
autor
3. mar 2021

@h_petra Ale dobre, odíď už odtiaľto☺️

h_petra
3. mar 2021

@vaness110 teraz, keď je s tebou konečne sranda😀

Strana
z3