Univerzita Komenského - psychológia
Ahojte baby, nemáte náhodou niektorá skúsenosť s touto vysokou školou? Chcela by som sa spýtať ohľadom prijímačiek, nejaké skúsenosti, rady, alebo poprípade či je ťažké sa tam dostať.
@makova333 Inak to je veľmi dobrý nápad, vo väznici by sa dalo pracovať aj iba s magisterským titulom psychológie? Knižky od pána Heretika o forenznej psychológii mám doma už takmer všetky :D Preto som si stále myslela že je to úplne normálne odvetie :/
A nad policajnou akadémiou tiež veľmi premýšľam, len ma dosť odrádza fyzický výcvik, nakoľko vôbec nie som športový typ. Lebo teda myslím, že sa tam robí na všetkých katedrách :/ Ale napísala som im, a poprosila o konzultáciu, tak sa ich skúsim popýtať nejaké otázky a uvidíme
@vaness110 https://www.istp.sk/export-pozicie/51312/psycho... Vies, dat by sa dalo, ak sa tam dostanes... V prvom rade si treba ujasnit, ci chces s ludmi pracovat po psychologickej stranke (aj tym vo väzeni) a pomahat im zvladnut situaciu (ev. casom po xy rokoch praxe robit sudnoznalecke posudky), ale odhalovat trestne ciny, hladat motiv, pachatela atd. (operativa, vyšetrovačka), resp. robit vysetrovatelku (zas iny odbor zamerany viac na pravo). Toto si treba ujasnit a podla toho si vybrat VS. Ak by som to velmi laicky zhrnula tak psychologia je skor o pomoci, empatii, nasmerovani cloveka k svojpomoci atd (kym sa dostanes k sudnoznaleckym posudkom budu to roky tvrdej driny a odlivu penazi z tvojho uctu)., operativa a vysetrovacka je skor na policajnu akademiu a takato oblast nie je velmi odbor pre zenu (za svateho nesklbis s rodinou) a potom vysetrovatel/ka je skor odbor pre pravo na pravnickej fakulte.
@atikab operativa su chalani (a sem tam aj baby) v terene, "vysetrovacka" je uz napriklad na ekonomickej kriminalke, na vrazdach atd. A vysetrovatel je ten, co dozoruje ten ktory pripad, aby slo vsetko v sulade so zakonom, aby vsetky procesne ukony boli ok ( to asi tak v skratke)
@h_petra Tak, Peťka 🙂
Takéto komentáre na moju prácu snov vyslovene milujem. Náhodou ma vôbec nezaujímajú Americké kriminálky, ale True crime kontent, ktorý predpokladám že ani nevieš čo je. Pohybujem sa niekoľko rokov na amerických stránkach, článkoch a prípadoch. Tam je úloha forenzných psychológov často krát kľúčová k vyriešeniu prípadov. To som ešte nevedela, že šak vlastne počkať, ja žijem na Slovensku! Tu také niečo ani neexistuje že? Skús si napísať schválne do googlu, čo ti to tak nájde na forenznú psychológiu na slovensku. Veľké h*. Videla si už na Slovensku aj nejaké iné fórum, kde by mi niekto vedel poradiť z praxe? Skús mi nejaké povedať, stavím sa že také nenájdeš 🙂 preto som skúsila napísať sem, lebo už inú možnosť nevidím. Takže keď si myslíš že som nejaký nadšenec z CIA Miami, a myslím si že vyštudovaním psychológie budem lietať po svete a vyšetrovať vraždy, tak si na veľkom omyle. A pojem “súdna psychologička” som použila prvý krát, lebo mi prišlo, že ľudia tu nebudú tušiť čo znamená tá forenzná. Viac k tomu nemám čo povedať.
@vaness110 Milá Vanesska 🙂.
Ak si taká zbehlá a šikovná a rozhľadená ako píšeš, potom nerozumiem, prečo Modrého koníka radíš medzi "odborné fóra" 😄.
Ak už nič iné, aspon si vyhľadaj facebookové študentské skupiny, ale pýtať sa na fóre, kde 80% žien rieši Farmu a to, že im manžel asi zahýba, lebo samé sú frustrované, nešťastné a zanedbané po všetkých stránkach, je minimálnee zvláštne.
Ale možno to bol nejaký tvoj psychologický experiment, neviem.
Na Slovensku, samozrejme, forenzná psychológia funguje, ale ty si ešte také kuriatko, zdá sa, že tomu moc nerozumieš.
Existujú aj odborné fóra, ale ako z názvu vyplýva, sú odborné 😉. Nie je to zrovna fórum pre znudené matky na rodičovskej dovolenke 🙂.
Neviem čo konkrétne z praxe vlastne potrebuješ, ale skús fakt pátrať v iných vodách.
A chcelo by to menej nafúkanosti.
Držím palce
@h_petra staci precitat zaciatok temy, kde je jasne, ze nemala ani tusenia, ze existuje forezna psychologia a nie sudna psychologia a co je jej podstatou. A prislo mi nelogicke, ze studuje prioritne zahranicne stranky (ako to maju v zahranici forezni psychologovia), ked chce studovat a pracovat na SK.
@makova333 Toto ma naozaj strašne rozčúlilo. Veta že som nevedela čo znamená forenzná psychológia je úplne smiešna, keďže som úplne na začiatku spomenula, že mám prečítané všetky knihy od Heretika. Čo sa určite nestalo zo dňa na deň. Ako som povedala, pojem “súdna psychológia” som spomenula prvý krát, lebo som si myslela že tým ako sú tu samé “mamičky” ako spomína Petra, som si myslela že slovo súdna bude viac zrozumiteľné ako forenzná. To som ešte nevedela že tu sú expertky, od ktorých dostem vlnu hate-u, ktoré ma budú len chytať za slovíčka a robiť si domienky na základe ničoho. A jednoducho som až teraz prišla pred otázku čo študovať, a keďže ma odmalička baví táto sféra, som začala pátrať po informáciách kade sa len dalo. To že som sa o to zaujímala 5 rokov doteraz, neznamená že som vedela že to chcem študovať.
@h_petra Ja reagujem na ľudí rovnako ako oni na mňa. Nie je to žiadna nafúkanosť, len rovnako napísaná odpoveď na tvoju správu. Nie neradím modrého koníka za odborné fóra, na to neviem kde si prišla. Píšem, že žiadne poriadne pomaly neexistuje. Pošli mi teda link na nejakú facebookovú skupinu, keďže to je vec ktorú som už dávno skúšala, a kopec ďaľších iných sietí. Jasne že tomu ako to funguje na Slovensku nerozumiem, preto sa pýtam možno? Neviem čo iné by som asi mala robiť 🙂 Pred pár dňami mi tu písali že neexistuje, tak teda, pouč ma ako to v skutočnosti je. Neviem čo je na tom tak strašné, že sa skúšam pýtať kade sa len dá.
A že som vizuálne nemala tušenia čo znamená forenzná psychológia? Mám doma takmer všetky knihy čo vôbec na túto tému existujú, takže tieto úsudky sú fakt k úbohé. Písklatá? Ja zasa milujem takéto zahorklé slečny čo namiesto rád idú človeku písať hentaké veci ako o danej téme nič nevie a podobne, iba úsudky podložené na ničom.
@h_petra @makova333
Prišla som sem s tým, že mi buď nikto neodpíše, alebo sa zadarí a nájdem tu ľudí ktorí majú v tejto oblasti skúsenosť a radi mi poradia.
Nečakala som komentáre typu, ako si napísala ty, ani akým sa táto debata zvrhla. Domnienky o mne, mojich znalostiach a predstavách je vec, s ktorou sa stretávam celý život. Rodina, známi, jednoducho od všetkých to isté. Presne veci typu “Nepozeraj už tie televízne kriminálky”. Som už na to jednoducho tak alergická, že keď som to videla tu, mi skoro praskla žilka na čele. Takže hej, preto píšem tak ako píšem.
@vaness110 ad1 vo svojich prispevkoch som ti napisala xy moznosti a poradila co a ako, kedze som psychologiu studovala. ad2 ak si prisla po radu na "mamickovske forum" s tym, ze napises "sudna psychologia", aby ti mamicky rozumeli, je akokeby si sa isla radit do autoservisu ako schudnut/upravit postavu a zacnes vetou, aby ti rozumeli "Moja kapota uz nie je to co byvala a chcelo byt to riadnu stk-cku." ad3 ak by si precitala len jednu jedinu knihu od prof. Heretika s nazvom Forezna psychologia, vedela by si, ako to funguje na SK. Prajem ti vela zdaru v spravnom rozhodnuti. P.S. ak tiskoro praska zilka na cele z komentarov na MK tu psychologiu si rozmysli a nasad radsej ascorutin 🙂
Ako zas baby fakt nemusíte byt take protivne. Myslim, ze dievcina komunikovala slusne a tento posmesny ton voči nej mi pride malinko nemiestny. Fakt, ze clovek, ktory psychológiu nestudoval, alebo nepozna niekoho z praxe, nemá velmi ako vedieť, aka je skutocna realita. Jedna vec je sa na skolu dostat. Na UK je to možno horsie, na UCM sa dalo. Studium ako take nepatri k tym extra tazkym, myslim, ze pokiaľ si studijny typ, to zvladnes. Ale, ale. Studium z teba ziadneho psychologa nespravi. To az roky praxe, doplnujuceho studia a samozrejme penazi, co to bude vyžadovať. A ta prax je v tomto carovna. Kolko bolo takych, co spievali ody na to a to a vytriezveli, ked sa stretli s realitou tejto prace. A bolo jedno, ci to bola praca s detmi, postihnutymi, ci inymi diagnozami. Nadsenia pre vec je jedna vec, ale to ako sa sama uchytis v tej pravej realite druha. A nezabudat na system ako taký. Ten ma tiez svoje obmedzenia.Takze skor ako studium odbornych knih, ti radim hladaj ludi z praxe, co ti budu ochotní porozpravat, co a ako funguje. S kym a s cim budes musieť pracovať. Lebo prednasajuci na VS, ktori bolo ochotni nam predostrieť skutocnu realitu mi dali viac ako nejaka teória. Pretoze aj ta fascinacia krimi pripadmi v TV je jedna vec v bezpeci svojho domova, a ina ked stojis pred reálnou situaciou, s realnymi ludmi. A ver mi, ze vela pripadov na SR rozhodne neposobi tak "príťažlivo" ako true crime na Investigation discovery.
@makova333 Lenže v prvom rade som sem ani neprišla po rady ohľadom forenznej psychológie, ale ak si poriadne prečítaš, pýtala som sa len na prijímačky na UK. Takže ja som vôbec nemala v záujme tu rozoberať forenznú. To s tou tak omielanou “súdnou” som len tak “hodila do vetra” bez očakávaní že na to niekto zareaguje. Čiže tvoj príklad s autoservisom je úplne irelevantný. Náhodou som bola rada že si mi poradila, no dokým ste tu zo mňa nespravili nadšenkyňu televíznych krimináliek ktorá nemá tušenia čo forenzná psychológia je, bez toho aby ste len tušili kto som. A Heretik v žiadnej knihe ktorú som prečítala presne neopisuje situáciu ku dnešnému dňu, ako kde a čo je. A hlavne, s tým som sem ani neprišla. Tak ma prestaňte napádať, a choďte robiť niečo užitočné.. A to že ma naštvalo osočovanie cudzími ľuďmi je myslím úplne normálne. Očividne nemáš čo robiť, a namiesto venovania svojim deťom nemáš nič iné na robote ako si o mne vytvárať domnienky a písať nenávistné komentáre 🙂 Jej, vytvorila som si o tebe domnienku? Hupsík 🙂
@90909 ja som s nou nekomunikovala posmesne, staci si precitat moje rady, nasmerovala som ju skor inam ako na studium psychologie, kedze som z jej vyjadreni mala pocit, ze hlada nieco ine. Preto som jej dala aj linky, aj rady.
@vaness110 co sa tyka prijmaciek, vsetky aktualne info najdes na stranke prislisnej fakulty je tam toho dost.
@vaness110 "Chcela by som sa spýtať ohľadom prijímačiek, nejaké skúsenosti, rady, alebo poprípade či je ťažké sa tam dostať."
Toť tvoja otázka! Pýtaj sa ľudí, ktorí s tým skúsenosti majú. Ako som už písala, študentské skupiny na facebooku pre začiatok by mohli stačiť. Ja by som ti aj zdelila svoje skúsenosti s prijímačkami, ale za 12 rokov sa určite už toho dosť zmenilo, preto sa pýtaj čerstvejších študentov.
Ty "mamička". Moja odpoveď nemá s tým, že som matka nič spoločné.

@vaness110 no najblizsie je asi ako pise kolegynka klinicka psychologia + prax (aby si teda mohla byt sudny znalec). Mozno by sa ti pacila praca vo väznici (ale teda uprimne miest malo), ale teda tam uz pracujes s klientmi zariadenia. Odporucam precitat si knihu Forezna psychologia od Heretika (je to skvely zaklad, od skveleho profesora). Zaujimavaý je aj podcast na Spotify od ceskej psychologicky, ktora robila vo väznici, vola sa Psychologicky podcast (v skratke ziskas aspon aky taky prehlad). A osobne si myslim, ze by pre teba (podla toho co chces v buducnosti robit) mozno bolo lepsie namiesto psychologie studovat toto: https://www.akademiapz.sk/akademia/katedry/kate...