icon

Univerzita Komenského - psychológia alebo pedagogika

betina3
24. jún 2021

Ahojte,
prednedávnom ma zobrali na dve fakulty Univerzity Komenského- pedagogickú a filozofickú, odbory: predškolská a elementárna pedagogika a psychológia.
Zvažujem čo ďalej a neviem sa rozhodnúť.
Viem, že je to veľmi individuálne, ale čo by ste si vy vybrali? Alebo v čom vidíte väčšiu perspektívu do budúcnosti? Budem vďačná za každú radu, poprípade názor od tých, ktorí na daných fakultách študovali.

Strana
z2
makova333
25. jún 2021

@simsalabim specializacnym dvojrocnym sa takyto ucitel (aprobacia psychologia + nieco) stane skolskym psychologom.

mpg
25. jún 2021

Najlepšie by bolo rozhodnúť sa podľa toho o čo je väčší záujem a lepšie predpoklady či o prácu s deťmi, alebo o prácu psychológa, pomáhať riešiť psychické problémy. Pri psychológovi je dobre mať už vrodené takú emapatiu a intíciu, vedieť sa vcítiť.

dendulik82
25. jún 2021

@renab som klinicky psycholog a o pol roka uz aj certifikovany psychoterapeut. Vo svojej praxi som sa nestretla s tym, ze by som niekde mala davat uplatok. Do komory ta zapisu, ked pracujes ako psycholog. Predpokladam, ze dcera si robila vycvik v terapii. Pokial clovek s tym robi, vycvik ukonci, problem je, ak nema prax, nepise eseje, nerobi zadania, alebo je osobnostne nezrely. Ale mozno dcera ma inu skusenost.Z nasho rocnika robi psychologa podla mna 80% ludi.
Pre zadavatelku: Ak chces robit psychologiu, rataj s tym, ze s ukoncenim vysokej skoly to nekonci, je potrebna este specializacia (klinicka, poradenska, skolska alebo pracovna psychologia), co je po nejakej praxi este 3-4 rocne studium, ak chces byt aj psychoterapeutom, su to tiez minimalne 4 roky a plno investovanych penazi. Ale ked sa clovek uskromni, zvladne to, ja som to dala s dvomi detmi s podporou manzela. Plus je potrebne celozivotne vzdelavanie, odovzdavanie kreditov do komory a to si tiez treba platit. Ludia zial vidia iba to, kolko penazi sa u sukromnych psychologov plati, ale nevidia, ze kolko do toho oni sami musia investovat. No a je tu este otazka platu, pokial nerobis sukromne, robis v nemocnici, poradni, skole, tak plat je tabulkovy, neda sa moc vyskakovat. Ale tak to je aj ked vystudujes tu pedagogiku. Skus si predstavit, co by si chcela robit, co by ta viac naplnalo. Ja som sla do toho s tym, ze som vedela, ze chcem byt klinicky psycholog a sla som si za tym a nejak sa mi same dvere otvarali. Ale hned po skole to bolo pol roka na urade prace, ked som si uz vravela, ze idem do tesca vykladat tovar, lebo ma slahne. Akokolvek sa rozhodnes, drzim palce

simsalabim
25. jún 2021

@makova333 aha, to som netusila, zaujimava informacia. Aj moja mladsia dcera si najnovsie vyhliadla psychologiu, ale kedze este len konci ZS, toto ukladam do pamate.

katkamatka7
25. jún 2021

@dendulik82 Teší ma, že máš pozitívne skúsenosti a nazbierané praktické vedomosti v danej oblasti. Možnosť, že niektorí kolegovia sú nasmerovaní iným smerom pod nežiadaným tlakom, je reálna. Je možné, že s nimi prídeš do kontaktu neskôr. Držím palce aj Tebe.

dendulik82
25. jún 2021

@katkamatka7 samozrejme to, ze s tym ja nemam skusenost osobnu, ci sprostredkovanu, nemusi znamenat, ze sa to nedeje. A je mi to luto, ak ludia nemozu robit to, co si vysnivali.

ninusa221
25. jún 2021

@simsalabim asi mate pravdu skor nie… ale narážala som na to že nak skusi ked nevie či pedagogika alebo psychologia dat to takto dokopy no len skoda že sa neda dat kombinácia… len psychologia a pedagogika je vacsinou len na sš pedagogických

bona1393
25. jún 2021

Určite psychológia, pribúda čím ďalej tým viac psychických problémov a ľudia si to už začínajú konečne uvedomovať, že s pomocou to ide oveľa ľahšie. Po škole máš veľa možností ako ďalej, zamestnať sa(školstvo, poradenstvo, zdravotníctvo...) alebo pokračovať v psychoterapeutickom zameraní, alebo získať licenciu na výkon klinického, pracovného, poradenského psychológa s vlastnou praxou, čiže by si nemusela byť zamestnaná u niekoho iného. Čo sa týka finančného ohodnotenia, je psychológia tiež perspektívnejšia. Ale závisí to všetko samozrejme od toho, čo ťa viac láka 🙂 veľa šťastia

luccija
25. jún 2021

@betina3 záleží aj kde bývaš aké máš možnosti práce...mať VS pedagogiku a studovat a potom prídeš do škôlky, kde máš kolegyne s 2r pomaturitnym štúdiom a plat budete mať takmer rovnaky je smutne.Ci štátna či súkromná skolka platy možno 100 eur rozdiel.Ale si doma o 13,14 možno týždeň z mesiaca o 17, prázdniny sú veľké plus.....ak Ti nevadí krik, nesadnes si celú službu a stále niečo riešiš , deti Ťa napĺňajú chod do pedagogiky.Zavries dvere a nemusíš premýšľať nad prácou.Je to práca o vnútornom naplnení pocitoch budeš druhá mama deti Ti dajú veľa lásky, ocenenia.Ja som musela odísť zo zdr.dovodov stále som bola chorá stále baktérie, chronicky zápal dutín, hlasivky...ale deti hluk chaos som mala veľmi rada, keď by som si vybrala špeciálnu pedagogiku...záleží aká si či máš ciele si priebojna či Ti stačí mať prácu a neposunies sa ďalej...

makova333
25. jún 2021

@ninusa221 k psychologii si mozes vybrat akykolvek predment, ktory fakulta ponuka. Pokojne psychologia + SJ, AJ, historia.... Teda, ak mas psychologiu v kombinacii.

norbi2501
25. feb 2023

@renab
@betina3 Ja idem psychologiu, ale s tym ze potom pojdem magistra robit do Britanie alebo Irska, mozno este holandska, pripadne nemecka, Tieto krajiny su spickove v urovni aj platovo aj s pristupom aj v uplatneni, z nasich V4 maju klinicku psychologiu najlepsie zmaknutu Poliaci, zaroven je to vyhoda obrovskeho trhu, prace je tam habadej, po polsky sa clovek nauci za dva roky magisterskeho studia minimalne hovorit plynulo, pre nas to nie je tazky jazyk, na Slovensku je to neperspektivne ako skoro vsetko, kto chce zleosit svoj zivot a buducnost sj svojich deti zmenit tak sa prestahoval za lepsim, ak to nebol prave IT technik..... studovat sa da psychologia aj online na nemeckej univerzite v anglictine IU university , na Univerzite cyrila a Metoda na Slovensku ( externe ) , v Polsku je dobra SWPS. University ( top 3 v krajine )vo warszawe na psychologiu ( uci sa prezencne anglicky) , so psychologiou vies ale ist aj do firiem , ako HR manazer atd , je tam magister v Industrialnej respektive v Pracovnej psychologii, ktory sa specializuje na firemne pristredie na zamestnancov ich efektivitu, stastie, organizaciu atd

oli18
4. jan 2024

@norbi2501 ďakujeme za fundovanú prednášku budúcej úspešnej psychologičke, vďaka ktorej sme sa dozvedeli, že slovenské školy sú o ničom a máme najhorších psychológov. 🙉 Prečo potom nezačneš študovať z fleku v zahraničí?

Strana
z2