icon

Vreckové pre študenta na vysokej škole

14. júl 2025

Nemáme s manž. potuchy koľko jej bude potreba e.
do školy to má blízko, nepotrebuje internát. Jedáleň nevieme čo stojí na vš, možno ešte autobus. koľko by ste dávali vreckové alebo dávate v takomto prípade?

Strana
z2
anonym_3630d2
14. júl 2025

Nech ide brigádovať a to jej postačí, niektorí nemajú ani to

anonym_934592
14. júl 2025

@anonym_autor vsetko jej poplatte a potom sa rozhodnite, kolko jej date "na minanie"

autor
14. júl 2025
@anonym_3630d2

@anonym_3630d2 pochybujem že bude stíhať brigádu. škola je mimoriadne náročná. to po nej ani nechceme.

anonym_a1ad31
14. júl 2025

@anonym_autor ja som dostávala 200€ + som mala brigadu na home office

oriesocek
14. júl 2025

syn mal blizko skolu - aj ked chodil na strednu a aj VS. nemal tazku skolu typu medicina - chodi na ekonomiu, takze stihal brigadnovat a aj vsetci jeho kamarati, bývalí spoluziaci. zaplatili sme mu bezne vydavky ako elektricenku, ked si chcel kupit nieco na seba, fitk, atd. a potom ostatne vydaje si platil on sam z brigád - ked chcel ist na kavu, do kina.... a ano, synovec mal brigadu na home office, syn ma teraz brigadu, kde uz konci - z casu na cas m usi prist do foirmy, inak moze home office - oni v systeme vydia, ci vybavuje poziadavky a ako robi...

tenerifka
14. júl 2025
@anonym_3630d2

@anonym_3630d2 existuju VS, popri ktorych je vylucene brigadovat, pri humanitnych smeroch ano, ale pri vedeckych prakticky vylucene

natalka13
14. júl 2025

ved ak byva doma tak o nieco viac ako doteraz. to rychlo zisti kolko jej treba a poslat peniaze je 5sekund.
syn vyzije (okrem ubytovania) v CR z 300€ komplet strava mhd knihy drogeria vlak do BA tak 1x mesacne.

kacena4
14. júl 2025

my davame 200€ je v tomvsetko strava doprava a co potrebuje minat. ak je nieco vacsie knihy a pod. platime zvlast. vela zalezi od zivotneho stylu. moji nezurkuju a ak chcu nieco hodnotnejsie setria si ajz toho. napr. vezme si obed z domu

simca06022011
14. júl 2025

byva doma, cize prakticky to co jej date na zabavu ak ostatne veci budete platit... a kldune ju nechajte nech sa vynajde a urcite si najde sposob aj ako brigadovat. Pocas prazdniny, pocas vikendov a tak. xy z nas poculo o tej "naaarocnej" vs popri ktorej sa neda brigadovat a potom sme taki, co sme popri tejto narocnej skole este aj pracovali celorocne. Nepises co ide studovat.. ale vo vela odboroch je super najst si nieco popri aj ked za par eur, alebo jednorazovky, aj kvoli praxi, ktoru.. bohuzial na vela vs nedostanu studenti. Ale napr nemyslim, ze ked zacina, tak hned od prveho rocnika bude taka zbehla..
za mna 200EUR ak si bude hradit vsetko okrem ubytka /kedze je doma/, je schodne... a podla financnej gramotnosti mozete spolu sledovat vydavky mesacne atd kratk udobu a upravite, usmernite.

eeffka
14. júl 2025

My davame na kavu 60e, plus ma brigadu asi v prirmere 80mesacne, staci jej a to je na intraku( ubytovanie a jedalen jej platime zvlast 80 a asi 50mesacne, vlaky ma zadarmo)

ha_ha
14. júl 2025

Nedávala by som vreckové na to, aby si z toho platila obedy a lístky na autobus. Tieto veci by som uhradila ja a vreckové by bolo okrem toho. Ale sumu neporadím, ja som v časoch VŠ štúdia už nedostávala nič (povinné platby mi platili rodičia), na míňanie som si zarobila na brigáde.

chrobak7
14. júl 2025
@anonym_3630d2

@anonym_3630d2 Nevyžiadaná rada - na to sa zadávateľka nepýtala.

@anonym_autor Všetko záleží od finančných možností rodičov. My sme dávali synove pred 8 rokmi na VŠ 100 € mesačne a aj to už bolo na hranici. Takže teraz by asi dostával aspoň 150 - 200 €. A to býval doma u rodičov, stravu mal tiež väčšinou doma.

Ak jej nemôžete toľko dávať, tak dávajte podľa svojich možností. Ale pod 50 € by som asi nešiel. Aj tých 50 € by som dával len v 1. max. 2. ročníku. A autobus a stravné na intráku či v škole by som platil mimo toho.

januska12323
14. júl 2025

Potrebuje len zaplatiť obedy a cestovanie, koľko jej treba zistí po mesiaci sama. Na extra aktivity jej dáte koľko uznáte za vhodné.

tinka_1807
14. júl 2025

@anonym_autor Záleží čo študuje. Ak medicínu, právo, alebot ale nieoc podobné, tka brigádovať nebude stíhať. No ak sú to humanitné predmety, tak od druhého/tretieho ročníka už sa dá v pohode. V prvom ročníku je to veľká zmena, tam ešte brigádu je málo kto. Resp. Potom buď trpí škola, alebo brigada

mmonika
14. júl 2025

@anonym_autor nam študuje dcera na VŠ, ide už do 4 ročníka, tiež ma náročny odbor, ale brigádavať chodí, sama sa tak rozhodla.. My ako rodičia jej dávame 100 evri, ak sa samozrejme vyskytne niečo neočákavane ako napr v 3 ročníku extra prednášky za ktoré sme platili tak to dcére stačí. Ale ona už žije v meste kde študuje, takže si už platí aj ubytovanie, stravu a ostatné veci .. A to isté čaka aj syna od septembra nastupuje tiež na VŠ do toho isté mesta, prvý rok chce dochádzať denne domov ( škola je od nás cca 30 km), a potom sa tiež chce presťahovať do toho mesta, nájsť si ubytko, a brigádu.

andrejka1974
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_3630d2 pochybujem že bude stíhať brigádu. škola je mimoriadne náročná. to po nej ani nechceme.

@anonym_autor však môže brigádovať počas víkendov a keď bude doma tak sa môže stravovať doma

kaca222
14. júl 2025
@anonym_3630d2

@anonym_3630d2 za to že iní na to nemajú, jej oni nemajú dávať? Čo je to za blbosť, zas len závisť.
Tak keď mám možnosti, ako dieťaťu umožniť plne sa sústrediť na štúdium a nemusieť popritom ťahať brigády, tak mu to umožním.
Autorka, strava + doprava vychádza teraz 200€ cca, ak teda cestovat nebude a prípadne jesť doma (?) tak adekvátne menej

mogaa
14. júl 2025

bez toho že nevieš kolko budú stáť obedy , nevieš nastaviť ani vreckové.....prvý mesiac jej dať peniaze na jej účet a doma si prejsť na či ich mína......podľa toho nastav vreckové....okrem cestovného a stravy je adekvátna suma 50-100 eur....s tým že všetko má poplatené....

kaca222
14. júl 2025
@tenerifka

@anonym_3630d2 existuju VS, popri ktorych je vylucene brigadovat, pri humanitnych smeroch ano, ale pri vedeckych prakticky vylucene

@tenerifka stíhajú sa brigády aj popri medicíne, kto musí, ten musí. Ale zakaždým to bolo na úkor štúdia, čo asi žiadny rozumný rodič nechce

tenerifka
14. júl 2025
@kaca222

@tenerifka stíhajú sa brigády aj popri medicíne, kto musí, ten musí. Ale zakaždým to bolo na úkor štúdia, čo asi žiadny rozumný rodič nechce

@kaca222 na ukor studia a zdravia, fyzickeho aj psychickeho

ivangeline
14. júl 2025

Ved uvidíte po mesiaci, nie? :D Bude pýtať, keď bude treba. Po mesiaci budete mať predstavu..

autor
14. júl 2025
@oriesocek

syn mal blizko skolu - aj ked chodil na strednu a aj VS. nemal tazku skolu typu medicina - chodi na ekonomiu, takze stihal brigadnovat a aj vsetci jeho kamarati, bývalí spoluziaci. zaplatili sme mu bezne vydavky ako elektricenku, ked si chcel kupit nieco na seba, fitk, atd. a potom ostatne vydaje si platil on sam z brigád - ked chcel ist na kavu, do kina.... a ano, synovec mal brigadu na home office, syn ma teraz brigadu, kde uz konci - z casu na cas m usi prist do foirmy, inak moze home office - oni v systeme vydia, ci vybavuje poziadavky a ako robi...

Ďakujeme všetkým za odpovede.
popravde budeme radi ak sa na škole uchytí, škola je ťažká, je to ako napísala
@oriesocek - takže brigády pôjdu bokom.
To radšej na tie brigády pôjdem ja cez víkend alebo manžel. Možno vo vyššom ročníku to bude lepšie , ale v prvom určite stíhať nebude.

spongebob1
14. júl 2025

@anonym_autor Obed cca 4 E, peniaze na naftu, cca 50km denne. Nepije, nefajci, na diskoteky nechodi, takze investicia je vo forme komfortneho dochadzania. 😁
Skola narocna, takze sa uci. Ziadna brigada, nie som na tom tak, aby musel ist brigadovat. Ked bude brigada, tak v odbore, lebo cerstveho vysokoskolaka, ktory obluhoval v kaviarni si buduci zamestnavatel nevyberie.

warlord
14. júl 2025

Mne naši uhradzali nájom. To bolo v tom čase (12 rokov dozadu) - 100e za 1 lôžko v dvojlôžkovej izbe na private. Vreckové som mal nastavené na 50e/týždeň. Čiže 200e mesačne na nákupy a čo bolo treba. Keď niečo naozaj urgentne bolo treba, poslali. Mimo toho veľakrát mi spravili nákup, ktorý som si bral, keď som šiel naspäť na privát a podobne. Keď sa dalo som aj brigádoval. Ten študentský život nie je zas taký ťažký, že by sa nedalo aj brigádovať. Či už je tu medicína, právo, vždy sa čas dá nájsť ako sa dajú peniaze zarobiť. A to vedeli, že fajčím, čiže väčšina peňazí šla (narovinu) na cigarety. Keď som chcel žúrovať, chodiť po baroch, musel som si zarobiť.

mirage
15. júl 2025

ja len uvazujem teoreticky, ak by sa dcera dostala na medicinu, a nestihali by sme financne, kludne pojdem do druhej prace, ja, alebo muz.

natalka13
15. júl 2025
@warlord

Mne naši uhradzali nájom. To bolo v tom čase (12 rokov dozadu) - 100e za 1 lôžko v dvojlôžkovej izbe na private. Vreckové som mal nastavené na 50e/týždeň. Čiže 200e mesačne na nákupy a čo bolo treba. Keď niečo naozaj urgentne bolo treba, poslali. Mimo toho veľakrát mi spravili nákup, ktorý som si bral, keď som šiel naspäť na privát a podobne. Keď sa dalo som aj brigádoval. Ten študentský život nie je zas taký ťažký, že by sa nedalo aj brigádovať. Či už je tu medicína, právo, vždy sa čas dá nájsť ako sa dajú peniaze zarobiť. A to vedeli, že fajčím, čiže väčšina peňazí šla (narovinu) na cigarety. Keď som chcel žúrovať, chodiť po baroch, musel som si zarobiť.

@warlord to si mala luxusne. 200€ mesacne 12rokov dozadu

anonym_166c41
15. júl 2025

My ubytko platíme, mhd platíme, takisto ma kredit na stravu dobity + strava z domu, a tiež ak treba nejaké výdavky do školy. K tomu dostane 110€ vreckové. Cez rok nestiha, ale inak brigáduje celé leto.

jockey
15. júl 2025
@tenerifka

@tenerifka Aké sú VŠ, popri ktorých je vylúčené brigádovať?
Napádajú mi iba policajné a vojenské, ale tam predsa dostávajú plat (ak to neštudujú ako civili).

tenerifka
15. júl 2025
@jockey

@tenerifka Aké sú VŠ, popri ktorých je vylúčené brigádovať?
Napádajú mi iba policajné a vojenské, ale tam predsa dostávajú plat (ak to neštudujú ako civili).

@jockey su to VS vedeckeho smeru, kde je obrovske kvantum velmi tazkeho uciva, skola doobeda a laboratorium poobede. Mimo skoly sa treba tiez ucit, plus ak student byva sam, musi si zabezpecit beznu prevadzku fungovania-nakupy, varenie, upratovanie, pranie..... Je ine byvat u maminky a ine musiet sa postarat sam o seba

margotka17
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kamošky dcéra má náročnú školu, ale chodí aj brigádovať, aby mala svoje peniaze. Vlastne ona už od 15 brigádovala v Tesco v kase. Študuje na VŠ v BA, ale aj tam brigáduje. Inak jej rodičia dávajú na účet 300 € na mesiac.

Strana
z2