icon

Vreckové pre študenta na vysokej škole

14. júl 2025

Nemáme s manž. potuchy koľko jej bude potreba e.
do školy to má blízko, nepotrebuje internát. Jedáleň nevieme čo stojí na vš, možno ešte autobus. koľko by ste dávali vreckové alebo dávate v takomto prípade?

Strana
z2
kaca222
15. júl 2025
@mirage

ja len uvazujem teoreticky, ak by sa dcera dostala na medicinu, a nestihali by sme financne, kludne pojdem do druhej prace, ja, alebo muz.

@mirage mám to podobne, beriem to ako samozrejmosť, že sa o deti postaráme finančne, kým budú študovať. Aj sporenie a poistky máme nastavené tak, aby boli deti finančne kryté, kým nedokončia VŠ

nelka93
15. júl 2025
@tenerifka

@anonym_3630d2 existuju VS, popri ktorych je vylucene brigadovat, pri humanitnych smeroch ano, ale pri vedeckych prakticky vylucene

@tenerifka študovala som matfyz a brigadovala som, dalo sa to pohode stíhať, pokiaľ sa chcelo

margotka17
15. júl 2025
@jockey

@tenerifka Aké sú VŠ, popri ktorých je vylúčené brigádovať?
Napádajú mi iba policajné a vojenské, ale tam predsa dostávajú plat (ak to neštudujú ako civili).

@jockey tiež rozmýšľam, nakoľko máme v rodine rôzne povolania, ktoré sú aj medicínske veterinár, kardio, internista, SAV, dostojnicku školu, IT, pedagógov......, ale čo viem, všetci počas štúdia brigadovali. Dokonca poniektorí aj cez prázdniny išli na brigádu do zahraničia nie len u nás.

tenerifka
15. júl 2025
@nelka93

@tenerifka študovala som matfyz a brigadovala som, dalo sa to pohode stíhať, pokiaľ sa chcelo

@nelka93 super, blahozelam👍

Myslim, ze kazda to mame nastavene inak, ja si decko poznam a neznicim ho, kedze nasa zivotna uroveñ dovoluje, aby sa naplno venovalo studiu a neotrocilo za par sestakov…..

jockey
15. júl 2025
@tenerifka

@anonym_3630d2 existuju VS, popri ktorych je vylucene brigadovat, pri humanitnych smeroch ano, ale pri vedeckych prakticky vylucene

@tenerifka ahaaa... "je vylúčené brigádovať" si myslela z hľadiska náročnosti štúdia a nie z nejakého legislatívneho rámca, lebo to tak vyznelo

tenerifka
15. júl 2025
@jockey

@tenerifka ahaaa... "je vylúčené brigádovať" si myslela z hľadiska náročnosti štúdia a nie z nejakého legislatívneho rámca, lebo to tak vyznelo

@jockey ano, tak. Pri niektorych karierach sa to neda ani z hladiska narocnosti, a ani z casoveho hladiska. Potom existuju rychlokvasene pseudokariery , ktore sa zvladnu lavou zadnou, mohli by sa robit online a po skonceni studia sa dotycny s tym diplomom moze maximalne ovievat v horucavach….okrem toho, kazda univerzita ma inak nastaveny studijny plan, a niekde sa to aj z casoveho hladiska da, ale inde vylucene

luccija
15. júl 2025
@margotka17

@anonym_autor kamošky dcéra má náročnú školu, ale chodí aj brigádovať, aby mala svoje peniaze. Vlastne ona už od 15 brigádovala v Tesco v kase. Študuje na VŠ v BA, ale aj tam brigáduje. Inak jej rodičia dávajú na účet 300 € na mesiac.

@margotka17 za kasou môže pracovať od 18 r, keď má hmotnú zodpovednosť

margotka17
15. júl 2025
@luccija

@margotka17 za kasou môže pracovať od 18 r, keď má hmotnú zodpovednosť

@luccija nie, v Tesco nemajú od 15 do 18 hmotnú zodpovednost zrejme, lebo susedky dcéra a jej 2 spolužiačky sa striedali v kase. Kým neskončili Gympel dovtedy robili v kase, často sme u nich platili.

maya_hi
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_3630d2 pochybujem že bude stíhať brigádu. škola je mimoriadne náročná. to po nej ani nechceme.

@anonym_autor nech brigáduje cez prázdniny

taktotedanie
15. júl 2025

@anonym_autor tyzdenne len vreckove cca 100€
Plus/minus , mala som z toho aj cestovne, obedy, vecere v jedalni skolskej

maya_hi
15. júl 2025
@chrobak7

@anonym_3630d2 Nevyžiadaná rada - na to sa zadávateľka nepýtala.

@anonym_autor Všetko záleží od finančných možností rodičov. My sme dávali synove pred 8 rokmi na VŠ 100 € mesačne a aj to už bolo na hranici. Takže teraz by asi dostával aspoň 150 - 200 €. A to býval doma u rodičov, stravu mal tiež väčšinou doma.

Ak jej nemôžete toľko dávať, tak dávajte podľa svojich možností. Ale pod 50 € by som asi nešiel. Aj tých 50 € by som dával len v 1. max. 2. ročníku. A autobus a stravné na intráku či v škole by som platil mimo toho.

@chrobak7 200eur ako vreckové? Ak má dieťa všetko ostatné zaplatené? Ubytovanie, stravu, poplatky, mobil... to je 50 eur na týždeň. Toľko neminiem "na kávičku" ani ja 😏 Moja dcéra bola teraz 4 mesiace na štúdiách v zahraničí. So 150 eurami na týždeň sa aj bohato prestravovala aj obliekla 😏

oriesocek
15. júl 2025
@nelka93

@nelka93 aj manžel mal matfyz a pracoval snáď od 2 ročníka na polovičný stále. Škola ťažká, ale jemu to išlo. Ale medicína je ťažká na objem učiva - študuje synovia frajerka. Ak náhodou v semestri zvládne skúšky bez opakovania skôr, tak neriešila brigádu, keďže to by bola jednorazová - semester nehrozí, keďže oni sa učia aj počas semestra nonstop na zápočty, predterminy- od nás z rodiny, čo boli na medicíne, tak v kuse v knihách sedeli….

chrobak7
15. júl 2025
@maya_hi

@chrobak7 200eur ako vreckové? Ak má dieťa všetko ostatné zaplatené? Ubytovanie, stravu, poplatky, mobil... to je 50 eur na týždeň. Toľko neminiem "na kávičku" ani ja 😏 Moja dcéra bola teraz 4 mesiace na štúdiách v zahraničí. So 150 eurami na týždeň sa aj bohato prestravovala aj obliekla 😏

@maya_hi Nejako ti nerozumiem... Píšeš: "Moja dcéra bola teraz 4 mesiace na štúdiách v zahraničí. So 150 eurami na týždeň sa aj bohato prestravovala aj obliekla" - to znamená, že na 4 mesiace dostala celkovo 2400 €??? Na týždeň to je už teda dosť peňazí.

Inak nič voči dcére, len mi napadol jeden vtip - neber to osobne.

Dvaja kamaráti sa bavia v krčme a jeden hovorí druhému:
— Počúvaj, poznám jeden bar, volá sa "U Medveďa". Tam ti hneď pri vchode nalejú panáka zadarmo, potom ti barman naleje ďalší len tak, a nakoniec ťa vezmú dozadu, kde si môžeš zasexovať koľko len chceš.!
— Človeče, fakt? A ty si tam už bol?
— Ešte nie, ale moja sestra áno. Hovorila, že to bolo úžasné!

Tých 200 € je ako píšem, závislé od možností rodiča. Ale ak abstrahujeme príjem a ich možnosti, tak poľa mňa tých 200 € vôbec nie je veľa pre vysokoškoláka, aby aj občas do kina mohol ísť, aj diskotéku a v meste si občas kúpil nejakú mlsku. A v lete ak má ísť pár krát na kúpalisko - len vstupné do nejakého Aquaparku stojí tuším 19 €. 3x za mesiac a má tretinu vreckového v čudu.

V 90 rokoch ja som nedostával vreckové. Ale urobil som si sprievodcovský kurz a celé leto a niekedy aj počas školského roka som robil sprievodcu turistom - precestoval som okolité krajiny až po Balkán a ešte som si aj zarobil. Ale to bola iná doba.

alexa357
16. júl 2025

@anonym_autor ahoj, ja som dostávala mesačne 90€ na stravu, cestovanie, drogériu a ostatné veci, mala som ale aj brigádu, ale to bola brigáda skôr na zabitie času na intráku, pár dní do mesiaca za pár eur (40-50), ale intrák mi platili rodičia

chrobak7
16. júl 2025
@alexa357

@anonym_autor ahoj, ja som dostávala mesačne 90€ na stravu, cestovanie, drogériu a ostatné veci, mala som ale aj brigádu, ale to bola brigáda skôr na zabitie času na intráku, pár dní do mesiaca za pár eur (40-50), ale intrák mi platili rodičia

@alexa357 V ktorom roku? Lebo teraz sa vystravovať a zaplatiť si dopravu a "ostatné veci" stojí určite viac, ako 90 € na mesiac.

alexa357
16. júl 2025
@chrobak7

@alexa357 V ktorom roku? Lebo teraz sa vystravovať a zaplatiť si dopravu a "ostatné veci" stojí určite viac, ako 90 € na mesiac.

@chrobak7 teraz som skončila bakalára, a ako som začala som študovať dostávala som tak a stačilo mi, ale pravda je že som nechodila do reštaurácií sa stravovať ale varila som si na intráku a cestovala som väčšinou vlakmi

Strana
z2