Všeobecné lekárstvo verzus zubné lekárstvo

terezka002
10. jan 2022

Ahojte, chcem ísť študovať na VŠ a rozhodujem sa medzi všeobecným lekárstvom a zubným lekárstvom,obe ma lákaju nejakým spôsobom a najradšej by som študovala obe,ale to by bol trochu extrém. Som si istá,že je lepšie sa venovať jednému a naplno. Ak tu je niekto, kto študuje alebo študoval jedno z toho,tak budem rada, ak mi napíše nejaké plusy-mínusy (počas štúdia alebo v zamestnaní).Pomôžte totálne nerozhodnému človeku....vdaka za každú radu. 🙂

gladika34
10. jan 2022

O akom meste rozmýšľaš? 🙂)

matovicova
10. jan 2022

@terezka002 držím palce, ja len viem, že zubári dosť trpia s chrbticou..

terezka002
autor
10. jan 2022

@gladika34 Bratislava 🙂

sisa_s
10. jan 2022

Skus porozmyslat, co by ta bavilo...zizat do ust stale niekomu, bolesti chrbta, musis mat sikovne ruky, vies ale hned po skole sama pracovat, sukromna sfera, ambulancia atd, alebo napriklad by ta bavil odbor vseob.mediciny, chirurgicke odbory, internisticke, labak, ucit na fakulte atd...ale po skole musis atestovat rozny pocet rokov podla odboru, sirsi vyber zamerania ... Zvaz svoje silne stranky 🙂

natalienka12
11. jan 2022

Mám sestru lekárku a po peripetiách s atestáciou by si zvolila už len jediné - dentálnu medicínu. Je tam ťažšie sa dostať, ale ani neváhaj.

makova333
11. jan 2022

@terezka002 zvaz ci si manualne zrucna a najmä ci ta bavia take tie "piplave" drobne prace. Ak ano mozes zvolit MDDr. ak nie radsej vseobecne lekarstvo.

bolarazjedna
11. jan 2022

na tvojom mieste by som podala prihlasky na obe, na zubarinu beru strasne malo, max 40 študentov ročne, musiš mať takmer plny počet bodov na prijimačkách /bavíme sa o Bratislave/. Na všeobecnom lekárstve stačí aj menej bodov. Neskôr prestúpiť z jedného odboru na druhý sa už nedá, ako voľakedy, lebo už majú rozličné tituly, takže ak tak odznova prijimačky a od 1. ročníka všetko znova.
Zubarina je naozaj manuálna práca, na všeobecnom l. sú také chirurgické odbory, ale máš kopu nechirurgických odborov.
Osobne si myslím, že zubári sa majú lepšie. Síce otvorenie súkromnej ambulancie vyžaduje veľkú investiciu, ale sú finančne na tom značne lepšie, môžu hneď po škole sa osamostatniť, nemajú nočné služby, majú voľné vikendy. Ak skončiš všeobecne lekarstvo, tak minimum 5 rokov ešte si lekár bez špecializácie /resp. ak ideš za obvodného, v rámci rezidentského programu o 3 roky atestuješ a otváraš vlastnú prax/. Kým pracuješ v nemocnici, tak neustále služby (si 26-32 hod vkuse v práci), často cez sviatky, každy druhý víkend v práci...je to dosť obmedzujúce časovo.

desore
11. jan 2022

@bolarazjedna Vies, aky je vstupny kapital na to, aby si otvorila zubnu ambulanciu? 250 tisic bez auta
Evidentne vies, ze iba vseobecni lekar, pediatri a gynekologovia dostavaju pausalne peniaze za kazdeho pacienta, ci pracuju alebo nie. Pausalne peniaze, ktore sa mozu u lekarov. Zalezi na pocte pacientov.

desore
11. jan 2022

@bolarazjedna *ktore sa mozu u lekarov odlisovat

bolarazjedna
11. jan 2022

@desore ano viem, ale zase viem aj to, že koľko je pacientov v ambulanciach a koľko sa platí u zubára /určite, časť ide na náklady, to je jasné/. Ale aj tak si myslim, že finančne sú na tom lepšie, ako ostatné odbory. A predsa nikto nehovoril, že zubár otvorí ambulanciu bez hypotéky.

desore
11. jan 2022

@bolarazjedna Pri pocte 2500pacientov pride na ucet cca 7000E v hrubom, bez toho, aby lekar, co i len pohol prstom. Kazdy specialista si musi tieto peniaze zarobit.
Zubari nakupuju drahe produkty - napr vyplnove materialy. Treba povedat, ze nie je zubar ako zubar. Niektori, predovsetkym mladi, idu az do krajnosti s cenami, co sa mi absolutne nepaci.

bolarazjedna
11. jan 2022

@desore máš pravdu, ale napr. špecialista za jednotlive vykony dostáva uplne ine /vyssie/ sumy, ako vseobecny lekar a gynekológ, ktoré majú paušálny príjem "na hlavu". V každom prípade, nemyslím si, že autorka sa má rozhodovať o svojej budúcnosti podľa toho, koľko si zarobí /ak už teda bavíme o týchto dvoch odboroch/.

desore
11. jan 2022

@bolarazjedna Samozrejme, ze na zubarinu je potrebna excelentna jemna motorika.

terezka002
autor
12. jan 2022

Nemám v pláne sa rozhodovať na základe toho koľko mi to bude zarábať,ale je dobré mať prehlad aj o tom. Len som chcela vedieť,čo to všetko obnáša,aby mi to aspoň trochu uľahčilo rozhodovanie. Ďakujem za každú radu 🙂

lilianakraso12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz