Výber vysokej školy: Geológia alebo geopotencionál?
Ahojte, dcéra si ide vyberá vysokú školu a je to plne jej rozhodnutie, ale ako matke mi záleží na tom aby sa mala dobre a úprimne si nemyslím, že si vyberá najlepšie. Uvažuje nad geológiou v dennej forme v BA alebo geopotencionál regiónov externe BB. Čo si myslíte o týchto odboroch? Dcéra tvrdí, že ak ju to baví tak si cestu a prácu nájde. Má pravdu ale má toľko možností, prečo by sa odmedzovala s takýmto výberom?
@melanta BB je Univerzita Mateja Bela, fakulta prírodných vied. BA je Univerzita Komenského prírodovedecká fakulta. Úprimne neviem ako to je neskôr, či sa dá na niečo špecializovať alebo aké iné možnosti sú
najlepsia je denna forma.
Ak ju to bude baviť a bude v tom dobrá, netreba si teraz vôbec lámať hlavu s nejakým uplatnením. Urobí si ešte doktorát a určite si nájde prácu, s ktorou bude spokojná. Až na to, že napriek zvukovej podobnosti názvov ide o výrazne odlišné študijné programy.
Ako pozri sa... 95% ľudi v živote robi niečo absolutne ine ako to, čo vyštuduju. Nikde nie je napisane, že keď vyštuduje geologiu, že bude odkazana cely život chodiť klepkať s kladivkom po horninach, to ti je hadam jasne. 🙂
skor ako geologiu by som si vybrala geodeziu…
Z vlastnej skúsenosti si tiež myslím, že to je totálne jedno. ;D
dolezite je, aby ju vysoka bavila. Nie je nic horsie ako prekonavat sa a drtit sa z mojho pohladu kraviny..... Jasne, vzdy budu take predmety - lenze je sakra rozdiel ci mas taketo predmety 2-3 za semester, alebo vsetkych 10.
Moja sestra ma strednu hotelovu, vysoku odbor kulturologia a teraz je ITckarka. Je to ozaj jedno, aky odbor. Co jedno nie je, je uroven vysokej skoly - aby pocas studia musela pracovat, rozmyslat, zvladnut aj nieco tazsie, jednoducho aby to bolo vzdelanie a nielen diplom.
@ivangeline
@marianarem je veľa pracovných odborov, na ktoré je potrebná konkrétna VŠ a konkrétny odbor. Ak chce robiť IT, môže vyštudovať čokoľvek, ak chce robiť geológiu, potrebuje vyštudovať geológiu. Takže nie vždy je to jedno.
@melanta To je pravda, tiez lekarom a pravnikom nemoze byt clovek bez patricnej skoly. Ja som skor reagovala na slova autorky ohladom geologie, ze preco by sa dcera "obmedzovala takymto vyberom". Podla mna zase az taka obmedzena nebude.
@marianarem ľudia majú pocit, že väčšina odborov z prírodovedeckej fakulty je nuda a ťažko sa s tým uplatniť. Ja som za posledné 2 roky hľadala niekoľko pozícií z týchto odborov, boli to super platené pozície so super benefitmi a nebolo to jednoduché, tých ľudí nie je plný trh. A budúcnosť je veľmi naklonená mnohým odborom z prírodovedeckej fakulty
@melanta ide o to, že to robiť nemusí… ak nie je zásadová a vytrvalá a život ta niekedy zmietne aj tak. ;D Proste malo ľudí v mojom okoli robí to, čo vyštudovali. Tým chcem hlavne napísať, že si z toho ťažkú hlavu robiť netreba. To či ono.. Je to veľké rozhodnutie ale nie až tak..
@ivangeline ale tu sa bavíme o konkrétnej dievčine, ktorá chce robiť geológiu. A na to tú VŠ potrebuje, konkrétnu a konkrétny odbor.
@nanka3 geodezia je tazky odbor pre cloveka ktory ju v zivote nestudoval aspon na strdnej skole.Problem dnesnych stavbarskych strednych skol je ten,ze maju sice geodeziu ako iba jeden predmet z mnohych a na tam nevedia vysvetlit vsetko.Ja mam strednu skolu geodezie.Stredna skola bola zamerana len cisto na geodeziu,kartografiu a kataster.(Skola uz zanikla,lebo nasa vlada ju vtedy odmietala financovat).Naucili nas vsetko co sa tyka vymeriavania,vypoctov merania.Pouzivanie programov na vytvorenie katastralnych map,deskriptivnu geometriu,katastralne pravo a mnoho inych.Kazdy rok absolvovana prax atd..Po maturite som chcela ist robit,ale nikde ma nechceli zobrat,lebo skolska prax sa neakceptovala.Musela by som robit aspon 1 rok prac v nejakej firme (zadarmo) kde nie je iste,ze ci po praxi by si ma nehali na trvaly pomer.Na VŠ odbor geodezia som skoncila prva pod ciarou pri prijimackach.A prvy rocnik je tam take sito jak.....Dostala som sa na komenskeho na odbor enviromentalistika.Predmety ako geologia,mineralogia,ekologia a enviromentalistika boli super pre mna.Ale odbory ako matika,fyzika a chemia boli pre mma tazke nakolko tam bolo vela uciva ktore nadvezuje na ucivo z gymla a kedze ja som chodila na strednu na skolu,kde sa tieto predmety neucili tak intenzívne jak na gymply,tak to bolo pre mna moc tazke.Usla som odtial po prvom semestry
Týmto smerom presne dcéru nahováram. Nechce. ☹️
@madielilly mám spolužiaka z GYM a niekoľkých kamošov, čo majú geodeziu vyštudovanú a dali ju v pohode.... takže neviem, za mňa geológ - uplatnenie a ani to druhé - geopotenciál.... na SR, no neviem,.... ja osobne by som si z toho nevybrala nič a ani svoje deti by som na toto nenahovarala.....ale tak .... ani enviromentalista, to mozno ficalo pred 20 r., poznám viacerých, čo majú enviro vyštudované a napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že je to súčasný odbor, uplatnenie tiež nic moc

Aká fakulta? Niektoré odbory na Prírodovedeckej fakulty majú obrovský potenciál. Aj geológia, zvlášť ak by ju spojila s niečím enviro, biotech a podobne. To sú väčšinou dobre platené a žiadané pozície.