Vyhodenie z vysokej školy. Čo ďalej?

soske67
8. jan 2023

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Nechám sa vyhodiť z vysokej školy, chcem zmeniť odbor. Papier o vyhodení mi príde po skončení skúškového obdobia, zhruba na konci februára. Viem, že mám týždeň nato, aby som sa prihlásila na Úrad práce. V septembri však plánujem nastúpiť na štúdium na inej vysokej škole. Budem si musieť nájsť prácu, respektíve úrad mi nejakú bude hľadať alebo sa to nebude moc riešiť keďže chcem od septembra ísť na inú vysokú školu? Budem môcť byť na Úrade práce nejakú dobu bez toho, aby som si musela hľadať prácu? Vopred ďakujem za radu!

esmeronka
8. jan 2023

Ak ti na urade prace za ten čas najdu pracu musiš isť na pohovor alebo vyberove konanie...ak odmietneš a nebudeš mať vážny dôvod ako napr hospitalizacia pripadne niečo ine čo vieš aj podložiť vyradia ťa z evidencie a platíš si zdravotku sama ....absolutne ich nebude zaujímať že chceš isť na druhu vysoku

apolka77
8. jan 2023

@soske67 však si nájdi prácu.
Môžeš pracovať od februára (alebo odkedy ťa vyhodia) kľudne do polovice októbra. Môj syn presne je v situácii ako ty a ide pracovať ( keď povedal že chce prestúpiť, povedala som o.k, ale najprv si nájdi prácu na TPP) , žiadny úrad práce ...nebude len tak doma sedieť .

lintu
8. jan 2023

Na úrad práce sa vôbec nemusíš hlásiť. Nie je to povinnosť. Len si budeš musieť platiť sama zdravotku. A áno, keď už na tom úrade budeš, budú sa ťa chcieť pravdepodobne čo najskôr zbaviť, takže ťa budú všelikam posielať a skúmať, či sa aj ty sama aktívne všelikam posielaš. Do septembra veeľmi ďaleko.

bennn
8. jan 2023

Na urade prace môžeš byť kludne kolko chceš... a hej, po čase sa ťa môžu chcieť snažiť zamestnať... ale po VŠ som bol dosť dlho na urade prace... a dali mi pokoj dosť dlho... ale raz by začali. Keby som dlhodobo nezamestnany alebo dlhšiu dobu tak by ma začali posielať... Tiež musíš potom nosiť tie potvrdenia že si sa snažila nájsť prácu... akceptujú aj reakcie na profesii... aspon vo väčšine... ak to vytlačíš a tak...

negymama
9. jan 2023

a od toho februara do septembra /ak ta vobec na dalsiu vysoku vezmu/ ta bude kto zivit? Rodicia? Si dospely clovek, ak nestudujes, cize nie si nezaopatrene dieta, tak si mas prednostne hladat aspon brigadu na samouzivenie. Pre urad prace nesplnas podmienky pre poskytovanie prispevku v nezamestnanosti, jediny bonus evidencie je to, ze si vtedy poistenec statu pre zdravotne positenie, co je asi 89 eur mesacne v roku 2023.
Inak si s prijmom na nule.

negymama
9. jan 2023

Uvedom si ze tvojim ukoncenim studia tvoji rodicia stratia narok na rodinne pridavky 60 eur, aj narok na danovy bonus 50 eur. Plus este uvazujes, ze nebudes mat prijem z nejakej prace a len tak "levitovat" vo vzduchoprazdne na UP - tak take myslenie by ma u mojho dospeleho dietata nepotesilo.

mpg
9. jan 2023

@negymama Aj ja si myslím, že najlepšie by si bolo nájsť prácu a nejsť na UP a ak zoberú na druhú VŠ potom ukončiť. Len tak strácať čas s UP je k ničomu.

poopsie
9. jan 2023

Určite si nájdi prácu, budeš mať veľké plus do životopisu, a na tvojom mieste by som sa nenechala vyhodiť, s dôstojnosťou by som štúdium zanechala

danica2711
9. jan 2023

a prečo nechceš do septembra pracovať? Isteže je pohodlnejšie váľať si doma šunky, ale s takýmto prístupom sa ti môže stať, že ťa na tú ďalšiu vysokú školu nezoberú a potom čo? Zase bez roboty čakať neviem na čo?

lindous
9. jan 2023

Ja som v tejto situácii nechcela riešiť TPP na pol roka, ani sa hlásiť na úrade práce... Prihlásila som sa ako dobrovoľne nezamestnaná a mala 2 brigády... aj po odčítaní toho, čo som zaplatila za zdravotku mi príjem vyšiel výrazne vyšší ako horná hranica, ktorú by som mohla zarobiť, keby sa prihlásim na ÚP 😊 takže aj takáto je ešte možnosť...

123andy123
9. jan 2023

Preco sa vôbec chceš hlásiť na úrad práce? Ten je pre ľudí ktorí si hľadajú prácu. Nie je to zasivaren aby ti platili zdravotné. Aká je záruka že ťa od septembra zoberú na inú školu? Co chceš robiť 9 mesiacov? Radšej si ozaj niečo nájdi ako ti baby radia.

beata_k
9. jan 2023

@soske67 Preco nezajdes na sudijne a neukoncis to? Je to 10 minut prace.

kallanchoe
9. jan 2023

Veľa ľudí sa kedysi hlásilo na VŠ,len aby malo status študenta,poznám zopár pripadov....ani nenastúpili v podstate...nevyhodili ich hneď,ale až na konci ak. roka im prišiel papier o zanechani štúdia...neviem ako to funguje dnes...ale nemali by ta vyhodiť hneď...ale až na konci ročníka nie?

negymama
9. jan 2023

@kallanchoe no super. klasicke slovenske vychcanstvo

melanta
9. jan 2023

Toto je budúcnosť Slovenska. Leňosi. Namiesto toho, aby si sa odhlásila zo štúdia, sa necháš vyhodiť. Namiesto toho, aby si si našla na viac ako pol roka brigádu, kým nastúpiš na ďalšiu VŠ, sa chceš evidovať v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ale reálne sa o to zamestnanie uchádzať nechceš. Čo budeš robiť? Viac ako pol roka nič? Wau, tlieskam, rodičia musia byť hrdí, čo vychovali. A teda ako som napísala, ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, nie o evidenciu tých, ktorí nechcú pracovať. Takže nie je dôvod, aby si v evidencii nehľadala prácu a aby ťa oni do práce neposlali.

kallanchoe
9. jan 2023

@negymama áno ja som tiež nechápala,ze toto ľudia robia....len aby mali lacnejšie MHD alebo ja nechápem prečo,zas stále lepšie poberať normálny plat ako brigádovať bez odvodov a mať niekde nejaké zľavy....ale tak ľudia sú vynaliezavý. ...

soske67
autor
9. jan 2023

@melanta peniaze si zarábam na brigáde, nikto nepovedal, že mám v pláne pól roka nič nerobiť. Pýtala som sa to kvôli tomu, že tá brigáda je niečo čo ma baví a nechcem o ňu prísť kvôli práci. Sama neviem čo všetko treba spraviť po ukončení štúdia, stačilo mi slušne vysvetliť, že UP nie je jediná cesta.

lukbe
9. jan 2023

@soske67 UP je dôležitý,ako tu už písali,kvôli tomu,aby si mala zdravotné poistenie,inak si ho budeš musieť platiť sama.

heln
9. jan 2023

@soske67 ale ty si to tak napisala, ze sa nechas vyhodit z vs a do septembra si nechces hladat pracu.
tiez nechapem preco sa chces nechat vyhodit z vs, treba ist na studijne, povedia ti co treba, vypises papier....
ked mas brigadu to je super, ano, nemusis ist na urad prace, ale urcite chod do svojej zdravotnej poistovne a poinformuj sa, ked brigadujes, tak zamestnavatel ti plati zdravotne poistenie, ale len za tie dni, ktore vykaze, ze si pracovala, takze si budes musiet doplatit zdravotne poistenie.

esmeronka
9. jan 2023

@soske67 tak skus na urade vysvetliť situaciu a možno sa nejak dohodnete ale myslim že na pohovory budeš musieť chodit tak či tak

negymama
9. jan 2023

problem bude asi v tom, ze ako student mas zrejme brigadnicku dohodu o praci studenta, kde si /zrejme/ uplatnujes odvodovu vynimku do 200 eur. a tvoj zamestnavatel neplati do tej sumy ziadne soc. odvody. plus zdravotne odvody takisto neplati, lebo student je pre zdr. poistenie, poistenec statu.

v pripade ze student nebudes, tvoja brigada . cize dohoda o vyk. praci bude posudzovana ako u kazdeho zamestnanca s kompletnou odv. povinnostou, a to je nevyhodne ako pre teba ako pre zamestnavatela. preto si niekto takto akoby nadstavuje statut studenta.

Zamestnavatel by mal presne vediet, odkedy dokedy si student, potvrdenim zo skoly.
Ak uz nebudes vedena ako student, musis to oznamit v praci, jedno ci je dohoda ci trvaly prac. pomer - aby sa vedela mzdarka zariadit. V takom pripade ti odvody plati firma a ty nemusis byt vedena na up.
UP je na dve veci...
1. Hladam si pracu, mozu mi pomoct /no dajme tomu.../
2. Evidenciou na UP ziskam statut poistenca statu pre ZP ktore nemusim platit ako samoplatca.
Este nezabudni co som spominala vyssie, ako student si nezoatrene dieta do 25r veku a rodicia mozu poberat dan. bonus a rod. pridavky. Rodicia dospelej nestudujucej osoby na to narok nemaju.