icon

Vyhorenie zo štúdia práva: Ako ho prekonať?

29. okt 2024

Dobrý deň,
píšem už zo zúfalstva, študujem právo na UK, som v treťom ročníku až nato že už od toho prvého viem že toto štúdium ma nenapĺňa, neznášam to tam
Nehovoriac o tom že na každú skúšku sa pripravujem asi 10 krát dlhšie ako moji spolužiaci .. ( a to doslova !)
Mám prácu, kde som šťastná, nepotrebujem na ňu VŠ ale mám aj veľa nápadov o niečom vlastnom …
Táto škola ma úplne brzdí a to až tak že v poslednej dobe som len zatvorená pri knihách, nikde nechodím a nemám sa už chuť ani pekne obliekať… chcem ju už len dokončit zato čo všetko som jej obetovala, ale mám pocit že už ani to nezvládnem
Zažili ste niekto niečo takéto ? Lebo ja mám pocit že som jediná, v okoli počúvam samé názory že aké je štúdium jednoduché a krutá realita príde až potom … no ja mám práveže pocit že v práci je to tisícnásobne ľahšie …

abcabcada
29. okt 2024

Samozrejme, tri roky som študovala to, čo ma nebavilo a trápila sa s každou skúškou, ledva som prešla a patrila som k najhorším v ročníku... Oplatilo sa vydržať, na Mgr. som prešla na odbor, ktorý ma bavil a skúšky sa "robili samé" (hyperbolizujem, chápeš)... 🤭 Stačí len vydržať a ísť za svojím cieľom... Ak si sa nenašla v odbore, zvoľ si iný a choď študovať odznova...

vorkola
29. okt 2024

Lrn to uz nejak dokonci

anjelicek26
29. okt 2024

Skolu nestihas, lebo pracujes a myslienky mas uplne volakde inde a potom to tak aj vyzera...

luccija
29. okt 2024

Už to dokonči.Tak chyba bola neskoncit hneď v prvom ročníku, keď si zistila, že ta škola nebaví.

tramtada31
29. okt 2024

Pre mna bol bakalár na mojej skole tiež narocny, aj som z prvaku prenasala skúšky, ale potom to už bolo lepsie a keď som skoncila vysoku, bola som smutna, že to konci, keď ešte toho toľko neviem, tak som sa prihlásila na ďalšiu a tu som skoncila s cervenym diplomom. Už to dobuchaj, vs sa ti zide, hlavne právo, keďže sa s ním každý človek stretáva denne

deti95060810
30. okt 2024

zatni sa a dokonči to...
čo všetko v živote človeka nebaví a nemá inej možnosti...

marca12
30. okt 2024

Nemyslim si,ze o nieco prichadzas. Bohuzial,studium VS je casovo narocne. Kazdy dobry student je vkuse za knihami. Uz to vydrz,obetovala si tomu dost casu. Dobra skola je narocna. Tiez som preliala vela slz velakrat som bola tak zufala,ked som sa do noci ucila a kamosi po diskotekach. Ale nelutujem ani na chvilu,nikdy sa nevzdavam. Skola ti otvori moznosti a hlavne bud vdacna,ze mas moznost studovat zadarmo. Mnohe krajiny nemaju taky jednoduchy pristup k vzdelaniu ako ho mame my a nevazime si to. Ja byt este raz mlada,tak sedim na kazdej jednej prednaske a nie ako sme to robili my,ze sme sa ulievali,ked sa dalo. Vobec som si nevazila moznost vzdelavania sa.

wintery
30. okt 2024

Ak už v bakalarovi máš takéto pocity, kde su naozaj zaujímavé predmety, tak neviem, ako sa budeš cítiť na Mgr., keďže tam sú tak odveci predmety, že až a okrem iného vyžadujú veľkú aktivitu študenta už len na samotných seminároch.

barrilla
30. okt 2024

Neviem aké máš plány po ukončení VŠ, ani čo Ťa motivovalo ísť na VŠ, ale na Tvojom mieste by som to ukončila bakalárskou skúškou.

pandorra
30. okt 2024

Dokonci to aspon do Bc a potom sa rozhodni ako dalej. Budes mat aj viac moznosti sa zamestnat. Ja som tiez studovala UK pravo, ale mna to bavilo. Pre mna osobne horsie ako studium je realita, ked vidim co sa tu deje a ako sa pravo ohyba…

ninanikalova
2. nov 2024

Pocit vyhorenia úplne chápem, sama študujem relatívne náročné zameranie už 8 rokov (4 roky SŠ+ 3 roky Bc. a teraz aktuálne prvý rok Ing.). Takže už o tom nechcem ani počuť, na škole zostávam len preto že sa držíme ako partia už od SŠ ideme spolu. Keby som tam bez nich už to dávno vzdám. Byť tebou dokončím aspoň Bc. Aj keď to bude bolieť, ale nebudeš mať pocit že si to všetko obetovala pre nič.

senta_sofia
2. nov 2024

Ked ta nieco nenaplna a robis to s odporom, tak sa ti nechce ani ucit. Sprav si aspon Bc. a uvidis. Vies s istotou povedat, ze pracu, co mas teraz, budes mat rada aj o dalsich 20 rokov? Ze budes mat miesto?

tiezjedna
2. nov 2024

@ninanikalova
@pandorra
@barrilla
najnižší stupeň je Mgr., táto škola sa nedá ukončiť bakalárom.

tiezjedna
2. nov 2024

@autorka ak to takto cítiš, tak štúdium ukonči a poohliadni sa po fakulte, kde by ti tie tri roky uznali a dorobila by si aspoň bakalára. Je to síce pseudotitul, ale aspoň to nebudú tri zahodené roky. Ak by si to právo doklepala na aspoň na magistra, aj tak ťa bude čakať 5 rokov koncipošskej driny a potom advokátske skúšky, ktoré sú peklo.

wintery
2. nov 2024

@tiezjedna dá, prečo by sa nedala? Štúdium práva je rozdelené na Bc. a Mgr., normálne ako pri iných odboroch.

tramtada31
2. nov 2024

@tiezjedna ako to myslis? Na uk sa na právnickej fakulte normálne študuje bakalár

tiezjedna
2. nov 2024

@wintery nie je. Nebavíme sa o Sládkovičove alebo Plzni, ale o KU. Rovnako ako pri štúdiu medicíny nemôžeš odísť zo serióznej univerzity ako bakalár, tak ani z práva.

wintery
2. nov 2024

@tiezjedna nemusí ju čakať koncipientúra, je plno možností čo robiť s právom. Advokacia nie je jediná možnosť. Okrem toho, koncipientúra trvá 3 roky a nie 5 rokov.

Ak chces poradit, tak si najprv naštuduj veci, lebo píšeš total odveci veci, aj s tym bakalarom vyssie.

tiezjedna
2. nov 2024

@wintery
@tramtada31
@autorka
ospravedlňujem sa dievčatá👍 ja som to pochopila ako KU (Karlova Univerzita v Prahe) - žijem v ČR🙏 Tu to nejde, ale pozerám, že na Slovensku áno. Pardon za mystifikáciu, myslela som, že to platí všeobecne pre tieto náročné obory🙏

tiezjedna
2. nov 2024

@wintery aj tých 5 rokov koncipošiny sa týka ČR (sprísnili to, tiež boli tri). Pardon, pardon.

wintery
2. nov 2024

@tiezjedna tak to áno, v ČR je len Mgr.

Na SR to taktiež sprisnili na 5 rokov, ale vydržalo to len chvíľu a je to opäť 3 roky.

ninanikalova
2. nov 2024

@tiezjedna nič sa nedeje , skôr to nie je kvôli "náročnému" odboru v týchto odboroch aj tak to Ing./Mgr. mať musíš (mal by si mať) predsa len vypovedá to o schopnostiach. Ale áno niektoré univerzity to majú nastavené ako 3+2 a niektoré ako 5 či 4 roky vkuse.

gabrielle023
16. sep 2025
@tramtada31

Pre mna bol bakalár na mojej skole tiež narocny, aj som z prvaku prenasala skúšky, ale potom to už bolo lepsie a keď som skoncila vysoku, bola som smutna, že to konci, keď ešte toho toľko neviem, tak som sa prihlásila na ďalšiu a tu som skoncila s cervenym diplomom. Už to dobuchaj, vs sa ti zide, hlavne právo, keďže sa s ním každý človek stretáva denne

@tramtada31 za štúdium na druhej VŠ ste si asi platili, bez ohľadu na to, či ste boli denne alebo externe, však?

tramtada31
16. sep 2025
@gabrielle023

@tramtada31 za štúdium na druhej VŠ ste si asi platili, bez ohľadu na to, či ste boli denne alebo externe, však?

@gabrielle023 Ano, druha VS sa plati, či už si denná alebo externá. Aj za prekročenie štandardnej dĺžky studia (napr za opakovanie ročníku) sa plati, čiže máš v podstate 5 rokov studia zadarmo.