Vysoká škola popri dieťati
Ahojte potrebovala by som poradiť , počuť názor alebo skúsenosti .
Mám 4 mesačné bábo no chcela by som ísť na výšku strednú školu mám obchodnú ,ale na výšku by som chcela pokračovať skôr v učiteľskom smere lenže vôbec netuším aký študíjný program si vybrať chcela by som niečo zvádnuteľné . Pri nástupe do školy by bábo už malo rok plánujem ísť do školy externe .
Vie mi niekto poradiť nejaký odbor ,ktorý by som zvládla a ako také študijné programy fungujú.
Za každú radu budem vďačná.
Ja by som ti poradila sa na učiteľstvo vykašľať. Lebo mi príde, že chceš učiť kvôli tomu, že učitelia sú skoro doma a budeš sa môcť venovať rodine. Lenže aby si mala na malej škole plný úväzok, tak je dobré mať sjl alebo mat. Lenže to sú predmety na ktoré si človek zo začiatku ako začínajúci učiteľ robí dlho prípravy, lebo sú to nosné predmety a času budeš mať menej ako v hocijakej inej práci, lebo sa budeš pripravovať do desiatej večer na hodiny. A o opravovaní slohov a písomiek ani nehovorím. To ti bude zaberať veľa času. Jediné ľahké mi napadá tvs. Ale tam máš strašnú zodpovednosť.
Písať že sj je ľahko zvládnuteľná je riadna odvaha! To môže napísať len ten kto to neštudoval ani jeden semester. Slovenčina je masaker moja milá aj pre bezdetné, nie to ešte s dieťaťom, to po prvé, a po druhé, neuraz sa, ale ísť do niečoho o čom nemáš ani páru, je dosť odveci.
Veru, nemáš o tom ani páru... Ak si odhodlaná učiť sa anj alebo sjl v takom rozsahu... Čo je oproti tomu hudobná v MŠ 🙈to sa ľahšie naučíš
@bilberryday, študujem učiteľstvo sjl a obn posledny rok a u nas sa da studovat len denne, preto ta moja poznamka. P.S.: pocas studia sjl som nemala cas na nic, sedela som vzdy v knihach, ci uz pri umeleckej alebo odbornej literature. S medicinou to porovnat neviem, nestudovala som ju, no mozem povedat, ze na cestovanie a zabavy si spoluziaci z mediciny nasli viac casu 🙂.
K otazke, ci anj alebo sjl, spoluziaci, kt. mali prave takuto kombinaciu hodnotili anglicky jazyk ako lahsi. Rovnako aj kolegovia s kombinaciou obn a anj mali viac problemov s obn.
No zalezi aj od konkretnej katedry. 🙂
@andreatytler Ahoj ja som dávala názov ŠKOLA neviem ako sa ten názov zmenil
@uprimnazienka niekoľko ľudí už toto študuje teraz pracujú v škole ako asistenti učiteľa a po ukončení štúdia budú už učitelia takže v tomto by som sa neuplatnila
@uprimnazienka môžem sa spýtať čo študuješ ?
@elizaberh Keďže pracuje v MŠ, tak musí študovať predprimárnu a primárnu pg. Inak by nemohla učiť.
Uvedomuješ si, že keď budeš učiť na druhom stupni, budeš zrejme pripravovať aj deviatakov na prijímačky na strednú školu? No a napríklad pre mňa bola ľahká chémia (aj som ju na ZŠ učila), geografiu by som nedala. Takže ťažko Ti poradí niekto, aký odbor je pre Teba ľahký. Ale rozhodne by som nechcela, aby moje dieťa učila učiteľka s takouto otázkou na MK....
@elizaberh Aha... admini zmenili temu. 👍
@nekonecna_katastrofa a najmä keď v nadpise je napísané "popri dieťaťu" 🙈 ja už neviem, či sa smiať ci plakať pri týchto otázkach... Neviem prečo chce učiť. Neuvádza predmety, ktoré ju bavia, len si myslí, že 2.stupen bude pre ňu ok. Jedine uvádza "ľahšie predmety" :D akože čo je ľahké? Občianska... Ale to učí hocikto, kto si dopĺňa úväzok. A slovenský jazyk tu neovláda poriadne 2/3 obyvateľstva napriek tomu, že z neho mnohí maturovali. Učiť jazyk a naučiť sa jazyk je sakra rozdiel.. Ja by som autorku otázky presmerovala úplne na inú profesiu a nech radšej učiť nejde... Toto podľa mňa nie je pre ňu. Zbytočne strávi 5 rokov unorneho učenia (resp si to dá vypracovať, čo je teda tiež známka " kvalitného" učiteľa), zbytočne zaplatí školné a nakoniec zisti, že ju to absolútne nebaví a nezvláda to.. Skončí to po pár rokoch odchodom zo školstva (prinajlepšom)... A takto žiaľ rozmýšľa veľa uchádzačov o pedagogické štúdium. A takto veru aj potom vypadá naše školstvo.. Lebo si myslia, že to je len o práci do 14,30, prázdniny a miešanie kavicky 🤣
@zuzanockamt predprimarnu... Primárna jej je v mš na 2 veci
@uprimnazienka nemáš pravdu.. Mgr stupeň si môžeš vybrať či chceš predprimarnu pedagogiku alebo učiteľstvo pre primárne vzdelávanie.. Nevieš oboje. Takže netreba podávať mylne informácie. A myslím si, že autorka sa jasne vyjadrila, že v mš robiť nechce.. Neviem si ju ani na prvom stupni predstaviť keďže chce ľahké predmety a tu musí študovať všetky predmety naraz, ktoré sa učia na prvom stupni. Taka matematika a sjl ani na prvom stupni nie je med lízať.
@olivnik Študujú to v tejto kombinácii - Bc. predprimárna, Mgr. - primárna. Stačí jej aj Bc. Ale takýto je študijný program.
@elizaberh ak môžem, nad slovenčinou literatúrou ani neuvažuj, pokial nemáš dostatok času na čítanie povinnej literatúry diel, ktoré je nutne citat.
Mala som slovenčinu má filozofickej v Prešove a môžem ti povedat, že sa na literatúre číta od knihy ku knihe.
Angličtinu ti neviem povedat, ale mali sme predmety s anglictinarkami, a teda tie baby boli iné kapacity, všeobecne.
Dejepisarov som poznala tiež, no a zamakali si určite, pretože ovládať dejiny tiež nie je sranda.
Nemám skusenost s predškolskú, ale skôr by som uvažovala nad niecim takým, keď už tak, možno je to ľahšie.
@zuzanockamt nie.. Tak ako som sa vyjadrila vyššie. Bc predskolska a elementarna pedagogika a Mgr. Predprimarna. To je pre MŠ... A ak chceš učiť na 1-4 tak sa odbor vola učiteľstvo pre primárne vzdelávanie. Viem keďže to mam vyštudovane. Ženy ak sa vyjadrujete niekde o niečom tak je fajn poznať fakty a nie len domnienky ako sa niekomu zdá
@olivnik Známa študovala tento odbor, preto o tom píšem. Jej spolužiačky, ktoré nechceli ísť ďalej, končili ako Bc , učia len v MŠ, ona a ďalšie išli ďalej na Mgr. a učia aj v MŠ, aj 1.-4. Študovaliv BB.
@zuzanockamt no vidíš a predsa nevies. Známa študovala túto kombináciu, ale to neznamená, že máš pravdu. Dá sa študovať aj iná kombinácia. A čo treba v mš je to prvé... Nech ide autorka radšej na nejakú sociálnu prácu keď chce mať vysokú školu.. Alebo sociálnu pedagogiku, teraz dosť potrebujú soc pedagógov a bude mať uplatnenie na oboch stupňoch zš. A myslím, že v pohode sa to dá zvládnuť počas materskej.
@zuzanockamt aj ja som študovala v BB, chod si pozrieť na ich stránku aké Mgr odbory sa tam študujú po Bc predskolska a elementarna pedagogika 🙂 netreba sa hádať.. Známa je známa, ja to mam vyštudovane osobne
@olivnik Áno, je možné, že sa dá študovať aj iná, aj táto. Do hĺbky sa o to nezaujímam, skôr o tretie predmety pre 2.stupeň.
@zuzanockamt aj tak je to bezpredmetné keď sa autorka vyjadrila jasne, ze nechce robiť v mš. A ani jej neodporúčam s tým jej prístupom. Zas ďalši " pedagóg" s papierom, ktorý o pár rokov sa bude sťažovať na fórach aké je to nenormálne ťažké.. Resp mamičky, ktoré sa budú sťažovať, akú majú učiteľku 🙈
@elizaberh žiadané je fyzika, chémia, matematika, informatika, na väčšinu z týchto predmetov sa dostaneš bez prijímačiek. Otázkou je, či s obchodnou akadémiou zvládneš tieto predmety vystudovat a následne ich vyučovať.
A ak chceš byť učiteľkou najmä kvôli pracovnému času a prazdninam, tak prosím, aby si študovať ucitelstvo nešla.

@andreatytler nazov vsak zmenil admin, vcera sa tema volala “skola”.