icon

Vysoká škola verzus kurz a samovzdelávanie

edith267
2. sep 2021

Zdravím, neviem či mi niekto v tomto pomôže ale čo sa oplatí viac vyštudovať VŠ alebo sa stačí sám doučiť danú zručnosť pre trh práce (poprípade kurz) ? Lebo ja už fakt neviem.
Budem vďačná za akúkoľvek odpoveď poprípade radu alebo skúsenosť. Ďakujem

Strana
z2
edith267
autor
3. sep 2021

@adya Jasné ja súhlasím.

edith267
autor
3. sep 2021

@judar Tak tak ja som bola zase na Repase cez úrad práce a tam bolo veľmi obmedzené, že aký kurz môžeš a hlavne boli na výber také kaderník, účtovník, vysokozdvižný vozík a pod čiže to je aj tým, že sa dávajú do popredia takéto kurzy aj priamo na úrade je problém lebo samozrejme, že ti nebude štát preplácať drahý kurz tak všetci idú na takéto a potom tie ostatné upadajú...a ja s mojej skúsenosti s tým Repasom to bol fest o ničom kurz na nič.

edith267
autor
3. sep 2021

@lindous Vďaka tak mňa zaujímali vždy skôr buď tie kreativnejšie odbory ako grafika potom knižnično-informačné odbory poprípade aj počítačová grafika ale informatika to mi bars nejde takže neviem 🙂

edith267
autor
3. sep 2021

@nikolka1986 Hej viem ale tu bolo tiež že vraj to chcú zmeniť som videla, že Groling vravel , žeby chceli aj na SR dať späť na 5 rokov ale to neviem či prejde vôbec lebo to už vravel minulý rok.

edith267
autor
3. sep 2021

@ninka1991 No ja už mám za sebou dva zamestania a teraz mám tretie. Tak úplne prvé bol skladník druhé v obchode s oblečením a teraz domová kontrola v obchode. Ani jedno ma nebaví ale dačo robiť musím a vždy si hovorím, že nájdem niečo lepšie ale za tie roky som si už všimla, že tu sa tie pracovné pozície viac menej opakujú a keď už je niečo čo by bolo lepšie tak treba mať buď VŠ alebo špecifické zručnosti. Nemám deti ani manžela nič lebo ja sa snažím najprv si dať dokopy ten pracovný čas, poprípade ešte vyštudovať niečo kým je čas ale úprimne sama neviem, že čo a ako 🙂 Tak ja som vždy mala vzťah skôr ku kretivnejšej tvorbe ako grafika buď normálna alebo počítačová lenže ja som dosť slabý informatik a potom tie také knižnično-informačné odbory, ktoré zase asi bars netreba neviem no.

edith267
autor
3. sep 2021

@littlebubble No tak nejak mňa osobne až tak plat netrápi skôr to či ma tá práca baví lebo akonáhle sa musím nútiť tak to potom asi premrhám celý život takto aj keď mne rodičia vždy vraveli , že musíme robiť aj to čo nás nebaví. Ale ja by som viac brala možno aj menej platenú robotu ale, ktorá by mi dávala pozitívnu odozvu.

edith267
autor
3. sep 2021

@judar Určite máš pravdu keď vieš čo chceš a ideš si za tým tak nemusím mať nič a si schopný uspieť to je určite možné ale nie každý je toho schopný alebo nevie ako nato.

edith267
autor
3. sep 2021

@canany A aký odbor si študovala ak nevadí že sa pýtam?

littlebubble
3. sep 2021

@edith267 Môžeš robiť aj to čo ťa baví.Toto rozpravajú väčšinou ľudia ktorí sa zabednili niekde kde ich to zožiera.

Pre mňa je tiež moja psychika dôležitejsia ako peniaze takže ťa chápem.

Na grafika nepotrebuješ skolu a poviem ti pravdu, na túto prácu potrebuješ mať technológiu, chtíč a kreativitu.Oplatí sa robiť sám na seba inak budeš plniť termín za termínom za nejakú smiešnu mzdu.

Škola ťa ani z ďaleka nenaučí to čo pre grafiku potrebuješ vedieť.Vysoké umelecké školy sú o niečom inom, skôr o umení a to s realitou nemá nič spoločné.Poznám absolventov aj neabsolventov.
Absolventi buď učia alebo robia čo príde.
Neabsolventi majú vlastné firmy a to poznám aj absolventov technického zamerania ktorí sa dali na reklamu/grafiku.

littlebubble
3. sep 2021

@edith267 Pedagogika by ťa nebavila? V MŠ napríklad musí byť človek aj kreatívny.
Sice za málo peňazí, ale podľa mňa potrebujeme dobré učiteľky a je to stabilné miesto.

Samozrejme, stačila by ti možno 2 ročná SŠ, ale človek nikdy nevie, že či práve konkrétna MŠ neberie len VŠ učiteľky alebo sa nezmení zákon.

edith267
autor
3. sep 2021

@littlebubble Učiteľka v MŠ je fajn určite aj zaujímavá práca ale tam treba vedieť to s deťmi a to neviem či som ja nato tá pravá ale ako vravíš nikdy nevieš 🙂 a tam ale asi treba vedieť hrať na nástroj asi.

ninka1991
3. sep 2021

@edith267 fotograf- vyssia pociatocna investicia - toto je napr to co ja mam ako konicek kde sa odreagovavam. Je to super job ked si sikovna a ludom sa paci to co robis vies na tom slusne zarobit. Potom napr. VŠ - zahradny architekt - tam sa kreativne mozes vysantit tiez. Animator na vyletnej lodi - nie prilis aktualne v tejto situacii 😃. Su volne dostupne programy/apky kde si mozes vytvarat rozne navrhy a grafiky - ak sa ti to rozbehne moze ti ponuknut nejaka vacsia firma/tetovacie studio ze by im robila navrhy (toto ale neviem ci v skutocnom zivote naozaj tak funguje to su moje predstavy) 😅 a potom tu mame najmodernejsi a najlukrativnejsi biznis na co nepotrebujes po vacsine ziadne vzdelanie a to influencer - tam ale musis dobre zvazit co pustis do obehu ak ti zalezi co si o tebe ludia myslia 😂
Ale v pripade ze nevies co chces si myslim ze pokial nevyskusas nezistis. 😊

makova333
3. sep 2021

@edith267 VS ta posunie aj osobnostne (teda samozrejme, ak jej to dovolis 😀 ), ziskas prehlad, kontakty, cielavedomost... Treba si vsak velmi starostlivo vybrat odbor. Co kreativne ta bavi robit (napis hocico, co tvoris- kreslis, fotografujes, pecies torty, pleties, vyrabas nieco...) a mozno tu spolocne najdeme odbor pre teba 🙂 Kurz je fajn ako nadstavba na nieco. btw na pedagogiku MS nepotrebujes vediet hrat na nastroj, flautu na VS zvladne kazdy.

edith267
autor
3. sep 2021

@makova333 tak tak všetko kreatívne kreslenie vyšívanie hocičo a na PC ta grafika proste nejaké návrhy poprípade dizajn a tak loga a podobne to ma baví ale neviem to na dobrej úrovni takže sa nemôžem uchádzať niekde kde už vyžadujú 100% 😀 a potom tie kniznicno informačné odbory ale to neviem ci je potrebne 😀

makova333
3. sep 2021

@edith267 toto je napriklad cesta: informacne studia https://fphil.uniba.sk/studium/pk/bc/otvarane/ a k tomu si mozes spravit kurz npr.: https://www.itlearning.sk/balik-kurzov/kurz-gra...

canany
3. sep 2021

@edith267 mam vystudovane pravo a robim uctovnicku cize s cislami

edith267
autor
3. sep 2021

@ninka1991 no ja nemám šajnu vôbec asi mi ostáva len skúsiť len ja sa už bojím toho že premrhám čas čo už pomaly nemám 🙂

edith267
autor
3. sep 2021

@makova333 hej hej vďaka ja som už pozerala mňa najviac zaujal na Uniza odbor knižnično-informačný (mediamatika a kultúrne dedičstvo ) a tak píšu že to má tri smery zamerania na štúdium ale neviem reálne čo si myslieť o tomto odbore ako zaujímavý je veľmi aj som sa snažila niekoho nájsť čo to vyštudoval aby dal nejaké info ale nikto sa neozval nič tak neviem 🙂

edith267
autor
3. sep 2021

@canany právo wow

makova333
4. sep 2021

@edith267 no na Uk by si mala vsetko v jednom, na Uniza sa viac specializujes. Na mediamatiku chodil jeden znamy, on si chvalil, bavilo ho to. Odbor presne neviem, ale myslim, ze mal ten IT smer. Vyskusaj, nemas co stratit, len ziskat 🙂

edith267
autor
4. sep 2021

@makova333 Okej vďaka za všetko 🙂

tomyhardy
Odpoveď bola odstránená
edith267
autor
4. sep 2021

@tomyhardy Tak to asi väčšina firiem zohľadňuje kde už ide o nejaké zrucnosti a vedomosti.

Strana
z2