icon

Za ako dlho zvýšite úroveň angličtiny z B1 na C1?

25. jan 2025

Za aký čas je reálne si zvýšiť úroveň Angličtiny z B1na C1 ?

kiki68
25. jan 2025

Podla mna tak za rok intenzivnej prace, jeden kurz trva 2,5 mes cca, potom skuska

lucik194
25. jan 2025

ak pojdes do zahranicia na kurzy tak za rok.

ak budes mat kurzy len na SK tak ovela dlhsie.....

ono prejst z B1 na B2 nie je taky problem..... ale potom na C1 ten zlom je dost veľký.... hlavne ten c1 je uz o tom, ze zacnes vyuzivat gramatiku aj s vynimkami, hovorový slang a synonymá nie základné......

barka1
25. jan 2025

Súhlasím, minimálne rok makat. Obklopit sa angličtinou - čitat, pocuvat podcasty, robit si gramatiku - "modrý Murphy" je základ, zelený vhodné rozsirenie. K tomu frazove slovesa. A ideálne začat konverzovat s rodilcom.

kiki68
25. jan 2025

@lucik194 prave medzi b1 a b2 je velky skok, medzi b2 a c1 je to presne o tom akademickom pisani a porozumeni uz odborneho textu. Podobne je to v nemcine. Hlavne to je dobre cvicit s nejakou skupinou a makat na tom, mat prisun materialov. Anglictina od b2.1 nema nejaku tazku gramatiku, tam nema co poriadne byt, nakolko je to strukturou pomerne jednoduchsi jazyk. Tie vynimky sa clovek nauci rychlo ( opakuju sa v testoch dokola), ale porozumenie je tam narocnejsie. Ale kto studuje, ten to musi dat. Ved b2 je maturita, c1 je taka lepsia verzia. Slang som ja na c1 nemala, popravde ani na c2, ten som vyhladavala separatne sama. Ta skuska bola vylozene o narocnych temach na porozumenie za mna a tiez tazky listening. Horsia je nemcina v tomto smere, ale nic nemozne. Hlavne dnes uz je kopec zdrojov zadarmo, nie ako pred 15 rokmi

lucik194
25. jan 2025

@kiki68 no nam prave toto povedali na b2 skuske, praveze b2 urobis, ale c1 uz vacsina neurobi.....

a za mna ziadne akademicke pisanie na b2 som nepotrebovala, vsetky temy boli “zo zivota”.....

c1 je bilingual gympel, b2 gympel, b1 sos a ss

lapersefona
25. jan 2025

@kiki68 preco myslíš ze je nemčina tazsia?

kiki68
25. jan 2025

@lapersefona tak vezmi du tie pady v nemcine a ich pouzivanie, potom si vezmi ich kopec vynimiek pri clenoch a priradovani rodu, vetnu skladbu a tiez casy. V tomto je anglictina fakt jednoducha. Mam ju vystudovanu na vyske. Nemcinu drtim teraz na dalsiu skusku. Zlata anglictina…

kiki68
25. jan 2025

@lucik194 tak v tomto smere ma c1 prave ten prejav, tam su ine temy. Tiez na speaking, ale reading je tazsi. Napr tam bol text, kde bolo vela vyrazov z mediciny, potom z historie. Taky mix. Mozno s tymto maju ludia problem. B1 a b2 je velky skok gramatikou. V c1 uz nie je velmi co robit po tejto stranke. Tam je to divoke obsahovo. Ale ten, kto doma kazdy den nieco robi, cita knihy v anglictine, ten nemoze pri c1 nejak baranit.

maya_hi
26. jan 2025

Rok určite nie 😏 To by chcelo odísť z práce do zahraničia, anglicky hovoriace prostredie a do toho intenzívny kurz aspoň 4krát v týždni. Plus čítanie v angličtine, práca s textom. C1 už predpokladá písomné zvládanie ANj na vysokej úrovni. C2 je už vlastne úroveň prekladateľa. Na Slovensku to vidím tak na 3 roky

dajena
26. jan 2025

Dobrý deň, som si istá, že anglicky sa z B1 dostanete na C1 oveľa rýchlejšie než ako spomínajú ostatné diskutujúce. Veľa záleží ale od vás samotnej, ako strávite čas s angličtinou, príp. iným jazykom a ako dlho vydrží motivácia. Najúčinnejšou cestou je venovať sa hlavne počúvaniu ale čo je dôležitejšie, rozprávaniu s človekom, ktorý dokáže opraviť vaše chyby. Chyby následne spracovať do slovnej zásoby a pod. Ostatné činnosti v jazyku samozrejme majú taktiež svoje miesto. Len, rozprávaním robíte oveľa väčší pokrok a oveľa rýchlejšie. Je na vás či sa rozhodnete pre native speakera alebo niekoho kto ovláda EN na podobnej úrovni ako native. Vycestovať nie je podmienka. Bola som na podobnom mieste ako vy, dokonca asi dovolím povedať že som mala ešte nižšiu úroveň. Začala som sledovať a spracovávať si slovnú zásobu z Priateľov a pod. seriálov, filmov, YT ..., ktoré som poznala v SK. Zo začiatku som nerozumela vôbec nič (nepreháňam). Po cca mesiaci to bolo na nerozoznanie. Som si istá, že talent na jazyky nemám a považujem to za mýtus. Dôležitý je prístup. Ak máte kapacitu a čas učiť sa cca 2-3hod. denne tak za pol roka tú C1 dosiahnete. Samozrejme efektívnym spôsobom sa to dá aj skôr. Netreba to zase ale preháňať. Každá minúta z jazykom sa počíta a vedie vás k cieľu. Aj 10 min denne je lepších ako nič. Radím vám aby ste začali sledovať Lýdiu Machovú a jej Jazykový mentoring. Zo zahraničných polyglotov odporúčam Stevea Kaufmanna a Richarda Simcotta.

lapersefona
26. jan 2025

@kiki68 ved v nemcine su casy jednoduchsie ako v angline.
Jaaj ty studujes prekladtelstvo tak to sa ide uplne do hlbky.

lapersefona
26. jan 2025

@dajena za polroka aj pri každodennom cviceni na c1 to nie je realne pre kazdeho. Mam kurz majster jazykov ale aj tak si myslim ze Lýdia machová naozaj talent a aj vyssie iq to su tiez faktory k efektovmejsiemu a rýchlejšiemu učeniu.

kiki68
27. jan 2025

@lapersefona mne teda pridu v angline lahsie, tiez vetna skladba. V tomto je anglictina taka velmi sablonova. Mna prave svokra za moj prejav v nemcine drbe, ze mam casto stale tu strukturu z tej anglictiny. Ja to dem tam nevidim, ale ma pravdu ( svokra je Rakusanka), vdaka nej mam prave tu nemcinu lepsiu a lepsiu.

suzanne777
27. jan 2025

Závisi to od veľa faktorov. Napr. aj aké dobré máš základy, koľko je človek ochotný sa denne vystavovať ANJ a či po všetkých stránkach (reading, listening, writing, communication, atď. + aký skill je tvoja priorita), atď. Takisto treba zvážiť cieľ - práca? štúdium? cestovanie? a aj o akú slovnú zásobu máš záujem. Napr. ja som maturovala na C1 z OA bilingválne štúdium, takže moja angličtina bola všeobecná + dosť slušný level ekonomickej/business English. Potom napr. moje osobné záujmy a aj slovná zásoba aj v slovenčine sa najmá sústreďujú na filozofiu, psychológiu, sociológiu, astrológiu, históriu, literatúru a umenie - proste humanitné vedy. Neskôr na VŠ momentálne študujem lingvistiku s angličtinou, takže aj britské a americké reálie sú toho súčasťou a ich kultúra. Taktiež napr. závisi od toho či sa človek učí sám/má učiteľa, intenzita, materiály, ap. Ja osobne som sa úplne prepla do anglického módu - mobil, PC, aj denník/diár ak si vedieš, myslieť po anglicky, počúvať anglické podcasty, čítať anglické knihy, pozerať anglické filmy a seriály a dokonca aj so spolužiačkami na škole som sa počas štúdia rozprávala výhradne po anglicky - dá sa nájsť aj "pen pal" - najlepšie native na dopisovanie si po anglicky, poprípade skype/facetime, ap. Nesmie tam byť žiaden ostych ani hanba a musíš ísť plne do toho a vtedy to ide rýchlo a aj prirodzenejšie, lebo tam je "full immersion" = úplne pohltenie/zasvätenie.

lapersefona
27. jan 2025

@kiki68 mama kolegyňu filipinku a ona v nemcine casto tvori vety podla anglickeho spovospedu. Predsa tem 1 jazyk ostava domimantny. To je super za ta opravuje

tl999
28. jan 2025

Nájdi si native speakera na Preply! Tam su lekcie aj pre vyssiu uroven. Mne to velmi pomohlo. Mala som vynikajucu lektorku z Juznej Afriky 😁. Z b1 na b2 podla mna minimalne rok, ak sa venujes tomu kazdy den hodinu.

sashulla
31. jan 2025

Potrebuješ cca 400 hodín výučby( zdroj Cambridge exams) . Záleží od tvojej motivácie a koľko budeš venovať času aj samostudiu, cize to moze byt viac aj menej. Vychádza ti to na cca 5 mesiacov v zahranici ak máš kurz s 20 hodinami týždenne. Na jazykovke na sk rátaj viac ako rok. A tiež záleží od učiteľov....