icon

Začarovaná skúška

9. jún 2025

Ahojte. Som 5r na vs, prenasam predmet. Minuly rok som bola na tej skuske 3x, nespravila som, preto som preniesa, vlastne ma rok na vyse tym padom. Pripisovala som to aj tomu, ze som mala zle zivotne obdobie. Teraz je to uz ok a zase som ju nespravila....prenasany predmet, zase nic...2terminy v keli. Ja uz nerozumiem. Nikdy som nemala taketo problemy. Toto je ustna skuska, ustne son nikdy neopakovala, kym neprisiel tento predmet. Pisomne som opakovala, ale nikdy som si nemusela nic prenasat.
A ja uz nemam logicke vysvetlenie, asi mi prepina uz z toho, ale ozaj mi napadlo ci uz nemam pocarovane alebo tak. Vela sa ucim, presla som vsetko, zakazdym odchadzam z tej skusky tak, ze este keby som povedala 2veci, 1 vec...tak ze to mam. Vo vyucujucom teraz ale problem nehladajme. Mam na neho tazke srdce z minuleho roku, to sa spraval dost zle...teraz je to ale v poriadku a ja som zas zlyhala. Ani nehladajme, ze by mal nieco proti mne, je nas takto viacero, nema ani dovod ze by mi to robil naachval. Mohol by teda privriet uz konecne oko, ale tak to jenina debata 😅
Zas to nemam, napriek tomu, ze som presla vsetko okrem 2 otazok. Problem je to, ze je toho velmi vela a pri opakovani, co trva tak tyzden, ked prejdem napr. v stredu nejake temy, na dalsiu stredu na skuske si to uz dobre nepamatam a presne to si poriahnem a potom je z toho to, ze tesne to nespravim. Taha sa viac otazok. A ja uz naozaj nechapem, ze ci mam smolu alebo co to je. A ak aj ano, ze preco. Ked je 70 otazok a ja si z tych 70 potiahnem nejaku dobru, ale dalsie si vytiahnem tie, co si dobre nepamatam. Minuly rok detto, alebo tam bol este pripad, som si dane otazky nestihla prejst. Najvacsie kraviny taham, to co sa mi najhorsie uci, alebo som tej teme nevenovala napr. 8h, ale iba 4...a take temy co viem, to som nepotiahla ani raz viac ako jednu z nich. Naposledy som sa na priprave normalne rozplakala, ked som pocula, co potiahla baba co sla so mnou naraz a co som potiahla ja. Prve otazky sa mi podarilo zodpovedat celkom dobre, na poslednej ma vyhodil.
Ja som uz zufala, ze consa toto deje...niekto sa nauci polovicu, dobre potiahne a spravi. Ja uz sa to ucim druhy rok ako truba a stale daco zle. Uz som aj menila techniky ucenie, aj vidim, ze som sa v tom zlepsila a ze to viem najlepsie doposial. Stale vsak malo. Ja uz si to neviem vysvetli inak, iba ze ci je to trest, ze som doteraz mavala na ustnych aj stastie, alebo trest ze som sa nestihla par tem naucit...stale sa mi opakuje dookola, ze vytiahnem to, co viem najmenej. Alebo aj 2 otazly dobre a zvysok zle.
Uz sm ozaj zacala premyslat, aj ked neverim velmi na take veci, ci mi niekto/nieco tak nepraje, ci mi niekto zle poprial napr. te minuly rok, co sme mali v rodine konflikty...neviem uz co robit. Zazivali ste to niekedy, alebo preco si myslite ze sa mi to deje. Hocijake rady a postrehy uvitam.
Dakujem za precitanie.
Proste nerozumiem, co sa to deje. Ja uz som bola uplne nastavena ze to dam, ze uz to vlastne mam.

diewcatqoo
9. jún 2025

Zacarovana? Akoze, chapem, ze si zufala, ale vysokoskolsky vzdelany clovek snad neveri na taketo veci. Co za predmet to je?

autor
9. jún 2025
@diewcatqoo

Zacarovana? Akoze, chapem, ze si zufala, ale vysokoskolsky vzdelany clovek snad neveri na taketo veci. Co za predmet to je?

@diewcatqoo joj, tak zas trochu s nadhladom to treba brat, sama pisem, ze na to moc neverim, ale uz som taka z toho, ze mi to napadlo. Nechcem presne pisat, aby ma niekto nespoznal na zaklade toho, ale je to zdravotnicko-chemicky predmet

lucka_ke
9. jún 2025

prečo ťa vyhodil keď si z 3 vedela dve?

laurinka27
9. jún 2025

Musis pri uceni robit viac opakovani. 70 otazok sa da preletiet za 1 den, aby si si ten pamatovy zaklad ozivila tesne pred skuskou.

januska12323
9. jún 2025

Ku každej otázke sa nauč základ, nepotrebuješ ich vedieť na 100% zvyšok obkecáš.

autor
9. jún 2025
@lucka_ke

prečo ťa vyhodil keď si z 3 vedela dve?

@lucka_ke lebo z kazdej jednej musis odpovedat na 51%

autor
9. jún 2025
@laurinka27

Musis pri uceni robit viac opakovani. 70 otazok sa da preletiet za 1 den, aby si si ten pamatovy zaklad ozivila tesne pred skuskou.

@laurinka27 fuuu, neviem...tie otazky nie su uplne ze otazky, ale dost obsiahle temy. Niektore menej, niektore viac. Tak jeden den isto nie, ale hej, musim to zopakovat urcite na konci ucenia 2x a nie jeden

basullinka
9. jún 2025

Keď pôjdeš teraz na opravák, tak sa venuj prioritne tým otázkam, ktoré dobre nevieš a v ktorých sa necítiš komfortne a tie ktoré vieš, si len preopakuj

bianca11
9. jún 2025

Ja som neskutočný smoliar v ťahaní otázok. Vždy som potiahla zložité otázky, ale ani raz na nenapadlo, že som začarovana. Beriem to tak, že niekto ma viac šťastia. Ja si pri opakovaní musím písať poznámky a vypisujem len to najdôležitejšie. Potom pri ďalšom opakovani píšem už len veľké začiatočné písmená. Takto v pohode zopakujem niekoľkokrát. Pri otázke len vypichnúť to najpodstatnejšie.

autor
9. jún 2025
@bianca11

Ja som neskutočný smoliar v ťahaní otázok. Vždy som potiahla zložité otázky, ale ani raz na nenapadlo, že som začarovana. Beriem to tak, že niekto ma viac šťastia. Ja si pri opakovaní musím písať poznámky a vypisujem len to najdôležitejšie. Potom pri ďalšom opakovani píšem už len veľké začiatočné písmená. Takto v pohode zopakujem niekoľkokrát. Pri otázke len vypichnúť to najpodstatnejšie.

@bianca11 tie velke pismena, to mi nikdy nenapadlo... wau, isto to usetri cas
Uvedomujem si teraz nestastny nazov diskusie, mala som pouzit nieco ako smola na skuske alebo co...este aj pre ostatne podotknem, ze slovo zacarovana bolo v uvodzovkach, ale konik mi ich zmazal 😄 ale naozaj mi to uz napadlo, lebo ja neviem uz inak...keby som tu este pisala podrobnosri vacsie, mozno ze aj vas by to napadlo 😂 ked si to cele premietam, neviem ci plakat, co som aj plakala, alebo sa uz len smiat

glade22
11. jún 2025

Hmm...ty budeš asi biflovaci typ alebo čo. Veď to už musíš vedieť sprava, zľava, odpredu aj odzadu.
Základ je naučiť sa to, aby si tomu rozumela, nie, aby si to len "vedela"
Na VŠ sme bežne mali skúšky, na ktoré sa človek učil vyše mesiaca. Keď som to prechádzala prvýkrát bolo to také obsiahlejsie. Pozerala som si, z ktorej knihy/ poznámok sa mi daná téma najlepšie učí, je pre mňa najzrozumitelnejsia a dáva mi to zmysel. To odkiaľ som sa učila, som si vždy zapisala, aby som vedela potom rýchlo, kde to mám nájsť. Ja som si napríklad nepísala poznámky, ale podciarkovala v knihe to, čo je dôležité, na zvyšok som už potom ani nepozrela. Plánovala som si nejakých 7-8 otázok denne napríklad, cca 3 týždne to trvalo. Potom cca 12dni som to prechádzala druhýkrát, to už išlo oveľa rýchlejšie keďže som presne vedela, čo mám otvoriť a čo z toho si pozrieť. No a posledne 4-5dni som to prešla už len tak letmo. Tie komplikované otázky som si nechala na posledné 2 dni, nech to mám čerstvo v pamäti. Večer pred skúškou som zaklapla všetky knihy a snažila som sa dobre vyspať.
Tak som to prešla 3x, nieco aj 4x.
A ešte veci, čo mi šli ťažko do hlavy som si zvykla schematicky zapísať, prípadne také dôležité body, z ktorých sa odvíjalo viac veci... napríklad na lepiace papieriky a na stenu, nech to mám stále na očiach

Alebo bude chyba vo vyucujucom... v piatom ročníku na piatom termine niekoho vyhodiť na jednej otázke???

tinqua
11. jún 2025

Ja som raz čakala na skúšku a dievčina predo mnou bola takto 3 termín, prenášaný predmet...a vyletela, vychádzala odtiaľ s plačom a vedomím, že opakuje ročník a mala končiť bc. Nemusím hovoriť aká vydesená som išla dnu ja, ale keďže som konverzačný typ, opýtala som sa docentky....no a ona mi povedala, že raz keď niekto prenáša predmet, ona očakáva, že tá odpoveď bude viac ako dostatočná ... že keby ona prenáša, tak vie ďaleko nad rámec učiva a nie že tápa v základoch. Môže to byť u vás veľmi podobné 🤷

autor
12. jún 2025
@glade22

Hmm...ty budeš asi biflovaci typ alebo čo. Veď to už musíš vedieť sprava, zľava, odpredu aj odzadu.
Základ je naučiť sa to, aby si tomu rozumela, nie, aby si to len "vedela"
Na VŠ sme bežne mali skúšky, na ktoré sa človek učil vyše mesiaca. Keď som to prechádzala prvýkrát bolo to také obsiahlejsie. Pozerala som si, z ktorej knihy/ poznámok sa mi daná téma najlepšie učí, je pre mňa najzrozumitelnejsia a dáva mi to zmysel. To odkiaľ som sa učila, som si vždy zapisala, aby som vedela potom rýchlo, kde to mám nájsť. Ja som si napríklad nepísala poznámky, ale podciarkovala v knihe to, čo je dôležité, na zvyšok som už potom ani nepozrela. Plánovala som si nejakých 7-8 otázok denne napríklad, cca 3 týždne to trvalo. Potom cca 12dni som to prechádzala druhýkrát, to už išlo oveľa rýchlejšie keďže som presne vedela, čo mám otvoriť a čo z toho si pozrieť. No a posledne 4-5dni som to prešla už len tak letmo. Tie komplikované otázky som si nechala na posledné 2 dni, nech to mám čerstvo v pamäti. Večer pred skúškou som zaklapla všetky knihy a snažila som sa dobre vyspať.
Tak som to prešla 3x, nieco aj 4x.
A ešte veci, čo mi šli ťažko do hlavy som si zvykla schematicky zapísať, prípadne také dôležité body, z ktorých sa odvíjalo viac veci... napríklad na lepiace papieriky a na stenu, nech to mám stále na očiach

Alebo bude chyba vo vyucujucom... v piatom ročníku na piatom termine niekoho vyhodiť na jednej otázke???

@glade22 praveze ja som velmi prakticky typ, biflovacie veci sa naucit neviem dobre, tu je toho praveze velmi vela. Tiez som si myslela ze to uz musim vediet za ten cas ako otce nas, ale nie. To mi inak aj spoluziacky co to uz dokoca aj maju davno, ze je to o stasti co si tahas, lebo ze toto sa v ziadnom pripade neda naucit dokladne komplet. Ja si fakt uz pripadam strasne hlupa. Na to mi jedmna spoluziacka povedala, ze kto nezazil nepochopi 😅 nepoukazujem na to, aby som sa z toho nejak vyhovorila, ale aj ked babam poviem co bolo na skuske, kazda jedna odpobed je ,,ako si mohla mat zas taku smolu,,. Neviem uz co si o tom, co si o sebe mysliet...uz som to velmi velakrat presla a stale zle :/
Ale dakujem za rady kazdej, aj ma celkom motivuje si takto precitat ako a kolko ste sa vy ucili ked uz mam dost.

ana4556
19. jún 2025

Studujem medicinu a take odporucanie odo mna, na co som prisla az teraz - ked mas nejake poznamky / vypracka - daj si to do ChatuGPT a napis mu nech ti vytvori napr.50 otazkovy tazky test s viacerymi spravnymi odpovedami, toto je strasny game changer pre mna, mna to napadlo az po pol roku ked som pouzivala AI na ine veci

ana4556
19. jún 2025

a potom - urcite posledny/predposledny den pred skuskou preopakovať min.1x vsetky otazky, s tym ze si vyberat ktore vies tak prejst ich nejako tematicky dokopy a tie ktore nevies tym sa povenuj viac