icon

Zmena vysokej školy a života

baska_t
29. jan 2022

Ahojte kočky, keďže už nemám kde rada by som sa vyrozprávala tu 😅 budem rada ak mi poradíte, najmä tie, ktoré ste na VŠ študovali 🙂

Študujem prvý rok na výške, konkrétne EF UMB. Moj študijný program ma baví no mam problém že som od VŠ čakala viac a jednoducho povedané mam pocit že táto škola je pre mna proste málo. Študovať chcem, veľmi. Vždy som sa dobre učila a pokračujem v tom aj na výške (zimný semester 6 Áčok a jedno Bčko, všetky skúšky hotové). Problém vidím aj v tom že som sa nikam v zivote nepohla pretože škola je pre mna (zatiaľ) nenáročná, navyše je 60 km od domu čiže dochadzam. Doteraz sme boli online, od 7.2. mame začať chodiť prezenčne. Z niektorých dni mam doslova prd.

Aby som sa dostala ku pointe. Cítim to tak, že chcem začať študovať na inej škole, rovnaký program a opäť prvý ročník. Chcem odísť študovať do ČR. Vždy to bola jedna z mojich možnosti no nakoniec som sa rozhodla pre Slovensko. Nepovažujem to za chybu pretože mi to niečo dalo a uvedomila som si nejake veci.

No a potrebujem poradiť, čo podľa vás teraz ďalej. V najbližších dňoch mam v pláne podať si prihlášku na novú školu. Neviem čo so súčasným štúdiom, aká bude najlepšia možnosť. Zvažujem to, že budem ďalej študent s tým ze sa škole venovať nebudem. Mam fajn brigádu a zarobiť si peniažky pred odchodom do ČR nie je podľa mna najhorší nápad.

Rada si prečítam vaše názory 🙂
Prajem ešte pekný víkend a ďakujem za prečítanie môjho príspevku

baska_t
autor
29. jan 2022

@katkamatka7 áno rozmýšľala som aj nad tým, ale ak by mi ich aj neuznali svet sa mi nezrúti. Som totiž prípravena ísť od znovu 🙂 a obávam sa že ak by som v ČR pokračovala v štúdiu v 2.ročníku, bola by som pozadu oproti spolužiakom

sima338
29. jan 2022

@baska_t Niekedy človek naozaj potrebuje zmenu. Ja som mala pocit, že mi veci na danom mieste už nedávajú zmysel, preto to rozhodnutie. Prvé týždne v neznámom neboli ľahké, nikoho som v Prahe nepoznala, nikoho som tam nemala, ale ten čas keď som bola sama bol vtedy aj ,,liekom".

mpg
29. jan 2022

@baska_t Nie je to celkom isté, že tam to bude oveľa iné, keď pôjde o ten istý odbor, poznala som študentov, ktorí takto odchádzali zo škôl a nakoniec nič nedokončili, lebo všade mali nejaký problém. Teraz tam robil problém Covid a nedalo sa začať tak akoby bolo treba, ale možno sa to už rozbehne.

baska_t
autor
29. jan 2022

@mpg samozrejme že necakam zázraky, ale už na prvý pohľad je vidieť rozdiel najmä čo sa týka výučby jazykov, ktoré sú pre mna dôležité. Ide mi aj o to že som tento týždeň bola v Prahe, sama 🙂 a neskutočne mi to mesto chýba a odkedy som prišla na nič iné nemyslím ako to že predsa len som tam mala odísť hneď po škole študovať. Ale nevadí 🙂 stále sa to da

baska_t
autor
29. jan 2022

@sima338 tak to ti úplne rozumiem 🙂

mpg
29. jan 2022

@baska_t Ja by som to takto nerobila, dochododila by som po bakalár a ďalej bez straty roku by som Mgr. študovala v Prahe alebo niekde na Morave.

baska_t
autor
29. jan 2022

@mpg ja nemám pocit že strácam rok. Mne tento rok dal toho dosť. A trápiť sa ďalej nemienim

mia_von_prag
29. jan 2022

Choď do toho 🥳 ja som spravila to isté.
Niektorí ludia mali reči, že ake strasne veci ma čakajú, čo tam budem sama robiť, že v škole sa mi nemusí páčiť atď vsetky tragické scenáre čo sa mi stane.
Prekážky treba zdolávať, takže som šla do Prahy, už som sa nikdy nevratila. Najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Mam tu teraz super prácu, manzela, byt a 2 deti. Inspirovali sa aj další dvaja ludia v mojom okolí 😁
A nenechaj sa znechutiť inými ľuďmi, chod si za svojim

baska_t
autor
29. jan 2022

@mia_von_prag si moj vzor! 🙂 presne o to mi ide, konečne vystúpiť z bludneho kruhu a zažiť niečo nové aj keď to možno na začiatku bude facka 😁 pozdravuj rodinku!

saraxyz
29. jan 2022

@baska_t dobré rozhodnutie 👍 držím palce 😉

baska_t
autor
29. jan 2022

No a vie mi teda niekto poradiť ako je to s tým štúdiom pripadne ako to urobiť s čo najmenšími “škodami”? 😃

mia_von_prag
29. jan 2022

@baska_t veľmi ti držím palce 🤞 v Prahe je velka komunita Slovákov, môžeš pozrieť na FB skupinu Slováci v Prahe.
Ja som tak spoznala svojho manžela 😁 keby niečo potrebuješ, ozvi sa.
Nebudeš ľutovať, že si to skúsila. A ak môžem poradiť, nestracaj čas a nečakaj kým dokončis Bc. niekde kde ta to nebaví. Život si treba užívať

zuzuliennka1
29. jan 2022

@baska_t a nestratis rok v zmysle, ze si budes musiet predlzovat zakladnu dlzku studia? ci vlastne ked to bude ina skola, to sa nebude pocitat? (mam na mysli 3rocne bakalarske studium)

ziarifka
29. jan 2022

@zuzuliennka1 v Čechách je nárok bezplatne 4 roky bakalár a 3 roky magisterské. Ale iba do 26 rokov.

baska_t
autor
29. jan 2022

@zuzuliennka1 myslím že @ziarifka odpovedala za mna 🙂

baska_t
autor
29. jan 2022

@mia_von_prag si zlata moc ďakujem. Presne taky pohľad na vec mam ako ty 🙂 s tým rozdielom že ty si už zažila a preto si cením tvoj príspevok 🥰

ziarifka
29. jan 2022

@baska_t myslím, že to máš vymyslené dobre, len si pozisťuj, ako to je to sociálnou poisťovňou a s prihlásením na úrad práce v tom období, keď ta už z tejto školy vyhodia a kým budeš mať zápis v septembri v ČR.

baska_t
autor
29. jan 2022

@ziarifka zápis v ČR je v júni 🙂

yoxinka
29. jan 2022

@baska_t
Za mňa toľko, keď cítitš, že chceš odísť, CHOĎ! Mám koooopu kamošov, ktorí študovali v Prahe, Brne, Olomouci a smutný fakt je, že tie školy sú úplne niekde inde, my sa tu nechytáme. Takže Praha bude úplne super, v tvojom prípade, myslím si. K tomu pocitu. Moja švagriná sa rozišla v istej životnej fáze s frajerom a nejako to cítila ako ty, chcela ísť preč, zmeniť život, ona sa s tým neprplala a zdekovala sa na rok do Austrálie, rok tam študovala fotografiu. Inak mala na Slovensku skončenú žurnalistiku. Už takmer 20rokov žije v Prahe, je vydatá, má deti, 10 rokov pracovala ako hovorkyne medzinárodnej organizácie … ju tá Austrália úplne naštartovala ;). A Praha je super … keď si taký kozmopolitnejší človek, budeš tam spokojná.

baska_t
autor
29. jan 2022

@yoxinka vieš ja si myslím že keď človek ma možnosť zmeniť si život k lepšiemu, mal by ju využiť 🙂 cítim že je to možnosť posunúť sa, zažiť niečo nové, spoznať nových ľudí.

fiffinkaa
29. jan 2022

Ak je to podobný odbor, uznajú ti skúšky a môžeš ísť rovno do 2.rocnika..akoze len prestúpis.

amelia89
29. jan 2022

@baska_t Ja som prvy rok studovala v Trnave ale mala som pocit ze to nie je to prave orechove,uplne som aa rozhodla zmenit smer,pol roka som sa pripravovala a isla na skusky do Prahy. Skoncila som tu ing. nasla pracu,ostala tu zit. Si mladá, zmenou VS nic nestratis(ides pravdepoodbne do lepsieho), naucis sa vacsej samostatnosti, zazijes studentsky zivot… Ako kedy robit tieto rozhodnutia ak nie teraz? Urcite skusis aj erazmus,mozno aj zahranicnu staž. Za mna- urcite a 100% ano ako si odsediet 5 rokov vo svojej detskej izbe a dochadzat do skoly, je to uplne nieco ine a ked mas pocit ze chces zmenu tak do toho choď 🙂

yoxinka
29. jan 2022

@baska_t
Určite áno! Ja ti držím palce, isto choď do toho!

baska_t
autor
29. jan 2022

@amelia89 veru veru, chcem aj trochu samu seba trochu “hodiť do vody” a začať žiť sama ako dospelý človek ktorý je sam za seba zodpovedný a hlavne nechcem aby to vyznelo povýšenecky, ale myslím si že mam na viac ako ostať visieť niekde v Banskej Bystrici

mooonika1975
29. jan 2022

@baska_t pisala som ti aj IP, ale áno, do Prahy skús, ak chceš ekonomiku, tak Karlovu odporúčam, to sú predsa len trošku iné univerzity. Vyskúšaj, idú sa podávať prihlášky, moje decko ide tiež, ale nie na ekonomiku

dzina007
29. jan 2022

ak to citis skoncit tuto skolu ale a potom uacat v cechach tak by som to urobila. Ale kusok by som pouvazovala o tom ze seknes s ucenim uz teraz nechas si status studenta a budes len pracovat. Za tristvrte roka kym zacne novy zimny semester stratis navyky na ucenie kedze ani na prijmacky sa ucit nemusis. Tak ja byt na tvojom mieste by som tu skolu viac menej neukoncila hned uplne ale ponechala si navyk ze ucit sa teda treba aspon tak aby clovek nevypadol z tempa.

baska_t
autor
29. jan 2022

@dzina007 áno tomuto rozumiem preto uvažujem že aspoň zaciatok semestra by som potiahla že čo to vlastne tam chcu od nás 😃

mooonika1975
29. jan 2022

@dzina007 presne, určite nekončiť, ale dokončiť prvý ročnik. Aby si išla zo školy do školy, lepšia škola je aj náročnejšia škola

lemra
29. jan 2022

@baska_t A nie je možný prestup? Kedysi to šlo.

baska_t
autor
29. jan 2022

@lemra ja chcem začať od znova