Zmena vysokej školy a života
Ahojte kočky, keďže už nemám kde rada by som sa vyrozprávala tu 😅 budem rada ak mi poradíte, najmä tie, ktoré ste na VŠ študovali 🙂
Študujem prvý rok na výške, konkrétne EF UMB. Moj študijný program ma baví no mam problém že som od VŠ čakala viac a jednoducho povedané mam pocit že táto škola je pre mna proste málo. Študovať chcem, veľmi. Vždy som sa dobre učila a pokračujem v tom aj na výške (zimný semester 6 Áčok a jedno Bčko, všetky skúšky hotové). Problém vidím aj v tom že som sa nikam v zivote nepohla pretože škola je pre mna (zatiaľ) nenáročná, navyše je 60 km od domu čiže dochadzam. Doteraz sme boli online, od 7.2. mame začať chodiť prezenčne. Z niektorých dni mam doslova prd.
Aby som sa dostala ku pointe. Cítim to tak, že chcem začať študovať na inej škole, rovnaký program a opäť prvý ročník. Chcem odísť študovať do ČR. Vždy to bola jedna z mojich možnosti no nakoniec som sa rozhodla pre Slovensko. Nepovažujem to za chybu pretože mi to niečo dalo a uvedomila som si nejake veci.
No a potrebujem poradiť, čo podľa vás teraz ďalej. V najbližších dňoch mam v pláne podať si prihlášku na novú školu. Neviem čo so súčasným štúdiom, aká bude najlepšia možnosť. Zvažujem to, že budem ďalej študent s tým ze sa škole venovať nebudem. Mam fajn brigádu a zarobiť si peniažky pred odchodom do ČR nie je podľa mna najhorší nápad.
Rada si prečítam vaše názory 🙂
Prajem ešte pekný víkend a ďakujem za prečítanie môjho príspevku
@baska_t môžeš požiadať aj o prestup nie rovno do prvého ročníka ak je to ten istý odbor... Čo sa tyka tvojho plánu byť študent a vykašľať sa na školu na nejakej ti to možno prejde na inej ťa vylúčia takže budeš musieť ísť potom hoc aj na pár mesiacov na UP alebo nájsť prácu - nie len brigádu alebo byť dobrovoľne nezamestnaná... Takže ja by som v prvom rade riešila prestup na inú školu a až po Tom ci by ho schválili by som za zariadila inak každopádne nato aby si mohla prestúpiť ta nemôžu vylúčiť
@mamina0078 ale ja chcem ísť úplne od začiatku, prestupovať nechcem
Tak potom najférovejšie voči škole bude zanechať keď už nechceš študovať a nie čakať či ťa vylúčia alebo sa ti to "prepečie".
@mamina0078 no ja to asi urobím takto: podám si prihlášku na druhu VŠ, počkám čo sa bude diať z ich strany, zatiaľ začnem letný semester tu a keď už budem mat čierne na bielom že som prijatá v Prahe potom sa rozhodnem čo bude najvýhodnejšie
Urob si ako cheš mňa to nezaujímala si sa pýtala na názor tak si ho aj dostala a to ako si to zariadiš je len na tebe
A v akom zmysle mas pocit, ze skola nenaplna svoj potencial v danom odbore? Lebo studium si vies rozsirit aj sama, roznymi Erasmus programami, stazami v zahranici, jazykovymi kurzami...tie moznosti su aj na slovenskych skolach, len ich treba aktivne vyhladavat. Obzvlast, ked mas vyborny prospech, nemal by byt problem napr. uz aj v 2. rocniku vycestovat do zahranicia. Tiez si nemyslim, ze ti skola v Prahe da o moc viac. To by uz naozaj muselo ist o studium niekde v zapadnej Europe/USA, kde je to cele nastavene uplne inak, kladie sa doraz na kriticke myslenie, diskusie, atd. Ale ak ti ide vyslovene len o to zit v Prahe, tak potom preco nie.
@mamina0078 prečo nie fér? Oni za ňu peniaze od štátu dostanú.
@sendy1977 a ona má aj nejaké povinnosti vyplývajúce zo študijného poriadku najmä v tejto dobe keď boli/sú limity na vysokých školách koľko môže byť študentov v triede tak možno jednému hoc aj z inej skupiny bude zbytočne "držať" miesto.... Jednoducho ak chcem raz zanechať štúdium tak ho zanechám...
@savanna už som to tu písala 10 krat…študujem Cestovný ruch a proste na našej škole sú študijné plány chabé. Výučba jazykov 0 bodov, spolupráca s praxou minimálna (aj čo sa exkurzii týka). Nebavi ma cestovať z Martina do BB 3 krat týždenne, znudene sedieť v škole a chodiť unavená domov. A ešte ku tomu stojím na mieste a myslím si že vek 20 rokov je dosť na to aby sa človek posunul z rodného hniezda. Mam na to aby som študovala tak je jasne že ak sa odsťahovať tak rovno začať v novom meste aj študovať. A to či mi da alebo nedá škola v Prahe viac alebo nie o tom diskutovať nebudem. Mam tam kontakty a je to tam úplne o niecom inom ako tu.
@mamina0078 pozri mne stačí 10 kreditov (2 predmety) aby som mohla ísť do druhaku. Ospravedlňujem sa teraz za výrazy ale tento štát s nami vydrbava každý deň takze raz s ním vydrbem ja. Ja nevidím dôvod ak sa úspešne zapíšem na druhu VŠ prečo by som si mala platiť odvody tie 2 mesiace. Preto chcem byt študent ako najdlhšie sa da. A neviem či je vôbec mozne aby som mala zápisy na 2 školách
Koniec koncov na potvrdení o štúdiu mam napisane že som študent do 31.8.2022. Mna zaujíma čo je minimum ktore musím splniť aby to tak ostalo
@baska_t student si do 31.8. ale musis pre to splnit pravidla - ziskat urcity pocet kreditov za semester a pod. To nie je len tak, ze si prijata, rozhodnes sa, ze nie, skusis ine a medzitym stale uzivas statut studenta, to takto nefunguje.
A cestovny ruch v BB je uplne v pohode studium, kamoska ho vystudovala a robi teraz v jednom hoteli manazerku. Je to najma o tom, makat na sebe popri studiu, To ze je to chabe - napisat po tom, co si tam ani nedokoncila prvy rocnik, je z tvojej strany dost trufale
A ak chces byt student co najdlhsie, tak nim musis byt - teda studovat.
@mamina0078 do skupín sa študenti zapisujú sami, tak ešte uvoľní miesto pre iného. Ona nesplní podmienky tak jej to "spočítajú" na konci semestra, že dostane FX
@zuzuliennka1 Aj ja si myslím, že tam sú možnosti, len prváci o nich nevedia.
@zuzuliennka1 ja ten prvý ročník problém dokončiť nemám ale človek zažil tak asi vie a vidi čo ho čaká a aké ma možnosti. To že jazyky sú na úrovni nižšej ako priemerná SŠ by videl každý. Ako hovorím, mne toto nestačí. A už som hovorila že to nie je len o škole.
@mpg samozrejme ze su 🙂 erazmus, brigada popri skole, kazdy to zvlada a ef na umb je v pohode fakulta,
@zuzuliennka1 ale veď štúdium jej štát platí iba 5 rokov, v CR 6 rokov, preto aby študenti nevyužívali štát.
@baska_t tak kamoska to studium ukoncila, mala myslim kombinaciu anglina nemina, a je z nej uspesna manazerka, absolvovala myslim aj dvakrat erazmus, takze az tak onicom to nebude.
A ty si ake vysokoskolske studium uz zazila, ze to vies porovnat?
Ked je to tam take onicom, len si obsadila miesto niekomu, kto by to tam v pohode dokoncil cele. Co si hned nesla do tych Ciech?
@zuzuliennka1 poviem to takto, ja chcem odísť a možnosti mam aj na inej VŠ. Proste mne táto škola nevyhovuje najmä prístupom vyučujúcich.
A ja viem že študovať musím aby som bola študentom. Ja sa pýtam na to či ostanem študentom ak sa nezapíšem do druhého rocnika.
Čo som hneď nešla? Vieš o tom že je na tomto svete veľa ľudí čo nevie čo v živote chce? A uvedomí si to až neskôr? To sa mala ísť z gymnázia robiť robiť predavačku do lidla kým sa rozmyslím? Skúsila som VŠ, nesadla mi škola, program je fajn. Niekto sa hľadá aj 3 roky a? Nikto nerype že zaberá miesto. A ešte aj poviem že nám zrušili prijmacky z dôvodu nízkeho záujmu čiže nikomu miesto neblokujem 🙂 a čo sa týka tých 2 jazykov, druhý jazyk nie je povinný a stáva sa aj to že sa jednoducho neotvorí. A potom čo? Mam si popri škole ešte aj sama platiť jazykový kurz? 🙂
@zuzuliennka1 a ešte jednu vec ti poviem. Hovoríš že kamarátka je už zamestnaná čiže predpokladám
Že už je nejaký ten čas zo školy preč. Na EF sa dosť pomenili vyučujúci a vyučujú tam mladí ľudia, častokrát čerství PhD. Takže možno aj to je kameňom úrazu
@sendy1977 chcela počuť názor dala.som jej ho a či s zoberie niečo z neho mne je jedno.... Poznám nie jeden prípad, kedy študenti boli aj počas roka vyhodení lebo neplnili svoje povinnosti
@baska_t rob si ako chceš vyjadrila som sa a táto téma je pre mňa ukončená.
Dobre ja tuto diskusiu ukoncujem s tým že JA OSBNE na škole nie som spokojná a ak je na nej spokojní niekto ini, nech sa páči. Nevravím že je to zla škola ale proste mne nesadla.
Čo som zistila si zapíšem, čo nie zistím na študijnom.
Ďakujem za komentáre, obzvlášť tebe @mia_von_prag, teba si ukladám 🙂
Pekný víkend všetkým
@baska_t ak sa nezapises - nebudes studentom
@baska_t mne z toho vychadza to, ze proste okej, zistila si ze skola nie je pre teba (po necelom roku ale teda ok) a chces to nechat teraz tak a ostat pri tom student - tak toto sa neda. Skoncit mozes hocikedy, hocijak, ale ked nie su povinnosti, nie su ani prava (studenta)
Zisti si, kam sa teda v tom medzicase mas hlasit a budes si platit sama poistenie a tie dalsie veci, kedze student nebudes (az kym sa nezapises na novu skolu)
@zuzuliennka1 v poriadku, ja som sa pýtala či je možnosť vyhnúť sa týmto veciam. Keď nie, tak nie. Spravím to tak ako je to zákonom dane.

@baska_t môj syn minulý rok urobil to iste čo plánuješ urobiť ty. Po zimnom semestri, sa zapísal na letný ale už sa škole nevenoval. On v tej Prahe už bol. Tým pádom, že bol študent využíval študentské zľavy, bez nich je život v Prahe drahý. Od mája sa zamestnal na HPP na 40 h týždenne, a od septembra si skrátil úväzok na 20 h týždenne. Od septembra je znovu prvák na inej VŠ ten istý odbor. Na konci júna volal, či sa ma nechať vyhodiť, alebo sám ma ukončiť štúdium, tak mu povedali, že lepšie je keď sám ukonči štúdium.