icon

Zvládne takýto človek vysokú školu?

24. sep 2022

ahojte prosim toto neberte ako chvalenie alebo lutovanie sa chcem len pocut objektivny nazor a subjektivny od tych co to mali podobne, bez sudenia, velmi dakujem. Mam 17 rokov coskoro 18 a od mala som zila vo velmi zlom prostredi dokonca som bola tmavsia a v skole si mysleli, ze som ciganka casto aj ucitelia a tak ma brali a pozerali na mna v soku ked som uz v prvej triede vedela citat (starka si so mnou uz v 4-5 r. skusala citanie dokonca aj kratenie v matike 😂😂) takze do skoly som uz isla s fajn vedomostami, pred nastupom do prvaku som sestre citala rozpravky ja, vzdy som bola trosicku nadanejsia ale leniva, lahsotajna, zanedbavala som skolu a starka na to nemohla dozerat kedze som mala mladsiu sestru a dve starsie. Vtedy som sa tesila z toho, ze starka moc vysledky v skole neriesila ale teraz lutujem, ze som nemala vacsiu autoritu. Zakladnou skolou sa to so mnou vlieklo, znamky 3-4 obcas 1-2 a ulohy som neodovzdavala ani na pisomky som sa nepripravovala, boli iba predmety, na ktore som sa nemusela lebo mi to stacilo na hodine ako napr. fyzika a slovencina. Potom prisla 8 trieda a zacala sa riesit sš, trosku som zabrala a na konci 8 a pol roku 9 som mala priemer do 1.7, ked nas prisli z centra skumat a hovorit nam na ake zamestnanie sa hodime, tak boli v soku, ze som si o skoro 3 stupne polepsila znamky, mne to ani neprislo taka haluz kedze som na to nevydala moc usilia. Nasledne som bola ako jedina zo spoluziaciek prijata na prvotriednu priemyslovku ale vybrala som si IT odbornu skolu, v tejto skole je to znovu ako na zakladke - kym nedavam pozor na hodine, nic neviem ale staci mi chvilu davat pozor a horsie ako 2 nedostanem. V matike som dokonca chybala dlho lebo som zanedbavala dochadzku a po prichode mi ucitelka dala pisomku z matiky, nikdy som nepocula o tom ucive ale pri pohlade na to som polovicu vypocitala spravne a dostala som 3 co neni najlepsia znamka ale na to ze som to videla prvykrat to podla mna bolo dobre. Ja som ani nebola ten poznamkovy typ, ktory ma krasne poznamky a ucitelia to vedeli, takze ak som nieco nesplnila trestali ma odpovedou pred tabulou - v soku ma sadali na miesto so znamkou 1 a najhorsie som dostala 2. Ucitelia su v soku, ze lajdakovi ako ja staci 45 minut a ovladam nieco co sa moji spoluziaci nenaucia ani za dlhy cas. Z mojej triedy som najlepsia a velmi ma mrzi, ze mi to ucitelka dava pocitit. Niekto si povie, ze je to asi dobre ale ja musim cele hodiny byt ticho, vraj aby sme dali sancu aj ostatnym. Ked sa pyta nejake otazky vzdy idem posledna lebo vraj ona vie, ze ja to viem.... citim sa potom vynechana ale zase uznavam, ze ja by som im to tam odrecitovala a spoluziaci mavaju 3-4 znamky. Moju rocnikovu pracu vystavili a stavali na uroven bakalarky, ako jedina som dostala 1, chybal mi 1 bod, lebo som neocislovala poslednu stranu, ktora mala byt ocislovana. Celym tymto vlastne hovorim, ze mi staci vydat maly kus usilia a dokazem naozaj super veci ale som lajdacka, lahostajna, nezodpovedna.... samozrejme, ze som sa zlepsila ale je to dost?

Znovu opakujem viem ako povrchne to vsetko moze zniet ale nemam to komu takto otvorene povedat, tak sa prosim skuste povzniesť, ja som naozaj velmi skromny a asertivny clovek.. Co sa tyka spuziakov, tak ti ma vnimaju rovnako ako ucitelia, mam potencial ale nejakym zanedbavanim ho hadzem do kosa. Chodia za mnou, pomaham im a na prvy pohlad by ste to na mna asi ani nepovedali. Toto moje lajdactvo sa odraza aj na vysvedceniach, minuly rok som druhy polrok vypla a vobec som sa skole nevenovala a skoncila som s priemerom 1.8 a ono sa to nezda vela ani, ze to je najhorsi priemer ale boli tam 3 trojky a jedna dve 4, co mi nepride az tak ok s vš. Dalsia vec je, ze nad sebou nemam ziadnu autoritu ani nikoho kto by ma do skoly tlacil, dnes do skoly chodim uz iba na svoju volu a ked som zazila trosku autority, videla som ze to na mna dobre vplyvalo. Ale velmi ma pohana dokazat starkej tam hore, ze jej vychova nebola zbytocna, moje ostatne sestry nikdy nic nedokazali a bohuzial mladsia sa vykaslala na skolu a kasle na mna, starsie maju deti a exekucie, nedokoncene stredne, vsetci kto ma poznaju mi hovoria, ze ja som ta ktorej ulohou je -breaking the circle- a ja velmi tuzim po vš a moje ja mi hovori ze to dam ale potom je tu ta minulost.... Viem, ze ak nieco moc chcem tak to zvladnem s prehladom ale niekedy velmi zanedbavam veci az na hranu. Pracujem na sebe, je zo mna lepsi a zodpovednejsi clovek, len predsa.. dokazem to?? viem ze na to mam ale ci je moja osoba dostatocna to uz neviem.. prezil si niekto nieco podobne?? velmi si vazim ak ste stravili vas cas citanim az sem a dakujem za mile aj nemile odpovede.a ak by som vas este mohla poprosit aby ste sa nepytali na osobnejsie otazky o rodine a podobne je to pre mna citlive dakujem.

pribinak
24. sep 2022

Dokážeš, neviem prečo by si nedokázala

astero2
24. sep 2022

no neuviedla si aká VŠ, rozdiely v obtiažnosti jednotlivých škôl môžu byť výrazné. Ak je to nejaká z tých náročnejších, tak minimálne počas skúškového obdobia by si školu nemohla zanedbávať tak ako miestami na strednej...

kofa77
24. sep 2022

bystra si, mas motivaciu a ta je najdolezitejsia, cize zalezi len ta tebe, ci si das ako ciel zit lepsie ako tvoja rodina, nieco sama sebe dokazat, alebo ta premoze lenivost a budes len tak plavat zivotom.
sama za seba poviem, ze lenivost je fakt hnusna vlastnost, ja som sa jej dost poddala a teraz lutujem, vlak ale uz usiel.
casto ludia, ktori pochadzaju z nie velmi podporujuceho prostredia dokazu viac, ako ti, co maju veci ako na tacke.
ja ti fandim. a ako VS mas vybranu, ak teda sa rozhdones pre nu?

kofa77
24. sep 2022

VS dnes beru casto bez prijimaciek, ale potom je dost sito, takze pozor na to, aby si nezaspala na vavrinoch, neflakala od zaciatku.

januska12323
24. sep 2022

Jasné že dokážeš, vyzeráš ako šikovná slečna. Ľahko sa ti učí keď počúvaš, tak ti stačí chodiť na prednášky, pred skúškou si prečítať a máš skúšku spravenú. Na vš sa síce píšu aj seminarky a také veci ale to budeš vedieť dopredu kedy prezentuješ, dovtedy máš na danom predmete "voľno". Samozrejme závisí aj aký odbor si vyberieš.

basska_b
24. sep 2022

Moja mamina je najmladsia zo styroch deti. Dve starsie sestry sa v 18-19 rokoch vydali, hned mali deti a jedna aj chcela ist dalej na skolu, ale uz sa nedalo. Mamin brat, ten treti v poradi, na vysoku skolu isiel. A vtom, mama mala 15, jej brat 19, im na rakovinu zomrel otec rodiny. Vyzeralo to tak, ze mama po strednej ekonomickej ostane doma s mamou. Mama ju nechcela na vysku pustit. Brat sa jej zastal a financne ju podporoval z brigad, moja mamina tiez mala prospechove stipendium a brigadovala na katedre. Babka bola jednoducha zena, robila na poliach cely zivot, dedko bol vzdelanejsi, rozhladeny, mal okrem zamestnania v strojarnach aj dielnu, kde vyrabal veci a nabytok z dreva pre seba a susedov. Pre mna je moja mamina niekto, kto sa odrazil od dna a vdaka svojej sikovnosti a svedomitosti.

Precitala som si cely text a myslim si, ze na VS mas. Minimalne tym, ze si napisala cely text taky dlhy. Skus este citat knihy, staci z kniznice, podla toho, aky obor si vyberies, treba pracovat s textom, rozumiet mu, vediet rychlo precitat a pochopit. A aj anglictina sa ti bude hodit. Drzim palce pri vybere dobrej skoly, na prijimackach a samozrejme pri studiu. Ono, nemusi byt kazdy vysokoskolak, nie kazdy na to ma. Ale nemusi byt ani kazdy robotnik. Aaaa este jedna success story, otec mojej svokry je z 5 deti, zili v biede, jednoduchosti na malej dedine na Morave. On jediny sa vysvihol, vystudoval v Prahe matematiku a bol gymnazialnym profesorom a este aj pomahal surodencom. Zovral si dalsiu profesorku a jeho 2 deti sa stali lekarmi. Vsetko sa to da. Sama zistis, aky potencial mas.

kofa77
24. sep 2022

chodim na jedno forum, je tam jedna baba, ktorej otec bol pedofil a matka alkoholicka. a ten pedofil robil s dcerou vsetko, co pedofili robia a o com snivaju.... ta baba si z prvej brigady v 15 kupila svoju prvu zubnu kefku... odisla z domvoa, vystudovala VS, krasne zaraba a ma rodinu, ano, to, cium presla ju poznacilo, ale ona mala tak brutalne zle karty rozdane, ze koniec, napriek tomu dokazala, co chcela.
cize da sa, ale stoji to usilie a prekonat sa, aj tu lenivost autorky. furt je to len a len o tej motivacii vnutornej. ta je motor.

maranta_leuconeura
24. sep 2022

Zalezi, aku skolu si vyberies, ale necakaj, ze ta budu osobne skusat len z uciva, co si si vypocula na prednaske. Vacsina skusok je pisomna a nikto ti nebude hladat body alebo sa ti doprosovat ze ako si co myslela. Nemas plnu odpoved, nula. Vysoka skola je samostudium, rozhodne neodzneje vsetko co mas vediet na prednaske. Ak chces ist na nejaku skolu vo svojom odbore, technicku, tak tam sa s ludmi nehraju, zacne 500 vystuduje 50. Stale nejake zadania doma vypracovavat, kazdy den nieco. Tam ti nebude stacit davat pozor alebo sa hecnut len cez skuskove. S tvojim pristupom to nevidim ruzovo, ale mozno by ti pomohla zmena prostredia (intrak) a viac motivacne prostredie so spoluziakmi, s ktorymi by ste sa tahali vpred.

enziii78
Odpoveď bola odstránená
daniela2202
24. sep 2022

Stanov si jasný cieľ a nepusti....si bystrá, tak to nezahoď 👉👍👍👍

dadis
24. sep 2022

Urcite chod na VS technicky smer, FEI alebo FIIT, ak si dobra v matike, podla mna zvladnes a caka ta super zivot, ak sa posnazis. No ale aj neuspech, ak sa nebudes snazit - napr. v zamestnani po VS. Tam sa uz nemozes lajdacit, tam uz treba zabrat 😄

liljana
24. sep 2022

Ked si na horsej ci beznej skole, tak casto sa nemusis ani ucit a mas dobre znamky. Keby si ale presla na narocnejsiu vyberovu skolu (co lepsi gympel a VS su), zrazu zistis, ze bez ucenia si zrazu podpriemer a nechytas sa na ostatnych. Ktori su inteligentnejsi a zaroven sa aj ucia. A ak budes pohodlna a nebudes sa ucit, tak ta odtial vyhodia. Je iba na tebe, co urobis. Ale vegetenim na ucilisti VS neurobis. Ten skok bude prilis velky, s pripravou na urovni ucilista mozno neurobis ani prijimacky. Zacni sa snazit a vela stastia, nech sa dostanes na VS.

marca12
24. sep 2022

Jasne,ze dokazes. Uz davno nie je pravidlo,ze sa len jednotkari dostanu na VS. Ja som bola tiez lajdak,ked som davala pozor,mala som jednotky,ked som mala v pazi,tak dvojky,ale trojku som malokedy dostala,to som mala tvrdu ruku rodicov nad sebou,nedovolili mat horsie znamky.

jarka_black
24. sep 2022

Áno, vysokú školu zvládnete. Predpokladám, že si vyberiete odbor, ktorý je Vám blízky - vtedy aj učenie ide ľahšie. Aj na brigády a priateľov ostane čas. 🌹

zuzanka.zuzu
24. sep 2022

škoda, že máš skôr logické myslenie než bifľovanie (niektorým to ide ľahko hoci samotnému učivu nechápu), lebo keby to bolo naopak tak poradím medicínu 🙂 úplne vážne. neviem prečo by si nemala niečo nedokázať. zvládneš.... len si vyber správnu vš. prípadne vyštuduj dve 🙂

micusa2222
24. sep 2022

vieš, akí neschopní ľudia majú dnes pred menom Mgr. ? Takže to dáš...len sa treba učiť, ale mať aj trochu šťastia...

xena0
24. sep 2022

Myslím si že to dokážeš, VŠ dáš a nepotrebuješ na to aby ťa do toho niekto tlačil.. možno nebudeš robiť skúšky na prvý termín keď budeš flakať ale spravíš na ďalší

podmostom
24. sep 2022

Jasné veď to zvládli aj Danko, Matovic a Kollar, akurát diplomovky im museli napísať iní.. Ty to podľa mňa zvládneš aj s diplomovkou. Ale pozor, nie je škola ako škola, napr na FEI zoberú veľa deciek a potom príde to sito.. Ale tak to má byť. Možno aj tebe prvá VŠ nevyjde, ale nenechaj sa odradiť, skúšaj aj tak. Určite na VŠ skús ísť, potom sama uvidíš, ako ti to pôjde. Možno budeš kluckovat ako doteraz, raz pridas, inokedy leharo a možno zistíš, že budeš musieť naozaj zamakat, možno budeš opakovať skúšky, ročníky.. To ti život ukáže sám, ale skús určite. Mentálne predpoklady zrejme máš, čo ti chyba je skôr ta vôľa, disciplína, tomu sa ale da naučiť. Prostredie z ktorého si nerieš. Poznám dosť úspešných ľudí z chudobných rodín..

dreamss
Odpoveď bola odstránená
asocial
24. sep 2022

Ohlade tej prace na urovni bakalarky som skepticka, ale to je moj problem. Treba si vsak uvedomit, ze na VS potrebujes zaklady, pre technicke smery to bude narocne z nejakej jednoduchej "odbornej" skoly. VS aj humanitne smery nie su len o tom, ze budes parkrat sediet na prednaskach, ale vyzaduje to trosku vacsiu snahu, aj samostudium, projekty, mozno rocnikove prace.. podla stylu vyjadrovania vsak mam pocit, ze mas cosi v hlave, a preto by som to v kazdom pripade skusila. A posnazila sa. Drzim palce

mpg
24. sep 2022

Správny postup by bol už teraz začať študovať systematicky, učiť sa aj doma, aby si mala pri prijímacich skúškach na VŠ dobrý priemer a tiež si zistiť, z čoho sa robia prijímacie skúšky, či by nebolo treba aj nejaké doučovanie a potom na VŠ sa prispôsobiť tomu, že tam je toho viac, treba sa pravidelne učiť, hlavne v prvých ročníkoch, robiť načas skúšky. Ani v škole, ani potom v práci sa nedá dosiahnuť dobrý výsledok, ak niečo zanedbáva (dochádzka je tiež dôležitá), treba si plniť načas úlohy, v 17 rokoch už nemusí niekto stáť a napomínať(aj keď by ešte možno bolo dobre), to si už sama uvedomíš, že ak chceš niečo dosiahnuť (napr. ani pri opatrovaní dieťaťa sa nesmie nič zanedbávať) - tak plniť úlohy, ktoré sú tam potrebné.

lija22
24. sep 2022

a ked babka umrela kto sa o teba stara, dohliada?
tento tvoj chytry mozog je tvoja jedina sanca dostat sa dalej. pozri na sestry, neucili sa a uz su v srackach. ty mas sancu, nepokaz si to

naduska007
26. sep 2022

Zahodiť minulosť a pozerať jasne do budúcnosti... Nepodceňuj sa, všetci sme nejaký a niet pochýb, že Ty to dáš

grammarking
Autor odpoveď zmazal