ABKM - alergia na mliečnu bielkovinu - strava, rady

laurikasarinkaq
14. dec 2023

Ahojte máte niekto túto alergiu ? Mne ju dva dni dozadu zistili pretože som mala neskutočné akné tak som si dala spraviť testy na alergie a zistili mi alergiu na mliečnu bielkovinu a miernu alergiu aj na sóju .. mimochodom mala som aj príznaky ako svrbenie a slzenie očí,kychanie ale to som pripisovala hocičomu len nie tomuto 😄..celé dni o tom čítam lebo ja hlúpa som najskôr nakúpila bezlaktozove veci ale zbytočne pretože ja nemám alergiu na laktozu ale mliečnu bielkovinu ..
baby čo papate pri tejto alergií ? Už viem že všetko mliečne treba vyradit ale napríklad v akom pečive sa skrýva mlieko alebo aké sladkosti ho neobsahujú ? Viem že môžem čítať etikety ale zopár rad čo kupovať a čo nekupovať mi to takto v začiatkoch uľahčí 😊

tykat
14. dec 2023

@laurikasarinkaq synovi som kupovala tie ktore boli oznacene ako veganske, tam zarucene nie je mlieko. Napr.v Bille je kutik s veganskymi potravinami. Mlieko take od Alpro Notmilk ci ako sa vola, do varenia-pecenia je super aj ryzove, ovsene. Aj jogurty sa daju veganske kupit, niektore su vyborne. Aj "mliecnu" ryzu ma Rajo vo veganskej verzii. Magnum ma vynikajuce veganske nanuky. To sa postupne naucis 🙂

majamat
14. dec 2023

tak teda vies, ez vsetko mliecne vyradit,
v pecive moze byt mlieko asi skor v tom sladkom, nielen vo forme tvarohu,a le aj niektore cesta ho obsahuju. no nemam uplny prehlad ake.
pozor na cokoladu, kekse a susienky, ci tie mliecne cukriky. cokolada obsahuje mlieko, tiez plnka v keksoch a susienky maslo,alebo nieked ymozno aj mlieko.
jednoducho budes musiet citat zlozenie.
poor aj na rozne pomazanky.

nepomyl sa, rastlinna slahacka v spreji obsahuje tiez BKM ( moja sestra sa takto pomylila ), to prakticky nie je rastlinna slahacka, len zivocisny tuk nahradili rastlinnym, no zvysok je tma z mlieka.

v Bio obchodoch najdes mnoho produktov.
klasicke maslo obsahuje bielkoviny,a le dost malo. moja sestra ho noralne pouziva, ale ak nechces, mozes nahradt kkkokosovym olejom, rastlinnym margarinom - pozor na zlozenie, nieketore su kombinaciou aj krav. mlieka. urcite Flora je rastlinna.
pripadne Ghee, alebo Alsan

jogurty, mlieka, smotany najdes od ALpro rozne, maju vela sojovych produktov, tie teda vynechaj, alebo zredukuj. skus tie ostatne - ryzove, mandlove, ovsene, kokosove a pod.

syr som videla aj vegansky, tusim aj skusala a nechuti mi. vyskusaj. inak neviem cim nahradit.

tvaroh, to asi nenahradis, ale existuje Mascarpone rastlinne, u nas v Jednote ho mavaju.

kitycat
14. dec 2023

@laurikasarinkaq zalezi ci aj stopy vadia. No a to bezlaktozove este asi zuzitkujes, ci? 😄

Ja som yiez tak blbo jupila, mala je ABKM a vajicko k tomu 🤌 este kojim takze fajna dieta

Z peciva si kupujem ako extra pbcas praclik, peciem bananovy chlebik... mlieko mi chyba, ale vyborne maju ovsene mlieko z kauflandu, tam maju celu vegan radu

ivuska027
14. dec 2023

V obycajnych rozkoch a chlebe mlieko nie je. Sledujes v popisoch mliečnu bielkovinu alebo kazein. To je detto. Syn to mal roky, dostal sa z toho.

ivuska027
14. dec 2023

Ešte pozor na ovčie produkty. Tie sme milne kupovali, lebo neobsahuju tu abkm, ale stav sa nezlepsoval. Gastro nám zakázala aj to. Inak, syn mal aj soju a vajcia. Ty len tu bielkovinu. To je pohoda jahoda. Mlieko a smotanu som kupovala ryzovu v DMke, lebo ostatné boli odporne na chuť 😅🙈🤢. Inak to mlieko nie je nikde, kde si ho vyslovene nedáš. Dá sa to v pohode zvládnuť 🙂

laurikasarinkaq
autor
15. dec 2023

@majamat ďakujem krásne 🙏❤️

laurikasarinkaq
autor
15. dec 2023

@kitycat no práve neviem , doktorka mi nepovedala povedala mi len že alergia na mlieko nie na laktozu a to je všetko čo mi povedala , žiadne iné info čiže musím dohladavat sama ale budem jej v pondelok volať a opýtam sa na to či aj stopy . Vieščo mala som nejaké syry , jogurty , mlieko aj proteinove tyčinky bezlaktozove a zaniesla som to bezdomovcom a kúpila som im aspoň pečivo a šunku k tomu nech nejedia samotný syr .. lebo katastrofa čo to mlieko somnou robilo takú dobu a ja som skúšala milión vecí od kožnej na to akné :/ samé lieky Vodicky masticky .. no ja keďže mám nadváhu tak sa snažím mlieko teraz také čo obsahuje menej kalórií čiže mandľové som kúpila (ovsené je dosť kalorické pre mňa ) .. som zvedavá či mi to nejako zmení váhu keďže som doteraz stále jedla niečo mliečne .. celkovo teraz sa snažím jesť zdravšie a menej kalorické jedla tak to bude zaujímavé keďže som posledne asi dva týždne zaraďovala hlavne tvarohy,proteín,proteinove pudingy a podobne :D a kto vie možno ešte pochudnem😅😅

laurikasarinkaq
autor
15. dec 2023

@ivuska027 to ma presne zaujímalo ako rožky chlieb dobre vedieť ďakujem 😉

danielahamar
15. dec 2023

Co sa týka pečiva, každá pekáreň ma vypísané veci v pecive, mlieko je 7. Co sa týka náhrad za mlieko, ja môžem len ryžové alpro napr., mladas tak isto. A mlieko je aj v slaných veciach.

majamat
15. dec 2023

@laurikasarinkaq tie stopy, to si musis skor overit sama.

ak ti doktorka povedala, ez BKM, tak nesmies nic mleicne, akurat tie stopy neviem, to zistis.

aby si rozumela. existuju 3 zakladne problemy s mleikom. dve su intolerancie ( to ej roiblem v creve ) a jedna je alergia, to robi imunitny system.
neviem co z toho si mala a kto ti na to prisiel,elbo alergiu potvrdzuje alergolog, ale podla priznakov by som povedala, ze moze ist aj prave o alergiu.

takze
1. intolerancia laktozy - v creve chyba enzym laktaza a ten stiepi laktozu ( nejdem rozpisiovat viac, netya sa to )diete nemusi byt taka prisna, kyslomliecne a vysokotucneprodukt ymozubyt tolerovane.je to individualne.

2. intolerancia BKM - problem v creve, nie je schopne stravit BKM, vacsinou to byva sposobene nejakymi tazkostami s travenim, crevo ma anrusenu schopnost travit BKM. casto aj ako dosledok zivoteho stylu, nepsravneho stravovania a pod. je to vyslvoene traviaci problem. teoreticky je mozne, ze sa to moze zlepsit, aj ked je tu moznost, ze nei,, lebo starnutim sa nas organizmus stava viac opotrebenym, cize v dospelom veku sa niektore veci napravaju uz tazsie, u deti je vyhoda rychelj regeneracie, elbo este rastu. tiez tu zavisi od toho, ake zle to je. oja sestra toto ma a asi nema sancu na zlepsie. mala pozitivne IgA protilatky, norma do 20, pristroj im dokaze odmerat do 100 a jej neodmeralo, lebo prekracovala 100. moze prejst do alergie.
potvrdzuje sa IgA IgM, IgG protialtakami. treba vylucit vsetko mliecne.

3. a alergia na BKM - toto sa potvrdzuje IgE protialtakmi, je to vyslovene reakcia imunitneho systemu an alergen, neviem ci to vie skontrolovat iny lekar okrem alergologa. zvycajen sa stretavam, ze ini kontroluju prave tie protilatky na intoleranciu, len ludia nepoznaju rozdiel medzi intoleranciou a alergiu BKM. v zasade ale v leicbe rozdiel nei ej,t rreba vylucit vsetko mleicne. a teda tu su vyslovene alergicke prejavy, kde patri aj svrbivy vysyp. musim vsak podotknut, ak je crevo "pokazene ! pri intolerancii BKM, tak tiez moze byt vysyp,a le nei ako priama alaergicka reakcia ako pri alergii, ale ako dosledok nespravneho fungovania organizmu. coize vysyp nie ej vyluceny ani pri intoelranciach, aj dokonca pri laktoze, len ma iny mechanizmus vzniku.
tu treba mlieko vylucit uplne.

musim este podotknut, pri intoleranciach to dunguje tak, ze protilatky, tkore sa odoberaju, aj ked su nad nosmu, nehovoria o tom, ci clovek ma s nejakou zlozkou mlieka problem. znamenaju len kontakt s mleikom,aj ked u mojej sestry to asi rpiblem bude uz len koli extremnej vyske protilatok. tu je dolezite posudenie vysledko + priznakov a tiez zhodnotenie ucinnosti diety. ak ma niekto zvysene hodntoy protilatok an intoleranciu,ale nema vobec ziadne tazkosti, nemusi dietu drzat.
pri intolerancii laktozy sa da este urobit vydychovy zatazovy test, ten je priekaznejsi.

laurikasarinkaq
autor
15. dec 2023

@majamat ďakujem moc za vysvetlenie , no vlasne ani neviem čo mám ale asi skôr alergiu . Viem že doktorka mi brala odbery na alergie a musela som na výsledky čakať vyše týždňa lebo vraj to trvá dlhšie ako bežne u nich keď ss robia nejaké odbery takže myslím si že výsledky sú že alergia na tu bielkovinu .. každopádne dnes sa mi stala na nočnej taká vec , kúpila som si toast v automate kde bol nejaký dresing a mne to vôbec nedoplo.. zachvíľku som začala strašne kychat,tieklo mi z nosa,svrbeli ma oči a potom sa mi začalo diať niečo čo si neviem vysvetliť ale akoby som bola opitá som chvíľkami videla.. sa mi normálne rozdvojovalo videnie a keď som sa pozrela na stôl normálne sa mi tak oddialilo všetko , viem že to znie divne ja som myslela že sa mi to sníva alebo čo .. prišlo mi tak ťažšie sadla som si a po chvíľke už bolo dobre ale tie prvé príznaky ostali .. no a ďalšia vec , išla som do lekárne vypýtať si niečo na príznaky ktoré som vymenovala , povedala som že mám alergiu na mliečnu bielkovinu a dali mi claritin . Dala som si pól hodinu dozadu tabletku a teraz čítam na zložení že obsahuje laktozu … ale ja predsa nemôžem ani laktozu keď mám alergiu na mliečnu bielkovinu či môžem ? Som z toho trochu zmätená a vystrašená hlavne lebo je to pre mňa strašne nové ja som nikdy nič podobné neriešila :(

majamat
15. dec 2023

@laurikasarinkaq no ono treba rozlisovat mnozstvo a ak mas alergiu vyslovene na bielkovinu a laktoza je dobre izolovana, co yb teda v leiku mala byt, tak potom neobsahuje BKM.
ako mozes mat problem sobomazlozkyami, ale pokial nemas, len BKM - co je bielkoviny, tak laktoza je mleicny cukor, cize teoreticky, ako to dobre oddelia, tka by tam byt fakt bielkoviny nemusela.

navyse, ked si vezmes kolko gramov bielkovin ej v mleicnych produktoch. ta 1 tabletka ano sama nevazi 1g. skusila som odvazit dcerin Euthyrox,a le 2 tbl, lebo je malicky a tenucky, vazil 0,19g, cize 190mg. take mlieko polotucne obsahuje 3400mg.

dalej ta tbl, cize povedzme 200g sa sklada z mnozstva latok, cize ak je tam laktoza, kolko jej tam bude? pozrela som zlozenie a ucinnej latky je tam 10mg. cize z takych 200mg, je 10mg ucinnej latky. keby tam bolo laktozy aj 50mg, tak uz to ej pomerne malo.

a teda ta posledna vec, laktoza je mleicny cukor, nei bielkovina. ak sa tam zanesie s tym aj bielkovina, tak to bude mizive %.
no keby to prezeneim, ze tam bude 5mg BKM.

tak si porovnaj - 100g potraviny:
mlieko 3400mg.
syr tvrdy 26000g
tvaroh 17000g
smotany 3200g
atd.

a teraz v tbl 5mg ( samozrejme to je len odhad, moze sa to lisit ), no prakticky tam nemusi byt BKM vobec.
doteraz si jedla velke mnosztva BKM, cize si myslim, ze ti 5mg neuskodi. to su úrakticky tie stopy, co mozu byt aj inde a vobec ti nemsuia vadit.

carduelis
16. dec 2023

Treba si dat pozor aj na srvatku (syrovatku) ako bolo spomenute. To je aj v niektorych chleboch, slanych tycinkach, atd. Naozaj musis citat. Veganske veci tiez musis citat etikety llebo vacsina ma ako nahradu soju. Ja nemozem BKM a soju. Alpro jogurty su sojove, pozri si Rajo Vegan kokosove jogurty, su dobre (Fresh plus). Rajo ma aj Vegan maslo, ale to mi az tak nechuti, pouzivam len na varenie/pecenie. Odporucam slovensku kucharku Slovegan, su tam dobre recepty bez mlieka ale opat pozor na soju. V DM dostat Veganske cokolady a maju aj dost vianocnych sladkosti. Ako nahradu smotany pouzivam ovseny krem z Lidlu alebo ovseny koncentrat z DM. Maju aj ovsenu smotanu v potravinach Fajne (a tam celkovo bohatu sekciu Vegan), alebo sa da pouzivat na varenie aj kokosove mlieko, dezodorizovany kokosovy olej. Da sa dostat aj vegansky puding (v obyc je susene mlieko), alebo si ho vies aj jednoducho urobit doma (s kukuricnym skrobom). Da sa to cele zvladnut len si potrebujes nakupit dopredu a premysliet co budes jest ked na teba pride chvilka ze chces nejaky snack 🙂 Ja by som si dala orechy (tie ja nemozem), kukuricne chlebiky, avokado, susene ovocie atd.

majamat
16. dec 2023

@carduelis alpro maaj kokosove jogurty

cucoca
9. jan 2024

@carduelis tie veganske čokolády neobsahujú vôbec mlieko a ani lepok?

carduelis
9. jan 2024

@cucoca nie neobsahuju, muka sa do cokolad standardne nepridava a mlieko nie je v nicom veganskom (preto je vsetko s oznacenim VEGAN bezpecne pre ludi s alergiou na BKM)

carduelis
9. jan 2024

v zlozeni je sice kakaove maslo, ale to je kakaovy tuk a nie maslo z kravskeho mlieka