icon

Ako zvládať život s laktózovou intoleranciou?

3. dec 2024

Ahojte, ako sa vam dari nahradzat laktozove produkty v strave? Pred rokom sa mi doslova z tyzdna na tyzden prejavila dost silna laktozova intolerancia a som z toho uplne na nervy. Jedla som denne syry, jogurty, mlieko s cerealiami, syrove omacky, tvaroh, pribinacik no vsetko a teraz mi uz ani tabletky s enzymom laktozy nepomozu ak si dam (mam take s vysokym obsahom toho enzymu). Uprimne ani vyber v obchodoch pre laktozovu intoleranciu neni bohvie co a z rastlinnej stravy mi okrem alpro jogurtu nic nechuti. Tak som raz za cas zufala a zjem nieco klasicke s tabletkou no dopadne to vzdycky rovnako, pose*iem sa a boli ma este par hodin brucho. Mate tip na nejake obchody so sirokym vyberom lakto produktov alebo sa mam zmierit s dozivotnymi hnackami? Ja neviem ani ci to dava zmysel co pisem ale neviem sa mlieka atd vzdat :((

zuzka0605
3. dec 2024

a v ktorych sitach nakupujes..kaufland ma siroky vyber delakto vyrobkov..v podstate uz skoro vsetko mas v delakto verzii

bublinka1426
3. dec 2024

zvyknes si. a vies si pribinacik urobit aj doma , existuje bezlaktozovy tvaroh. existuje uz vela vyrbkov LF. predtym neboli skoro vobec.

bublinka1426
3. dec 2024

@zuzka0605 presne.

nynia
3. dec 2024

V dnešnej dobe pri dnešnom výbere bezlaktózových výrobkov a rastlinných náhrad sa čudujem, źe niekto ešte má s tým problém rovnako aj vo väčšine podnikoch majú bezlaktózové možnosti

viera77
3. dec 2024

Mám silnú intoleranciu a nemám pocit, že by som s nahrádzaním mliečnych výrobkov mala problém. Pribináčik k životu nepotrebujem a všetko ostatné mám pravidelne v chladničke. Bryndzu kupujem len z ovčieho mlieka a v prípade potreby si pred konzumáciou dám Laktazan, inak ho vôbec neužívam. Kaufland v dostupnosti bydliska nemám, všetko kupujem v iných reťazcoch. Pred siedmymi rokmi bol ešte problém s dostupnosťou týchto výrobkov, veľmi dobre si to pamätám, ale dnes? Pre mňa je skôr problémom cena - všetko je podstatne drahšie než lakto výrobky. A do toho u mňa aj bezlepkové stravovanie, takže des a hrúza.

lenka_da
3. dec 2024

Nam vadia aj laktofree produkty. A rastlinne nahrady mi nechutia. Tak som sa naucila pri vareni vynechat tu zlozku, ktora je z mliecnych vyrobkov a celkom sme si na to zvykli. Obcas ma prepadne strasna chut na syr, niekedy odolam, obcas nie, telo mi to potom spocita a zase si dam dlhu dobu pokoj 🙂

guudy
3. dec 2024

Autorka, mala by si dat cas svojmu traveniu na regeneraciu. Tj nejaky cas uplne aj bez bezlakto produktov. Trvanie sa ti ukludni a potom mozes postupne zacat skusat, co bude tvoje telo tolerovat. Zvycajne lepsie toleruje tepelne upravenu laktozu a vyrobky s vysokym obsahom tuku (menej laktozy). Ale je to vsetko undividualne, takze ostava len potom postupne skusat.

maria535
3. dec 2024

zaciatok bol tazky zijem s tym nejake 2 roky uz..aj teraz mi je smutno ze si musim teda vybrat z obmedzeneho portfolia bezlaktozovych veci..ale ako aj pisali vyssie v Kauflande sa daju zohnat veci a ja aj v Bille nakupujem …a beriem teda aj Laktazan a v poriadku …vela zalezi ake mnozstvo organizmus znesie a ake uz nie kedze kazdy to ma ine ale to uz u lekara treba zistit..

kristie571
3. dec 2024

Lidl, Kaufland, Tesco, Billa Sabi, u nas na vychode aj Makos, kazdy z retazcov ma nieco z mliecnych bezlaktozovych vyrobkov. Ak budes aj nadalej konzumovat laktozu, ktora ti zjavne uz teraz robi dost zle, koledujes si o riadne problemy. Radsej s tym okamzite prestan, uplne si dobabres crevo a mozu sa ti pridruzit dalsie intolerancie ci alergie, kedze crevo je podrazdene a reaguje ako reaguje. Som na bezlaktozovej diete dlhodobo uz roky. A oproti tomu co bolo pred par rokmi /3-4/ je teraz az uzasny vyber produktov v supermarketoch. Mas mlieko, maslo, syry, syrove nite, parenice, niva syr, tvaroh, pomazanky, natierky, karicka je bez laktozy, jogurty, mascarpone, slahacka, kysla smotana, bryndza, fakt vselico.. svet sa nezrutil.. dokazem varit a piect normalne, plnohodnotne. Omnoho horsie su na tom ti, co vobec nemozu mlieko,, v tom pripade siahaju po rastlinnych alternativach a tie veru chutia inac, to nech mi nik nevravi ze su rovnake ci na nerozoznanie..

simsalabim
3. dec 2024

@nynia ale bezlaktozove vyrobky vacsinou stale obsahuju laktozu, maju iba pridany enzym laktaza - nie kazdemu to pridane mnozstvo postaci na stravenie laktozy. Ja mavam obdobia - vaccsinou pri zmene rocneho obdobia, ci pocas choroby a po nej - ked aj s bazlaktozovymi vyrobkami musim uzit laktazu - a to vacsinou viem stravit napr. 150g normalneho jogurtu.

Autorka - ja by som odporucila skusit uzit vyssiu davku laztazy - ktore tablety mas?

bublinka1426
3. dec 2024

@simsalabim to sme nevedeli, ale nastastie nam nerobia ziadne vacsie problemy

simsalabim
3. dec 2024

@bublinka1426 napr bezlakto tvaroh Rajo. Normalny tvaroh s enzymom laktaza. No je ho tam dost? Pre mna nie vzdy.

bublinka1426
3. dec 2024

@simsalabim no zacneme to asi sledovat

kiki68
3. dec 2024

V dnesnej dobe lahko, ked je vela veci lactose free. Ja som tehu a zacala som may mega problem zase s glutenom a laktozou k tomu. Clovek si zvykne a vynajde sa.

kiki68
3. dec 2024

@simsalabim toto je ten risk, ze ci to tolerujes to stopove mnozstvo. Alebo musis ist uplne ze vegan

simsalabim
3. dec 2024

@kiki68 len ono sa to meni v roznych fazach zivota, kedze ten enzym sa vacsine ludi stale tvori. No podstatne je, v akom mnozstve. Su ludia, ktori urcite mnozstvo dokazu tolerovat vzdy, su taki, co nikdy a osttani budu niekde medzi tym a bude sa to menit.

kiki68
3. dec 2024

@simsalabim ved toto, tam zalezi ake to robi tie skody

moonlight1210
3. dec 2024

V tescu maju aj bezlakto verziu pribinacika.

A ano, niektore bezlakto vyrobky maju jemne insiu chut. Ale nikdy som nemala pocit, ze uplne inu. Len mierne jemnejsiu, trochu menej vyraznu.

Ja by som ale prijala bezlakto verziu bambina, lebo je sice karicka, ale nejak sa nerozusta tak pekne, ked chcem omacku.
Ake zase ja este nejake to mlieko znesiem, tak bambino pouzivam na omacky.

Inak kopec ludi dojde do fazy bezlakto v starsom veku, ked prestane ich travenie mlieko zvladat. Dve moje starsie kolegyne v byvalej praci takto skoncili. Ze im zistili intoleranciu po 50tke. Dovtedy najmensi problem. Smotana v kazdej omacke.

kvoli
3. dec 2024

Podľa coho ste si nasadili 'intenzitu' Laktazanu? Bezlaktozova som cca 8 mesiacov, nebola som s tým u lekára (nieje čas ale chystám sa v novom roku). O Laktazane pocujem prvýkrát.

autor
3. dec 2024

@kvoli lekar mi odporucil prave tento dopnok stravy

simsalabim
3. dec 2024

@kvoli pokus omyl. Vyskusas 1tbl urcitej intenzity a sledujes, ci staci… inak sa neda. Ja pouzivam Laktosolv, o dost silnejsi ako bezny Laktazan (i ked uz maju aj Laktazan forte, ten ma 28000 jednotiek).

tatiana149
3. dec 2024

Používam laktazan a treba vyskúšať vatsiu dávku

kvoli
3. dec 2024

@simsalabim
@tatiana149
Ďakujem za odpovede, myslela som, že to ode nejako podľa váhy alebo tak 😃

simsalabim
3. dec 2024

@kvoli nie, tam ide o to, kolko laktozy v jedle zjes a kolko laktazy sa ti vytvori prirodzene. Napr ak si das velku porciu slahackovej torty, mozno ti bude treba 2tbl Laktosolvu (alebo mozno 1 Laktazanu forte, alebo 3 tbl obycajneho Laktazanu). A ak zjes 1 maly jogurt, mozno ti bude stacit 1 Laktosolv. Alebo aj nic - to zalezi aj od tvojho tela. Tie tablety ti totiz dodaju enzym potrebny na stravenie laktozy, ktory sa ti netvori. Cize si musis odsledovat, ake jedla su problem a kolko jednotiek (FCE) ti treba, aby ti nebolo zle.

kvoli
3. dec 2024

@simsalabim a vždy užiť pred alebo môžem aj po jedle? A ked mam uz ten 'stav' vtedy je uz neskoro užiť?

simsalabim
3. dec 2024

@kvoli pred jedlom, alebo zaroven s nim. Pri priznakoch je uz neskoro. Nebude to mat ucinok.

kvoli
4. dec 2024

@simsalabim ďakujem pekne ❤️

butterflyeffect
4. dec 2024

Nakupujeme prevazne v kauflande a nemam pocit ze je problem s bezlaktozovymi produktami-maslo, mlieko, syr, jogurt, jogurtove mlieko, cottage, tvaroh, smotana, slahacka, nutela-to vsetko bezproblemovo v laktofree verzii tam kupujem.