icon

Ako zvládnuť varenie pri histamínovej intolerancii?

markaterka
15. júl 2025

Ahojte, prosím vás, tie čo máte histamínovú intoleranciu, kedy varíte? Je to niečo nové pre mňa. Ale keďže jedlo by malo byť čerstvé, tak kedy mám variť. Vstavam o 4:30, o 5:00 odchádzam už do práce. V tieto posledné dni som vstávala o 3:30 a varila. Ale ja som tak neskutočne unavená a nevyspatá, takto neviem fungovať.

henrikir
15. júl 2025

tak potom jedine varit po praci, no ina moznost asi nie je. 😕 a si si ista, ze ohrievane jedlo skodi? moja neter ma tiez HIT, ale zohrievane jedlo jej napriklad nevadi.

oceanahory
15. júl 2025

@markaterka A co tak si zamenit obed s vecerou? Na veceru si robit nieco cerstve teple a na obed si zobrat iba studene?

pe_mi
15. júl 2025

@markaterka ahoj, mne napr prihrievanie jedál nerobí problém ,ako sa píše.
Čiže to neriešim
Navarim si večer ,to zjem čerstvé a čo ostane beriem do práce na druhý deň a tam zohrejem
zohrievanie veľa ľuďom nerobí až takú šarapatu
Lebo každému niečo iné robí zle

marianarem
15. júl 2025

@markaterka Sestra si do roboty nosila salaty a varila veceru.

markaterka
autor
15. júl 2025
@pe_mi

@markaterka ahoj, mne napr prihrievanie jedál nerobí problém ,ako sa píše.
Čiže to neriešim
Navarim si večer ,to zjem čerstvé a čo ostane beriem do práce na druhý deň a tam zohrejem
zohrievanie veľa ľuďom nerobí až takú šarapatu
Lebo každému niečo iné robí zle

@pe_mi a čo varíš? Daj mi, prosím ťa, nejaké inšpirácie.

markaterka
autor
15. júl 2025

Ja som ešte len na začiatku, tak skúšam. Neviem, či mi ohrievane jedlo škodí, len som čítala, že všetko by malo byť čerstvé.

tarvika
15. júl 2025

problem nie je ohrievanie, ale to, ze jedlo nie je cerstve. Ale do 24h by to malo byt pre vacsinu histaminikov ok. Zavisi samozrejme aj na cestvosti surovin. Hned po uvareni schladit a sup do chladnicky, ak to planujes jest neskor. Vstavat kvoli tomu o pol 4 urcite nie, to si narobis kvoli stresu este viac histaminu ako z jedla.

trnavacka
15. júl 2025
@markaterka

Ja som ešte len na začiatku, tak skúšam. Neviem, či mi ohrievane jedlo škodí, len som čítala, že všetko by malo byť čerstvé.

@markaterka väčšinou najväčší problém sú prídavné latky. Aspoň u mna - prímesi v korení, omáčkach plus kyslé veci.
Na obedy robím normálne mäso s niečim, tu minútu zohrievania v MW telo zvláda.
Skôr dávaj pozor, čo ti v jedle robí zle, každý s HIT je trochu iný. Ja viem, že 5 ks cherry rajčín zvládam, kamaratka ani jednu. 20 G parmezán je pre mna ok, pri 30 G už mám hneď migrenu.
Skus si zapisovať aj gramaze pri varení a musíš si to odsledovať sama.

jankasmejka
15. júl 2025

@markaterka ja si varím deň dopredu. A vyhovuje mi to.

princezna_bosorka
19. júl 2025
@henrikir

tak potom jedine varit po praci, no ina moznost asi nie je. 😕 a si si ista, ze ohrievane jedlo skodi? moja neter ma tiez HIT, ale zohrievane jedlo jej napriklad nevadi.

@henrikir nemusi to byt vsade rovnake. kamosle napr nevadi ohrievane jedlo z predosleho dna, starsie uz ano

jozin98
19. júl 2025

Napr vyvar na druhy deň je niekedy v pohode. Raz za čas si dať jedlo do 24h sa dá ale najlepšie je jesť čerstvo navarene. Najhorší je liehovy ocot, kvasena zelenina, sucha salama, vino a všetko staršie ako 24h.

margotka17
19. júl 2025

@markaterka kamošky dcéra to má a ona bežné aj z donášky konzumuje jedla aj ohrievane, aj susedka je na donaskach, keďže je už dôchodkyňa a má histaminovu intol.