Ako zvládnuť varenie pri histamínovej intolerancii?
Ahojte, prosím vás, tie čo máte histamínovú intoleranciu, kedy varíte? Je to niečo nové pre mňa. Ale keďže jedlo by malo byť čerstvé, tak kedy mám variť. Vstavam o 4:30, o 5:00 odchádzam už do práce. V tieto posledné dni som vstávala o 3:30 a varila. Ale ja som tak neskutočne unavená a nevyspatá, takto neviem fungovať.
@markaterka A co tak si zamenit obed s vecerou? Na veceru si robit nieco cerstve teple a na obed si zobrat iba studene?
@markaterka ahoj, mne napr prihrievanie jedál nerobí problém ,ako sa píše.
Čiže to neriešim
Navarim si večer ,to zjem čerstvé a čo ostane beriem do práce na druhý deň a tam zohrejem
zohrievanie veľa ľuďom nerobí až takú šarapatu
Lebo každému niečo iné robí zle
@markaterka Sestra si do roboty nosila salaty a varila veceru.
@markaterka ahoj, mne napr prihrievanie jedál nerobí problém ,ako sa píše.
Čiže to neriešim
Navarim si večer ,to zjem čerstvé a čo ostane beriem do práce na druhý deň a tam zohrejem
zohrievanie veľa ľuďom nerobí až takú šarapatu
Lebo každému niečo iné robí zle
@pe_mi a čo varíš? Daj mi, prosím ťa, nejaké inšpirácie.
Ja som ešte len na začiatku, tak skúšam. Neviem, či mi ohrievane jedlo škodí, len som čítala, že všetko by malo byť čerstvé.
problem nie je ohrievanie, ale to, ze jedlo nie je cerstve. Ale do 24h by to malo byt pre vacsinu histaminikov ok. Zavisi samozrejme aj na cestvosti surovin. Hned po uvareni schladit a sup do chladnicky, ak to planujes jest neskor. Vstavat kvoli tomu o pol 4 urcite nie, to si narobis kvoli stresu este viac histaminu ako z jedla.
Ja som ešte len na začiatku, tak skúšam. Neviem, či mi ohrievane jedlo škodí, len som čítala, že všetko by malo byť čerstvé.
@markaterka väčšinou najväčší problém sú prídavné latky. Aspoň u mna - prímesi v korení, omáčkach plus kyslé veci.
Na obedy robím normálne mäso s niečim, tu minútu zohrievania v MW telo zvláda.
Skôr dávaj pozor, čo ti v jedle robí zle, každý s HIT je trochu iný. Ja viem, že 5 ks cherry rajčín zvládam, kamaratka ani jednu. 20 G parmezán je pre mna ok, pri 30 G už mám hneď migrenu.
Skus si zapisovať aj gramaze pri varení a musíš si to odsledovať sama.
@markaterka ja si varím deň dopredu. A vyhovuje mi to.
tak potom jedine varit po praci, no ina moznost asi nie je. 😕 a si si ista, ze ohrievane jedlo skodi? moja neter ma tiez HIT, ale zohrievane jedlo jej napriklad nevadi.
@henrikir nemusi to byt vsade rovnake. kamosle napr nevadi ohrievane jedlo z predosleho dna, starsie uz ano
Napr vyvar na druhy deň je niekedy v pohode. Raz za čas si dať jedlo do 24h sa dá ale najlepšie je jesť čerstvo navarene. Najhorší je liehovy ocot, kvasena zelenina, sucha salama, vino a všetko staršie ako 24h.
@markaterka kamošky dcéra to má a ona bežné aj z donášky konzumuje jedla aj ohrievane, aj susedka je na donaskach, keďže je už dôchodkyňa a má histaminovu intol.

tak potom jedine varit po praci, no ina moznost asi nie je. 😕 a si si ista, ze ohrievane jedlo skodi? moja neter ma tiez HIT, ale zohrievane jedlo jej napriklad nevadi.