Alergologička odmietla došetriť histamín. Čo robiť?
Vraj im to zakázal profesor. Dieťa má na gastro zistený vážny nedostatok DAO enzýmu a má jasný klinický obraz zodpovedajúci diagnóze prakticky od narodenia.
Otázka: vyšetrili vaše alergoimunologičky histamin deťom v ostatnom čase?
a naco hp chces znova vysterovat ked mas vysledky z gastra? nam ho vysetrili len raz viac uz nie
Aj keby mu to vyšetrili, tak ako ho budú liečiť? Nijako.
akym sposobom mal urceny nedostatok DAO?
a teda nerozumiem, ci chces vysetrit znovu DAO, lebo histamin sa nevysetruje.
@patus_2 kde prosím ťa?
@majamat vyšetrením krvi. Potrebujeme stanovenie diagnózy alergológom, pretože dieťa má zrejme vrodenú nedostatočnosť DAO enzýmu a má závažné zdravotné problémy z toho. Eliminačnú diétu musíme držať kvôli tomu stále.
Naša kontroluje raz za 2 roky.
A tiež celkom nechápem, ak to mate už potvrdene na gastro, prečo ešte raz alergo?
Pozri UNILAB, majú vo viacerých mestách pobočky, sú aj iné labaky. Ako samoplatca si môžeš dať vyšetriť v krvi čokoľvek... A vysledky máš veľmi rýchlo do mailu ti pošlú. ;)
Nasa alergo nechcela ani krv zobrat dcere ked videla, ze mam vysledky z gastra a od obvodnej. Len dala lieky na imunitu este. Uvidim co bude na kontrole ktoru mame coskoro mat
@janage Naša pani gastro povedala, že u deti to vraj neberú tak do úvahy, ale dieťa mi kaká často na bledo. Ako sa stavajú k tomu vaše dr. Odporúčali vám Daosin?
Áno, ale keďže u nás boli hodnoty skôr hraničné a nevidela som extra zmenu. Ďalej už neuzivalo dieťa.
Histamin mam aj ja mierne zvýšený, mam potraviny čo nejem, vyslovene zle mi robia a antialergiká vždy dáke doma.
U detí sa to môže meniť. U mojej sa zlepšilo, ani predtým nemala tie hodnoty nejaké strašne. V priebehu čo ja viem ccac6 rokov má hraničné už.
Ak máte výsledky z gastro netrapila by som dieťa zas odbermi.
Ak si myslíš, že hodnoty sa dieťaťu zmenia za tých pár mesiacov, čo brali krv na gastro, tak to nie. Tak za rok, dva najskôr.
Keď silou mocou odber chceš, zaplať ho, ale ako som písala, tiež nevidím zmysel v duplicitnom vyšetrení a aj zbytocnom trápení dieťaťa ďalším odberom.
takze ono to je tak, diagnoza z krvi je neista.
DAO v krvi clovek nepotrebuje, ale potrebuje ho v creve. to ze je ho v krvi malo, nemusi znamenat, ze ho je malo aj v creve, kde ma vyuzitie. v krvi vyuzitie nema.
samozrejme moze ho byt malo kludne aj v creve, ale proste krvnym testom sa to na 100% dokazat neda. to je jedna vec.
druha vec je, na co potrebujes vyjadrenie k dg od alergologa? ak vies, ez ma malo DAO, nasad dietu a uvidis, ci tam bude zlepsenie. ak nie, treba hladat inu dg.
@majamat dieťa netoleruje mlieko, prakticky od narodenia. Dietujeme roky a hľadáme prečo sa to všetko takto nabaľuje.
Prosím ťa, ako sa teda vyšetruje objektívne hladina DAO? Biopsiou z čreva?
ano z creva. no koli HIT to nikto nerobi, iba sa to niekedy urobi, ak sa robi biopsia z ineho dovodu. jednduchsie, resp menej invazivne je skusit dietu.
co sa tyka priciny, nikd ynie je na pricine histamin. je mnoho ludi, co maju potravinove alergie a intolerancie na fakt mnohe potraviny. prkaticky skoro nic nemozu. nie je normalne,a by clovek nemohol nic jest. takyto roganizmus ide porti sebe, ma sebaznicujuce procesy. pricina musi byt niekde inde, aj ked ja osobne netusim kde. fakt je, ze takychto ludi v dnesnej dobe pribuda.
neviem preto nic poradit, som rada, ez uplne toto konkretne nemusim riesit a dufam, ez sa mi to aj vyhne. dcera nemoze lepok a mala tiez z krvi kedysi diagnostikovanu HIT, ale dietu drzala len kratko, nejaky cas sme trosku histamin redukovali,a el teraz uz jedava vsetko, okrem spominaneho lepku.
Zhoršuje sa dieťaťu stav? Nepreberá, nerastie, alebo máličko?
Vieš niekedy sa príčina proste nenájde.
skor by bolo vhodne sa nejak zamerat na ozdravenie organizmu, ako ano, moze sa hostamin vylucit, dokonca je dobre to skusit na ulavu od tazkosti, ale proste si myslim, ze pricina alergiia intolerancii je v akomsi nefungovani organizmu z nejakeho dovodu. preto si myslim, ze take clekove ozdravenie je dolezite, aby sa organizmus spamatal a adobre nastartovala zacal fungovat tak ako ma. budovat imunitu, zamerat sa na co najnizsi kotakt s chemiou, zabezpecit dostato vitaminov, aktivny zivotny styl, dostatok tekutin a pod. take tie bezne veci.
@majamat u nás asi genetické vyšetrenie, keďže má DAO minimum. Ono málokto si uvedomuje aký rozsiahly dopad to má od zápalov čreva, pankresu po zmeny nálad…keď sa jedna o iný druh HIT tam sa to dá skôr ošetriť stravou. Toto je vážnejšia forma, ktorú má 2% HIT a ide o doživotný stav, preto potrebujeme potvrdiť, že sa naozaj jedná o túto formu a z toho má všetko ostatné…
@janage zhoršuje, neprospieva. Odkedy držíme prísnejšiu diétu ( cca rok ako nás dr upozornila že sa môže jednať o HIT), tak sa mu stav troška zlepšil.
@majamat toto všetko dodržujeme. Žiaľ telo má problém a tu pomôže liečba a vylúčenie potravín. Niekedy už neviem ani čo variť, hlavne do 3 rokov kým sme nevedeli to bolo peklo.
ako vies ze ide o genetiku?
to chces akoze geneticke vysetrenie?
ak mam pravdu povedat, neviem o tom, ze by to dr bezne robili, teraz som pozrela na nete, stoji to 100e, tak jedine ako samoplatca. https://ghcgenetics.sk/testy/histaminova-intole...
bez ohladu na to, ci ide,a lebo nejde o genetiku, asi riesenie je je aj tak rovnake. len dieta.
vezmi si, ze ani na mliecne intolerancie sa nerobi genetika, hoci pokial viem, aj toto moze byt geneticky podmienene.
a este mi napada, casto ani pri cleiakii nechcu robit genetiku, pacientovi sice niekedy urobia, ale rodinnym prislusnikom uz nie, hoci je vysoka pravdepodobnost, ze sa to u niektoreho z nich prejavit moze.
no aj napriek pozitivnej genetike, vysledok zvacsa este nepotvrdzuje ochorneie, iba predispoziciu.
@majamat Ďakujem 🙂.
Ak dieťa chudne a nerastie či len minimálne isto riešiť treba. Len neviem ci by bola liečba nejaká iná ako ta co mate teraz. Podľa tabuliek dieťa zaostáva (vyska, vaha) vzhladom na vek? ak píšeš ze neprospieva.
Koľko má rokov a ako riešite stravu v škôlke?

Ak nepochodíš u alergo, skús ako samoplatca. Stojí to okolo 25€, aj keď viem, že tu ide o ten princíp.