Bezlaktózová diéta, celiakia a intolerancia kravského mlieka
Chcem veľmi pekne poprosiť maminky, ktoré majú deti na diete aby ma trošku voviedli do tohto problému ☹. Dcérka 12 r. má už dlhodobejšie žaludočné problémy- bolesti brucha, hnačky,naduvanie.... Boli sme na gastro a výsledky sú také, že musí držať prísnu diétu aspoň pol roka. Sestrička mi v rýchlosti nadiktovala do telefónu čo môže, čo nemôže jesť ☹, no som z toho úplne paf. Nemôže ani bezlaktozové mlieko,všetko čo obsahuj sóju,.... No ja ani len netuším čo jej vlastne mám dať jesť ☹(. Prosíim,prosím nasmerujte ma čo mam kupovať a kde to kúpim, prípadne kde objednávať.... Ďakujem pekne
Ja som iba celiaticka, ale ak budes potrebovat kludne napis do sukromnej spravy, ak by som bola na tvojom mieste, zostavila by som si jedalnicek podla toho co ma rada a hladala cestu, vela potravin kupis aj v beznych retazcoch, alergeny su znacene tucnym pismom, velka pomoc, moze jest vsetko ovocie, zeleninu, masko, orechy, strukoviny, k tomu dokup na zaciatok muku napr. promix uni (najrychlejsie v lekarni) a ide sa zvladnete to
@mayusik
Jasne, ze si v soku. Na druhej strane vlastne konecne vies, preco ma dcera problemy.
Podla mna si zvyknes celkom rychlo, po tom prvotnom soku. Chapem, ze teraz mas dojem "preboha, co budem varit?"
Ja sice varim a peciem iba z casu na cas pre kamaratov s alergiami/intoleranciami. Ale sama som experimentovala napr. s veganstvom, preto som si vyrabala vlastne rastlinne mlieka. Je to jednoduche, lacne a bez kadejakych podivnych prisad. V principe ich mozes nahradit 1:1 v peceni a vareni. Do kavy mi chuti mandlove, kokosove a kesu mlieko. Na ovsene vlocky ovsene. Ale uz som sa odnaucila pit kavu s mliekom.
Este tip: v DMku maju tiez rozne vyrobky aj pre alergikov, popozeraj sa, vyskusaj. Inspiruj sa veganskymi receptami.
Ale pomaly kazdy supermarket ma uz vlastne produkty, a vela toho maju v bio obchodoch a su velmi ochotni poradit a pomoct.
@mayusik
Ano, presne tak. V klude si pochod spravit "prieskum trhu", kde co maju. Urcite mas hlavu ako melon z toho. Ale uvidis, ze je toho dost.
Tu je ta stranka:
thetolerantcook.com
A urcite su tu aj nejake skupiny, popozeraj a pridaj sa.
@mayusik svagrina tak ma od 30.r a funguje relativne normalne, pecie akurat z bezlepkovej muky, a zvykla si na bezlaktozove mliecne vyrobky... okrem toho, ze si na oslavy nosi kolace a na dovolenke ma speci jedla, nepocitila ziadne obmedzenia. Postupne si zvykla, neboj, zvladnete to, je to len o tom najst si naj recepty na pecivo/kolace a pojde to. Teraz je vela bezlepkovych aj v obchodoch
A ako celiaticka ma dcerka narok na preplacanie potravin, taktiez moze mat preukaz ztp a nejake vyhody z toho.
@mayusik ako bezlepkac (u mna docasna alergia) a bezmliekac (stala alergia BKM) odporucam toto zo zakladnych potravin:
maslo: https://www.bioland.sk/rastlinne-mlieka-a-vyrob...
mlieko: ryzove, mandlove, kokosove z DM
jogurty/smotana: Planturn
muky: Liana (predpise na zaklade gastra pediater) - mne sa s nou pracuje najlepsie.
ALE! V prvnom rada potrebuejs presne vediet ci ma celiakiu a ake intolerancie a alergie.
Tu su skupiny bezlepkacov s receptami, tam sa inspirujes. Kde ide mlieko pokojne nahrad rastlinnym (kolace, pudingy, kase...)
Hlavne tam zavolaj alebo este lepsie chod osobne, nech tu mudr vsetko vysvetli, oni davaju aj take letaky a brozury, kde je nieco vysvetlene. A original spravy, to si usvhovas. Ak by si chcela ztp, tak urad prace, zistis podmienky a das ziadost
Robili dcerke aj biopsiu?
Pridaj sa do skupiny Bezlepkovy zivot
a na co ma vlastne alergiu, lebo si odporujes v tom co pises, bud ma BKM, alebo laktogu, celiakiu? a preco potom vysadit vsetko len na 1/2 roka?
V dm majú celkovo kvalitné potraviny,odporúčam dm bio rastlinné mlieka,viacero druhov..takisto smotany, stačí len nahradiť obyč.mlieko do varenia,vydržia dosť dlho v chladničke aj po otvorení...

Sice nemame nastasite priamo problemy v rodine, ale
bezlaktozove plus intolerancia kravskeho mlieka znamena jednoducho ZIADNE mliecne vyrobky. Treba prejst na rastrilnne "mlieka" (daju sa vyrobit aj doma). Nastastie uz je vela alternativ v beznych supermarketoch, napr. pordukty z kokosoveho albo mandloveho mlieka.
Celiakia - vylucit psenicu a vsetko, co obsahuje gluten. Nastastie existuju nahrady muky.
Je to dost, vsetko naraz, ale da sa to podla mna zvladnut. Najjednoduchsie bude varit bezmliecne a bezglutenovo hned pre celu rodinu. Resp. jogurty si daju ostatne clenovia samozrejme bezne.
Tusim "tolerant cook" je stranka plna receptov v slovencine.
V praxi to okrem ineho znamena, ze v pbchode budes studovat vsetky produkty, lebo napr. soja je vo velmi vela vyrobkoch.