icon

Bezlepkové potraviny. Čo môžem jesť pri celiakii?

marzii35
6. apr 2025

Ahojte zistili mi celiakiu a nejak mám z toho miš maš čo môžem. Je problém ak sú tam stopy lepku? Či na to musím sama prísť. A ešte nenapisete mi tipy potravín ktoré sú bez lepku a niesu v Tom oddeleni bezlepkove? 😂 Milujem sladké slané a pocit že to už nemôžem je hrozný 🤦😀 napr také že Snickers môžeš alebo ... Viem že treba čítať všetko

miskaska
6. apr 2025

Snickers môžeš. Mars nie. 😀

hradnapani
6. apr 2025

je uz dost stranok, kde mas pekne vypisane vyrobky napr. stranky celiakia.sk alebo bezlepkac.sk. Stopy vacsinou uvadzaju, ked hrozi, ze nieco mohlo uniknut. Obvykle nesposobuju problemy, ale to zistis aj sama na sebe. Neboj sa, ostane ti toho dost, kedze nemas k tomu pridruzene dalsie intolerancie ako napr. mlieko a soja, lebo potom je ten vyber uz fakt vyrazne obmedzeny.

marzii35
autor
6. apr 2025

@miskaska a ešte nejaká " klasická sladkosť" ? 😄

dahra
6. apr 2025

@marzii35 - cukríky napr. gumové macíky, čisté čokolády, lízanky

viestta
6. apr 2025

@marzii35 cokolada

cawes
6. apr 2025

@viestta nie kazda, su cokolady ktore obsahuju lepol

miskaska
6. apr 2025

Základné pravidlo je čítat zloženie. Ja osobne neriešim vetu, že môže obsahovať stopy lepku. V niektorých sladkostiach býva jačmenný slad, na to dávaj pozor.

cawes
6. apr 2025

@marzii35 fakt treba citat a zistovat kym natrafis na znacky a produkty ktore mozes.
Moj syn ma celiakiu 3. stupen pri minimalnej kontaminacii ma hned ekzem na chrbte a hnacky.
Co na sk moze: marlenka je bezlepkova (zeleny obal) ma rad tie gulocky kupujem v kauflande, jojo ale musis citat, snickers, rozne cokolady ale opät musis citat, chrumky, lays tie su bezlepkove a slovakis chips, popcorn
Chlieb kupujem od schär najradsej ma toast, bagetu, cestoviny objednavam z talianska najradsej ma rumo. V restikach sa pytame ale milujem ked mi casnik odpovie ano je to vegetarianske alebo bezlaktozove a ja sa pytam ci je to bez lepku. Nastastie na sk mc donald aj boulange bageteria ma bezlepkovu ponuku z coho sa maly velmi tesi. Inak vsade kam idem si nosim jedlo zo sebou.

bubuzu
6. apr 2025

Treba to pozerať, ale vo všeobecnosti čokoládky, devu, Kofilu, Margotku, sójové rezy tuším, takéto veci väčšinou sú bez lepku. Aj chrumky nitrianske. Ale pre istotu pozri. No a potom logicky všetko, čo má oplátku nemôžeš. Čiže Milu, Horalku, Fidorku...

maja22
6. apr 2025

@marzii35 Ja si z klasických sladkostí kupujem Koko, Deli, margotku, sojove tycinky (čítaj zloženie), alasky…

riskoh
6. apr 2025

Kinder cokolada

marzii35
autor
6. apr 2025

@cawes super ďakujem za tak obširnu odpoveď ❤️

marzii35
autor
6. apr 2025

@miskaska Jačmenny slad? Bože prvýkrát také veci počujem. A to nemôžem ani koreniny, vegetu a také? Vraveli mi že aj to môže obsahovať stopy

marzii35
autor
6. apr 2025

@bubuzu ešte ma napadlo to mám sledovať aj mliečne vecí? Že napríklad nátierky a také? Vlastne všetko pred kúpou sledovať zloženie?

maja22
7. apr 2025

@marzii35 Áno, vzdy vsetko cítaj. Alergeny su vytlacene hrubym pismom. Stopy ti nemusia skodit, uvidis sama.

bubuzu
8. apr 2025

@marzii35 určite čítaj, vo veľa veciach je lepok. Niekde sú len tie stopy lepku ( napr. sa to vyrába vo fabrike, kde aj lepkove veci, tak je to tam napísané pre istotu, že sa to môže kontaminovať), čo napr. niekomu nevadi a niekto môže mať problém už aj z toho.

fenakova
23. okt 2025

Dobrý deň chcem sa opýtať a ak na obale nič o lepku nepíše podľa čoho sa riadiť alebo ako to zistiť ci tam lepok je alebo nieje som v tom úplný nováčik ďakujem za každú radu