SÚŤAŽ: Vyhrajte balíček bezlepkových potravín!

janette_tesco
24. feb 2016

Viete, ktoré obilininy neobsahujú ani stopy po lepku? 🙂 Napíšte nám aspoň tri a my zajtra ráno jedného z vás vyžrebujeme a odmeníme Tesco balíčkom bezlepkových potravín.
-------------
Vyhodnotenie:

Blahoželáme!
Víťazkou včerajšej súťaže sa stala @curcume !

erika26
24. feb 2016

Kukurica, pseno, ryza, amarant ☺

janettan
24. feb 2016

amarant
kukurica
pohánka
pšeno
quinoa
ryža

ivankajar
24. feb 2016

pohanka, pšeno, kvinoa, proso, ovos, soja, špalda

sunsflower
24. feb 2016

kukurica, sója, pohánka, pšeno

aluxka
24. feb 2016

QUINOA
Quinoa v skutočnosti nie je obilnina, je to pseudo zrno. Toto semeno je však veľmi dobrá náhrada pravých celých zŕn. Nie len, že je bezlepková, ale obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v perfektnom balanse s komplexnými sacharidmi, čo z nej robí vynikajúce jedlo alebo prílohu. Môže byť pripravovaná na sladko i na slano, na raňajky i večeru a dá sa využívať ako ingrediencia do mnohých obľúbených jedál, ako sú napríklad palacinky a rôzne kaše.

POHÁNKA
Pohánka je zaraďovaná medzi obilniny a jej plodom semeno, čo z nej robí bezlepkovú náhradu mnohých zŕn. Je dobrá pre vaše srdce a obsahuje veľa vlákniny, ako aj množstvo antioxidantov. Známa je pohánková múka, ktorá sa perfektné hodí na prípravu palaciniek alebo koláčov a chleba, v ktorom nenájdete lepok. Takisto ju môžete pridávať do polievok alebo kaší.

HNEDÁ RYŽA
Okrem toho, že je plná vlákniny, hnedá ryža je aj excelentným zdrojom mangánu a dobrám zdrojom selénu, fosforu, medi, horčíka a niacínu. Ryža je jedným z najpopulárnejších jedál na svete, ale hnedá je podstatne výživnejšia ako biela, pretože neprechádza takou úpravou. Navyše, neobsahuje lepok.

katkuz
24. feb 2016

su to prirodzene bezlepkove obiloviny a tzv. pseudoobiloviny: pohanka, proso, amarant, pšeno, kvinoa, špalda, ovos, cicer, raž...

monicka821
24. feb 2016

ovos
soja
pšeno
pohanka
špalda

kim_rossi_stuard
24. feb 2016

spalda, pohanka, proso, amarant 😵

jacka
24. feb 2016

@janette_tesco ..pohanka....amarant....quinoa

jarnicka
24. feb 2016

amarant, proso, špalda 😀

ivetkakubko
24. feb 2016

kukurica, pšeno, pohánka, sója, amarant, quinoa, ryža 🙂

zuzmo86
24. feb 2016

ryža, kukurica, sója, pohánka, proso, amarant, zemiaky, tapiok, pšeno, quinoa

casperka1980
24. feb 2016

Ryza,ovos,pseno

moncsi1987
24. feb 2016

Kukurica,amarant,pohanka,soja,pseno,ovos,cicer......

bobika492009
24. feb 2016

To poznám, mojej mame diagnostikovali celiakiu až po 50-tke ..
ryža, vajcia, kukurica, zemiaky ...

mmoni89
24. feb 2016

Pohánka,ryža, pseno, kukurica..

abzs
24. feb 2016

ryža, kukurica, proso, cícer, pšeno

janette_tesco
autor
24. feb 2016

Dievčatá super 🙂 vidím, že máte prehľad. Ja viem, že niekedy je to už len nevyhnutnosť pre zdravotné obmedzenia

Áno tzv. pseudoobilniny majú skutočne vyšší obsah bielkovín ako klasické, napríklad amarant hlavne lyzín, albumín a sírne aminokyseliny. Ďalšie jeho benefity na zdravie, že napomáha znižovať cholesterol v krvi a keďže obsahuje rutín zlepšuje pružnosť ciev 🙂

ikabu
24. feb 2016

Ryza, pohanka, kukurica

matarka
24. feb 2016

Amarant, pohanka, pseno, ryza. Niektore zienky tu uvadzaju spaldu, ale ta nie je bezlepkova, ci? 🙂

kupcovci
24. feb 2016

Amarant,pohanka,pseno,proso,cicer 🙂

shani1588
24. feb 2016

pohánka, proso, kukurica, cicer 🙂

shani1588
24. feb 2016

@matarka nie, spalda nepatri medzi bezlepkové

erikaah
24. feb 2016

Quinea, pohánka, Hnedá ryža, pšeno 🙂

maryon1
24. feb 2016

kukurica, sója, pohánka

jaja1979
24. feb 2016

@janette_tesco ryza, kukurica, pohanka, soja

ask
24. feb 2016

Kukurica, amarant, pohanka...

liginka
24. feb 2016

pseno, kukurica, ryza, amarant, quinea, pohanka

drnda303
24. feb 2016

pohanka, pseno, kukurica 😉

maryem
24. feb 2016

Pseno, pohanka, amarant, kukurica, a tiez rada pridavam do muky teff..etiopska obilnina..