Biopsia - vzorky na celiakiu

nuna2112
22. mar 2023

Ahojte mám problém pribrať tak som šla na gastro robil mi biopsiu bral vzorky na celiakiu a helikobaktera a ešte niečo sa mi vidí už neviem čo to bolo...Moja teta robí v kanáli kde doniesli krv a práve mi povedala že mám vysoké hodnoty potom že je to potvrdené ale ešte sa robia ďalšie výsledky ...Moja otázka znie môže sa stať že biopsia preukáže negatívny výsledok ? Vzorky z biopsie brali do iného mesta tak budem vedieť výsledky neskôr ...

majamat
22. mar 2023

@nuna2112 ano, aj to sa stava.

vzorka z creva na celiakiu sa hodnoti v Marshovej klasifikacii -najcastejsie. uz som videla aj ine hodnotenie, ale nie je uplne bezne.
Marshova klasifikacia mala v minulosti 4stupne, posledny sa uz nepouziva , takze teraz ma 3 stupne.
na potvrdenie celiakie musis mat stupen Marsh 3,a lebo III. ten sa este rozdeluje na a,b,c, ale tu uz nie je podstatne, ake mas pismenko.
stupen 2 sa vyskytuje malo, casto sa vyskytuje stupen Marsh 1 a tento stupen moze mat aj clovek, ktory ma potravinove intoelrancie a alergie, ma cfrevnu virozu, helicobactera, nejake parazity a tusim je tych dg aj viac. preto tento stuopen nei je typicky pre celiakiu.

tu ale nie ej uplne dolezite len aky mas stupen, lebo hodnotit sa ma vsetko. ak mas pzitivne protilatky a obzvlast ak su vysoko pozitivne a viacere, aj pri stupni Marsh 1 sa uzatvori dg Celiakia. je samozrejme nevyhnutne vylucit ine dg k je na ne podozrenie.

ani biopsia nemusi byt presna, dr odobera vzorku z casti creva, kde byva najdene najcastejsie poskodenie pri celiakii, ale dr volnym okom v zasade nevidi, ci tam nejake poskodenie je, alebo nie je. pri celiakii nemusi byt crevo plosne poskodene. moze byt poskodene ostrovcekovito, cize su vedla ostrovceky s roznym stupnom poskodenia creva a kludne aj s neposkodenymi castami creva. volnym okom sa niekedy moze najst mramorovanie sliznice, ale nie je to viditelne u kazdeho, cize ak to tam clovek nema, nevylucuje sa tym celiakia, dolezite je, ez vzorka musi ist pod mikroskop, kde potvrdia,a lebo vyvratia poskodneie crevaa urcia stupen.

ak by vysli vzorky negativne, dr by mal este vysetrit genetiku, ziadne s tychto vysetreni nie je na 100%, ale vacsina celiatikov ma pozitivnu genetiku.

majamat
22. mar 2023

pozitivne mas predpokladam protilatky z krvi, ktore protilatky a ake vysoke?
podla toho sa da predpokladat, ci by o celiakiu ist mohlo, alebo nie, aj ked to nei je na 100%. su ludia s pozit. protilatkami, ktori celiakiu nemaju.

nuna2112
autor
22. mar 2023

@majamat Nepovedala mi lebo nemôže len mi povedala že mám dosť vysoké hodnoty ..urobila tak preto lebo chcela aby som začala skúšať tie bezlepkové potraviny takže viac žiaľ neviem a to čakanie na zniči keďže už aj doktor po hadicke mi naznačoval že to vyzerá na celiakiu že má tak zdalo

nuna2112
autor
22. mar 2023

@majamat teraz mi napísala že si nepamätám presne ale okolo 200 🤷

nuna2112
autor
23. mar 2023

@majamat s takými výsledkami nemôže byť asi falošná pozitivita však? Toto je už viacmenej isté ?

majamat
23. mar 2023

@nuna2112 to uz je dost vysoke. existuju protilatky, tkore su nepresne a neodporuca sa ich kontorlovat, pouzivali sa v minulosti, tak v takom pripade je vysledok neisty. no pri tych ostatnych je to dost.
sformulujem to takto, ak su to spravne protilatky, sanca ze sa o celiakiu nejedna je nizka. cize najpravdepodobnejsie to celiakia bude.

no aj napriek tomu, to tiez nei je na 100%.
aj protiatkym aj biopsia mozu byt pozitivne aj pri inych ochoreniach., poznm dievca, co malo taketo protilatky, pozitivne mala dokonca viacere a biopsia negativna. a nevybavujem si, ale tusim aj genetika negativa. dr ju estenejaky cas sledovala, no uz o nej dlshie nevem,c ize neviem ako sa mi, ze sa v totmo neico zmenilo.
cize sem tam sa to vyskytuje.
tiez existuju protilatky, co stupaju pri neceliakalnej glutensenzitivite. to nie je cleiakia, len akasi citlivost na lepok, lepkova intolerancia bez autoimunneho podkladu. no vacsinou su o cosi izsie, u niektorych aj negativne.
preto ej tazsie sa vyjadrit k tomu vysledku,a k nevies ake su to konkretne protilatky.

diganostika celiakie sa musi brat komplexne a zhodnotit sa musi vsetko, co ej dostupne - vsetky vysetrenia., preto sa aj napriek takto vysokym protilatkam stale odporuca aj biopsia, lebo samotne protilatky jednoznacne nei su.

tusim si pisala, ze si uz po biopsii. ak si, mozes skusit dietovat.
je tu skupina Bezlepkovy zivot. najdes tam aj recepty. aj keby celiakiu nemas,

majamat
23. mar 2023

@nuna2112 co sa tyka tej biopsie, tak zrejme dr videl to mramorovanie,c o som popisovala. kedy budes mat vysledky?

dietu teda mozes skusit ked uz mas po odbere krvi a biopsii, ak by aj nieco nevyslo - pri tom ostrovcekovitom postihnuti sa to stat moze, tak dietu nebudes drzat dlho. ide o to, ze pred takymito odbermi sa dieta drzat nesmie. no pokial sa drzi kratko, nestihne to ovplyvnit vysledok.
ak by si aj celiakiu nemala, casto je takto bezlepkova dieta lahsia na travanie a moze pomoct, ale v takom prpade je to skor na prechodne obdobie. neodporuca sa drzat takuto dietu dlhodobo., dokonca je viac sacharidova,a ko klasicka strava teda hlavne tie bezlepkove nahrady. je casto zalozena na ryzi a kukurici ( vykrmna potravina pre iniektore zvierata) , aj ked v hotovom vyrobku asi uplne velky rozdiel byt nemusi, lebo bezlekova muka pije viac tekutin a preto sa jej moze pouzit menej do receptu,a ko klasickej muky.

nuna2112
autor
23. mar 2023

@majamat veľmi pekne Vám ďakujem za ochotu vysvetliť mi to len sa chcem opýtať aj keby sa potvrdila dietovat už musím celý život ? A neviete ako často sa potom musí chodiť na kontroly narážam na tú odporný hadičku a biopsiu

majamat
23. mar 2023

@nuna2112 ak sa celiakia potvri, treba dietu drzat uz do konca zivota, Bioppsiu niektori dr chcu zopakovat,ale vseobecne plati pravidlo, ze uz ju opakovat netreba, jedine v pripade, ak by sa vysktli nejake tazkosti, ktore treba objasnit.

co sa tyka diety, uz je vela dosptupnych potravin,a j ked je to stale komplikovanejsie , ako u zdravych ludi. hlavne byva problem najest sa neikde vonku, ci v praci/skole/skolke.

no v beznyhc potravinach je toho dost. je narok na predpis potravin na recept. hoci sa to zda niekmu nefer,a le aj napriek tomu maju stale vysoky doplatok, minuly rok fungovalo preplacanie doplatku tusim tym,c o maju ZTP. nevie presne. no to bol 1 rok a dokonca sa uvazuje o zmene, len nejak neviem ci sa to tyka len toho preplacania doplatku,m ci uplne aj potravin na predpis. ak by na predpis neboli, tak muka na chlieb zn Schar bezne 1kg - 5e. v Tescu aj viac. za doplatok bola tusim 1,80e, a teda ked doplatok preplacali,t ak menej. lebo ho nepreplacali cely, tak neviem kolko to vyslo.

okrem toho ej narok na ZTP preukaz, kde su enjake ulavy- nic oc, ale aj to potesi., my neplatime koncesionarske, sem tam neikde nejaka zlava na vstupnom.

potom je prispevok na dietu.- tusim 43e. paradoxom je, ez je rovnaky pre kohokolvek,ale taky chlapec pubertak zje snad 10x tolko, ako moja 12r dcera, ktora je v jedle vyberava a je dost drobna. zial s prispevkami je to tak, no je limitovany prijmom. nesmie byt prekroceny 3-nasobok zivotneho minima na osobu - rata sa cela rodina. zivotne minimum neviem presne ake je,a le tusim neico cez 200e. rata sa zivotne minimum na prvu dospelu osobu. z toho sa vypocitava pre vsetkyhc clenov rodiny.

takze su ulavy a prispevky, daju sa zohnat potraviny, no ako mimminule znama hovorila, ked bdue chciet dcera ist s kamoskami von, bude mat poroblem,c o si kupi, kde sa naje. moznosti je malo.

nuna2112
autor
23. mar 2023

@majamat nechapem veľmi tomu čo píšeš o príspevku ako na prvú dospelú osobu ..Byvame spolu s manželom a mamkou ktorá poberá invalidný ale manžel má väčšiu výplatu ako trojnásobok čiže nedostanem nič však či zle to chápem?

majamat
24. mar 2023

@nuna2112 neviem uplne presne, kto sa posudzuje. hlavne neviem ako by posudzovali babku. deti nemate?

ja byvam s mm a dcerou. cize sme 3 posudzovane osoby.

keby sme boli posudzovani na socialku - koli socialnej podpore,t ak sa rata zivotne minimum na 1 dospelu osobu presne 234,42 eur. na druhu a kazdu dalsiu dospelu osobu 163,53 eur a na dieta 107,03 eur

takze podla toho by platil pre nas vypocet ( centy neratam ) 234+163+107 a to cele x 3, cize to by bolo dokopy 1512e.

no na prispevok sa rata 234+234+234 ( cize len ta prva suma na osobu ) a to cele x3, cize to nam robi 2106e. takyto limit mame.

nuna2112
autor
24. mar 2023

@majamat nejak som blbá nechápem ale nevadí uvidime čo bude..Ináč prosím Vás Vy to ako zvládate ja ako tak pozerám tá múka je skoro všade a ja vôbec netuším čo kde kupovať načo si dávať pozor..Manžel mi včera doniesol akúsi univerzálnu múku nejaké chipsy a rohlíky ale tie boli také odporné že aj on uznal že sa to nedá jesť vôbec😭 som z toho taká nešťastná ani neviem ako variť kde všade ten lepok vôbec je 😭

majamat
24. mar 2023

@nuna2112 no su urcite znacky, ktore nahradzaju lepkove potraviny - najdes aj v hypermarketoch,a el najlacnejsie vychadza asi Kaufland.
potom mas potraviny, ktoee su prirodzene bezlepkove.

je toho vela,neda sa to tak rozpisat, chce to postupne spoznavanie.

cos at yka tych chlebovych a pecivovych nahrad, jednoducho su ine. zavisi od znacky, kazda znacka to moze mat chutovo trosku ine.
vseobecne tieto trvanlive potraviny tym, ze su skladovane, casto su take suche a drolive. niektore znacky to vedia urobit lepsie. snad celkom ujdu Bagety od Schar, ale v porovani s lepkovym pecivom je to rozdiel. no neda sa svietit. chbyanie lepku v tychot potravinach a nahrada psenicnej muky robi svoje.
ak si pecivo upecies doma, je sice ine,a le cerstvo upecene je lepsie. ja moc nepeciem, lebo v poslednej dobe sa mi nedari kysnute. u nas je celiaticka dcera. no to upecene je dobre hned, ale neskor uz schne a je drolive. moze dost stvrdnut.

sladke rozky ma Schar Bon Matin - nie su zle, aj ked mi rpidu take trosku umele.

chleib vychadza najlepsie Schar Maestro - maju klasicky cerealny a tmavy. tieto chleby su trosku take sladkaste. ozaj, aj Lidl ma nejake chleby a tie boli tiez vcelku v pohode.

potom existuju chleby, ktore nei su trvalnlive, ale su balene, maju ho aj u nas v jednote. ten chlieb mi pride taky viac naslahany, taky iny, ale chutovo je menej sladky a podobnejsi klasickemu chlebu. no tieto chleby maju casto deprotinovany ( bezlepkovy ) psenicny skrob. tens a moc neodporuca citlivym celiatikom a detom. pripadne len sem tam. no skusit mozes. vyzera jak kalsicky chlieb. vyzera ako alsicky chlieb, snad trosku mensi, je baleny, tusim som videla aj krajany,a j nekrajany.

majamat
24. mar 2023

ozaj, co sa tyka prispevku, skus potom, ked budes mat vysledky a dg, zajst na socialku a uvidis.

nuna2112
autor
24. mar 2023

@majamat ďakujem ešte raz naozaj