icon

Celiakia - aktuálne info 2020

mijama29
15. júl 2020

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť, aké produkty si kupujete v lekárni? Ako prečítať si viem rada by som vedela, čo za tovar sa pod tými nazvami, a kodmi ukrýva(pomohla by foto, pripadne recenzie) akú muku by ste mi odporučili pre začiatok na sladké koláče (bublanina) a akú napr. Na pizzu alebo pečivo, na zahusťovanie používat solamyl? Mám nárok na nejaké príspevky, alebo niečo ako celiatik? Keď varite, tak varite vsetko dva krat- pre seba a pre rodinu? Alebo sem tam aj rodine uveríte bezlepkove ?? Nemozem aj laktozu. Ako to je bola som dnes v špecializovaným obchode, pán mi poradil čokoládu vegansku- v texte je že môže obsahovať stopy mlieka a lepku, tak to by som asi tiez nemala či??? A ešte jednaaaa otázka bryndzové halušky si ešte niekedy v živote dam???? 😂 akoze halušky bezlepkove už som zvládla dá sa, ale bryndza bezlaktozy to asi nezozeniem či je nejaká náhrada??? Ďakujem

danieli
15. júl 2020

Promix Uni je pre mna zakladna muka (na kolace, halusky, palacinky), jizerka zelena na jemne pecivo (aj vianocne) a pizzu, pouzivam aj kukuricnu, ryzovu a pohankovu muku (z nich spravis aj ranajkove kase, ale da sa nimi aj zahustit), varim bezlepkovo aj rodine (sme styria, tak sa to v pohode da), ak je viac ludi cestoviny im uvarim bezne, smer Kaufland maju hadam najviac bezlepkoveho tovaru chleby muky chladene aj mrazene aj polotovary tipu pizza, knedla ci knedlicky, mas narok tusim aj na ZTP preukaz smer Urad prace soc. veci a rodiny (ak sa nezmenili podmienky, ja ho mam uz dlhocizno dho), zaroven existuje prispevok na dietne stravovanie (treba splnit urcitu prijmovu hranicu, svojho casu to bolo okolo 30€ mesacne), co sa tyka vety moze obsahovat stopy lepku, mlieka atd. neriesim, aj v bezlepkovom chlebe je ista tolerancia pritomnosti lepku (je to uvedene aj na obale), je rozdiel medzi neznasanlivostou lepku (celiakiou) a alergiou na lepok, pokial mas celiakiu tak tie stopy neriesim, ak by to bola alergia, stacilo by ti to na vyvolanie alergickej reakcie (moj nazor), tuto vetu najdes takmer na vsetkom, pretoze je to svojim sposobom aj ochrana vyrobnych firiem aj spotrebitela, kde na jednej linke vyrabaju vsetko mozne a pri zmene vyroby tam mozu ostat stopy inej prichute lepku mlieka orechov, niekto by vsak mohol reagovat alergicky, tak to poriesia touto vetou a vies, co tou linkou preslo. Keby nieco kludne IP

kacena4
15. júl 2020

k bryndze vyrabaju sa dva druhy: z pasterizovaneho alebo nepasterizovaneho mlieka, ta z nepasterizovaneho by mala byt vhodna aj pre ludi s intoleranciou na laktozu, ale zalezi od ich tolerancie ci to znesu - vyskusaj co to spravy s tebou. (aspon tak som sa docitala na nete) tiez sme alergici a takto skusame co mozeme a zvladneme a co nie

majamat
15. júl 2020

zacnem laktozou. neviem ako to u teba je, ale u celiatikov sa odporuca bezlaktozova dieta len prechodne, kym sa crevo nezregeneruje. cize teraz par mesiacov pockaj a potom sksuaj laktozu. ak teda nemas trvalu lakt. intoleranciu. potom zacni vysokotcnymi produktami a tiez kyslomliecnymi produktami. cize syr, zakysanky, jogurty, klasicke maslo. ostatne neskor.

majamat
15. júl 2020

co sa tyka celiakie, oblubene su viacere produkty. inak je tu skupina Bezlekovy zivot.

ja uz roky pouzivam to iste, len obcas pomenim.
na kysnute pecenie ( pecivo, chlieb, parene buchty, knedlu a pod ) Mix B od Schar,a le v poslednej dobe sa mi nedari knedla, uz asi rok. udajne sa zmenilo zlozenie muky. a tak som objednala Mix per pane, co je v zozname bezl. potravin novsia muka a to site, zas sa mi nevydarila. oredtym som 6r robila knedlu a slo to a teraz neviem co sa deje,a le musim na to prist v com je chyba. ine kysnute nerobim skoro vobec. fakt len minimalne.

nekysnute mucne jedla ( halusky, palacinky a pod. ) na to pouzivam Farinu od Schar

a sladke peciem tiez malo, ale na bublaninu som si zvykla pouzivat Mix it od Schar. mam recept na bublaninu a je vyborna. minule som dokonca nahradila vodu 3DCL acidkom, este aj biely jigurt a tvaroh. vsetko to bolo 2 dni po zaruke, tak som potrebovala teplene spracovat a mala som trosku obavy, ale ta bublanina bola uzasna a milujem ju s malinami. no ani cucoriedky, ci ribezle nei su zle 🙂
a z tejto muky som si zvykla robit v poslednej dobe aj palacinky, no su este maksie a jemnejsie, ako z Fariny. no lahko sa trhaju.

kludne sa daju pouzit aj klasicke recepty a klasicku muku nahradit, ale treba brat ohlad na to, ze tato muka pije viac tekutin, preto je mozne, ze jej bude treba menej. preto je dobre najskor dat mensie mnozstvo muky a potom pripadne pridavat. ja som na zaciatku robila palacinky tak, ze som aj dala menej muky, ale stale to bolo viac ako treba a tak som pridala mlieko, trhali sa, pridala vajce, lepili sa, pridala olej a nakoniec osm mala dvojitu davku 😂

ukulela
15. júl 2020

Ja som našla, že Laktóza v bryndzi je zastúpená minimálne a vhodná pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu.

janinar
30. júl 2020

@danieli v kauflande v Michalovciach som iba jediný raz objavila mrazené knedlíčky , no nekúpila som ich, nakoľko som bola busom , odvtedy už nie, že vraj iba občas dostávajú resp, počas akcií ... je pravda, že do MI nechodievam často a tak sa to mohlo zmeniť ... a skvelú skúsenosť mám s tescom , špagety tesco a strúhanka vyhovujú synovi najlepšie 🙂 no od korony problém kúpiť už ☹

janinar
30. júl 2020

@majamat dovolím si moju skúsenosť 🙂
mix B super , dokonca, odkedy zmenila zloženie , sa mi cesto zdá viac chutnejšie a aj sa mi s ním lepšie a ľahšie pracuje , dlho som používala sušené droždie , no prišla korona , všetko vypredané , zohnali sme aspoň živé a odvtedy už suché nechcem 😉 cesto rýchlo vykysne , je ľahučké , vláčne a po upečení ,či z pary , mňam 🙂 no a odkedy je mix it , tak tú všade inde : palacinky ( nikdy predtým som ich nechcela robiť pre staršieho zdravého syna z hl. múky , lebo furt sa mi trhali , odkedy máme celiatika, palacinky idú ako na páse 😀 ) , zákusky , torty ( mamina mu robieva , keď niekto " normálny " ochutná neverí , že bezlepkové cesto 😉 ) a aj halušky či iné závarky do polievok + zemiakové halušky ňou zahusťujem a tiež posýpku na koláče ... tak som na tie múky zvyknutá , že ich nechcem zmeniť , hoci jizerku odporúčajú dosť často iné maminy ,či gazdinky 🙂

janinar
30. júl 2020

@majamat a poprosím recept na tú famóznu bublaninu 🙂

majamat
30. júl 2020

@janinar https://www.mimibazar.sk/recept/19238/super-bub...
len toho cukru tam moze ist menej, 300g je fakt vela.

janinar
30. júl 2020

@majamat mňa skôr tá Vaša verzia nadchla ,ale ja fakt potrebujem presne čoho a koľko , nedarí sa mi improvizovať pri varení ☹

majamat
30. júl 2020

@janinar no ja som isla podla toho receptu, cukru asi 200g a namiesto vody som dala toho viac- acidko ( 3dcl ), biely jogurt, klasicka velkost a tvaroh 250g jemny hrudkovy tusim.

majamat
30. júl 2020

a teda robim to z muky Mix it.

danieli
30. júl 2020

@janinar dakujem, u nas jahodove knedlicky mavaju v pohode, znacka don peppe, myslim, ze budu dostupne aj v inych obchodoch, mal by to byt cesky vyrobok a chutili nam, struhanka je vyborna aj z Lidlu ked maju bezlepkovy tyzden, je hrubsia tusim kukuricna, je skvela na chrumkave rezne, dnes uz je to radost kupovat v tak sirokom sortimente😀co by som vsak zjedla aj so sackom je urcite cerstvy vonavy roztek🤣