icon

Celiakia - rady, strava, skúsenosti

samozrejme999
15. jún 2023

Dobrý deň, pred týždňom mi zistili celiakiu. Som v tom ešte nováčik , takže hľadám kadejaké informácie. Zaujímalo by ma, či sa musím vzdať kavy. Pijem 100% arabicu zomletu. Neviem si predstaviť fungovať bez kavy, aspoň jedna šálka denne. Ešte ma zaujíma, ake zubne pasty pouzivate. Vopred ďakujem za odpovede.

samozrejme999
autor
15. jún 2023

@samozrejme999 sledujem aj stránku Bezlepkovy zivot, ale je tam 315 strán, neviem nájsť informácie ohľadom toho, čo sa pytam, tak verím, že sa nehnevajte, ze zakladám novú temu

majamat
15. jún 2023

@samozrejme999 klasicku kavu mozes pit. je dobre si vzdy okontrolovat zllozenie.
aj rozpustne kofeinove kavy mozes.
nemozes Caro a pod, to su obilninove kavy.

samozrejme999
autor
15. jún 2023

@majamat a co mam pozerať, keď čítam zloženie. Co nesmie obsahovať? Dakujem

samozrejme999
autor
15. jún 2023

@samozrejme999 ešte sa chcem opýtať, ci sa nebojíte stravovať v restikach, kde ponúkajú bezlepkove jedla, ci doverujete prevadzkam alebo radšej sa úplne vyhnúť restikam.

majamat
15. jún 2023

@samozrejme999 no vacsinou je tam nejaka obilnina, ci nejaky vyrobok z nej - nieco psenicne, jacmenne, razne. moze to byt okrem muky skrob, slad.

su este zlozky, ktore mozu,a le aj nemusia byt z obilnin. prakticky,a ni kazdy skrob nie je z obilnin, no ak je, malo by to tam byt napisane.
tiez glukozovo-fruktozovy sirup, tusim dextrin, maltodextrin, karamel a pod. tto su zlozky, ktore nie su nevyhnutne z obilnin a aj sa od toho asi vdaka celiatikom upusta. preto ichcasto vyrabaju z inych zloziek. no je dobre byt pri nich napozore.

pri celiakii je dolezite nielen poznat zlozky,a le je dobre zapamatat si konkretne potraviny, ktore su OK. u ktoryhc clovek vie, ze su vhodne.

klasicka mleta zrnkova kava, ci neska bez prichute by mali byt ok. no najlepsie je sustredit sa na zname znacky. cize nekupit hocijaku nesku,a le napr Jacobs, Neskafe a pod. zrnkova asi s primesou nebude, skor do tej nesky by vedeli nieco namiesat.

samozrejme999
autor
15. jún 2023

@majamat tak si to musím teda odsledovat, ktorú kavu môžem pit. Ďakujem za podrobnú odpoveď🙂

vkatush
15. jún 2023

@samozrejme999 káva môže byť, mám niekoľkých celiatikov na okolí a práveže oni sú obrovskí kávopičkari.
Pozerám, že KE, pri galerke bola super reštika pizza pizza sa to tuším volalo, výborne cestoviny mali. Len dlhšie som tam už nebola. A kamoš si pravidelne objednáva wolta, nemá problém so stravou (jasné, len musíš vedieť, ktoré podniky robia aj bezlepkové varianty alebo si hľadať na menu len to, čo môžeš).

A o paste pre celiatikov som tiež nepočula. Svokra je roky ťažká celiatička a umýva si normálne. 😊

Dá sa s tým žiť 😁

samozrejme999
autor
15. jún 2023

@vkatush ďakujem, už som o tej pizzerii počula. Snad pôjdem raz vyskúšať.🙂.....vraj si treba dávať pozor aj na zubne pasty, len neviem, ktoré sú bez glutenu.