Intolerancia na lepok
Ahojte, som tu nová, nedávno som pribudla k tým, ktorej zistili intoleranciu na lepok. A zistila som, že sú rozne druhy a že je rozdiel medzi celiakiou, intoleranciou a alergiou na lepok. Čakajú ma v apríli krvné testy, každopádne mi výsledky ukázali intoleranciu na lepok. S lekárom sa budem rozprávať až v apríli, takže ak by sa tu našla nejaká ochotná duša mi to vysvetliť, poradiť, budem veľmi vďačná, zaujíma ma, či sa dá prejsť z intolerancie k celiakii. Sestra má niečo podobné, avšak ona sa vždy celá vyhádže v oblasti klbov, ja mám iba plynatosť, bolesti brucha, aj to nie vždy, skôr som si myslela, že ma čaká intolerancia na laktózu. Snažila som sa posledné obdobie stravovať ako histamín, tak mi odporučil lekár, no výsledky vyšli iba na intoleranciu na lepok. Ďakujem za všetky užitočné odpovede 🙂
@ella133 🙂 ak to budeš mat potvrdené, budeš musieť na to naskočiť. Ja si neviem predstaviť, napr. rady tu, jedz to. Však by ma asi roztrhlo 🤦♀️ Nemohla som ísť ďalej ako 50metrov od domu. Hruza fakt. Ale všetko sa to dá naučiť. Však jest, fungovať, musíš. Naučíš sa. A v dnešnej dobe je toho kvantum. Schar robí sladkosti 🙂 pečivo skús z afd. Tie ich buchticky s džemom sú mňam!
@ella133 bezlepkova komplet. Chleby iba bezlepkove a iba tie co ponukli obchody, cestoviny napr. Kukuricne ryzove, kolace som si piekla bezlp., prasok do peciva bezlepkovy, puding bezl, tieto potraviny maju svoj kutik. Knedle som si robila z bezl.muky napriklad, je toho hrozne vela. Tato dieta je vela odriekania....je tu aj skupinka pre celiatikov "zivot bez lepku". Ani nôz od obyc.chleba nemozu odkrojit ten svoj chlieb ,musi sa nôz umyt.ziadna horalka a podobne, vlocky iba bezl. V Restauracii sypu muku vsade. Na dovolenke iba tam kde ponukali bezlepkovu stravu.
@ella133 nemáš vôbec čo z každej strany či mi nedávajú jesť a aká som chudá a blbosti nik si neuvedomuje že ja som si to nevybrala že jem viac než môj 120kg chlap a nič a myslím že keď by som obeznemu človeku povedala joj aká si tučný či by mu bolo tiež príjemné ..lenže ja som uvedomelá a nekomentujem ako človek vyzerá nie je všetko len o tom
@ella133 krvne testy, aj biopsia sa robia len ak je clovek zatazeny lepkom, preto dietu este nie. ide o to, ze vsetky vysledky sa na diete normalizuju, preto by mohli byt skreslene.
neviem teda co konkretne chce dr ontrolovat z krvi,a le teda je tu predpoklad, ze by mohol kontrolovat prave protilatky. preto dietu nie.
@majamat ahoj, prosím sa, mám otázku, či mi nevieš poradiť. K lekárovi idem až 11.4. Mám problémy s ranným vstávanim, aj keď spím dostatočne, spánok mám dobrý, ale 8 hodín spím stále a aj tak mám problém vstat. Strašný problém.. ďalej som veľmi nervózna, unavená, rozmýšľam či to nesúvisí s lepkom. Nejedavam ho. Chýbajú mi vitaminy, aj keď beriem, no nemám zvýšiť dávky? Ďakujem za odpoved ☺️
@majamat no mám v ruke výsledky… bola som dnes na krv. Mám tam napísané Mikroskopicky nález záver: chronická aktívna duodenetida s parciálnou vilóznou atrofiou s zvýšeným počtom IEL (30-40/100 enterocytov.) mohlo by sa jednať o Marsh IIIA, bez dysplazie. Keďže mi iba brali krv nemám to od lekára preložené, nebol tam. Odporúčanie mám doplnenie serolog. na celiakiu celkove IgA, anti-tTG IgA a anti-tTG IgG a zahajit prísnu bezlepkovu diétu. Ak mi to vie niekto preložiť budem rada 🤌🏻🙏🏻😇
@ella133 no ak ti maju odobrat krv, nie je dobre byt dlho na iprisnej diete. keby trosku zredkujes lepok, snad sa nic nestane, ale to ani neviem, ci ti to pomoze. mozes skusit bezlaktozovu dietu, lebo casto je aj problem s laktozou.
no vyzera to tak, ze mas zrejme celiakiu. tento stupen posodenia sa vyskytuje prave pri celiakii, nie je vylucene aj ine ichorenie, preto je lepsie diagnozu podporit aj pozitivnymi protilatkami, ci genetikou. no aj v pripade negativnych vysledokov je mozne celiakiu potvrdit, no tu je dobre podporit dg tm, ze sa vylucia ine cohorenia pri ktorych sa moze takto zavazny stupen poskodenia vyskytovat. je mozne, ze vacsina ochoreni je vylucena a naozaj je to poskodenie, ktore sa vyskytuje pri inych ochoreniach skor ojedinele.
cize najpravdepodobnejsia je naozaj ta celiakia.
ty si pisala, ze si mala robeny nejaky odber krvi. nevies najst co ti to odoberalia aky bol vysledok?
@ella133 ako som pisala, ziadny z vysledkov typicky pre celiakiu sa nevyskytuje vylucne len pri celiakii. no aj napriek tomu, pri ostatnych ochoreniach sa vyskytuje tak malo, ze pokial fakt nemas ine tazkosti, ktore by naznacovali ine ochorenie, s vysokou pravdepodobnostou mas prave celiakiu.
zrejme teda budes mat potvrdenu celiakiu bez ohladu na to, ako vyjdu protilatky. celiatici mavaju vacsinou tieto protilatky pozitivne, no tiez sa stava, ze aj celiatik moze mat protilatky v norme.
viem, ze odpovedam asi dost nejasne. no enchcem definitvne potvrdit celiakiu, lebo viem, ze vynimocne sa stava, ze sa moze jednat o neico ine.
fakt len vynimocne.
cize takmer urcite mas celiakiu.
je tu aj skupina - Bezlepkový život.
@majamat no tak už len počkám na výsledky krvi, uvidím, čo mi na to povie lekár. Nie som z toho nadšená, hlavne, že neviem jeho stanovisko, keďže tam nebol a len mi vzali krv. Preto som sa aj pýtala, čo to znamená, či mi nevieš poradiť. Veľmi si to vážim, skupinu si určite vyhľadám 🙂 ďakujem 😎
@ella133 urcite je to napravdepodobnejsie celiakia. ako ti hovorili, budes musiet nasadit bezlepkovu dietu, kludne nakukni do skupiny, ak mas urobeny odber krvi na protilatky uz kludne mozes zacat, a skus pre zaciatok aj nizkolaktozovu, casto sa odporuca pri celiakii a halvne pri poskodenom creve, aketo poskodenie sposobi, ze crevo nei ej schopne produkovat enzymy na travnie neiktorych zloziek potravy. nevies celkom presne ktore a kolko sa produkuje, no ako prvy ubuda enzym na laktozu, cize takato bezlaktozova dieta sa preto casto pri bezlepkovej odporuca apson an 3m. zavisi od lekara. niekto ma aj na rok.
no rok mi pride dlho. aj pri laktozovej intolerancii - hoci aj pri prechodnej mozes mat rozne stupne. ak je supen lahky, crevo zvlada bez problemov vysokotucne a kyslomliecne produkty. cize aj keby lekar da bezlaktozovu dietu na rok, podla mna, po 3-6m je mozne skusit uz taketo produkty postupne zaradovat. pomalicky,
no vsak to uvidis, ci a kolko ti ju dr odporuci. no tu sa nazory lekarov roznia, lebo niektori ju fakt nedavaju dlhsie ako na 6m. a niektori ju neodporucia vobec, ale aspon na kraktu dobu aspon tie potraviny bohate na nestiepenu laktozu treba urcite vynechat, aj ked to dr neodporuci, lebo ak tam lakt intolerancia je, tak sa bude spomalovat regeneracia creva koli laktoze, pretoze bude stale neicim drazdene.
@ella133 ozaj a ak ti dr potvrdi celiaku, mas narok na predpis bezlepkovych produktov v skupine o tom obcas piseme. je to na zaciatku narocne, dostat sa do toho. je to vela info naraz. napr uz len to, aku muku si dat predpisat. teraz aj davaju neajke opakovane recepty. niektori obvodaci recepty pisu bez problemov, iny s tym maju problem, opakovane recepty neviem, nemam skusenosti. no viem ze sa stazovali, ez si mozu kady mesiac vybrat len to iste z lekarne, pricom tam to nemas presne stanovene su tam skupiny potravin, limity a co si so skupiny vyberies a kolko ( pokial sponis limit ) to uz je na tebe. ak ti da lekar opakovany recept, tak je to nemenne a preto si nevies kazdy mesiac menit potraviny podla toho, ktore momentalne potrebujes. cize ma tento system aj svoje uskalia. mozno sa to aj da nejak vyriesit, ale mam pocit, ze dr po tom ani nepatraju.
@ella133 a tiez tie muky funguju inak, ako klasicke. nemas rozdelenie hruba, polohruba a hladka, tu su muky kolacova, univerzalna, na kysnute, este moze byt na kysnute kolace, a kysnuty chlieb,c i pecivo., byva tmava, svetla. je to ine. mozes sas tym zatial oboznamit, pravdepodobne to budes potrebovat.
ak by dr chcel hned urobit predpis potravin pri dalsej kontrole, uz budes vediet, co chces.
@majamat diagnoza v papieroch je určená celiakia, Marsh IIIA, po odbere zahájiť prísnu bezlepkovú diétu. Takže to chápem ako celiakia 3. stupňa. Zatial kym nemám krv, recepty ani neriešim, popravde, chlieb si kupujem v pekárni a piecť sa mi zatiaľ nechce, aj to príde 🙂 neskôr, teraz sa s tým musím stotožniť. Pokiaľ ide o laktózu, snažím si kupovať viac-menej bezláktozové veci, aby som odľahčila žalúdok, je pravda, že odkedy nejem lepok, všetky moje tráviace problémy zmizli. Našťastie 🙂
@ella133 celiakia nema stupne, stupen 3a je stupen poskodenia creva, nie celiakie, celiakiu bud mas,a lebo nemas.
tie recpety, mozes si vybrat co chces. ak maju bezlepkovy chlieb, co ti chuti, je to v pohode, no muku potrebujes aj na halusky, knedle, kolace, palacinky a pod.
a riesit potraviny na predpis som ti odporucila preti, lebo viem ako to chodi,
prides teraz k dr a mozu sa stat 3 veci:
1. bud ti nepredpise nic
2. bude ta nutit,a by si mu povedala co ches a preto musis vediet co chces
3. napise ti neico podla seba, co tebe ani nemusi vyhovovat,
samozrejme mozes sa s nim dohodnut, nech ti da cas, ze si to rozmyslis, no dr toho maju pomerne dost a nei kazdy lekar moze byt ochotny pozyvat ta na dalsiu navstevu.
na predpis potravin mas narok kazdy mesiac. je tam toho dost, cize ani komplet vsetko nevyuzijes. a na predpis je aj hotovy chlieb, sladke rozky, zemle.
su viacere znacky na predpis, jendou z nich je Schar -je celkom oblubena a ma mnoho produktov. ak by si niektore chcela kupovat, tak najlacnejsie su v Kauflande. su tam aj dalsie oblubene znacky, ale ziadna nema tak vela produktov, ako prave Schar. samozrejme mozes si to nakombinovat,a ko chces, Schar spominam len preto, ze nebudem vypisovat znack,y ktore maju na predpis 2 produkty.
kedy mas ist vlastne po vysledky a na kontrolu?
@ella133 no je toho na zaciatok vela. aj zmierit sa s dg, aj teda dostat sa do toho. no dr ta fakt moze prekvapit.
inka sadaju kupit mnohe ezlepkove produkt,y ale su strasne drahe, preto je dobre neico vyuzit aj na predpis. na predpis su zakladne veci - muky + mucne zmesy + chlieb/pecivo ( toto je jedna skupiny ), cestoviny ( dalsia skupiny ), hotove chladene vyrobky - parene buchty, knedla a este neico, uz neviem ( dlasia skupiny ) a posledna skupiny su struhanka a kasa, teda nie, este su doplnkove potraviny, co malokto vyuziva - tu su kekse, slane pracliky, granola. no bud na tieto doplnkove potraviny je zlava tak 10centov, alebo dokonca najdes ine verzie aj lacnejsie v obchode, cize asi to nikto ani nechce.
a chcela som napisat jednu vec. je to urcite sok, ked sa neico take dozvies.
no je dobre vediet, ze celiakia je asi jedine autoimunne ochorenie, pri ktorom sa organizmus a aj poskodeny organ dokaze kompletne zregenerovat a mozes fungovat ako zdrava. ziadne ine autoimunne ochorenie na tom nie je rovnako.
@majamat takto, pokiaľ ide o výsledky, tie budú do 1-2 týždnov, no ja som to všetko robila súkromne. Aj gastroskopiu aj krv. Čiže ten súkromný ma pošle k inému na gastro, čiže si musím nájsť niekoho v hlavnom meste, kde budem chodiť. Tiež asi potrebujem riešiť imunitu, stále sa na mňa lepí choroba, len lieky, aj ked beriem dostatok vitamínov a probiotiká k tomu. Trápi ma strašná únava, nechutenstvo, viem, že to súvisí s tým lepkom, donedávna to tak nebolo. Som aktívna, behávam, stále sa hýbem a posledné tri mesiace sa mi ani ráno vstať nechce, napriek tomu, že som za posledné tri roky vždy od 5tej na nohách a spánku mám dostatok...
@ella133 ta chorobnost moze suvisiet s celiakiou, jeden z priznakov, na to,a by imunita fungovala, musi byt zdrave cfrevo a ty ho zdrave nemas.
no ano, pri alergii su skor alergicke priznaky, pri celiakii sa daju priznaky rozdelit na take najzakladnejsie delenie - traviace/crevne a celkove/mimocrevne.
tie traviace mozu nastupovat vlemi rychlom lebo tam nastava reakcia na lepok hned, tie ostatne, to je dosledok nefungujuceho creva, zvysenej priepustonosti creva, nedostatocneho vstrebavania zivin.
@ella133 inak alergia funguje na inom principe a celiakia je sice deicna,a le dedi sa len predispozicia, cize nema ju kazdy, tko ma pozitivnu genetiku.
inak dost blbe, ked si musi pacient sam zistovat, ci nema nejake ochorenie.
inak teraz sledujem na youtube jedneho ceskeho vyzivoveho poradcu. celiakia je autoimunne ochorenie a je aj dieta vhodna pri tychot autoimunnítnych ochoreniach. to len tak na okraj, lebo ako on hovori, je to ozaj brutus.
@majamat si veľmi mila, že mi to vysvetľuješ, naozaj si to cením ❤️ je to naozaj odveci, keď si musim sama prezistit veci, čo už. Zajtra sa chcem objednat k Bubanovi, len tam nie vždy dvíhajú. Poviem, že mám tie výsledky a chcem nejaký termín. Súkromne som išla, lebo som sa trápila bolesťami a vaše sa dlho čaká 🤷🏼♀️ vieš mi sem hodiť toho poradcu z YouTube? Rada si to pozriem 🙃

@nuna2112 hlavne ti závidím to ze si schudla ja sa bojím že teraz len priberiem 😭