icon

Je možné prejavenie alergie len dotykom?

30. máj 2025

Ahojte. Môže sa alergia na potraviny prejaviť aj keď sa potravina len dotkne položky? Dcéra je alergická na viaceré potraviny, dnes sa jej vyhádzalo celé okolie úst a líca, ale som si istá, že nezjedla žiaden alergén ,na ktorý reaguje. Ale bozkávala ju svokra a tá predtým jedla ,tak či sa mohlo stať, že len pokožka zareagovala aj na to.

zabka79
30. máj 2025

Moze ist o novy alergen ktory este nepoznate. Ale kamaratkina mama mala anafylakticky sok z noveho ruzu na usta. Takze...mozne je vselico

kacena4
30. máj 2025

moze nemusi, ak mala svojka plne usta alergenovej potraviny pocas bozkavania

patricia2511
30. máj 2025

Ano vola sa to kontaktna zihlavka ..bezne reagujem napr na šťavu z jablka /zemiakov … staci ze si niekto len utrie ruky bez umytia a chyti ma ..syn takto reaguje na mlieko ..ked vypijem kavu a dam mu pusu na líce hned sa vysype

autor
30. máj 2025
@patricia2511

Ano vola sa to kontaktna zihlavka ..bezne reagujem napr na šťavu z jablka /zemiakov … staci ze si niekto len utrie ruky bez umytia a chyti ma ..syn takto reaguje na mlieko ..ked vypijem kavu a dam mu pusu na líce hned sa vysype

@zabka79 nič také nejedla, len kuskus, suché morčacie mäso, jogurt... Nič čo bežne nemáva , čiže neviem čo sa jej mohla na niečo z tohoto prejaviť alergia..

@patricia2511 tak to bude asi tým, jedla nejakú čínsku miešanicu kde sú arašidy, malá je alergická na orechy.

lubkovaandrejka
30. máj 2025
@patricia2511

@patricia2511 konecne nie som sama s alergiou na jablka :D vacsina sa na mna pozera ako na mimozemstana,ked to poviem

patricia2511
30. máj 2025

Anooo reagujem aj na orechy a pozor .. lebo ja reagujem aj ked len niekto je orechy a staci ze dýcha a je to v ovzduší uz puchnem 😃lebo mam anafylaxiu

patricia2511
30. máj 2025
@lubkovaandrejka

@patricia2511 konecne nie som sama s alergiou na jablka :D vacsina sa na mna pozera ako na mimozemstana,ked to poviem

@lubkovaandrejka ja na vsetko ovocie okrem hrozna a melónu ..ale asi ked tepelne upravíte tiez mozete ci ? ..lebo po tepelnej úprave mi nerobi ovocie a zelenina problem ..

zuzkaa1991
30. máj 2025
@lubkovaandrejka

@lubkovaandrejka no ked len jablka je to v pohode 😇aj na mna pozeraju ale uz po 10r to. Brutal.sa.zhorsilo a to.mam.skoro na vsetku zeleninu a na ovocie alergie 😔 uz newem.co mozem.jest.
Ale.nastastie este varene ovocie tolerujem

autor
30. máj 2025
@patricia2511

@lubkovaandrejka ja na vsetko ovocie okrem hrozna a melónu ..ale asi ked tepelne upravíte tiez mozete ci ? ..lebo po tepelnej úprave mi nerobi ovocie a zelenina problem ..

@patricia2511 ninja som zvedavá čo z toho ešte bude ,lebo už jej začali aj oči puchnúť. Dala som dithiaden tak snáď nebudeme musieť utekať na pohotovosť a prejde to

patricia2511
30. máj 2025

Anooo, tak ma pravdepodobne anafylaxiu na orechy ..ale ak ich nejedla a len bola v priestore tak dithiaden by mohol zabrať 🙂 ..pripadne este dat prednison .. a keby sa zhoršilo ze sa tazsie dýcha utekajte na pohotovosť . Ale presne takto sa prejavuje mne ..este doplním ze sa mi to stalo napr v lietadle.. a tiez sme museli riesit antihistsminika a tiez sme teda poprosili ludi dva rady pred nami ci mozu schovať tie arasidy ale som na to velmi citlivá ..tym ze ich nejem tak presne viem aka je vôňa takze aj v skole stačilo ze niekto v triede otboril horalku hned som vedela 😆

lubkovaandrejka
30. máj 2025
@zuzkaa1991

@lubkovaandrejka no ked len jablka je to v pohode 😇aj na mna pozeraju ale uz po 10r to. Brutal.sa.zhorsilo a to.mam.skoro na vsetku zeleninu a na ovocie alergie 😔 uz newem.co mozem.jest.
Ale.nastastie este varene ovocie tolerujem

@patricia2511 mne rovi jablko zle aj po tepelnej uprave,okrem toho mam aleegiu na hrusky,vsetky kostkovice, zeler,orechy,soju , no proste furt daco. Najnovsie jahody. Aj nieco uzivas na alegiu pravidelne? Pomaha,?
@zuzkaa1991 poznam to,ja mam toho viac,ako som pisala vyssie. Je to naprd. A co môžes vlastne z ovocia a zeleniny? Mas nejake antihistaminiká,kortikoidy?

lubkovaandrejka
30. máj 2025
@patricia2511

Anooo reagujem aj na orechy a pozor .. lebo ja reagujem aj ked len niekto je orechy a staci ze dýcha a je to v ovzduší uz puchnem 😃lebo mam anafylaxiu

@patricia2511 tak to je uz sila teda

patricia2511
30. máj 2025
@lubkovaandrejka

@patricia2511 mne rovi jablko zle aj po tepelnej uprave,okrem toho mam aleegiu na hrusky,vsetky kostkovice, zeler,orechy,soju , no proste furt daco. Najnovsie jahody. Aj nieco uzivas na alegiu pravidelne? Pomaha,?
@zuzkaa1991 poznam to,ja mam toho viac,ako som pisala vyssie. Je to naprd. A co môžes vlastne z ovocia a zeleniny? Mas nejake antihistaminiká,kortikoidy?

@lubkovaandrejka noo ja to mam presne takto tiez a par ďalších potravín , do toho atopicky a este peľovú alergiu a histamin ..a neberiem nic lebo aktualne kojim 😊.. a mimo kojenia si obcasne dam zodac alebo prednison ked nejaka alergická reakcia, napr ked je sezóna a skrížene na nieco reagujem na co nezvyknem reagovať .. inak pravidelne užívanie tam som nevidela rozdiel .. takze nepcham do seba lieky …inak Ta alergia na to ovocie a zeleninu sa mi urobila ked som bola dieta a užívala som vychýrenú vakcínu-staloral to vtedy len testovali (proti peľovej alergii ) - následkom coho sa mi urobila alergia na potraviny ..neužívala si ako dieťa tiez tu vakcínu alebo nieco take??

zuzkaa1991
30. máj 2025
@lubkovaandrejka

@lubkovaandrejka mam nejake lieky ale neberiem.kedze mam kombinovanu alergiu mam na travy stromy a oni maju podkategórie tie ovocie zeleninu...co mozem?🤣🤣 skoro nic alebo také co nemusim vôbec co nemmam rada ovocie banan hrozno melon jahody raz ano raz nie....zeleninu skoro asi žiadnu 😇 jedine uhorka.paprika cibuľka listove salaty....varene zatiaľ klop klop môžem aj na tie veci co mi vyšli pozitívne....plus mam.po novom intoleranciu na mlieko. S tym.dost.bojujem resp.celkovo s trávením uz 3r nikdy neviem.ako mi sadne jedlo raz sadne raz nie😇

A.lieky neberiem kedze "sennu nadchu" az taku prejavy nemmam obcas pokycha..ak uz velmi vela dni ma.drzi vtedy si dam.na par dni.

Skusala.som ako.lekarka povedala ze pravidelné kazzdy a bez zmeny nevidela som zmeny plus jedina nevyhoda.brala.som kazde rano. A ak náhodou som schytala alergiu (skrabanie v hrdle alebo ine) poobede tak.som uz nemohla si dat tabletku takze tabletky beriem uz len ked mam prejavy

zmrzlinka8
31. máj 2025
@patricia2511

@lubkovaandrejka noo ja to mam presne takto tiez a par ďalších potravín , do toho atopicky a este peľovú alergiu a histamin ..a neberiem nic lebo aktualne kojim 😊.. a mimo kojenia si obcasne dam zodac alebo prednison ked nejaka alergická reakcia, napr ked je sezóna a skrížene na nieco reagujem na co nezvyknem reagovať .. inak pravidelne užívanie tam som nevidela rozdiel .. takze nepcham do seba lieky …inak Ta alergia na to ovocie a zeleninu sa mi urobila ked som bola dieta a užívala som vychýrenú vakcínu-staloral to vtedy len testovali (proti peľovej alergii ) - následkom coho sa mi urobila alergia na potraviny ..neužívala si ako dieťa tiez tu vakcínu alebo nieco take??

@patricia2511 môj syn užíval Staloral a nič, chvalabohu, žiadna alergia na potraviny, bola som šťastná, ze Staloral mal, perfektne zabral na alergiu na pele tráv. dovtedy sa veľmi trápil s tým

bielasovicka
31. máj 2025

Áno, môj syn má alergiu na ryby, a keď len chytí utierku, do čoho som si utrpela ruky keď som chytala rybu, tak ma hneď problémy s alergiou. Dokonca keď len pečiem rybu, a cíti ten pach z nej, aj vtedy.

flavia1
31. máj 2025

Ahoj určite áno. Náš malý má silné alergie na mlieko, orechy,vajíčka a začervenanie okolo úst reaguje aj po iných potravinách. Ak my zjeme potravinu,čo mu vadí a dáme mu pusu, na tom mieste má červené... Overené niekoľko krát..

zabka79
31. máj 2025
@lubkovaandrejka

@lubkovaandrejka aj ja mam alergiu na jablka ano cuduju sa mi

jamidea
31. máj 2025

@lubkovaandrejka alergiana jablka je pomerne bezna. U nas v robote ju mame tri z 10.

lubkovaandrejka
31. máj 2025
@jamidea

@lubkovaandrejka alergiana jablka je pomerne bezna. U nas v robote ju mame tri z 10.

@jamidea tiez som si myslela,ze je bezna. Ale uz som sa stretla s tym,ze snad 5ti rozni lekari sa veeelmi cudovali.

lubkovaandrejka
31. máj 2025
@zabka79

@lubkovaandrejka aj ja mam alergiu na jablka ano cuduju sa mi

@zabka79 vitaj v klube, nie je to teda nic moc 🙂

lubkovaandrejka
31. máj 2025
@zuzkaa1991

@lubkovaandrejka mam nejake lieky ale neberiem.kedze mam kombinovanu alergiu mam na travy stromy a oni maju podkategórie tie ovocie zeleninu...co mozem?🤣🤣 skoro nic alebo také co nemusim vôbec co nemmam rada ovocie banan hrozno melon jahody raz ano raz nie....zeleninu skoro asi žiadnu 😇 jedine uhorka.paprika cibuľka listove salaty....varene zatiaľ klop klop môžem aj na tie veci co mi vyšli pozitívne....plus mam.po novom intoleranciu na mlieko. S tym.dost.bojujem resp.celkovo s trávením uz 3r nikdy neviem.ako mi sadne jedlo raz sadne raz nie😇

A.lieky neberiem kedze "sennu nadchu" az taku prejavy nemmam obcas pokycha..ak uz velmi vela dni ma.drzi vtedy si dam.na par dni.

Skusala.som ako.lekarka povedala ze pravidelné kazzdy a bez zmeny nevidela som zmeny plus jedina nevyhoda.brala.som kazde rano. A ak náhodou som schytala alergiu (skrabanie v hrdle alebo ine) poobede tak.som uz nemohla si dat tabletku takze tabletky beriem uz len ked mam prejavy

@zuzkaa1991 ja mam tiez na travy, pele, prach, roztoce a pes :D takze sme na tom asi podobne. A ake lieky ti dala? Mne pravidelne zenaro s tym,ze ak bude reakcia,mam si dat spirabel na jazyk, ale to som nastastie nemusela. No co yi poviem,je to naprd mat tolko obmedzeni v strave. Neviem ci sa tejto alergie niekedy v zivote zbavime

lubkovaandrejka
31. máj 2025

@patricia2511 zaujímave,ze ti to malo pomoct a takti ti to uskodilo. Mne ako dietatu nic take nedali. Mne sa rozvinula potravinova okolo 19 rokov po velmi stresovom období, lekarka sa tiez vyjadrila,ze stres moze byt spustacom. Chapem, pri kojeni nie je vhodne napchabat sa zenarom ci prednisonom . Tak nech mas cim menej tychto alergickych prejavov 🙂

zuzkaa1991
1. jún 2025
@lubkovaandrejka

@zuzkaa1991 ja mam tiez na travy, pele, prach, roztoce a pes :D takze sme na tom asi podobne. A ake lieky ti dala? Mne pravidelne zenaro s tym,ze ak bude reakcia,mam si dat spirabel na jazyk, ale to som nastastie nemusela. No co yi poviem,je to naprd mat tolko obmedzeni v strave. Neviem ci sa tejto alergie niekedy v zivote zbavime

@lubkovaandrejka alergie sa nezbavime bolo mi povedane jedine intolerancie sa da zbaviť resp omedzit
Ja som momentálne tehu takze mi zmenila ale našťastie neberiem lieky ja som sa úprimne na to vykaslala kedze ziadna zmena...ale inac beriem ruphafim mimo.tehu a to mo zabralo do par.minut ak som.mala.reakciu.....
Ja skor travenie chcela vyriesit lenze bohužiaľ dnensi lekari voac menej ide.o.biznis ako o stav pacienta...bola.som dvakrát na gastro ( rôzni lekari) dvakrát na alergo k.jednej chodim dlhe roky potom so. Presla ku súkromnému velke chvali na neho boli ....kopu peňazí pytal za take veci co u svojej som neplatila krv).a nakoniec povie ze nevie mi pomôcť 🤣🤣ze.mam.vsetkp vysadiť 🤦‍♀️🤣
.moja alergo to iste ze ona mi nevie pomôcť s.bolestami zaludka 🤦‍♀️ kedze.toto.ma boli velmi...takze skusam.lieky na travenie resp.na zaludok.co zaberie na bolest horsie je tento rok kedze po.cas tehu vela.toho.nemozeme

Bohužiaľ to.mame za to.co jeme (ale.jedla) co dychame stres nervy a hlavný dôvod fajny odpad z jedal a vody dostávame do.tela....aj ked si doma pestuje človek uz to nie je zdrave kedze poda.dazd

ema22270
3. jún 2025

Ano moze sa to prejavit, ked je alergicka na orechy tak ano, napr aj po horalke manzela vzdy upozornujem nech nedava pusu na dobru noc synovi, jedine na celo. Ono sa to moze prejavit aj ked krajas nieco tym istym nozom a podobne. Podla toho, ako velmi je dieta alergicke.