icon

Môžem mať intoleranciu na laktózu aj bez testov?

8. sep 2025

Ahojte,

mám tráviace ťažkosti a robili mi testy na BKM , vyšli mi s negatívnym výsledkom.

Môžem mať aj intoleranciu na laktózu? Tieto testy mi nerobili, nevyznám sa v tom.

luliu
8. sep 2025

@anonym_autor môžeš, treba spraviť ďalší test na intoleranciu laktózy

billy_jean
8. sep 2025

Áno, alergia na BKM je autoimunitná reakcia, kdežto intolerancia na laktózu je nedostatok enzýmu, ktorý štiepi laktózu. Telo nevie stráviť laktózu (mliečny cukor), pretože chýba enzým laktáza. Je to gastro problém.

kacena4
8. sep 2025

moze to byt hoco napr sibo test ti robili??

autor
8. sep 2025
@kacena4

moze to byt hoco napr sibo test ti robili??

@kacena4 nie

ariannazara
8. sep 2025

Vypi kravské mlieko jeden den na ďalší bezlaktozove a uvidíš alebo jogurt

uhnakova
8. sep 2025

Skús bezlaktózové mlieko a mliečne výrobky a uvidíš, či sa ti polepší. Behom troch dní by si to mala cítiť.

liv1
8. sep 2025
@ariannazara

Vypi kravské mlieko jeden den na ďalší bezlaktozove a uvidíš alebo jogurt

@ariannazara podla toho to nemusi zistit. Navyse cca polke ludom s laktozovou int vadia aj bezlakto produkty

gab
8. sep 2025

BKM a laktozova intolerancia su dve odlisne veci. BMK je autoimunitná reakcia - cize alergia na mlieko a mliecne vyrobky, ak ti vysla negativna, tak mlieko aj mliecne vyrobky môzes, laktozova intolerancia je, ze netolerujes laktozu, a sa zistuje z dychovej skusky , cize ak by ti vysla, tak mliecne veci môzes, ale bezlaktozove.
A este môzes mat aj alergiu na kazein v surovom stave, ale ak to prejde tepelnou upravou tak priznaky nie su a telo to znasa v pohode. (ale tiez nie u vsetkych ludi, niekto ano, niekto nie)

anonym_1cab64
8. sep 2025

@anonym_autor mozes mat.. ja som mala roky negativne testy na laktozu a nerobila mi dobre. Skus mlieko vysadit z jedalnicka na dlhsiu dobu aspon na mesiac a postupne pridavaj bezlaktozove potraviny a skus sa odsledovat. Alebo skus enzym v tabletkach, no mne osobne nesedi. A tiez nie kazda bezlaktozova potravina mi sedi. Treba vyskusat na sebe osobne.,
Jeden den vypit mlieko riadne a na druhy bezlaktozove je asi najväcsia blbost aku som kedy citala. Ja sama po konzumacii riadne mliecneho pobabrane travenie dlhsie, nie je to ‘jednorazova hnacka’… tam je crevo celkovo rozdrazdene z konzumacie niecoho co mu prekaza..

oriesocek
8. sep 2025

Mne zistili intoleranciu cez klasika hadicku - zobrali vzorky a zistili, že intolerancia na laktozu a trehalozu. Keď nejem tie jedla, tak sa to zlepšilo….

jaga18
9. sep 2025

Pri intolerancii laktózy veľmi často vadia aj bezlaktozove produkty.

mima73
9. sep 2025

tiež som mala po vypití klasického kravského mlieka a iných produktov do pár minút kŕče,ale keďže mi testy na laktózovú intoleranciu nerobili, nemám to potvrdené. Ale nahradila som laktózové výrobky za bezlaktózové a kŕče nemám. 🙂