icon

Nárok na adrenalínové pero pri potravinovej alergii

18. apr 2025

Dobrý deň, mám potravinovú alergiu 4 stupňa. Mam strach z anafilakticeho šoku. Žiadala som lekára o predpis epipenu aby som ho mala v prípade núdze no nechce mi ho predpísať. Mam na to adrenalínové pero narok? Alergii mam viacero, jednu 4 stupeň ,ostatne 1

zmrzlinka8
18. apr 2025

ja myslím, že máš nárok. ja mam polyvalentnú alergiu, bez nejakého uvedenia stupňa a mám nosiť protialergický balíček, ňom aj epipen

autor
18. apr 2025

@zmrzlinka8 ja mam vajcia zeler mrkva 1st. Orechy 4st, laktoza a abkm.. Bolo mi povedané ze sa mam len vyhýbať potravinám a epipen si môžem zaobstarať ako samoplatca..

danielahamar
18. apr 2025

Mne dala pero alergologicka, dôvod abkm ako anafilakt. šok príznaky. V minulosti opuch jazyka a hrdla, pred cca 15r.

autor
18. apr 2025

@danielahamar z abkm ste mali opuch jazyka? To som nevedela ze aj z toho. Z mliečnych mi je len zle, ale ostatné potraviny mi spôsobujú trpnutie pier jazyka až také svrbenie

autor
18. apr 2025

@zmrzlinka8 môžem sa ešte opýtať čo je to ten proti alergický balíček? Teda co všetko to obsahuje

danielahamar
18. apr 2025

Nie voľakedy opuch jazyka /nikdy sa neprišlo nato, z čoho/ a abkm posledné 4roky, pero mi zas dala min rok, lebo som jej opisovala, čo mi robí mlieko a bola u nás aj sanitka

danielahamar
18. apr 2025

Ja mám prednisom, zodac a pero v balicku

autor
18. apr 2025

Mne dali rupatadin a prednison. Nieje možné že to adrenalínové pero môžu dat až po nejakej silnej reakcii? Napríklad ako ste mali vy. Ja som v minulosti mala len to svrbenie trpnutie a ako keby som zachripla na hodinu, lenže tu alergiu 4 stupňa som zistila až tento rok

marianarem
18. apr 2025

Zaobstaraj si ho pre istotu ako samoplatca, ak mas pocit, ze hrozi vacsi opuch. Aj blbec vie, ze sa ma vyhybat alergenom, ale z vlastnej skusenosti, orechom sa vyhyba velmi tazko. Mam silmu alergiu na arasidy, az 5. stupna, a zacitim aj najmensie stopy. Mne nastastie hrdlo neopucha, len ma stipu usta, je mi nevolno a vraciam. A parkrat do roka tie arasidy proste niekde su a vacsinou na necakanych miestach, takze ich zjem aj ked sa vyhybam na 100 metrov. S ostatnymi orechami je to podobne.

autor
18. apr 2025

@marianarem ďakujem za odpoveď. Ja mam na lieskovce. Teraz kvôli abkm dosť sledujem zloženia potravín a skoro všade píše ze môže obsahovať stopy orechov. Samozrejme dobrovoľne ich jest nebudem ale presne sa bojím tej situácie že si to nevšimnem a teda neviem aká by nastala reakcia.

marianarem
18. apr 2025

No presne tie stopy tam byvaju a to tak, ze 100x si ten vyrobok kupis a mas ho za bezpecny a 101. krat tam su. Stalo sa mi to aj s vyrobkami, kde ziadne upozornenie na stopy nebolo. Takisto v restauraciach to niekedy mas v jedlach, kde by ta to absolutne nenapadlo. Niekde maju trebars len hotove jedla v lodniach, nie su nikde vypisane alergeny a das si jedlo, v ktorom ziadne orechy standardne nebyvaju. A su tam. Alebo v pecive sa mi uz stalo, v nakladanej zelenine... Samozrejme caste je to, ze kupis si ine orechy, napr. kesu a tam su bud stopy alebo aj zatulany kus.

vreckovka2
18. apr 2025

Tak muzovi nechcel predpisat alergolog epipen ani po anafilaktickom soku ( po ustipnuti vcelou). Bol to vraj slaby sok. Bol totiz uz pri vedomi, ked prisla sanitka.

zmrzlinka8
18. apr 2025

Epipen, Medrol a Dithiaden.

ema22270
29. apr 2025

Syn dostal pero uz ako 3.5 rocny lebo po zjedeni orechoveho kolaca len jedneho susta vracal a bol taky zlaknuty opuchali mu pery az potom sme zistili ze ma taku alergiu na vselico..

tatiana_84
30. apr 2025

Syn ma 4 na orechy 3 ryby a strukoviny a ma pero, od 2 rokov. Moja stara mama vcely a tiez ma pero stale doma. Dokonca sme ako rodicia pouceny- ze ho ma mat stale pri sebe-samozrejme nie dieta, ale zodpovedny dospely. Jednoducho sa moze stat ze sa potravina kontaminuje. Este aj poucenie a nazornu ukazku s treningovym perom o pouzivani mam kazdy rok u imunologa.

anonym_72f83f
29. sep 2025
@tatiana_84

Syn ma 4 na orechy 3 ryby a strukoviny a ma pero, od 2 rokov. Moja stara mama vcely a tiez ma pero stale doma. Dokonca sme ako rodicia pouceny- ze ho ma mat stale pri sebe-samozrejme nie dieta, ale zodpovedny dospely. Jednoducho sa moze stat ze sa potravina kontaminuje. Este aj poucenie a nazornu ukazku s treningovym perom o pouzivani mam kazdy rok u imunologa.

@tatiana_84 prosím Vás aj syn ma 4.stupen na strukoviny, tiež mame epipen predpisany. Alergolog, keď som prišla po výsledky, nemal čas, dal mi papiere, predpis, povedal 3 vety. Ideme tam na kontrolu za 3 mesiace ale to je už na inú debatu.
Náhodou nemáte informácie, že ako deti rastu, či sa môže alergia zmierniť až vymiznut alebo to už bude celoživotné?

tatiana_84
2. okt 2025
@anonym_72f83f

@tatiana_84 prosím Vás aj syn ma 4.stupen na strukoviny, tiež mame epipen predpisany. Alergolog, keď som prišla po výsledky, nemal čas, dal mi papiere, predpis, povedal 3 vety. Ideme tam na kontrolu za 3 mesiace ale to je už na inú debatu.
Náhodou nemáte informácie, že ako deti rastu, či sa môže alergia zmierniť až vymiznut alebo to už bude celoživotné?

@anonym_72f83f netusím, tiež verím, ze vyrastie a bude to lepsie. Viem len ze muz ako dieta mal alergiu na med -silnu, taku ze ked vbehol do kukuricneho pola rovno sanitku mu volali-vyrastol z nej, ale pele mu ostali nastastie ''len" soplik a oči. Tiež mal prejavy na kozi, v puberte ustupilo.
Viem, ze ked sme cakali v nemocnici na vysledky so synom, tak vravela doktorka ze orechy a ryby su celozivotne, k ostatnym sa nevyjadrila. Ale tiez len tak medzi recou spomenula-este sme nemali vysledky. Tazko povedat. Teraz aj dospelym casto zacnu alergie a predtym nemali problemy.