Nárok na adrenalínové pero pri potravinovej alergii
Dobrý deň, mám potravinovú alergiu 4 stupňa. Mam strach z anafilakticeho šoku. Žiadala som lekára o predpis epipenu aby som ho mala v prípade núdze no nechce mi ho predpísať. Mam na to adrenalínové pero narok? Alergii mam viacero, jednu 4 stupeň ,ostatne 1
@zmrzlinka8 ja mam vajcia zeler mrkva 1st. Orechy 4st, laktoza a abkm.. Bolo mi povedané ze sa mam len vyhýbať potravinám a epipen si môžem zaobstarať ako samoplatca..
Mne dala pero alergologicka, dôvod abkm ako anafilakt. šok príznaky. V minulosti opuch jazyka a hrdla, pred cca 15r.
@danielahamar z abkm ste mali opuch jazyka? To som nevedela ze aj z toho. Z mliečnych mi je len zle, ale ostatné potraviny mi spôsobujú trpnutie pier jazyka až také svrbenie
@zmrzlinka8 môžem sa ešte opýtať čo je to ten proti alergický balíček? Teda co všetko to obsahuje
Nie voľakedy opuch jazyka /nikdy sa neprišlo nato, z čoho/ a abkm posledné 4roky, pero mi zas dala min rok, lebo som jej opisovala, čo mi robí mlieko a bola u nás aj sanitka
Ja mám prednisom, zodac a pero v balicku
Mne dali rupatadin a prednison. Nieje možné že to adrenalínové pero môžu dat až po nejakej silnej reakcii? Napríklad ako ste mali vy. Ja som v minulosti mala len to svrbenie trpnutie a ako keby som zachripla na hodinu, lenže tu alergiu 4 stupňa som zistila až tento rok
Zaobstaraj si ho pre istotu ako samoplatca, ak mas pocit, ze hrozi vacsi opuch. Aj blbec vie, ze sa ma vyhybat alergenom, ale z vlastnej skusenosti, orechom sa vyhyba velmi tazko. Mam silmu alergiu na arasidy, az 5. stupna, a zacitim aj najmensie stopy. Mne nastastie hrdlo neopucha, len ma stipu usta, je mi nevolno a vraciam. A parkrat do roka tie arasidy proste niekde su a vacsinou na necakanych miestach, takze ich zjem aj ked sa vyhybam na 100 metrov. S ostatnymi orechami je to podobne.
@marianarem ďakujem za odpoveď. Ja mam na lieskovce. Teraz kvôli abkm dosť sledujem zloženia potravín a skoro všade píše ze môže obsahovať stopy orechov. Samozrejme dobrovoľne ich jest nebudem ale presne sa bojím tej situácie že si to nevšimnem a teda neviem aká by nastala reakcia.
No presne tie stopy tam byvaju a to tak, ze 100x si ten vyrobok kupis a mas ho za bezpecny a 101. krat tam su. Stalo sa mi to aj s vyrobkami, kde ziadne upozornenie na stopy nebolo. Takisto v restauraciach to niekedy mas v jedlach, kde by ta to absolutne nenapadlo. Niekde maju trebars len hotove jedla v lodniach, nie su nikde vypisane alergeny a das si jedlo, v ktorom ziadne orechy standardne nebyvaju. A su tam. Alebo v pecive sa mi uz stalo, v nakladanej zelenine... Samozrejme caste je to, ze kupis si ine orechy, napr. kesu a tam su bud stopy alebo aj zatulany kus.
Tak muzovi nechcel predpisat alergolog epipen ani po anafilaktickom soku ( po ustipnuti vcelou). Bol to vraj slaby sok. Bol totiz uz pri vedomi, ked prisla sanitka.
Epipen, Medrol a Dithiaden.
Syn dostal pero uz ako 3.5 rocny lebo po zjedeni orechoveho kolaca len jedneho susta vracal a bol taky zlaknuty opuchali mu pery az potom sme zistili ze ma taku alergiu na vselico..
Syn ma 4 na orechy 3 ryby a strukoviny a ma pero, od 2 rokov. Moja stara mama vcely a tiez ma pero stale doma. Dokonca sme ako rodicia pouceny- ze ho ma mat stale pri sebe-samozrejme nie dieta, ale zodpovedny dospely. Jednoducho sa moze stat ze sa potravina kontaminuje. Este aj poucenie a nazornu ukazku s treningovym perom o pouzivani mam kazdy rok u imunologa.
Syn ma 4 na orechy 3 ryby a strukoviny a ma pero, od 2 rokov. Moja stara mama vcely a tiez ma pero stale doma. Dokonca sme ako rodicia pouceny- ze ho ma mat stale pri sebe-samozrejme nie dieta, ale zodpovedny dospely. Jednoducho sa moze stat ze sa potravina kontaminuje. Este aj poucenie a nazornu ukazku s treningovym perom o pouzivani mam kazdy rok u imunologa.
@tatiana_84 prosím Vás aj syn ma 4.stupen na strukoviny, tiež mame epipen predpisany. Alergolog, keď som prišla po výsledky, nemal čas, dal mi papiere, predpis, povedal 3 vety. Ideme tam na kontrolu za 3 mesiace ale to je už na inú debatu.
Náhodou nemáte informácie, že ako deti rastu, či sa môže alergia zmierniť až vymiznut alebo to už bude celoživotné?
@tatiana_84 prosím Vás aj syn ma 4.stupen na strukoviny, tiež mame epipen predpisany. Alergolog, keď som prišla po výsledky, nemal čas, dal mi papiere, predpis, povedal 3 vety. Ideme tam na kontrolu za 3 mesiace ale to je už na inú debatu.
Náhodou nemáte informácie, že ako deti rastu, či sa môže alergia zmierniť až vymiznut alebo to už bude celoživotné?
@anonym_72f83f netusím, tiež verím, ze vyrastie a bude to lepsie. Viem len ze muz ako dieta mal alergiu na med -silnu, taku ze ked vbehol do kukuricneho pola rovno sanitku mu volali-vyrastol z nej, ale pele mu ostali nastastie ''len" soplik a oči. Tiež mal prejavy na kozi, v puberte ustupilo.
Viem, ze ked sme cakali v nemocnici na vysledky so synom, tak vravela doktorka ze orechy a ryby su celozivotne, k ostatnym sa nevyjadrila. Ale tiez len tak medzi recou spomenula-este sme nemali vysledky. Tazko povedat. Teraz aj dospelym casto zacnu alergie a predtym nemali problemy.

ja myslím, že máš nárok. ja mam polyvalentnú alergiu, bez nejakého uvedenia stupňa a mám nosiť protialergický balíček, ňom aj epipen