icon

Testy krvi na potravinové intolerancie

janulka__87
20. apr 2025

Ahojte. Už dlhšiu dobu mam bolesti brucha po jedle, kŕče, nadúvanie. Myslela som si, že to mám z pečiva, aj som ho na 2 dní vysadila, ale nafúknuté brucho a bolesti mam stále. Chcem to riešiť s lekárom. Mate niekto s týmto skúsenosti? Urobí mi lekár odbery na intoleranciu lepku, laktozy a histaminovu intoleranciu? Kto ste mali podozrenie na nejaké intolerancie, kam Vás lekár poslal na aké odbornè vyšetrenia? Dá sa to zistiť z krvi? Na gastroskopiu nechcem ist. Ďakujem

isis234
20. apr 2025

@janulka__87 mne to robili v nemocnici, bolesti, zvracanie, často pohotovosť.
Spýtaj sa obvodného

veronikah96
20. apr 2025

@janulka__87 no neviem či sa gastroskopii vyhneš resp návštevy gastro ambulancie,pretože toto môžu byť príznaky aj zápalu žalúdka alebo vredu. Hovorím z vlastnej skúsenosti, mesiac som behala od lekára k lekárovi,nakoniec skončila na pohotovosti,keď som dostala silné kŕče. Mala som ísť na gastro až o 2 týždne,vďaka tej nemocnici ma zobrali skôr a keďže vredy a pod na sone nie je vidno, tam pomôže jedine gastroskopia. Mne tak zistili rovno 2 vredy, chvalabohu sa to ešte dalo riešiť diétou a tabletkami, ale bez gastra by na to neprišli. Čo sa týka intolerancie, tak na gastre mi zároveň robili aj krvné odbery a zároveň sa zistila aj alergia na kravskú laktózu...

koniarova
20. apr 2025

Gastroskopii sa nevyhneš. V prvom rade ťa lekar pošle tam.

denisa_deniska
20. apr 2025

Ale môžeš si zaplatiť ako samoplatca

jazula
20. apr 2025

Ja som si bola dať ako samoplatca vyšetriť markre na histamínovú intoleranciu. Mala som viaceré zdravotné problémy a toto by ich vysvetlilo viacero naraz. Plán bol, že ak mi vyjdu pozitívne, už s tým výsledkom pôjdem k dr ďalej riešiť.

janulka__87
autor
20. apr 2025

@jazula A aké si mala výsledky? A koľko si platila?

jazula
20. apr 2025

@janulka__87 Cena podľa toho, čo všetko si dáš vyšetriť…pozri Unilabs a Medirex na nete, majú aj rôzne balíčky, výsledky prišli mailom.
Na HIT som si dávala vyšetriť oba ukazovatele a v jednom mi vyšla nízka a v druhom stredná pravdepodobnosť, tak som to ďalej neriešila. U mňa to vyzerá, že všetky problémy spôsobilo poškodenie na srdci.

janulka__87
autor
21. apr 2025

@jazula No ja rozmýšľam, že by som si to dala cez unilabs na 55 potravin plus histamin. A k výsledkom mi príde aj vysvetlenie tých hodnôt?

jazula
21. apr 2025

@janulka__87 na webe majú aj vzory, ako vyzerajú výsledky. Je tam tvoja hodnota, rozpätie normálu a k niektorým bolo popísané ak je výsledok odstupňovaný: napr norma do 10, 1-15 je slabá závažnosť, 16-20 stredná závažnosť, nad 20 významná… V niektorom tom labáku sa dala doobjednať aj konzultácia/vysvetlenie lekárom. Vyslovene lekárska správa = text ti nepríde. Takže buď si doobjednať tú interpretáciu od nich alebo s tým výsledkom zájsť za svojim doktorom, ak sa ti tam niečo nebude zdať.

jolikaha
22. apr 2025

Ja som to mala po mliečnych výrobkoch. Teraz používam len rastlinné náhrady a nám pokoj.

kuggis
22. apr 2025

Že si nejedla pečivo 2 dni je málo na nejaké závery, najmenej dva týždne aby si videla výsledok, ja som s múkou vylúčila aj mlieko a zistila som , že obidve mi spôsobujú problémy ale u lekároch som sa nedopátrala príčiny... imunológ má odporučil na nejaké špeciálne centrá ale nemienim do toho investovať toľké peniaze, v podstate to nemôžem jesť a hotovo.. špalda mi nevadí tak ako pšenica, takže nemyslím, že by som mala problém s lepkom ..a z mlieka sa mi robia aj vyrážky a nemám na neho alergiu, všade mi píšu ,že mám intoleranciu laktózy ale vyrážky mám aj tak v hlave a strašne svrbia... takže niečo okrem laktózy mi vadí tiež a výsledok vyšetrení - tak to nejedzte

zuzikboc
25. apr 2025

@janulka__87 Ja som to riešila pred dvoma rokmi, mala som na gastre potvrdenú BKM a aj po vysdení všetkého mliečneho mi bolo stále zle. Tak som išl do Medirexu ako samoplatca a vyšli mi ďalšie intolerancie, najsilnejšie sója a droždie. O intolerancii droždia som dovtedy nikdy nepočula, ale keď som vyradila všetko pečivo s drožím, naozaj sa mi stav upravil. Len ma na alergológii lekárka oduto upozornila, že takéto výsledky (samoplatca) mi žiaden lekár neuzná, aj keď netuším prečo…