Testy krvi na potravinové intolerancie
Ahojte. Už dlhšiu dobu mam bolesti brucha po jedle, kŕče, nadúvanie. Myslela som si, že to mám z pečiva, aj som ho na 2 dní vysadila, ale nafúknuté brucho a bolesti mam stále. Chcem to riešiť s lekárom. Mate niekto s týmto skúsenosti? Urobí mi lekár odbery na intoleranciu lepku, laktozy a histaminovu intoleranciu? Kto ste mali podozrenie na nejaké intolerancie, kam Vás lekár poslal na aké odbornè vyšetrenia? Dá sa to zistiť z krvi? Na gastroskopiu nechcem ist. Ďakujem
@janulka__87 no neviem či sa gastroskopii vyhneš resp návštevy gastro ambulancie,pretože toto môžu byť príznaky aj zápalu žalúdka alebo vredu. Hovorím z vlastnej skúsenosti, mesiac som behala od lekára k lekárovi,nakoniec skončila na pohotovosti,keď som dostala silné kŕče. Mala som ísť na gastro až o 2 týždne,vďaka tej nemocnici ma zobrali skôr a keďže vredy a pod na sone nie je vidno, tam pomôže jedine gastroskopia. Mne tak zistili rovno 2 vredy, chvalabohu sa to ešte dalo riešiť diétou a tabletkami, ale bez gastra by na to neprišli. Čo sa týka intolerancie, tak na gastre mi zároveň robili aj krvné odbery a zároveň sa zistila aj alergia na kravskú laktózu...
Gastroskopii sa nevyhneš. V prvom rade ťa lekar pošle tam.
Ale môžeš si zaplatiť ako samoplatca
Ja som si bola dať ako samoplatca vyšetriť markre na histamínovú intoleranciu. Mala som viaceré zdravotné problémy a toto by ich vysvetlilo viacero naraz. Plán bol, že ak mi vyjdu pozitívne, už s tým výsledkom pôjdem k dr ďalej riešiť.
@jazula A aké si mala výsledky? A koľko si platila?
@janulka__87 Cena podľa toho, čo všetko si dáš vyšetriť…pozri Unilabs a Medirex na nete, majú aj rôzne balíčky, výsledky prišli mailom.
Na HIT som si dávala vyšetriť oba ukazovatele a v jednom mi vyšla nízka a v druhom stredná pravdepodobnosť, tak som to ďalej neriešila. U mňa to vyzerá, že všetky problémy spôsobilo poškodenie na srdci.
@jazula No ja rozmýšľam, že by som si to dala cez unilabs na 55 potravin plus histamin. A k výsledkom mi príde aj vysvetlenie tých hodnôt?
@janulka__87 na webe majú aj vzory, ako vyzerajú výsledky. Je tam tvoja hodnota, rozpätie normálu a k niektorým bolo popísané ak je výsledok odstupňovaný: napr norma do 10, 1-15 je slabá závažnosť, 16-20 stredná závažnosť, nad 20 významná… V niektorom tom labáku sa dala doobjednať aj konzultácia/vysvetlenie lekárom. Vyslovene lekárska správa = text ti nepríde. Takže buď si doobjednať tú interpretáciu od nich alebo s tým výsledkom zájsť za svojim doktorom, ak sa ti tam niečo nebude zdať.
Ja som to mala po mliečnych výrobkoch. Teraz používam len rastlinné náhrady a nám pokoj.
Že si nejedla pečivo 2 dni je málo na nejaké závery, najmenej dva týždne aby si videla výsledok, ja som s múkou vylúčila aj mlieko a zistila som , že obidve mi spôsobujú problémy ale u lekároch som sa nedopátrala príčiny... imunológ má odporučil na nejaké špeciálne centrá ale nemienim do toho investovať toľké peniaze, v podstate to nemôžem jesť a hotovo.. špalda mi nevadí tak ako pšenica, takže nemyslím, že by som mala problém s lepkom ..a z mlieka sa mi robia aj vyrážky a nemám na neho alergiu, všade mi píšu ,že mám intoleranciu laktózy ale vyrážky mám aj tak v hlave a strašne svrbia... takže niečo okrem laktózy mi vadí tiež a výsledok vyšetrení - tak to nejedzte
@janulka__87 Ja som to riešila pred dvoma rokmi, mala som na gastre potvrdenú BKM a aj po vysdení všetkého mliečneho mi bolo stále zle. Tak som išl do Medirexu ako samoplatca a vyšli mi ďalšie intolerancie, najsilnejšie sója a droždie. O intolerancii droždia som dovtedy nikdy nepočula, ale keď som vyradila všetko pečivo s drožím, naozaj sa mi stav upravil. Len ma na alergológii lekárka oduto upozornila, že takéto výsledky (samoplatca) mi žiaden lekár neuzná, aj keď netuším prečo…

@janulka__87 mne to robili v nemocnici, bolesti, zvracanie, často pohotovosť.
Spýtaj sa obvodného