icon

Výživové tipy

ink
3. aug 2018
ink
autor
3. aug 2018

Ahojte, postupne by som mohla pridávať všetky tipy na zlepšenie imunity. Keďže potravinové alergie, atopické ekzémy ako aj celiakia sú autoimunitné ochorenia, potrebujeme posilniť v imunitnom systéme schopnosť posilovať prospešné baktérie v črevnom mikrobióme. Bola som na pár prednáškach, ale určite nie som odborník, len som si vzala niečo čo skúšam u nás doma a rada sa podelím. Niekedy sú to len malilinké vychytávky, ale verím, že časom to bude viditeľné. Ale musím povedať, že čiastočné úspechy vidím. Začala som s týmito dielčími vecami v októbri a celú zimu bol bez soplíkov, bez kašla, bez zápalov.

ink
autor
3. aug 2018

1. Imunita je v črevách. Potrebujeme posilniť výstelku čriev tak, že budeme telo zásobovať rozpustnou a nerozpustnou vlákninou, tá akoby urobí "mriežku" - výsteľku v črevách, cez ktorú sa prepúšťa to, čo je dobré. Ak dávame napríklad deťom probiotiká, mali by sme do stravy pridať prebiotiká = prebiotiká sú stravou pre probiotiká. Dosiahneme tak to, že keď do tela dostaneme proobiotiká, majú sa v čreve čím živiť a neodídu z tela tak ako prišli. Prebiotikami sú napríklad ovsené vločky.

evittam
3. aug 2018

@ink My mame zdravú,pestru a vyváženú stravu, deti poznajú aj cokoladu a iné maskrty ale v unosnej miere a skoro nepoznáme sopliky ci kasle v ktoromkoľvek období. Syn bol chorý naposledy pred 10rokmi, dcérka este vôbec.😉 My rodicia taktiež.

ink
autor
3. aug 2018

@evittam to je super. Ale toto sem budem písať výživové tipy keď imunita nie je celkom ok. Pri autoimunitnych chorobách.

katarinamarkova
3. aug 2018

@ink stačí sa jednoducho zamyslieť čo sa za posledné roky zmenilo, keď takto rapídne stúpajú tieto zdravotné problémy......
- ten bordel čo dýchame - koľko áut bolo na cestách pred povedzme 50timi rokmi? tovární? stromov? zelene? ......
- ten bordel čo jeme - stačí ak si budeš pozorne čítať zloženie potravín, čo kupuješ, či krajinu pôvodu...........čo je to napr. pôvod: ,,krajiny EU a iné,,??? odkiaľ to je? bežne písané, žiaľ.......takmer vo všetkých jogurtoch máš napr. modifikovaný škrob- fakt je zdravé jesť niečo len tak icom-picom geneticky upravené? skutočne? palmový tuk.....kokosový olej.....margaríny.....maso čo pojedlo pred tým ako bolo maso plno kadečoho, nikto netuší čoho.....
- ten bordel čo na seba dávame - natrieme seba a svoje deti niečím čo má 30 zložiek s prívlastkami, ktorým snáď ani sám chemik nerozumie a už vôbec nikto netuší čo spraví ak ich skombinujeme s niečím iným - len preto - lebo to zvláčňuje a chráni pokožku tak ako povedali v reklame......dýchneme si nejaký ten deodorant......trošku bacilov s klímy.....na pokožku šup ďalšiu chémiu, okúpeme sa na kúpalisku plnom chloru, pery narúžujeme ktovie čím....spolu s jablčkom šup nejaký ten postrek.....
- deti sa nehýbu, neotužujú, trošku sa ožiaria mobilom, černobilom, wi-fi, UV........nejaký ten bordel zjedia, nejakým ich natrieme, v nejakom sa okúpu.........

ja len toľko - niet sa čo čudovať.

samozrejme že to berte s rezervou a nič netreba preháňať - ono ani trochu tej chemie deťom neuškodí - princíp asi ako pri očkovaní 🙂 organizmus pochopí, že ho to nezabije a naučí sa s tým bojovať......ale čoho je moc, toho je moc.

katarinamarkova
3. aug 2018

@ink k tomu v čo verím a pomáha aj mojím deťom vymeškať 0 hodín do roka 🙂 .....nie vždy....ale vačšinou sa zadarí 🙂
- ovocie, zelenina - zo záhrady
- med - od známeho včelára
- kyslá kapusta
- bylinky
- veeeeeeľa pohybu, hory, doly, máčanie nôh v studenom potoku
- masko zo zvierat pasúcich sa na záhrade, divina
- pozor na to čo jeme, dýchame, dávame na seba.......samozrejme aj kus riadnej čokolády občas aj ten jogurt s modifikovaným škrobom, aj nejaký ten deodorant, či rúž na pery atd........všetko ale opatrne s mierou 🙂

ink
autor
3. aug 2018

@katarinamarkova presne! Súhlasím každých 10 rokov je nárast alergikov o takmer 20% to je neuveriteľné. Ja sa riadim tým, že dobrý výrobok ma v zložení co najmenej riadkov. Ideálne dve zložky (jogurt). Zdravé 100%tne dzusiky pre deti.. Avšak 100% z koncentrát, ktorý už nemusia uviesť ako a z čoho vznikol. Potraviny, ktoré musia spĺňať predpisy, a predpisy, ktoré sú predpismi, len kvôli tomu, aby tie predpisy boli a prax je iná. A príkladov by sme mohli uviesť asi milión..

katarinamarkova
3. aug 2018

@ink hmm.....pri tých džúsoch ma napadli umelé sladidlá - light potraviny.......minule dávali netuším kde to bolo, tak rok dozadu som pozeral fajn dokument o tom ako robia práve tieto veci v našom tele totál chaos.........pointa asi tá, že mozog v podstate na začiatku je stotožnený s tým, že aha - mám cukor, energiu - idem, frčím, míňam, veď mám.....a potom zrazu ďalšie aha - veď ja nič nemám! rýchlo dodajte ozajstnú energiu! - ľudia potom omnoho viac jedia, priberajú a organizmus v chaose stvára kadejaké metabolické poruchy.

ink
autor
3. aug 2018

@katarinamarkova áno, ja viem ešte tak ze každá porcia cukru (umelého ako v čoko) u detí "vypne" imunitu na 2 hodiny. Ale nie som lekár, neviem, čo je na tom pravdy. Ale na YouTube je film That sugar film aj so slovenskými titulkami, tam vysvetľovali ten fakt, čo spomínaš aj ty 🙂

nuska
3. aug 2018

Čo sa týka tých probiotík a prebiotik, tak máš pravdu. Bez prebiotík sú ti probiotiká nanič. Ale každé probiotikum má svoje prebiotikum. Takže najlepšie kupovať probiotiká už s prebiotikami, ktoré sú pre ne určené. Nie je ich veľa na trhu, ale sú 🙂

ink
autor
3. aug 2018

@nuska to áno, tých je veru len pár. Ale ak sa mamičky rozhodnú pre prírodné probiotika (kefír, kombucha, jogurt, kyslá kapusta, kimchi...) nech myslia aj na prebiotiká (ovsené vločky, jablká, marhule, cibuľa..)

hawo
20. aug 2018

Super skupina/diskusia.
Touto problematikou sa zaoberáme aj my 🙂
Viac na FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/
alebo na www.imwell.sk

Pekný večer😉

ink
autor
28. aug 2018

Ďalší tip, ktorý "nič nestojí" je rýchle chladenie potravín. Napríklad ryža, zemiaky, hneď ako dovarím, odoberiem pre malého a dám do mrazničky. V zime stačí na balkón/na parapetu. Takto sa z nerezistentného škrobu spraví rezistentný a napomáha správnej mikroflóre v čreve.