Výživové tipy
1. Imunita je v črevách. Potrebujeme posilniť výstelku čriev tak, že budeme telo zásobovať rozpustnou a nerozpustnou vlákninou, tá akoby urobí "mriežku" - výsteľku v črevách, cez ktorú sa prepúšťa to, čo je dobré. Ak dávame napríklad deťom probiotiká, mali by sme do stravy pridať prebiotiká = prebiotiká sú stravou pre probiotiká. Dosiahneme tak to, že keď do tela dostaneme proobiotiká, majú sa v čreve čím živiť a neodídu z tela tak ako prišli. Prebiotikami sú napríklad ovsené vločky.
@ink stačí sa jednoducho zamyslieť čo sa za posledné roky zmenilo, keď takto rapídne stúpajú tieto zdravotné problémy......
- ten bordel čo dýchame - koľko áut bolo na cestách pred povedzme 50timi rokmi? tovární? stromov? zelene? ......
- ten bordel čo jeme - stačí ak si budeš pozorne čítať zloženie potravín, čo kupuješ, či krajinu pôvodu...........čo je to napr. pôvod: ,,krajiny EU a iné,,??? odkiaľ to je? bežne písané, žiaľ.......takmer vo všetkých jogurtoch máš napr. modifikovaný škrob- fakt je zdravé jesť niečo len tak icom-picom geneticky upravené? skutočne? palmový tuk.....kokosový olej.....margaríny.....maso čo pojedlo pred tým ako bolo maso plno kadečoho, nikto netuší čoho.....
- ten bordel čo na seba dávame - natrieme seba a svoje deti niečím čo má 30 zložiek s prívlastkami, ktorým snáď ani sám chemik nerozumie a už vôbec nikto netuší čo spraví ak ich skombinujeme s niečím iným - len preto - lebo to zvláčňuje a chráni pokožku tak ako povedali v reklame......dýchneme si nejaký ten deodorant......trošku bacilov s klímy.....na pokožku šup ďalšiu chémiu, okúpeme sa na kúpalisku plnom chloru, pery narúžujeme ktovie čím....spolu s jablčkom šup nejaký ten postrek.....
- deti sa nehýbu, neotužujú, trošku sa ožiaria mobilom, černobilom, wi-fi, UV........nejaký ten bordel zjedia, nejakým ich natrieme, v nejakom sa okúpu.........
ja len toľko - niet sa čo čudovať.
samozrejme že to berte s rezervou a nič netreba preháňať - ono ani trochu tej chemie deťom neuškodí - princíp asi ako pri očkovaní 🙂 organizmus pochopí, že ho to nezabije a naučí sa s tým bojovať......ale čoho je moc, toho je moc.
@ink k tomu v čo verím a pomáha aj mojím deťom vymeškať 0 hodín do roka 🙂 .....nie vždy....ale vačšinou sa zadarí 🙂
- ovocie, zelenina - zo záhrady
- med - od známeho včelára
- kyslá kapusta
- bylinky
- veeeeeeľa pohybu, hory, doly, máčanie nôh v studenom potoku
- masko zo zvierat pasúcich sa na záhrade, divina
- pozor na to čo jeme, dýchame, dávame na seba.......samozrejme aj kus riadnej čokolády občas aj ten jogurt s modifikovaným škrobom, aj nejaký ten deodorant, či rúž na pery atd........všetko ale opatrne s mierou 🙂
@katarinamarkova presne! Súhlasím každých 10 rokov je nárast alergikov o takmer 20% to je neuveriteľné. Ja sa riadim tým, že dobrý výrobok ma v zložení co najmenej riadkov. Ideálne dve zložky (jogurt). Zdravé 100%tne dzusiky pre deti.. Avšak 100% z koncentrát, ktorý už nemusia uviesť ako a z čoho vznikol. Potraviny, ktoré musia spĺňať predpisy, a predpisy, ktoré sú predpismi, len kvôli tomu, aby tie predpisy boli a prax je iná. A príkladov by sme mohli uviesť asi milión..
@ink hmm.....pri tých džúsoch ma napadli umelé sladidlá - light potraviny.......minule dávali netuším kde to bolo, tak rok dozadu som pozeral fajn dokument o tom ako robia práve tieto veci v našom tele totál chaos.........pointa asi tá, že mozog v podstate na začiatku je stotožnený s tým, že aha - mám cukor, energiu - idem, frčím, míňam, veď mám.....a potom zrazu ďalšie aha - veď ja nič nemám! rýchlo dodajte ozajstnú energiu! - ľudia potom omnoho viac jedia, priberajú a organizmus v chaose stvára kadejaké metabolické poruchy.
@katarinamarkova áno, ja viem ešte tak ze každá porcia cukru (umelého ako v čoko) u detí "vypne" imunitu na 2 hodiny. Ale nie som lekár, neviem, čo je na tom pravdy. Ale na YouTube je film That sugar film aj so slovenskými titulkami, tam vysvetľovali ten fakt, čo spomínaš aj ty 🙂
Čo sa týka tých probiotík a prebiotik, tak máš pravdu. Bez prebiotík sú ti probiotiká nanič. Ale každé probiotikum má svoje prebiotikum. Takže najlepšie kupovať probiotiká už s prebiotikami, ktoré sú pre ne určené. Nie je ich veľa na trhu, ale sú 🙂
Super skupina/diskusia.
Touto problematikou sa zaoberáme aj my 🙂
Viac na FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/
alebo na www.imwell.sk
Pekný večer😉
Ďalší tip, ktorý "nič nestojí" je rýchle chladenie potravín. Napríklad ryža, zemiaky, hneď ako dovarím, odoberiem pre malého a dám do mrazničky. V zime stačí na balkón/na parapetu. Takto sa z nerezistentného škrobu spraví rezistentný a napomáha správnej mikroflóre v čreve.

Ahojte, postupne by som mohla pridávať všetky tipy na zlepšenie imunity. Keďže potravinové alergie, atopické ekzémy ako aj celiakia sú autoimunitné ochorenia, potrebujeme posilniť v imunitnom systéme schopnosť posilovať prospešné baktérie v črevnom mikrobióme. Bola som na pár prednáškach, ale určite nie som odborník, len som si vzala niečo čo skúšam u nás doma a rada sa podelím. Niekedy sú to len malilinké vychytávky, ale verím, že časom to bude viditeľné. Ale musím povedať, že čiastočné úspechy vidím. Začala som s týmito dielčími vecami v októbri a celú zimu bol bez soplíkov, bez kašla, bez zápalov.