Vzorový jedálniček pri HIIT a intolerancii

tykat
7. jan 2023

Ahojte, viete doporucit na koho sa obratit? Potrebovala by som zostavit nejaky vzorovy jedalnicek s obmedzeniami - zvysena pravdepodobnost HIIT a intolerancia mlieko a bielok.

tykat
autor
7. jan 2023

@ajsha123 no u neho vylucili vsetko ostatne, chodili sme aj na plucne, aj tam tyzden lezal a nic nezistili. Bral antihistaminika a nezaberali,lieky na kasel tiez nie. Teraz naposledy vybral Codein a nic. Ten kasel bol hrozny, dusil sa, drazdivy akoby si siel hrtan vykaslat. A nic, ani hlieny ani teplota, crp negativne, vyter akurat zl.stafylokok dali mu Biseptol a dostal brutalnu alergicku reakciu. Tak 10dni na kortikoidoch a tlmiacich liekoch. A kasel stale hrozny. Mali sme sa objednat na gastro (stazoval sa na GER) aj imuno-alergo terminy v nedohladne Tak som aspon dala urobit testy na intolerancie (napadlo mi to co mu zistili pred 6 rokmi - nabeh na HIT). A potom som ho objednala na sukromne kliniky lebo uz som nechcela cakat.

A ano HIT a intolerancia moze mat aj takyto prejav. Syn napr.nema vobec kozne prejavy. Len krce a kasel. Plus moze byt aj suvis s refluxom. Cize ma na to rezimove opatrenia a lieky

tykat
autor
8. jan 2023

Tak vyzera ze aj zltok je problem. Rano si dal prazenicu z 3 zltkov a ryzoveho mlieka a teraz kasle ze sa ma zadusit ☹ ...tak vajce asi musime eliminovat tiez. Hodnotu intolerancie pre zltok mal kusok pod 20. Ale pozerala som ze aj gluten a psenicu ma tesne po 20. Blizko 20 je mozny problem, 20-50 problem (to je bielok 22) a nad 50 velky problem (to ma komplet mliecne veci).
Ale mozno je problem aj to ze bielok sa neda uplne oddelit. Kazdopadne vajce ide prec. A uvazujem aj nad glutenom a psenicou (hodnota nad 16)

johnnyfeer
11. jan 2023

@liv1 ahoj mohla by si mi poslať tvoju ig stránku na tie recepty??

liv1
11. jan 2023

@tykat skus prepelicie. A berie pravidelne antihistaminika?

liv1
11. jan 2023

@johnnyfeer posielam

srnka79
29. mar 2023

@tykat prave sa s tym potykam, je mi zle ako psovi a nikde nechcu a nevedia pomoct, na gastro neberu nikde, musim zhanat ine mesto, bolesti ako pri zlcniku (bol aj zlcnikovy zachvat), pohotovost nula bodov, proste dieta a uz je zas obed a zas neviem, co si spravit jest, aby nebolo zle😀 hystericky smiech😀. podotykam - daosin a histapp u mna nezmysel, ale nasla som veganske po vcerajsom celodennom patrani na nete, vyskusajte NATURDAO!!! chytam sa na to tiez, dat sa s tym trochu do poriadku a potom patrat, co jest, kde je problem, kedze clovek ma proste zrazu aj 3 diagnozy naraz (u mna prave akutne zlcnik, hit - ich diety sa navzajom vylucuju, ako citam a k tomu dozvuky minulotyzdnovej choroby + bezna alergia, co teraz na jar zacina, takze absolutne nedokazem odlisit, ktore priznaky patria comu, a preto netusim, co jest - no momentalne mi to pride cele zle, ale co ine zostava, ako skusat a bohuzial zatial chradnut, pretoze popri praci, dietati a totalnej unave nedokazem poriesit nakupy potravin a varenie toho jedla podla potreby a zistovacky (napriklad pri zlcniku povolene kuracie bez tuku, pri hitku vraj to najhorsie. skusila som a dovidenia - zahlienenie, dusivy kasel, tazke dychanie)... na nete je kvantum informacii, kazdy pise ine, kazdy moze ine, takze tazko sa zorientovat. takze uplne chapem a drzim palce.

srnka79
29. mar 2023

@tykat poprosim, kde konkretne vam zistovali tie intolerancie a neznasanlivosti? lebo mne az teraz prvykrat (pred polrokom) take jednoduchsie testy dal robit alergolog z krvi - nejake zakladne potraviny a tam mi nijaka intolerancia nevysla, len celkovo mala tvorba dao. tak netusim, ci davat niekde robit dalsie testy, kedze hitko ma byt vraj len symptom nejakych inych problemov. v podstate som na polceste a netusim, co dalej. vdaka za info a pekny den.

tykat
autor
29. mar 2023

@srnka79 plne ta chapem cim si prechadzas a ze jedna dieta vylucuje druhu, je to fakt zufale. Odpisem ti v bodoch co a ako som absolvovala so synom
- 9/22 - hrozny kasel, dusenie, krce v bruchu, celkova nevolnost, dr. dala ATB, zobrala vytery krv...
- 10/22 - z vysledkov pozit. zlaty staf. - dala ine lieky, krv uplne OK (nizsi Dvit), zvysena pravdepod. HIT (7,8), stale dusivy hrozny kasel, krce, bolesti brucha, nevolnost, dr. doporucila vysadit mlieko a HIT dietu
- 10/22 - alergicka reakcia, silny vysev a opuch - predpoklad po Biseptole, dala Medrol, Codein na kasel...dalej silny neutichajuci kasel, hruby, dusivy, brucho a krce lepsie
- 11/22 - stale dusivy kasel, odoslany na pneumo, gastro, alergo, imuno, pneumo OK, gastro, alergo, imuno v BA nemozne ziskat termin skor ako o rok, dala som mu teda urobit intolerancie ako samoplatca (v labaku UniLabs cca 270€ na 276 potravin, maju aj stranku), vysla pozitivita na mlieko(kazein) a vajecny bielok - doporucene vysadit aj vajce
- 12/22 - kasel stale dusivy, hrozny, hruby, suchy, celu noc, cez den s prestavkami...sukromne gastro (300€ poplatok) - vysetrila, zobrala kr, vymenila Helicid za Nolpazu (syn ma reflux), kedze Helicid obsahuje laktozu (mlieko), krce ustupili ked dodrziava bezmliecnu, HIT a bezvajecnu dietu
- 2/23 - vysledky OK intolerancia nepotvrdena ALE info od dr. niekedy telo pri intolerancii netvori protilatky a tak sa vysetrenim krvi nezisti, zistili mu gen s nabehom na celiakiu (celiakiu nema, len to treba kontrolovat), na kasel mu doporucila gelove sacky EsoxxOne (DO 2 DNI BOLO PO KASLI!!! 🙏 po 5 mesiacoch dusenia, neskutocna ulava)
- 3/23 - imuno, vysledky OK, nema ziadnu alergiu, mozno trochu roztoce, doporucene pokracovat v bezmliecnej a HIT setriacej diete (vajce doporucene skusit)

No a v podstate doteraz dodrziava bezmliecnu dietu, a snazi sa strazit si histamin (pravidlo 5 potravin - vylucit kuracie, ryby, cokolada, syry, paradajky).
- kuracie sme uplne v pohode nahradili morcacim (po kuracom neskutocne krce, kasel, hlieny),
- ryby - si da v pohode lososa, raz za cas, niekedy tuniaka na chlieb
- cokoladu - uplne v pohode vegansku - oblubil si take nugatove vegan tycinky
- syry - tu bol problem ale vzdal sa syrov ako takych a dava si len vegansky do tortily alebo na oblozeny rozok, a miluje vegansky parmezan
- paradajky - strazi si kolko ich zje (predtym jedol velke mnozstvo)
a
- mlieko - tam sme uplne presli na ovsene a ryzove, smotanu kupujem vegan Alpro a potesil sa Vegan slahacke Rajo lebo mu chuti a neboli ho brucho 🙂

Takze sme to nejako fixli a uz len udrziavame. Akekolvek tie pripravky Dao... mu sposobovali krce. Teraz si dava Probiofix oranzove (tie su vraj vhodne). Berie tie gelove sacky, a Nolpazu. Na dietu uz v pohode nabehol.

Drzi palce nech si najdes potraviny ktore ti budu robit dobre.

srnka79
29. mar 2023

dakujem za vsetko info. mne teraz navyse zistila chlamydie z oral.vyteru, ale ze hranicne, tak vraj nejdeme liecit, ale cakat, nech to prejde samo...☹ som zvedava, ci sa z toho clovek vie dostat sam. cize aj preto som mala teploty, unavu, celkovu taku otupelost a bolest klbov. zatial nemam spravene tie intolerancie, dik za nasmerovanie k unilabs a ci je tu vobec nejake sukromne gastro, to tiez este netusim, ale v bb totalna bieda akekolvek gastro. tie sacky si tiez mrknem. je to des, ked clovek musi takto bojovat o holy zivot, lebo lekari su mu na dve veci. super, ze vam sa to podarilo🙂 pekny den.