Získanie ZŤP a príspevkov pre deti s celiakiou
Kto na skusenost?
Synovi boka diagnostikovana celiakia.Bol si vybaviť ZTP...+príspevok.Vraj prídu k nam domov...to co je?
Ano, je, plus máš príspevok na diétu. Teda my sme mali x rokov dozadu, ale domov k nám nechodili. Len na úrade sme boli.
domov chodia len pri opatrovatelskom prispevku, nie pri ZTP a prispevku na stravu
@anonym_autor Nepýtali ste zároveň aj príspevok na opatrovanie?
Máme tiež a aj príspevok na stravu, ale k nám domov nikto neprišiel a ani neoznamovali, že by prišli. A teraz nedávno sme to dcére vybavovali.
@anonym_autor celiakia a ztp? Si dúfam robíš srandu.
@anonym_0b36e3 nie, predsa musia dodrziavat prisnu dietu, to je ich liecba a maju pri tom dost stazene podmienky.
@anonym_0b36e3 Prečo by si robila srandu? Veď je to vážne autoimunitné ochorenie na celý život.
@anonym_0b36e3 Ty si robíš srandu. Prečítaj si zákon 376/2024:
Príloha č. 1
k zákonu č. 376/2024 Z. z.
ZOZNAM ŤAŽKÝCH ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ
...
C. POSTIHNUTIA VNÚTORNÝCH ORGÁNOV, NÁSLEDKY INÝCH OCHORENÍ
...
l)
fenylketonúria do 18. roku života, po 18. roku života s neurologickými následkami, celiakia u detí do skončenia povinnej školskej dochádzky, u dospelých pri diétoterapii podľa závažnosti klinických príznakov alebo na liečbu rezistentné pokročilé formy so znížením stavu výživy a výkonnosti,
Príloha č. 3
ZOZNAM ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ NA ÚČELY ODKÁZANOSTI NA KOMPENZÁCIU ZVÝŠENÝCH VÝDAVKOV NA DIÉTNE STRAVOVANIE
I. Skupina
....
2.
Celiakia v detskom veku a u dospelých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje osobitné potravinové výrobky.
Jasné, že stupeň postihnutia posudzuje posudkový lekár UPSVaR na základe lekárskych správ a nie každá žiadosť bude spĺňať stupeň postihnutia, aby ZTP schválili a kompenzáciu priznali.
@anonym_0b36e3 Ty si robíš srandu. Prečítaj si zákon 376/2024:
Príloha č. 1
ZOZNAM ŤAŽKÝCH ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ
...
C. POSTIHNUTIA VNÚTORNÝCH ORGÁNOV, NÁSLEDKY INÝCH OCHORENÍ
...
l)
fenylketonúria do 18. roku života, po 18. roku života s neurologickými následkami, celiakia u detí do skončenia povinnej školskej dochádzky, u dospelých pri diétoterapii podľa závažnosti klinických príznakov alebo na liečbu rezistentné pokročilé formy so znížením stavu výživy a výkonnosti,
Príloha č. 3
ZOZNAM ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ NA ÚČELY ODKÁZANOSTI NA KOMPENZÁCIU ZVÝŠENÝCH VÝDAVKOV NA DIÉTNE STRAVOVANIE
I. Skupina
....
2.
Celiakia v detskom veku a u dospelých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje osobitné potravinové výrobky.
Jasné, že stupeň postihnutia posudzuje posudkový lekár UPSVaR na základe lekárskych správ a nie každá žiadosť bude spĺňať stupeň postihnutia, aby ZTP schválili a kompenzáciu priznali.
@chrobak7 ja zákony poznám. Na oveľa ťažšie diagnózy zamietaju, ako je nejaká celiakia.
Zbožňujem tieto rýpajúce komenty od ľudí, ktorí vôbec nič o danej veci nevedia. Nepoznam jediny pripad kedy by to u celiatika zamietli.
Mam celiakiu, zťp preukaz aj prispevok a nikto ku nám domov neprišiel.
@anonym_0b36e3 Tak si o celiakii niečo naštuduj a potom tu nebudeš vypisovať. Teda, ak to pochopíš. Celiakia nie je ,,len,,
Keď ochorie črevo, ochorie celý človek. To je proste tak. Črevá sú náš druhý mozog.
Moja dcéra dostala 8 druhov liekov, po endoskopii, čo jej všetko zistili na čreve, aké má závažné problémy.
@chrobak7 ja zákony poznám. Na oveľa ťažšie diagnózy zamietaju, ako je nejaká celiakia.
@anonym_0b36e3 Zákony možno, diagnózu nie.
Máme tiež a aj príspevok na stravu, ale k nám domov nikto neprišiel a ani neoznamovali, že by prišli. A teraz nedávno sme to dcére vybavovali.
@larsen nechápem,prečo synovi povedali,že budúci týždeň musí byť doma a oni prídu k vám na kontrolu.To co je?Ja mam pustiť do domu cudzie osoby len tak?
@larsen nechápem,prečo synovi povedali,že budúci týždeň musí byť doma a oni prídu k vám na kontrolu.To co je?Ja mam pustiť do domu cudzie osoby len tak?
@anonym_autor Nechápem ani ja, že o čo tam ide. My sme to myslím v máji vybavovali a nikto nič také od nás nežiadal.
Aj tak ma to zaujíma, potom daj vedieť, že či prišli... alebo ako to prebiehalo a prečo.
@anonym_autor Nemusíš, ale potom nepýtajte ZTP a príspevky na kompenzáciu. Ak ti raz UPSVaR bude prispievať, tak majú nárok na vykonanie kontroly.
Možno prídu pozrieť, ako sa syn stravuje, aké bezlepkové suroviny používa v kuchyni. Alebo len skontrolujú, či si diagnózu nevymyslel.
@anonym_autor pretože žiada peňažný príspevok, kompenzácie a od 1.9.je zmena zákona. Bude vypracovaný integrovaný posudok a na základe neho rozhodnú ci mu ho dajú alebo nie. Súčasťou toho je aj návšteva v domácnosti.
@anonym_autor treba sa normálne sťažovať na ministerstve , že je to úplna hlúposť, že chceš príspevok na diétu a z úradu práce musia prísť na kontrolu akokeby si žiadala príspevok na opatrovanie pre imobilného človeka. A ešte budú musieť z úradu vypísať nezmyselný dotazník 🤦♀️. Normálne ľutujem tie úradníčky.
@anonym_autor pretože žiada peňažný príspevok, kompenzácie a od 1.9.je zmena zákona. Bude vypracovaný integrovaný posudok a na základe neho rozhodnú ci mu ho dajú alebo nie. Súčasťou toho je aj návšteva v domácnosti.
@lienka.7 za pár € mi prídu cudzí ľudia do domu...To už kam sme došli.Ved viac ako 40€ ani nedaju-ak vôbec,keďže sme pracujúca rodina,dom je prerobený.Smiesne,naozaj.A to mam čakať,že minprekontroluju izby,či ako?
@lienka.7 za pár € mi prídu cudzí ľudia do domu...To už kam sme došli.Ved viac ako 40€ ani nedaju-ak vôbec,keďže sme pracujúca rodina,dom je prerobený.Smiesne,naozaj.A to mam čakať,že minprekontroluju izby,či ako?
@anonym_autor izby nekontrolujú, iba vypíšu nezmyselný dotazník.

Celiakia je ztp?