icon

Ako riešiť intoleranciu na mlieko v škôlke?

1321987
Včera o 17:57

Dobrý deň chcem sa opýtať či je tu niekto kto nosí deťom do škôlky alebo školy celodennú stravu -desiata obed olovrant
Máte intoleranciu a nechcú deťom odoberat zo stravy keď je niečo kde je mlieko
Sú tam len 2 deti ktoré majú intoleranciu
Či sa dá niekde obrátiť aby mohli odoberať stravu pre náse deti alebo stále len nosiť jedlo v obedari každý deň nové

anonym_99d36c
Včera o 18:13

Donesieš potvrdenie z gastro alebo z alergo a na požiadaš škôlku o možnosť vlastnej stravy. Neviem čo myslíš tým "nechcú odoberať deťom zo stravy". Keď je na desiatu nátierka, čo mám odobrať? suchý chlieb dieťaťu dať nemôžem. Ak je krupica, jogurt, mliečna polievka, kakao - ok, to dieťaťu nedám - ale čo mu mám dať, aby nebolo hladné? ono to nie je až také jednoduché. U nás je možnosť vlastnej stravy, ale ako som napísala - na odporúčanie odborného lekára. Mamička nosí všetko, nie len obed.

ukulela
Včera o 18:15

Pre deti s intoleranciou sa nemá odoberať, ale komplet variť samostatne. Vlastne hrnce, riad, servírovanie, chladničky. Preto pre 2 samostatne variť nebudú. Je to príliš nákladné. Nie je to len o tom, že nedať mlieko do zemiakovej kaše. Žiaľ.

pink_lady
Včera o 18:17

donesies z gastra potvrdenie, a budes mu nosit stravu. Moj maly ma alergiu na xy surovin, nosim v krabickach a obedaroch s menom...v nasej skolke je jediny

kacena4
Včera o 18:35

ja sledujem jedalny listok, ak je tam nieco co dietatu a mne nerobi dobre odhlasime sa zo stravy (tiez pracujem v skole) a donesieme si svoje jedlo inak jeme to co navaria v jedalni

beata_k
Včera o 18:55

Ty mas na mysli, aby zabezpecovali tvojmu dietatu bezmliecnu stravu? Ze budu mu budu dovazat? Ak ide o statnu skolku, tak co viem, jedlo musis zabezpecit sama. Mozno v sukromnej by sa dalo dohodnut, nech mu vozia.

anonym_f8027c
Včera o 19:20

@1321987 a to si ako predstavujes, že odoberať stravu kde je mlieko? Cez hygienu by to v žiadnom prípade neprešlo. To sa nikde takto nerobí. Je veľké množstvo detí s intoleranciami a rodičia im balia stravu. Ak teda mesto nemá kuchyňu v ktorej jedlá pri špeciálnych diétach pripravuje a rozvaža po školských zariadeniach. Som z Trnavy a u nás už sa takáto kuchyňa upravuje na jednej zo stredných škôl, odtiaľ bude možné objednávať jedlo aj do iných zariadení po meste. Tak som sama zvedavá ako to bude fungovať.

anonym_1e407f
Včera o 19:25

Donesieš papier od lekára, že dieťa má intoleranciu. Rodič zabezpečuje stravu desiata, obed, olovrant všetko zvlášť v dóze označené menom. V niektorých škôlkach sa vyžaduje, aby obed bol približne rovnaký ako pre ostatné deti, samozrejme vo verzii vhodnej pre dieťa (napr. Budú mať mliečnu zemiakovú polievku, ty urobíš zemiakovú nemliečnu, majú kuracie na smotane urobíš kuracie na sťave) ale to sa treba informovať v škôlke, niekde je im to jedno. Dózičky by mali mať v kuchyni uložené zvlášť v chladničke na to určenej a dokonca kuchárky nesmú tie dózičky ani umývať.
Odobratím si asi myslela, že robia mliečnu zemiakovú polievku, tak predtým ako pridajú mliečnu zložku, tak odoberú z polievky, ktorá ostane ,,čistá". Tak takto to nefunguje. Kuchárky majú hygienou zakázané odoberať jedlo pred dovarením, museli by variť zvlášť.

anonym_7634ce
Včera o 20:22

@1321987 ako to myslíš s tým odoberanim? Z čoho majú odoberať a čo?

anonym_4a67cc
Dnes o 05:29

nasa skolka zabezpecuje jedno aj pre intolerancie alebo alergikov, len treba mat doklad od lekara.. z obedov je vzdy na vyber su 3 jeden z toho maso, druhy vegetariansky a jeden bezlepkovy.. ostatne treba dokladovat od lekara

anonym_6bc512
Dnes o 05:51

@1321987 intolerancia na mlieko neexistuje ešte snáď tak alergia na mlieko alebo intolerancia na laktózu, ak má druhú spomenutú, tak moja dcéra normálne v škôlke fungovala s Laktázanom

anonym_6ce6a1
Dnes o 06:11
@anonym_6bc512

@1321987 intolerancia na mlieko neexistuje ešte snáď tak alergia na mlieko alebo intolerancia na laktózu, ak má druhú spomenutú, tak moja dcéra normálne v škôlke fungovala s Laktázanom

@anonym_6bc512 ona mozno fakt mysli intoleranciu, v tom pripade dieta mliecne veci neje lebo mu byva tazko - ale alergicke defakto nie je...moja sestra bola tak (uz bude mat 50r) a moje dve deti tiez vela mliecnych veci nezjedia....ja som to riesila tak ze deti vlastne same vedeli co ano a co nie a tym padom som nic neriesila so skôlkou nic, len to nejedli - v skolke im dali suchy chlieb/rozok, nemali s tym problem a mliecne polievky a privarky nejedli. Ak ma dieta len intoleranciu ti gastro potvrdenie neda.

slavomira236
Dnes o 07:48

@1321987 moja dcerka nesmela malriklad ry scie matjerjy dali je suchy chlebik nebol problem ked bolo maso s kyslou kapustou dali jej len knedlik s masko. Ked bola polievka s kyslej kapusty nejedla dalu jej viac druheho chodu...

slavomira236
Dnes o 07:50

@1321987 teraz pôjde do skky vnucik ma intoleranciu na laktkzu a celiakiu tak dcera dala papier po prijati a bude nosit vsetko z domu v dozach

lucik194
Dnes o 08:07

v prvom rade nemozu detom odoberat zo stravy. musia mat uplne inu kuchynsku dosku, cast kuchyne vyclenenu presne pre alergikov. preto to nie je take jednoduche a preto je pre nich jednoduchsie, ze budes nosit vsetko jedlo ty.

to je ako v restauracii kde maju napisane robime bezlepkove jedlo. musia mat uplne iny kut, ine kuchynske nacinie..... proste hygiena

u nas v skolke rodicia nosili jedlo kazde rano do kuchyne, tam ho nechali, oni ho vlozili do inej samostatnej stojacej chladnicky, ktora sa na nic ineho nepouzivala a potom na obed detom ohriali v mikrovlnke to jedlo, ziadne miesanie hrncov kuchyna mliecne - kuchyna nezmliecne.

nie je to mozne mixovat, kvoli hygiene

mogaa
Dnes o 11:55

@1321987 treba zase pochopiť že škôlka nebude variť zvlášť pre 2 deti....a odoberať od niekoho ju nemôžu kvôli hygiene, iba ak rodič jedlo prinesie....a odobrať z jedla pred dovarením sa tiež nie vždy dá....