Získanie ZŤP a príspevkov pre deti s celiakiou
Kto na skusenost?
Synovi boka diagnostikovana celiakia.Bol si vybaviť ZTP...+príspevok.Vraj prídu k nam domov...to co je?
Ano, je, plus máš príspevok na diétu. Teda my sme mali x rokov dozadu, ale domov k nám nechodili. Len na úrade sme boli.
domov chodia len pri opatrovatelskom prispevku, nie pri ZTP a prispevku na stravu
Máme tiež a aj príspevok na stravu, ale k nám domov nikto neprišiel a ani neoznamovali, že by prišli. A teraz nedávno sme to dcére vybavovali.
@anonym_autor celiakia a ztp? Si dúfam robíš srandu.
@anonym_0b36e3 nie, predsa musia dodrziavat prisnu dietu, to je ich liecba a maju pri tom dost stazene podmienky.
@anonym_0b36e3 Prečo by si robila srandu? Veď je to vážne autoimunitné ochorenie na celý život.
@anonym_0b36e3 Ty si robíš srandu. Prečítaj si zákon 376/2024:
Príloha č. 1
k zákonu č. 376/2024 Z. z.
ZOZNAM ŤAŽKÝCH ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ
...
C. POSTIHNUTIA VNÚTORNÝCH ORGÁNOV, NÁSLEDKY INÝCH OCHORENÍ
...
l)
fenylketonúria do 18. roku života, po 18. roku života s neurologickými následkami, celiakia u detí do skončenia povinnej školskej dochádzky, u dospelých pri diétoterapii podľa závažnosti klinických príznakov alebo na liečbu rezistentné pokročilé formy so znížením stavu výživy a výkonnosti,
Príloha č. 3
ZOZNAM ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ NA ÚČELY ODKÁZANOSTI NA KOMPENZÁCIU ZVÝŠENÝCH VÝDAVKOV NA DIÉTNE STRAVOVANIE
I. Skupina
....
2.
Celiakia v detskom veku a u dospelých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje osobitné potravinové výrobky.
Jasné, že stupeň postihnutia posudzuje posudkový lekár UPSVaR na základe lekárskych správ a nie každá žiadosť bude spĺňať stupeň postihnutia, aby ZTP schválili a kompenzáciu priznali.
@anonym_0b36e3 Ty si robíš srandu. Prečítaj si zákon 376/2024:
Príloha č. 1
ZOZNAM ŤAŽKÝCH ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ
...
C. POSTIHNUTIA VNÚTORNÝCH ORGÁNOV, NÁSLEDKY INÝCH OCHORENÍ
...
l)
fenylketonúria do 18. roku života, po 18. roku života s neurologickými následkami, celiakia u detí do skončenia povinnej školskej dochádzky, u dospelých pri diétoterapii podľa závažnosti klinických príznakov alebo na liečbu rezistentné pokročilé formy so znížením stavu výživy a výkonnosti,
Príloha č. 3
ZOZNAM ZDRAVOTNÝCH POSTIHNUTÍ NA ÚČELY ODKÁZANOSTI NA KOMPENZÁCIU ZVÝŠENÝCH VÝDAVKOV NA DIÉTNE STRAVOVANIE
I. Skupina
....
2.
Celiakia v detskom veku a u dospelých, ktorých zdravotný stav si vyžaduje osobitné potravinové výrobky.
Jasné, že stupeň postihnutia posudzuje posudkový lekár UPSVaR na základe lekárskych správ a nie každá žiadosť bude spĺňať stupeň postihnutia, aby ZTP schválili a kompenzáciu priznali.
@chrobak7 ja zákony poznám. Na oveľa ťažšie diagnózy zamietaju, ako je nejaká celiakia.
Zbožňujem tieto rýpajúce komenty od ľudí, ktorí vôbec nič o danej veci nevedia. Nepoznam jediny pripad kedy by to u celiatika zamietli.
Mam celiakiu, zťp preukaz aj prispevok a nikto ku nám domov neprišiel.
@anonym_0b36e3 Tak si o celiakii niečo naštuduj a potom tu nebudeš vypisovať. Teda, ak to pochopíš. Celiakia nie je ,,len,,
Keď ochorie črevo, ochorie celý človek. To je proste tak. Črevá sú náš druhý mozog.
Moja dcéra dostala 8 druhov liekov, po endoskopii, čo jej všetko zistili na čreve, aké má závažné problémy.
@chrobak7 ja zákony poznám. Na oveľa ťažšie diagnózy zamietaju, ako je nejaká celiakia.
@anonym_0b36e3 Zákony možno, diagnózu nie.
Máme tiež a aj príspevok na stravu, ale k nám domov nikto neprišiel a ani neoznamovali, že by prišli. A teraz nedávno sme to dcére vybavovali.
@larsen nechápem,prečo synovi povedali,že budúci týždeň musí byť doma a oni prídu k vám na kontrolu.To co je?Ja mam pustiť do domu cudzie osoby len tak?
@larsen nechápem,prečo synovi povedali,že budúci týždeň musí byť doma a oni prídu k vám na kontrolu.To co je?Ja mam pustiť do domu cudzie osoby len tak?
@anonym_autor Nechápem ani ja, že o čo tam ide. My sme to myslím v máji vybavovali a nikto nič také od nás nežiadal.
Aj tak ma to zaujíma, potom daj vedieť, že či prišli... alebo ako to prebiehalo a prečo.
@anonym_autor Nemusíš, ale potom nepýtajte ZTP a príspevky na kompenzáciu. Ak ti raz UPSVaR bude prispievať, tak majú nárok na vykonanie kontroly.
Možno prídu pozrieť, ako sa syn stravuje, aké bezlepkové suroviny používa v kuchyni. Alebo len skontrolujú, či si diagnózu nevymyslel.
@anonym_autor pretože žiada peňažný príspevok, kompenzácie a od 1.9.je zmena zákona. Bude vypracovaný integrovaný posudok a na základe neho rozhodnú ci mu ho dajú alebo nie. Súčasťou toho je aj návšteva v domácnosti.
@anonym_autor treba sa normálne sťažovať na ministerstve , že je to úplna hlúposť, že chceš príspevok na diétu a z úradu práce musia prísť na kontrolu akokeby si žiadala príspevok na opatrovanie pre imobilného človeka. A ešte budú musieť z úradu vypísať nezmyselný dotazník 🤦♀️. Normálne ľutujem tie úradníčky.
@anonym_autor pretože žiada peňažný príspevok, kompenzácie a od 1.9.je zmena zákona. Bude vypracovaný integrovaný posudok a na základe neho rozhodnú ci mu ho dajú alebo nie. Súčasťou toho je aj návšteva v domácnosti.
@lienka.7 za pár € mi prídu cudzí ľudia do domu...To už kam sme došli.Ved viac ako 40€ ani nedaju-ak vôbec,keďže sme pracujúca rodina,dom je prerobený.Smiesne,naozaj.A to mam čakať,že minprekontroluju izby,či ako?
@lienka.7 za pár € mi prídu cudzí ľudia do domu...To už kam sme došli.Ved viac ako 40€ ani nedaju-ak vôbec,keďže sme pracujúca rodina,dom je prerobený.Smiesne,naozaj.A to mam čakať,že minprekontroluju izby,či ako?
@anonym_autor izby nekontrolujú, iba vypíšu nezmyselný dotazník.
@anonym_autor ahoj ako boli u Vas doma? My tiez ideme ziadat a pride mi to uplne prestrelene 🤦♀️
Prosim, viete mi nieco napisat o tom prispevku? Sme dvaja celiatici, syn a ja. Syn nema obedy v skole a nepobera dotaciu na obedy na ktoru ma narok, lebo sa vraj neda. Prispevok nam povedali, ze si ani nemame podavat, lebo nam zamietnu. Je tam hranica prijmu?
Prosim, viete mi nieco napisat o tom prispevku? Sme dvaja celiatici, syn a ja. Syn nema obedy v skole a nepobera dotaciu na obedy na ktoru ma narok, lebo sa vraj neda. Prispevok nam povedali, ze si ani nemame podavat, lebo nam zamietnu. Je tam hranica prijmu?
@anonym_ea9f15 ano je tam hranica prijmu ale zasa preukaz ZTP nezavisi od prijmu len kompenzacie

Celiakia je ztp?